Από πότε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ… απολογείται στον Αρχηγό της Μοσάντ;

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Το ζήσαμε και αυτό… Ένας εν ενεργεία Πρόεδρος “της μεγαλύτερης Δημοκρατίας στον κόσμο”, να απολογείται στον Αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών ενός “μικρού και αδύναμου κράτους”, που έλεγε, γελώντας και ο Σιμόν Πέρες.

Η είδηση περί της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Γιόσι Κοέν, φυσικά και… δεν πέρασε απαρατήρητη από τα διεθνή ΜΜΕ. Τουλάχιστον από εκείνα που καταλαβαίνουν. Ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου, παρουσιάζεται να… χτύπησε την πόρτα της συνάντησης του Γιόσι Κοέν με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και να μίλησε, μεταξύ άλλων για τη διστακτική στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν, παρά τις αποχρώσες ενδείξεις… λαχτάρας για επαναδραστηριοποίηση της Συμφωνίας Ομπάμα, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Φυσικά, η συνάντηση δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήταν προγραμματισμένη. Και με τον τρόπο που την παρουσιάζει το Τελ Αβίβ, δείχνει τον Τζο Μπάιντεν να… απολογείται στον Αρχηγό της Μοσάντ για το θέμα του Ιράν.

Ο δε Γιόσι Κοέν, κέρδισε πληθυντικούς πόντους για την υλοποίηση του… ανομολόγητου σεναρίου στο Ισραήλ. Να του παραδώσει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τους επόμενους μήνες την ηγεσία του Λικούντ. Της Δεξιάς. Του κράτους του Ισραήλ.

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος