Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράζει χάντρες και καθρεφτάκια

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό Flash Δυτικής Μακεδονίας και το δημοσιογράφο Βαγγέλη Χριστόδουλο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαίρετε. Αύριο θα βρεθεί στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ στην Αθήνα για να έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι χαρά μου να σας έχω απέναντί μου και να σας θέσω κάποια ερωτήματα τα οποία σίγουρα θα ακούσετε αύριο από μια περιοχή η οποία, πέρα από τα όσα βιώνουμε ως χώρα, βιώνει τις δικές της καταστάσεις συμπληρωματικά.
Ήθελα να ξεκινήσω με ένα παράδοξο κ. Πρόεδρε. Κάτι που δεν έχω συνηθίσει στην περιοχή μας. Σε μια εβδομάδα βρέθηκαν και θα βρεθούν στην Κοζάνη τρεις πρωθυπουργοί. Ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή μίλησε για απολιγνιτοποίηση. Θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό σε λίγο.
Ο κ. Παπανδρέου για την δική του υποψηφιότητα στο Κίνημα Αλλαγής το Σαββατοκύριακο και εσείς τώρα. Τρεις πρωθυπουργοί σε μια εβδομάδα. Απλοϊκό το ερώτημα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά που δεν ανέβηκαν ο Σαμαράς και ο Καραμανλής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και δεν το γνωρίζουμε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω εάν είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο. Η ιδιαιτερότητα στη χώρα είναι ότι συζητάμε για εκλογές αμέσως μετά την επόμενη των εκλογών. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολύ μεγάλες αντιφάσεις, πολύ μεγάλες δυσκολίες, πολύ μεγάλες αντιθέσεις και νομίζω ότι αυτό είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό των ημερών, μαζί με την απογοήτευση και το θυμό που αισθάνονται οι πολίτες, οι συμπολίτες μας, η πλειοψηφία ανεξαρτήτως του τι ψηφίσανε στις προηγούμενες εκλογές, γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Η χώρα είναι εν μέσω μιας διπλής πανδημίας. Η πανδημία του κορωνοϊού από τη μία και η πανδημία της ακρίβειας από την άλλη. Και νομίζω ότι η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό που επικρατεί στα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα πάρουμε ένα-ένα τα δυο μέρη που θέσατε. Να ξεκινήσουμε από την πανδημία. Ήθελα ένα σχόλιο για τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού. Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού με τον τρόπο που επιβλήθηκε στους άνω των 60 ετών. Το επιχείρημα, τι άλλο να κάνουμε; Δώσαμε χρόνο, ενημερώσαμε τον κόσμο, πεθαίνουν 100 άτομα και πλέον καθημερινά. Υπήρχε εναλλακτική; Πώς αξιολογείτε αυτή την κίνηση;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα, αλλά δεν μπορώ να μη γελάσω όταν ακούω αυτό το επιχείρημα, τι άλλο να κάναμε, όταν έχουμε δυο χρόνια. Δυο χρόνια. Δεν έγινε προχθές η πανδημία. Δυο χρόνια και δεν έχουν ουσιαστικά στηρίξει με μόνιμο προσωπικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουν αφήσει τους συμπολίτες μας να πεθαίνουν αβοήθητοι εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.
Χθες συναντήθηκα με την ΕΙΝΑΠ και επισήμως ήταν καταγεγραμμένα 148 περιστατικά συμπολιτών μας που είναι προχείρως διασωληνωμένοι σε χειρουργικά κρεβάτια ή σε κλίνες απλές έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Και αυτοί οι άνθρωποι δεν μιλάει κανένας για το τι εξέλιξη έχουν. Η συντριπτική τους πλειοψηφία καταλήγουν. Αυτό είναι μια εγκληματική αμέλεια από την πλευρά της κυβέρνησης.
Είμαστε η χώρα στην Ευρώπη, στη Δυτική Ευρώπη, συγκρινόμαστε μονάχα με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σε αναλογία πληθυσμού. Αρνητικές πρωτιές. Αυτό δεν ήταν κάτι το οποίο δεν μπορούσε να αποτραπεί. Δυο χρόνια είχε για να προετοιμαστεί. Και φωνάζαμε διαρκώς αυτά τα δυο χρόνια: ενίσχυσε, στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα που μιλάμε το ΕΣΥ έχει 9.000 λιγότερους υγειονομικούς εργαζόμενους, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από ό,τι είχε όταν το παραδώσαμε εμείς και δεν είχαμε πανδημία.
