Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς
Η κυβέρνηση, αλλά και η χώρα, θα χρειαστούν μια γερή επανεκκίνηση όταν τελειώσει η καταραμένη περίοδος της πανδημίας. Ο κορωνοϊός λειτουργεί λίγο σαν τα μνημόνια. Επιταχύνει τον πολιτικό χρόνο και καταβροχθίζει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. Το παρατηρούμε, άλλωστε, αυτό παντού. Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ θα είχε ενδεχομένως επανεκλεγεί χωρίς τον ιό, ενώ στη Γερμανία το πολιτικό σύστημα τρίζει. Ο ιός δοκιμάζει τις ψυχολογικές και κοινωνικές αντοχές των πολιτών πέρα από κάθε λογική. Ξεθάβει ό,τι πιο αντισυστημικό και με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βάζει παντού «φωτιές».
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές. Είναι μια ριψοκίνδυνη αλλά ώριμη επιλογή. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την επομένη των εκλογών ξεκινάει η συζήτηση για το «πότε θα γίνουν εκλογές». Η θεσμικότητα και η προβλεψιμότητα δεν ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει, βέβαια, μπροστά του μία νάρκη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλες περιπέτειες, την απλή αναλογική. Συνεπώς, η εκλογική αναμέτρηση, αν τελικά γίνει το 2023, θα κρίνει πολλά για την πορεία του τόπου.
Αυτό που θα χρειαστεί μόλις τελειώσει η πανδημία θα είναι ένα γερό restart. Χρειάζεται ένα νέο αφήγημα, που θα βασιστεί σε καθαρές κουβέντες. Και το οποίο θα σηματοδοτηθεί με αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με συγκεκριμένη ατζέντα, που υπερκεράσθηκε από τον κορωνοϊό. Οι πολίτες, όσοι δεν είναι θυμωμένοι πέραν κάθε λογικής, θέλουν να ακούσουν τι θα συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια, σε τι μπορούν να ελπίζουν, πώς θα βελτιωθεί η ζωή των ιδίων και των παιδιών τους. Απαιτείται μια δύσκολη ισορροπία γιατί χρειάζονται άνθρωποι που μιλάνε με την κοινωνία, και μάλιστα με δύσκολες κατηγορίες, όπως είναι οι νέοι, που χρησιμοποιούν –όπως πάντα– μιαν άλλη γλώσσα. Και ταυτόχρονα χρειάζονται και project managers, «Πιερρακάκηδες» που θα «τρέξουν» γρήγορα αλλαγές σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα όλων μας. Θα χρειαστεί επίσης, στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, να επιλέξει ποια μέτωπα θα ανοίξει ο πρωθυπουργός, πόσα αυγά αντέχει να σπάσει.
Η κοινωνία είναι ζαλισμένη και θυμωμένη. Χρόνος θα υπάρξει για να ανατραπεί αυτό. Αρκεί να γίνουν επενδύσεις, να βελτιωθούν εμφανώς νοσοκομεία, σχολεία, ΑΕΙ, μέσα μαζικής μεταφοράς και –ναι– να αποφευχθούν άσκοπα αυτογκόλ. Η επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα μπορεί να είναι το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης σε δύο χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει νέες περιπέτειες. Οσο θα περνάει ο σημερινός θυμός τόσο θα επικρατεί η λογική, και κάποια ώρα και η ελπίδα. Εκεί προφανώς ποντάρει, ορθώς, ο κ. Μητσοτάκης.