Αλ. Παπαχελάς: Την κρίσιμη ώρα θα ξεσκιζόμαστε και θα τρώμε τις σάρκες μας μεταξύ μας

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς

Πηγή: εφημερίδα “Καθημερινή”

Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να μας διδάξει μερικά πράγματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορείς να διαβάσεις καλά τους συμμάχους και τους αντιπάλους σου. Μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να το κάνεις με τους δικούς σου εταίρους. Η ηγεσία της Ουκρανίας παρακινήθηκε από πολλούς να πιστέψει πως η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ήταν εφικτός στόχος. Η ενθάρρυνση είναι εύκολη για όποιον ζει κάπου μακριά και δεν ρισκάρει τη ζωή του. Οταν όμως ακούω τον πρόεδρο της Ουκρανίας απελπισμένο να καλεί το ΝΑΤΟ να προστατεύσει τη χώρα του από τη ρωσική εισβολή, βλέπω έναν νέο ηγέτη να πέφτει στον τοίχο της ρεαλπολιτίκ. Η Δύση έχει κάνει πάρα πολλά για να τον στηρίξει. Δεν το έκανε όμως έγκαιρα και σίγουρα δεν υπήρχε καμία δέσμευση ότι θα πολεμήσει με τη Ρωσία για να προστατεύσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Δεύτερο συμπέρασμα. Πέρα από την αμυντική θωράκιση μιας χώρας, έχει τεράστια σημασία η επικοινωνιακή της δύναμη, το να μπορέσει να φτιάξει ένα παγκόσμιο κάδρο όπου ταυτίζεται με το δίκαιο και το αδύναμο απέναντι σε έναν άδικο αναθεωρητισμό. Η δύναμη των social media είναι εξίσου σημαντική με τους Stinger. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε μία εν δυνάμει μεγάλη δύναμη από πλευράς ήπιας ισχύος. Θα είναι ένα σημαντικό όπλο σε μία κρίσιμη ώρα.

Τρίτο συμπέρασμα. Η Ουκρανία μπόρεσε να εξασφαλίσει ζωτική –αλλά όχι καταλυτική– υποστήριξη από τη Δύση γιατί ο δικός της αγώνας έχει ενταχθεί σε ένα παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό. Οταν κάποιος βλέπει το «δικό σου» πρόβλημα σαν κάτι περιθωριακό, σαν ένα σχεδόν γραφικό ζήτημα, έναν καυγά για μερικά «βράχια» που δεν αφορά τους υπόλοιπους, βρίσκεσαι σε μειονεκτική θέση. Πρέπει να πείσεις ότι (α) ο αναθεωρητισμός είναι απειλή από όπου κι αν προέρχεται και (β) ότι ανήκεις στον σκληρό πυρήνα μιας συμμαχίας με βάση αμφίδρομες δεσμεύσεις. Δίνεις –με ρίσκο ενίοτε–, αλλά και παίρνεις.

Τέταρτο συμπέρασμα. Ο πατριωτισμός είναι ένα πολύτιμο όπλο. Οχι ο τυφλός πατριωτισμός του καφενείου και των τηλεπαραθύρων, που σε πάει εύκολα στον γκρεμό. Ο πατριωτισμός που δοκιμάζεται στην πράξη όταν νέοι, μεσήλικες, γέροι δίνουν μάχη υπέρ βωμών και εστιών κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Τον έχουμε; Πιστεύω πως ναι, ότι δεν θάφτηκε με τα χρόνια. Και το κυριότερο, πως δεν θα τον ροκανίσει τη δύσκολη ώρα αυτό το καταραμένο μικρόβιο της διχόνοιας, που μας σφραγίζει σε κάθε μεγάλη εθνική κρίση. Είναι τόσο το δηλητήριο και η ανείπωτη και άναρθρη βλακεία στον δημόσιο διάλογο, που σε κάνει να φοβάσαι ότι την κρίσιμη ώρα θα ξεσκιζόμαστε και θα τρώμε τις σάρκες μας μεταξύ μας.

Προς το παρόν έχουμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο και ηρεμία. Η εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε τον αναθεωρητισμό συνόρων και την απειλή χρήσης βίας μεταξύ γειτόνων πραγματικό ανάθεμα. Η τραγωδία της Ουκρανίας δημιούργησε μία ευκαιρία, που δεν επιτρέπει όμως κανενός είδους επανάπαυση.

 

 

Best Of

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του...

Κικίλιας: Η χρονιά ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου

Στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται, προκειμένου η Ελλάδα να...

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας βουλιάζει στο τέλμα της αναξιοπιστίας του

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε...

Τσίπρας: Η εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Διαλύοντας ένα ιστορικό κόμμα μέσα σε μερικές εβδομάδες

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Όλοι το υποψιαζόμασταν, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε...

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του...

Το Πάμε Στοίχημα μοίρασε περισσότερα από 87 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη τον Σεπτέμβριο

  Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το...

Κικίλιας: Η χρονιά ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου

Στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται, προκειμένου η Ελλάδα να...

1000+1 νικητές κερδίζουν από 1.000 ευρώ στο νέο ΣΚΡΑΤΣ «Χίλιες και μία Τύχες»

Σκανάρεις μέσα από OPAP Store App και μία εντυπωσιακή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαλύοντας ένα ιστορικό κόμμα μέσα σε μερικές εβδομάδες

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Όλοι το υποψιαζόμασταν, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε αρνητική προσδοκία. Στη σκιά και του Συνεδρίου των Τόρις, η Λιζ Τρας έχει καταφέρει ήδη...

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα   Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή...

Το Πάμε Στοίχημα μοίρασε περισσότερα από 87 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη τον Σεπτέμβριο

  Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 87 εκατομμύρια...