Αυτά είναι εγκληματικές ευθύνες. Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια στρατηγική η οποία ήταν λάθος από την αρχή έως το τέλος. Πανηγύρισε τρεις φορές το τέλος του κορωνοϊού ο κ. Μητσοτάκης. Μέχρι προχθές μας μίλαγε για πανδημία ανεμβολίαστων, ενώ ξέρουμε ότι και εμβολιασμένοι δυστυχώς, το βλέπουμε σε περιστατικά που έχουμε γύρω μας, κολλάνε, νοσούν. Ευτυχώς στην πλειοψηφία τους ελαφρύτερα. Αλλά έχεις 15% αυτή τη στιγμή σε μονάδες εντατικής θεραπείας εμβολιασμένους. Και το πρόγραμμα του εμβολιασμού, η χώρα μας είναι όχι στην ουρά, αλλά είναι από τις χώρες που υπολείπεται σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτω από τον μέσο όρο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εν πάση περιπτώσει χώρες που είναι συγκρίσιμες και θα μπορούσαμε να δούμε το παράδειγμά τους, έχουν φτάσει, όπως η Πορτογαλία, για παράδειγμα, να έχουν 87% – 88% εμβολιασμένους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς γιατί όχι; Τι κάναμε λάθος; Και εάν θέλετε να το συμπληρώσω με το εξής: Λέτε καθολικό το εμβόλιο, όχι υποχρεωτικό. Συνδυάζεται αυτό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα προφανώς και η Πορτογαλία, που έχει 87% ποσοστό εμβολιασμού, δεν έκανε υποχρεωτικό εμβολιασμό. Δεν υποχρέωσε κανέναν να εμβολιαστεί. Λειτούργησε όμως με την πειθώ, έκανε ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης στους πολίτες. Δεν έδωσε τα χρήματα στα κανάλια και στα sites για να υμνούν τον εκεί πρωθυπουργό μέσα από λίστες Πέτσα, αλλά έκανε πόρτ –πόρτα εκστρατεία πάρα πολύ ουσιαστική με πρόσωπα τα οποία έχουν αξιοπιστία. Kαι το πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση εκεί έχει αξιοπιστία. Εδώ δεν έχει αξιοπιστία. Αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα.
Σε μια εποχή κρίσης, πανδημικής κρίσης, ιδιαίτερα, που είναι εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο η εμπιστοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του έχουν το μεγαλύτερο έλλειμμα, το πιο κρίσιμο θα έλεγα έλλειμμα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Διότι η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας απέναντι στην εξάπλωση του ιού είναι η εμπιστοσύνη. Εδώ υπάρχει μια πανδημία επίσης κρίσης εμπιστοσύνης. Έχουμε αρνητές στον εμβολιασμό. Έχουμε αρνητές στην απογραφή. Έχουμε μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης, την οποία την επιτείνει η αλλοπρόσαλλη κατ’ εμέ απόφασή του να προχωρήσει σε μια διαδικασία ποινών, εξοντωτικών ποινών, τιμωρητική διαδικασία, στους άνω των 60 και θα εξηγήσω γιατί. Αλλά πριν εξηγήσω, να πω ότι εδώ βλέπουμε αντιφάσεις και βλέπουμε παλινωδίες και βλέπουμε μια να είναι στο άσπρο, την άλλη να είναι στο μαύρο, που συγκροτούν μια συνολικότερη εικόνα έλλειψης στρατηγικής, έλλειψης σχεδίου, προχειρότητας και διαχειριστικής ανεπάρκειας.
Διότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πριν από 20 μέρες στην τηλεοπτική του συνέντευξη ουσιαστικά έβγαινε και υπερασπιζόταν με πάθος την αντίληψη, την άποψη, ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μπορούν και δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώσουν κανέναν να εμβολιαστεί.
Ο υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, σε πρόσφατες επίσης τηλεοπτικές του δηλώσεις μίλησε για αντισυνταγματικότητα σε ότι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και μάλιστα και με μια ρητορική η οποία ήταν ιδιαίτερα, θα έλεγε κανείς, οξεία. Έλεγε ότι δεν θα κυνηγάμε τους ανθρώπους με τη σύριγγα στο χέρι. Οι ίδιοι άνθρωποι τα λέγανε αυτά.
