Από τον Μενέντεζ, στην… Μπέρμποκ. Οι νέοι “εθνικοί μύθοι” και οι… πτήσεις στα σύννεφα

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να παραδεχθούμε την αυθόρμητη γοητεία που ασκούν στο έθνος οι… μύθοι. Πραγματικότητες κατασκευασμένες, που έρχονται να αντικαταστήσουν τις… πραγματικές, ακριβώς για να μας δώσουν κάτι μα ελπίζουμε, σε πείσμα της αντικειμενικής αποτύπωσης όσων συμβαίνουν γύρω μας.

Ειδικά στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, οι μύθοι, οι εθνικοί μύθοι, περισσεύουν. Προ μηνών, και μετά την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, κάποιοι περίμεναν από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, να… κηρύξει πόλεμο στον Ταγίπ Ερντογάν, ίσως και να μας… επιστρέψει την Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα, ο νέος εθνικός μύθος αφορά την ανάληψη των ηνίων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών από την Αναλένα Μπέρμποκ, με αφορμή την πάγια αντιτουρκική στάση της ηγέτιδος των Πρασίνων. Οι… πτήσεις στα σύννεφα, ξεκινούν και πάλι, με την προσδοκία ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα αποκτήσει… τιμωρητική διάθεση κατά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν.

Γελάστε άφοβα, για να έχουμε απόθεμα όταν θα αρχίσουμε να… κλαίμε.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος