Αντώνης Καρακούσης: Πάνδημο το αίτημα μιας πραγματικής αλλαγής στην πατρίδα μας

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Πηγή: Το Βήμα

 

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών άφησε πίσω του συντρίμμια. Κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος και στην πολιτεία, θρυμμάτισε το μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό αφήγημα, ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνητικών στελεχών που τέσσερα χρόνια τώρα στις περισσότερες των περιπτώσεων απλώς επικοινωνούν και μαζί έφερε τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των διαχρονικών ευθυνών τους, φανέρωσε του συνδικαλισμού τη διαβρωτική επίδραση στις δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και κατέστησε πάνδημο το αίτημα μιας πραγματικής αλλαγής στην πατρίδα μας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί πια να συνεχίσει στον 21ο αιώνα χωρίς υπεύθυνες ηγεσίες, χωρίς πρόσωπα και δυνάμεις που θα σέβονται τη ζωή των πολιτών και θα τιμούν τους κόπους του λαού. Και δεν επιτρέπεται επίσης να συνεχίσει να πορεύεται χωρίς λογοδοσία, χωρίς αυστηρό έλεγχο, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς δικλείδες ασφαλείας.

Ούτε απλή, ούτε δεδομένη είναι μια τέτοιου περιεχομένου μεγάλη αλλαγή. Πολλοί την έχουν κατά καιρούς περιγράψει και ορισμένοι την υποσχέθηκαν. Ωστόσο παραμένει αίτημα ανεκπλήρωτο.

Οι επερχόμενες εκλογές, παρά ταύτα, προσφέρουν μια ευκαιρία να επανατοποθετηθούν πραγματικά οι πολιτικές δυνάμεις και να δεσμευτούν σε ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο αλλαγών που θα καλύπτει όλες τις υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα και συνολικά το κράτος. Από τα τρένα, τα πλοία, τα αεροπλάνα, τις αστικές συγκοινωνίες, τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη, μέχρι την υγεία και την παιδεία.

Ισως μοιάζει ουτοπική η παραπάνω προσέγγιση. Αλλά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι τόσο σοκαριστικό που δεν επιτρέπει αναστολές και υπεκφυγές. Συνιστά εγκάρσια τομή στον σύγχρονο εθνικό μας βίο, αποκαλύπτοντας τα πάντα: Την καθυστέρηση, τη διαφθορά, την κομματικοκρατία, τον ωχαδερφισμό, τις ανεπάρκειες και βεβαίως την πολιτική ανευθυνότητα.

Δεν επιτρέπεται και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ανεχόμενοι όλα εκείνα που πληγώνουν διαχρονικά τη χώρα και τον λαό μας. Υπό αυτούς τους όρους το αίτημα της μεγάλης αλλαγής στο κράτος και στη χώρα καθίσταται πάνδημο και επ’ αυτού οφείλουν να τοποθετηθούν άπασες οι πολιτικές δυνάμεις και ακολούθως οι εκλογείς βεβαίως.

Best Of

Μητσοτάκης: Θα σαρώσουμε όλα τα εμπόδια

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των...

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος της Ελλάδας

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον δημοσιογράφο...

Τσίπρας: Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών του δυστυχήματος

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κάνει τα πάντα για...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με...

Γιώργος Λακόπουλος: Το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Σε πολιτισμένα πολιτικά συστήματα, όταν...

Η Γαλλία. Πάντα η Γαλλία. Όλα ξεκινούν από τη Γαλλία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Σε αντίθεση με το έθνος μας, που...

Μήπως είναι… ρωσική τράπεζα η Deutsche Bank, και μας το έχουν κρύψει;

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η κρίση που έρχεται καλπάζοντας στο τραπεζικό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με περίσσευμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας. Στο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-Λοβέρδου υπάρχει διπλό, συστημικό λάθος. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το...

Γιάννης Πρετεντέρης: Είναι πάντα ευκολότερο να υπερασπιστείς εκείνο που υπάρχει, παρά να κατανοήσεις εκείνο που πρέπει να αλλάξει

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: Το Βήμα   Από το 1789, ίσως και παλαιότερα, η Γαλλία είναι η πατρίδα των «κοινωνικών αντιδράσεων». Ενας εμβριθής αναγνώστης του «Αστερίξ» θα...

Γιώργος Λακόπουλος: Το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Σε πολιτισμένα πολιτικά συστήματα, όταν η Δικαιοσύνη ερευνά έναν πολιτικό για ενδεχόμενη ανάμειξη σε ποινικές υποθέσεις, αναστέλλεται η κομματική του...