Όταν εμείς τους ζητάγαμε να εφαρμόσουν πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικές και πιο συγκεκριμένα τους ζητάγαμε να έρθουν σε σύγκρουση, να πάρουν πολιτικό κόστος απέναντι σε έναν πυρήνα, θα έλεγε κανείς, δεν θέλω να αναφερθώ προφανώς σε όλους τους θρησκευόμενους συμπολίτες μας, αλλά για να προστατεύσουν τους θρησκευόμενους να κάνουν υποχρεωτικό rapid test στην είσοδο των ναών, ήταν αντίθετοι. Όταν τους λέγαμε δώστε, επιβάλλετε αυτοί οι οποίοι κάνουν τους ελέγχους, οι αστυνομικοί που κάνουν τους ελέγχους στους πολίτες -γιατί είναι ανήθικο εγώ να σε ελέγχω αν έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού και εγώ να μην είμαι εμβολιασμένος. Και εκεί ήταν αντίθετοι.
Και ξαφνικά, από εκεί που ήταν στο άσπρο, πήγανε στο μαύρο, λες και δεν υπάρχουν άλλες αποχρώσεις, και πάνε σε μια λογική καθολικής υποχρεωτικότητας στους άνω των 60.
Και ρωτώ: για τους κάτω των 60, δηλαδή; Δεν μας ενδιαφέρει; Τι μήνυμα δίνουμε σε αυτόν ο οποίος είναι 58 χρονών, 59 ετών και ο οποίος σκεφτόταν να εμβολιαστεί, είχε τις επιφυλάξεις του, τώρα βγαίνει αυτή η απόφαση που αφορά την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60. Τον χάσαμε αυτόν. Δεν υπάρχει περίπτωση να τον πείσουμε ποτέ να πάει να εμβολιαστεί. Για τους άνω των 60 είναι η υποχρεωτικότητα; Ή είναι η δυνατότητα με βάση την οικονομική δυνατότητα του καθενός, την οικονομική κατάσταση του καθενός να εξαγοράσει το δικαίωμα στην άρνηση;
Διότι ένας εύπορος οικονομικά άνω των 60, ο οποίος έχει ένα εισόδημα 2.000, 3.000, 4.000 ευρώ το μήνα, προφανώς θα του είναι πιο εύκολο να δώσει 100 ευρώ το μήνα και να ασκήσει το δικαίωμά του στην άρνηση, βάζοντας στο ρίσκο προφανώς την υγεία του, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα σύγκρουσης. Η πεποίθησή του απέναντι στο ρίσκο να νοσήσει.
Ο φτωχός όμως ηλικιωμένος, ο φτωχός συνταξιούχος ο οποίος παίρνει μια σύνταξη 380 €, ή 400 ευρώ, την εθνική σύνταξη, ή παίρνει μια σύνταξη 600 ευρώ, να πω εγώ, το να δώσει 100 ευρώ το μήνα είναι απαγορευτικό. Άρα, εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιλογή που, όπως χαρακτήρισα και χθες, στην πραγματικότητα είναι σαμποτάζ στην προσπάθεια της πειθούς, στην προσπάθεια του να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την αξία του εμβολιασμού. Διότι ο εμβολιασμός είναι πηγή ζωής, αλλά δεν μπορεί να είναι ένα μέτρο επιβολής με έναν εκβιασμό που αφορά τους αδύναμους οικονομικά και ταυτόχρονα είναι και μια απόφαση η οποία έχει πολύ σοβαρά συνταγματικού χαρακτήρα κωλύματα. Δεν το λέω εγώ, δεν είμαι συνταγματολόγος. Το λέει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγματολόγων γύρω μας. Και εκτιμώ ότι δεν θα έχει και το αποτέλεσμα το οποίο θα θέλαμε να έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι από τις αποφάσεις που δεν θα εφαρμοστούν; Δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν λόγω της αντισυνταγματικότητας, όπως αναφέρετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να κάνω μια πρόβλεψη. Εγώ θα το πω έτσι ανοιχτά, ότι μακάρι, γιατί όλοι το καλό της χώρας θέλουν. Όλοι θέλουμε αυτοί οι 600.000 περίπου συμπολίτες μας άνω των 60 αλλά και οι πολλές άλλες χιλιάδες κάτω των 60, γιατί δεν νοσεί κανείς μόνο άνω των 60. Αυτός ο διαχωρισμός είναι τεχνητός διαχωρισμός. Μακάρι να εμβολιαστούν αύριο το πρωί.
