Αλέξης Χαρίτσης: Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου

«Ούτε ένα ευρώ για την ακρίβεια και την πανδημία στον Προϋπολογισμό για το 2022»

«Από τον προϋπολογισμό για το 2022 απουσιάζουν οι δύο σημαντικότερες κρίσεις της εποχής μας: η πανδημία και η ακρίβεια», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής. «Σε μια περίοδο που οι ανισότητες διεθνώς και στη χώρα μας αυξάνονται, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο», υπογράμμισε ο ίδιος, «αλλά και κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αποτελεί απειλή για το εισόδημα του νοικοκυριού, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την κοινωνική της συνοχή».

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τις «μειωμένες τις τακτικές δαπάνες για το δημόσιο σύστημα υγείας». «Οι εγχώριοι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού επιτίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας την ώρα που η σύγχρονη διεθνής συζήτηση αφορά ακριβώς τον κεντρικό του ρόλο στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Η κυβέρνηση επιλέγει να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα γιατί με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει το σχέδιό της για την αναπαραγωγή ενός στρεβλού, αντικοινωνικού και αντιπαραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Είναι το ίδιο μοντέλο με αυτό που μας οδήγησε στην κρίση της τελευταίας δεκαετίας», τόνισε τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί για έναν προϋπολογισμό που να αναλογεί στις σημερινές συνθήκες, έχουμε την διαιώνιση των ιδεοληψιών της ΝΔ που οδηγεί σε διαδοχικές κρίσεις και οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε: «Είναι ένας προϋπολογισμός που αντί να προσπαθεί να αντιμετωπίσει ευθέως τις πολλαπλές κρίσεις, ποντάρει ουσιαστικά στη γρήγορη «εξαφάνιση» της πανδημίας, στην «παροδικότητα» του πληθωρισμού και στην υπεραισιόδοξη επιτάχυνση του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Δουλειά της πολιτικής είναι σε τέτοιες στιγμές να παρεμβαίνει αποφασιστικά. Η πανδημία και η ακρίβεια απαιτούν ριζικές τομές, δημόσιες πολιτικές και κρατική παρέμβαση», αντιπαρέβαλλε, αναφερόμενος σε «μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, ρύθμιση της αγοράς, στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων ώστε να μην μετακυλύουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές».

Σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, ο κ. Χαρίτσης σχολίασε: «Προφανώς μετά από την καθίζηση υπάρχει ανάκαμψη. Το ερώτημα είναι τι μορφή και περιεχόμενο θα έχει. Και κυρίως: ποιους θα αφορά. Η ανάκαμψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μια ανάκαμψη τύπου Κ. Λίγοι και ισχυροί θα φύγουν όντως προς τα πάνω. Αλλά οι πολλοί θα μείνουν πίσω ή ακόμα χειρότερα θα κινηθούν προς τα κάτω».

«Θέλουμε η Ελλάδα να συγχρονιστεί με το διεθνή βηματισμό γύρω από τη μείωση των ανισοτήτων, την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τον παραγωγικό μετασχηματισμό», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό, προϋποθέτει μια πολιτική τομών και ρήξεων».

«Με ουσιαστική κρατική παρέμβαση για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, διαμόρφωση δημόσιων εργαλείων σε στρατηγικούς τομείς, όπως το τραπεζικό σύστημα και η ενέργεια, στήριξη του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας και αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων που μπορούν να τραβήξουν προς τα πάνω το σύνολο της παραγωγικής βάσης της χώρας. Με μία πολιτική εν τέλει που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που προσφέρει η εποχή μας για μία νέα αρχή στην οικονομία και στην πολιτική», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Best Of

Η «πλατφόρμα» Δένδια για τον μεσαίο χώρο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Από τις ομιλίες που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο...

Κικίλιας: Επενδύουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου

Οι ισχυροί δεσμοί της στενής συνεργασίας Ελλάδας και σκανδιναβικών...

Το photo opportunity μιας αλλαγής… πίστας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο Κογκρέσο, στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής...

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής «επιστρέφει»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τον κομματικό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Βάσω Βελίκοβα: Η Ελλάδα της κρίσης

Γράφει η Βάσω Βελίκοβα Facebook: Βάσω Βελίκοβα Instagram: vaso_vel Φοιτήτρια Τμήματος ΕΜΜΕ...

Ο τραπεζίτης που άλλαξε το μέλλον (της ανθρωπότητας), προφητεύει εφιάλτες για την αμερικανική οικονομία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Από τα δικά του χέρια αγοράστηκε το...

Νέο Powerspin Combo για περισσότερα κέρδη

* Όχι ένας, αλλά τρεις τυχεροί τροχοί από τον...

Να περάσει ο επόμενος… Καταρρέει (δημοσκοπικά) η κυβέρνηση Σολτς στη Γερμανία

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Και να πει κανείς ότι δεν το...

Έρχεται… η Κίνα. Η προειδοποίηση Μασκ για την αλλαγή σκυτάλης στην παγκόσμια οικονομία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Το σενάριο είναι γνωστό. Ο Ίλον Μασκ......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Βάσω Βελίκοβα: Η Ελλάδα της κρίσης

Γράφει η Βάσω Βελίκοβα Facebook: Βάσω Βελίκοβα Instagram: vaso_vel Φοιτήτρια Τμήματος ΕΜΜΕ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Η Ελλάδα από τον Μάϊο του 2010 μέχρι σήμερα  διανύει μια...

Ο τραπεζίτης που άλλαξε το μέλλον (της ανθρωπότητας), προφητεύει εφιάλτες για την αμερικανική οικονομία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Από τα δικά του χέρια αγοράστηκε το θρυλικό... swap που επέτρεψε στην κυβέρνηση Σημίτη να δικαιολογήσει την... παράτυπη ένταξη της Ελλάδας στην...

Νέο Powerspin Combo για περισσότερα κέρδη

* Όχι ένας, αλλά τρεις τυχεροί τροχοί από τον ΟΠΑΠ. Η ανανεωμένη στοιχηματική εμπειρία του POWERSPIN είναι διαθέσιμη εδώ και λίγες ημέρες στα καταστήματα ΟΠΑΠ....