Αλέξης Χαρίτσης: Η πανδημία όξυνε το ψηφιακό χάσμα

Σημεία Ομιλίας του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, στο Digital Economy Forum 2021.

«Οι προκλήσεις που αναδύονται από την πανδημία θα αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν σχεδιάζουμε πολιτικές για την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στο Digital Economy Forum 2021. «Η έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΒΕ έδειξε ότι η πανδημία δεν επιτάχυνε την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντίθετα όξυνε το ψηφιακό χάσμα», συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα τεχνολογικής ανισότητας, που ειδικά σε αυτές σε συνθήκες γίνεται ζήτημα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας».

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν μεριμνά για την αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών επιχειρήσεων στον ψηφιακό τομέα ώστε να αναπτύξουν οι ίδιες τα δικά τους προϊόντα. Δεν αρκεί να αγοράζουμε licenses και έτοιμες λύσεις από το εξωτερικό». «Ειδικά για τον κλάδο του εμπορίου, απαιτείται ενιαία ψηφιακή πύλη με υποστήριξη και mentoring και όχι απλά ένα αποσπασματικό πρόγραμμα για την δημιουργία e-shop» πρόσθεσε. Αντιπαρέβαλε τα «προγράμματα ‘Ψηφιακό βήμα’ και ‘Ψηφιακό Άλμα’ που δημιουργήσαμε το 2018 στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου μέσω ερωτηματολόγιου ψηφιακής ωριμότητας ωθούσαν τις επιχειρήσεις σε ουσιαστική ψηφιακή αναβάθμιση». «Τέτοιες παρεμβάσεις χρειαζόμαστε και σήμερα ώστε να μιλάμε για ουσιαστική και μόνιμη αναβάθμιση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης τόνισε επίσης ότι «οι πόροι που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός από το Ταμείο Ανάκαμψης για Έρευνα & Ανάπτυξη είναι ελλιπείς. Απαιτείται να αυξηθούν οι πόροι για την έρευνα και την καινοτομία και να επενδύσουμε σε νέα επιχειρηματικά σχήματα υψηλής προστιθέμενης αξίας», αντιπαραβάλλοντας ότι «σε πολύ δύσκολες χρηματοδοτικές συνθήκες δημιουργήσαμε το Ταμείο Συμμετοχών EquiFund που έδωσε δυνατότητα χρηματοδότησης σε νέα επιχειρηματικά σχήματα και το «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που συνέδεσε τον κόσμο της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα».

«Είναι κρίσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης να μην σπαταληθεί με την λογική του business as usual», ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Πρέπει η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι με έναν σχεδιασμό που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες δεν μπορούμε να οδηγηθούμε ούτε στην ψηφιακή αναβάθμιση που χρειάζεται η χώρα ούτε σε μια βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Best Of

Η «πλατφόρμα» Δένδια για τον μεσαίο χώρο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Από τις ομιλίες που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο...

Κικίλιας: Επενδύουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου

Οι ισχυροί δεσμοί της στενής συνεργασίας Ελλάδας και σκανδιναβικών...

Το photo opportunity μιας αλλαγής… πίστας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο Κογκρέσο, στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής...

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής «επιστρέφει»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τον κομματικό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Βάσω Βελίκοβα: Η Ελλάδα της κρίσης

Γράφει η Βάσω Βελίκοβα Facebook: Βάσω Βελίκοβα Instagram: vaso_vel Φοιτήτρια Τμήματος ΕΜΜΕ...

Ο τραπεζίτης που άλλαξε το μέλλον (της ανθρωπότητας), προφητεύει εφιάλτες για την αμερικανική οικονομία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Από τα δικά του χέρια αγοράστηκε το...

Νέο Powerspin Combo για περισσότερα κέρδη

* Όχι ένας, αλλά τρεις τυχεροί τροχοί από τον...

Να περάσει ο επόμενος… Καταρρέει (δημοσκοπικά) η κυβέρνηση Σολτς στη Γερμανία

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Και να πει κανείς ότι δεν το...

Έρχεται… η Κίνα. Η προειδοποίηση Μασκ για την αλλαγή σκυτάλης στην παγκόσμια οικονομία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Το σενάριο είναι γνωστό. Ο Ίλον Μασκ......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Βάσω Βελίκοβα: Η Ελλάδα της κρίσης

Γράφει η Βάσω Βελίκοβα Facebook: Βάσω Βελίκοβα Instagram: vaso_vel Φοιτήτρια Τμήματος ΕΜΜΕ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Η Ελλάδα από τον Μάϊο του 2010 μέχρι σήμερα  διανύει μια...

Ο τραπεζίτης που άλλαξε το μέλλον (της ανθρωπότητας), προφητεύει εφιάλτες για την αμερικανική οικονομία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Από τα δικά του χέρια αγοράστηκε το θρυλικό... swap που επέτρεψε στην κυβέρνηση Σημίτη να δικαιολογήσει την... παράτυπη ένταξη της Ελλάδας στην...

Νέο Powerspin Combo για περισσότερα κέρδη

* Όχι ένας, αλλά τρεις τυχεροί τροχοί από τον ΟΠΑΠ. Η ανανεωμένη στοιχηματική εμπειρία του POWERSPIN είναι διαθέσιμη εδώ και λίγες ημέρες στα καταστήματα ΟΠΑΠ....