Αλλά πολύ φοβάμαι, επαναλαμβάνω, ότι θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, θα αναζωπυρωθεί, για να είμαι πιο ακριβής, ένα ρεύμα αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας. Θα οχυρωθούν πίσω από την άρνηση όσοι οι ίδιοι έχουν αποφασίσει την άρνηση και θα δημιουργηθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, διχασμού τόσο ανάμεσα στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους, όσο ανάμεσα στους γηραιότερους και στους νεότερους. Πράγμα το οποίο, επαναλαμβάνω, είναι η απόλυτη συνταγή, το απόλυτο κοκτέιλ, το απόλυτο μείγμα της κοινωνικής διάλυσης. Διότι όταν δεν έχεις κοινωνική συνοχή και εμπιστοσύνη, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα κίνδυνο, φυσιολογικό κίνδυνο για την κοινωνία, όπως αυτός της πανδημίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στα νοσοκομεία. Είχα ακούσει στελέχη σας να αναφέρουν ότι εκτός από την πανδημία, αντιμετωπίζουμε και μια κρίση του συστήματος υγείας. Το ερώτημά μου είναι το εξής: τι μπορεί να γίνει σήμερα; Γιατί, λέει η κυβέρνηση, δεν μπορώ να έχω μια κλίνη ΜΕΘ για κάθε πολίτη της χώρας. Και εάν υπάρχουν ζητήματα τα οποία χρονίζουν και τα οποία σήμερα έβγαλε στην επιφάνεια ο κορωνοϊός, εκτός από τα καινούργια που προέκυψαν.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ η κυβέρνηση πέραν του γεγονότος ότι έρχεται να επιβεβαιώσει την αποτυχία της με την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 και τον τιμωρητικό εμβολιασμό, στην ουσία επιβεβαιώνει και την ακραία νεοφιλελεύθερη λογική της. Αντιμετωπίζει τα πάντα στη βάση του κόστους και του οφέλους. Δεν σπαταλάμε, λένε αυτοί, χρήματα για να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί είναι πολυτέλεια να έχουμε όσες ΜΕΘ χρειάζεται για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοστολογεί ανθρώπινες ζωές η κυβέρνηση, θεωρείτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι σαφές. Να σας πω μόνο ότι στον προϋπολογισμό του 2022, εν μέσω αυτής της πανδημικής κρίσης, προϋπολογίζει 800 εκατομμύρια λιγότερα για την δημόσια υγεία. Δηλαδή μειώνει τις δαπάνες. Και είναι σαφές ότι εάν είχαμε προσλήψεις μόνιμων γιατρών αλλά και περισσότερες κλίνες, ανάπτυξη περισσότερων κλινών και μονάδων εντατικής θεραπείας, σίγουρα θα είχαμε καλύτερα ποσοστά σε σχέση με την θνητότητα των συμπολιτών μας που μπαίνουν στις ΜΕΘ και καταλήγουν είτε εντός, είτε εκτός των ΜΕΘ στα νοσοκομεία μας. Είναι προφανές αυτό. Αντιμετωπίζει λοιπόν με μια ακραία λογιστική αντίληψη την ανθρώπινη ζωή. Δεν έδωσε χρήματα, δεν στήριξε ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και μάλιστα θέλω να σας θυμίσω τις δηλώσεις των υπουργών της. Ο κ. Πέτσας τότε που έφτιαχνε τις λίστες στήριξης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για να υμνούν και να λιβανίζουν την κυβέρνηση, έλεγε ότι θα ήταν πεταμένα λεφτά εάν ακολουθούσαμε αυτό που μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίναμε χρήματα για τη δημιουργία κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας. Και σήμερα έχουμε 148 συμπολίτες μας καθημερινά εκτός ΜΕΘ. Και ο κ. Σκέρτσος πριν από λίγες μέρες μάλιστα μίλησε για πολυτέλεια. Ότι δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Ποια είναι η πολυτέλεια; Να έχουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας.
