Αντώνης Καρακούσης: Οι δανειολήπτες είναι δεμένοι χειροπόδαρα

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Πηγή: εφημερίδα “Το Βήμα”

 

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι πολίτες δεν έχουν και την καλύτερη άποψη για τις Τράπεζες. Τις συνδέουν ευθέως με την προηγούμενη μεγάλη οικονομική κρίση, τις θεωρούν συνυπεύθυνες για την προηγηθείσα χρεοκοπία και επιπλέον πιστεύουν ότι παρά την ευθύνη τους έχουν ευνοηθεί σκανδαλωδώς από το κράτος.

Κοινή είναι η πεποίθηση οτι προικοδοτήθηκαν με πόρους και δυνατότητες προκειμένου να επιβιώσουν και αφού εξασφαλίστηκαν επιμένουν στο αυτό μοτίβο, συνεχίζουν να επιδεικνύουν την ίδια σκληρότητα σε σχήματα και δυνάμεις που βρέθηκαν στη δίνη μιας κρίσης που δεν προκάλεσαν, παρά αποδέχθηκαν τις σκληρές συνέπειες ενός κύματος ανεξέλεγκτου χωρίς άμυνες και προστασία.

Τα χρέη που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης είναι στην πλειονότητα τους αποτέλεσμα συνεχών ανατοκισμών, τόκων επί τόκων με επιτόκια ληστρικά και κεφαλαιοποιήσεων χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Δεν μέτρησαν για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις οι μοναδικές απώλειες θέσεων εργασίας, εισοδημάτων, τόσα και τόσα φέσια, απώλειες άλλοτε ανθηρών αγορών και ένας Θεός ξέρει πόσα ακόμη.

Πολλές δυνάμεις και σχήματα χάθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και κανείς δεν νοιάστηκε για το πλήθος των δραμάτων που κατεγράφησαν στην ελληνικη κοινωνία.Το δυστύχημα είναι πως και όσοι επιβίωσαν με κόπους και προσωπικές θυσίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται τις απρόσωπες Τράπεζες και τους διαδόχους διαχειριστές με την αυτή σκληρότητα, χωρίς ευελιξίες και κατανόηση των συνθηκών.

Οι προσφερόμενες ρυθμίσεις είναι κατα βάση ετεροβαρείς. Οι δανειολήπτες είναι δεμένοι χειροπόδαρα με τον πλειστηριασμό να επικρεμάται επι των κεφαλών τους. Και οι επιχειρήσεις επίσης παραμένουν αιχμαλωτισμένες στην κυριολεξία σε ενα σισύφειο άγος χωρις τέλος. Η βιωσιμότητα τους στις περισσότερες των περιπτώσεων παραμένει επισφαλής καθως αναγκάζονται να πληρώνουν εως και το 30% του τζίρου τους για την εξυπηρέτηση των χρεών τους, φθάνοντας κατά βάση να παράγουν και να εργάζονται σχεδόν αποκλειστικά για τις Τράπεζες. Κάπως έτσι οι περισότεροι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών προτιμούν να παραδώσουν κοψοχρονιά τη δραστηριότητα τους στο πρώτο Fund που θα βρεθεί μπροστά τους, παρά να μοχθούν αιχμαλωτισμένοι.

Τα περισσότερα των τραπεζικών στελεχών γνωρίζουν την άποψη των πολιτών. Ωστόσο επιμένουν ότι πλήρωσαν την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο κράτος και στα ομόλογα του. Η κρίση τους εδράζεται στο κούρεμα των κρατικών ομολόγων και οι ακολουθήσασες ανακεφαλαιοποιήσεις κινούνται στα όρια των απωλειών τους.

Επιπλέον θεωρούν οτι οι ανακεφαλαιοποιήσεις επελέγησαν για να σωθούν οι καταθέσεις. Και στη συνέχεια επιμένουν οτι οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ήλθαν να στηρίξουν την εξυγίανση τους γιατί καμία Τράπεζα δεν επιβιώνει στην Ευρώπη με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 50%.

Υποστηρίζουν δε ότι κατά μέσο όρο πούλησαν τα κόκκινα δάνεια στο 50% της λογιστικής τους αξίας. Και ετσι ανέλαβαν τη διαχείριση τους οι servirces, οι οποίοι, όπως λένε, δεσμεύονται από ασφυκτικά μπίζνες πλαν , από την επιτυχή έκβαση των οποίων εξαρτάται η βιωσιμότητα όλου του τραπεζικού συστήματος και βεβαίως το κόστος του χρήματος στη χώρα.

Επίσης αμφισβητούν τα υπερκέρδη. Στη διετία 2020-21 έχασαν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και μόνο το 2022 κατέγραψαν κέρδη 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εκμεταλλευόμενες την άνοδο των επιτοκίων, διατηρώντας βεβαίως τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ευρώπη.

Σεβαστή η επιχειρηματολογία των τραπεζικών στελεχών, αλλά δεν αίρει τις πεποιθήσεις των περισσότερων. Και αυτό γιατι τα σχήματα τους παραμένουν ατελή, προτιμούν τις εύκολες και προφανείς λύσεις. Οι ρυθμίσεις για παράδειγμα έχουν κόστος, απαιτούν περισσότερη ευελιξία και περισσότερο κόπο από ότι οι πλειστηριασμοί. Και έτσι προτιμώνται. Αναδεικνύεται έτσι κατ’ ελάχιστον θέμα λειτουργίας και δεοντολογίας για τις Τράπεζες και τους νέους διαχειριστές.

Και βεβαίως αποδοχή του κοινωνικού τους ρόλου. Οι Τράπεζες συμμετέχουν καθοριστικά στη λειτουργία και πρόοδο των οικονομιών. Στους σύγχρονους χρόνους επιβάλλεται να προσπαθήσουν πολύ για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Δεν επιτρέπεται στον 21ο αιώνα να συμπεριφέρονται ως άλλοι σαράφηδες..

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...