Αντ. Καρακούσης: Οι ελπίδες που έχουν υποχωρήσει

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Kυριαρχούν σε τούτες τις δύσκολες ημέρες του πολέμου και της συνδυασμένης ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης εικόνες καταθλιπτικές, εικόνες πικρές, προβληματικές. Τα ασθενέστερα τμήματα της κοινωνίας μας δοκιμάζονται πραγματικά από τις επιμένουσες ανατιμήσεις και από την πιθανή πια επερχόμενη νέα οικονομική καχεξία.

Ο πληθωρισμός, χωρίς αμφιβολία, κατατρώγει πρωτίστως τα λαϊκά εισοδήματα και αποστερεί από τις ασθενέστερες των τάξεων ευκαιρίες και δυνατότητες. Αλλά και δραστηριότητες και κλάδοι επίσης πιέζονται αφόρητα από το αυξανόμενο βάρος των ενεργειακών αγαθών, από την έκρηξη των τιμών στις πρώτες ύλες, στα υλικά συσκευασίας, στο κόστος των μεταφορών.

Οπως και ορισμένες περιφέρειες της ενδοχώρας που δεν ενσωματώνουν πολλές δραστηριότητες και είναι εξαρτημένες από συγκεκριμένες πηγές εισοδήματος κινδυνεύουν περισσότερο. Δεν θα είναι εύκολη η διαχείριση αυτής της τόσο πολυσήμαντης κρίσης που παραπέμπει στα χρόνια της προηγούμενης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και μακράς περιόδου του στασιμοπληθωρισμού που την ακολούθησε στη δεκαετία του ’70. Θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες, κόπους, θυσίες και προσαρμογές ξεχωριστές.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες της περιόδου και τη σκοτεινιά που αναδύεται, υπάρχουν παραδείγματα ξεχωριστά, γεμάτα φως και ελπίδα. Επιφανής τραπεζίτης που πρόσφατα διέτρεξε την Κρήτη και ήλθε σε επαφή με πλήθος επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών, τουριστικών και παραγωγής τοπικών προϊόντων, εκθείαζε, μετά λόγου γνώσεως, την επιχειρηματική τάξη της Μεγαλονήσου, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι εκεί παραγωγοί αγαθών και υπηρεσιών, τις επενδύσεις που «τρέχουν» και την αξία που κάθε χρόνο προσθέτουν στις δραστηριότητές τους, επιτρέποντας στους ίδιους και στις επιχειρήσεις τους να ξεπερνούν τα βάρη που οι επάλληλες κρίσεις δημιουργούν.

«Εκτεθειμένοι όπως είναι, εδώ και χρόνια, σε απολύτως εξωστρεφές και αμιγώς ανταγωνιστικό περιβάλλον, έχουν γίνει πάρα πολύ γρήγοροι, προσαρμόζονται ταχύτατα στις μεταβολές της συγκυρίας και, το κυριότερο, έχουν αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση, δεν κάνουν πίσω, επιμένουν επενδύοντας συνεχώς στις δουλειές τους και ανεβάζουν την προστιθέμενη αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρουν, γεγονός που τους επιτρέπει να τιμολογούν καλύτερα και έτσι να ξεπερνούν τις όποιες μεταβολές των συνθηκών» συμπλήρωνε και προσέθετε χαρακτηριστικά ότι «η Κρήτη είναι άλλος κόσμος…».

Ειδικά για τις μεγάλες, υψηλού επιπέδου, τουριστικές επιχειρήσεις σημείωνε ότι «πρασινίζουν οργανωμένα, προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της κλιματικής πρόκλησης, παρακολουθούν συστηματικά τα social media, απορροφούν αυτόματα τις παρατηρήσεις αυτού του ιδιότυπου σχήματος οικονομικής δημοκρατίας και αντιδρούν γρήγορα στην άμεση αξιολόγηση και βαθμολόγηση των πελατών τους, εκμεταλλευόμενες στον μέγιστο βαθμό τη διάχυση της φήμης στην ψηφιακά διασυνδεδεμένη διεθνή τουριστική αγορά».

Αλλά και οι άλλες επιχειρήσεις, οι πιο παραδοσιακές, αξιοποιώντας την παρατηρούμενη διεθνώς στροφή στα αυθεντικά προϊόντα και επιμένοντας σε αυτά ενισχύουν τη θέση τους, διευρύνουν τη διεισδυτικότητά τους στις διεθνείς αγορές και επιτυγχάνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Διασυνδεόμενες μάλιστα με τις αυστηρές και απαιτητικές τουριστικές επιχειρήσεις κερδίζουν ακόμη περισσότερα και, το σημαντικότερο, αποκτούν κι αυτές ανθεκτικότητα απέναντι στις κρίσεις.

Το φωτεινό παράδειγμα της Κρήτης, χωρίς αμφιβολία, δίνει απαντήσεις σε πολλά από τα αγωνιώδη υπαρξιακά ερωτήματα της θυελλώδους εποχής μας και είναι ικανό να αναπτερώσει τις ελπίδες που τόσο έχουν υποχωρήσει.

Το ευτύχημα είναι ότι αντίστοιχες νησίδες μεγάλων προσδοκιών ευδοκιμούν σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί επιχειρήσεις απόλυτα εξωστρεφείς που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις καλύτερες της Ευρώπης.

Και στην Ηπειρο η αναγέννηση είναι εμφανής. Η άλλοτε φτωχότερη περιφέρεια της χώρας φανερώνει νοικοκυριό, προκοπή και εισοδήματα. Τα Γιάννενα σφύζουν τα τελευταία χρόνια από ζωή. Η ανάπτυξη των οδικών αξόνων ήρε τον αποκλεισμό και άλλαξε την οικονομική γεωγραφία της περιοχής. Οντως δύσκολος ο πόλεμος και ο πληθωρισμός βαρύς, αλλά το παράδειγμα της Κρήτης δείχνει ότι η ανταγωνιστική κουλτούρα σώζει με τις αντοχές που διαμορφώνει και τις ευκαιρίες που δημιουργεί.

Best Of

Οι «πανελίστες» που φλερτάρουν με τις εκλογικές λίστες

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και μια δικηγόρος...

Οι αποκαλύψεις Σταϊκούρα σε Σιωμόπουλο-Γκαντώνα για τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν καλεσμένος...

Χατζηδάκης: Να γίνει η Ελλάδα η θετική έκπληξη

Την ανάγκη να ενστερνιστούμε τις σύγχρονες εξελίξεις στην αγορά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον...

Η αποκάλυψη της “Real News” για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η "Real...

«Δεύτερες σκέψεις» για την υποψηφιότητα Καμπουράκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Η μέχρι πρότινος βέβαιη υποψηφιότητα του Δημήτρη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς να συζητάς για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όταν δεν περιλαμβάνονται σε αυτές η Κίνα...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προβλέψει ότι η Αλεξάντρια Οκάζιο-Ορτέζ θα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον πλανήτη, η ψυχολογία των πολιτών δεν συνιστά ευθεία γραμμή. Επηρεάζεται από τη συγκυρία. Το ίδιο...