Άρα, εδώ έχουνε μια αντίληψη. Μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Και πάνω σε αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη έρχεται τώρα και αυτό το μέτρο. Δεν δίνουμε χρήματα για τη δημόσια υγεία, αλλά δεν μας νοιάζει στο τέλος της ημέρας εάν θα εμβολιαστεί ο κόσμος. Να εισπράξουμε το 100άρικο, μπας και έχουμε στο δημόσιο ταμείο χρήματα περισσότερα για να κάνουμε αυτά τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θεωρείτε πως έχει φοροεισπρακτική λογική αυτό το μέτρο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχει λογική, κατά την άποψή μου. Αλλά αυτό το οποίο λέω είναι ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια κρίση που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο με μια λογική που έχει στο επίκεντρο τα κέρδη και τις ζημιές. Και σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο λέω, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο τέλος της ημέρας με τον εμβολιασμό, ακόμα και εάν αύριο το πρωί είχαμε καταφέρει να πείσουμε και να εμβολιάσουμε το 100% των συμπολιτών μας, τους επόμενους δυο μήνες το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι προδιαγεγραμμένο -διότι τα αντισώματα ακόμα και εάν αύριο το πρωί εμβολιαστούν όλοι, θέλει ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών για να συγκροτηθούν- θα έχουμε, δυστυχώς, μια οξεία επιβάρυνση του συστήματος υγείας με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες και την πορεία της πανδημίας. Που σημαίνει ότι θα φτάσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με τα νοσοκομεία μας υπό πλήρη κατάρρευση. Οι 148 που είναι σήμερα ενδεχομένως να γίνουν 200 ή και παραπάνω που είναι εκτός ΜΕΘ και πεθαίνουν. Οι θάνατοι θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τους 100 ημερησίως.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα ο πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι δυνατόν. Δεν είναι δυνατόν να είναι προστατευμένος πίσω από αυτούς τους επικοινωνιακούς αερόσακους με τα εκατομμύρια που μοιράζει δεξιά και αριστερά σε sites και σε μέσα ενημέρωσης, και αυτή την τραγωδία, που σήμερα βιώνει η ελληνική κοινωνία, ο ίδιος να λέει είτε ότι ελέγχεται η πανδημία, είτε ότι δεν κατάρρευσε το ΕΣΥ, ή ότι φταίει ο πολίτης που δεν εμβολιάζεται και ο άνω των 60 τον οποίο θα τον κυνηγήσω με πρόστιμα.
Πρέπει αύριο το πρωί να υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία μένουν καθαρά. Δεν λερώνουν τα χέρια τους με covid περιστατικά. Πρέπει όσες μονάδες εντατικής θεραπείας διαθέσιμες έχουν τα ιδιωτικά -είμαστε σε πόλεμο και άρα πρέπει να επιτάξουμε και να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις. Όσες μονάδες και κλίνες εντατικής θεραπείας έχουν προσβάσιμες και διαθέσιμες, να τις διαθέσουν στο σύστημα. Αύριο το πρωί με διαδικασίες fast track να γίνει, όπως έγινε πέρσι για 200 μόνο δυστυχώς γιατρούς για τις ΜΕΘ, να γίνουν προσλήψεις παθολόγων, πνευμονολόγων, γενικών ιατρών, όσων αναισθησιολόγων υπάρχουν. Είναι στις λίστες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχουν.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτά τα δεν υπάρχουν τα λέει η κυβέρνηση. Πηγαίνετε να δείτε την πραγματικότητα. Οι αναισθησιολόγοι είναι λιγότεροι, είναι αλήθεια, αλλά γιατροί είναι στις λίστες εκατοντάδες για να προσληφθούν. Να προσληφθούν άμεσα. Να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός που μειώνει 800 εκατομμύρια το 2022. Δεν τελείωσε η πανδημία, είναι εδώ η πανδημία. Και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα στην ανάπτυξη κρεβατιών ΜΕΘ. Διότι εάν σήμερα έχουμε 150, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 200 παραπάνω διότι είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη απέναντι σε μια κρίση που αφορά την υγεία του, τη ζωή του, να έχει αξιοπρεπή περίθαλψη. Είναι δικαίωμα. Πληρώνουμε φόρους. Ζούμε σε αυτή τη χώρα. Είναι δικαίωμά μας να έχουμε ένα σύστημα υγείας, δημόσια νοσοκομεία στα οποία θα περιθάλπεται ο καθένας, ανεξαρτήτως οικονομικής του δυνατότητας, με αξιοπρέπεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η πρόταση συνεργασίας με ηγεσία υπουργείου κοινής αποδοχής είναι στο τραπέζι; Παραμένει; Θα ξαναμπεί στο τραπέζι εφόσον χρειαστεί;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα δεν έχει νόημα αυτό. Κάναμε μια, κάναμε δυο, κάναμε τρεις, κάναμε δεκατρείς φορές, διαρκώς καταθέτουμε προτάσεις για συνεννόηση, αλλά βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία αρνείται κάθε εκδοχή και κάθε πρόταση την οποία εμείς καταθέτουμε. Και βλέπουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί μέσα από την επικοινωνιακή λογική και την δημαγωγία να ξεπεράσει μια κρίση η οποία, νομίζω, ότι αγγίζει και την τελευταία οικογένεια σήμερα. Έχει αποφασίσει να χρεωθεί όλες τις πολιτικές ευθύνες. Και νομίζω ότι η πολιτική ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία του ανήκει αποκλειστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την κρίση της ακρίβειας ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης της ελληνικής κυβέρνησης; Θα βρεθείτε αύριο στην περιοχή μας, σας ενημερώνω πως χρειάζεται να φορέσετε ζεστά ρούχα, υπάρχει εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία, πολλά σπίτια αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να θερμάνουν τις οικίες.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ που με ενημερώνετε, είναι χρήσιμη αυτή η πληροφορία αλλά γνωρίζουμε όλοι νομίζω ότι η περιοχή σας είναι μια περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα. Είναι μια περιοχή η οποία μαστίζεται από την ανεργία. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό, ιδίως τις μέρες ακρίβειας και τις μέρες της ενεργειακής κρίσης, που πάνω στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που επιβαρύνει όλα τα νοικοκυριά όλης της χώρας, αποφάσισε ο κ. Μητσοτάκης να διαλύσει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Να βγάλει το «Δ» από τη ΔΕΗ και να αφήσει απροστάτευτους όλους τους καταναλωτές με υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια. Διότι εκεί όπου η ΔΕΗ έπαιζε έναν ρόλο ουσιαστικά συγκράτησης των τιμών, έναν ρόλο στήριξης της κοινωνικής συνοχής και δούλευε για την κοινή ωφέλεια, σήμερα παίζει ένα ρόλο ανταγωνισμού με τους ιδιώτες παρόχους για το ποιος θα έχει τις υψηλότερες χρεώσεις στο ρεύμα. Και βλέπουμε πραγματικά ένα φαινόμενο το οποίο θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι εύκολα εξηγήσιμο. Δηλαδή δεν μπορεί η Ελλάδα η οποία είναι μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα να είναι πρωταθλήτρια στην τιμή πώλησης χονδρικής του ρεύματος, για μήνες τώρα, έχει τις υψηλότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη.
Και φοβάμαι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα δουν υπέρογκες αυξήσεις και τον Δεκέμβριο και τον Γενάρη και τον Φλεβάρη στους λογαριασμούς ρεύματος. Αυξήσεις που θα βγάλουν δυστυχώς εκτός προϋπολογισμού τη μέση οικογένεια. Γιατί προφανώς και οι αυξήσεις αυτές δεν έχουν αναλογικότητα. Αν κάποιος έχει πολύ μεγάλα εισοδήματα μπορεί να ανταπεξέλθει, αν κάποιος όμως βρίσκεται στο μέσο όρο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας. Την τρίτη εβδομάδα του μήνα να μην υπάρχει υπόλοιπο στα οικονομικά αποθέματα της οικογένειας για να βγει ο μήνας.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να παρθούν μέτρα. Δεν μπορεί να κοιτάει ως τροχονόμος ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανακοινώθηκαν μέτρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Είναι μέτρα τα οποία και εδώ με αποσπασματικότητα, με προχειρότητα, με ερασιτεχνισμό. Όταν του λέγαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «έρχεται ένα κύμα ακρίβειας που δεν είναι εύκολο να το αντιμετωπίσει κανείς», βγήκε και ανακοίνωσε 9 ευρώ στη μεγαβατώρα και gigabytes για τους νέους, λες και οι νέοι θέλουν χάντρες και καθρεφτάκια.
Και προφανώς ανακάλυψε και ο ίδιος, 20 μέρες μετά, ότι ήταν ανεπαρκή τα μέτρα και τα 9 τα έκανε 18, το 18 το έχει κάνει 30. Αλλά όταν οι αυξήσεις είναι της τάξεως των 150, των 200 και των 300 ευρώ, και μιλάω για μέσες αυξήσεις τώρα ή και για μικρές, μικρομεσαίες αυξήσεις στους λογαριασμούς, τα 20 και τα 30 ευρώ δεν σου κάνουν καμία διαφορά.
Και βρίσκεται αυτή τη στιγμή, πιστεύω, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, και ιδίως των επαγγελματιών, σε απόγνωση, λαμβάνοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εμείς τους είπαμε και λέμε και σήμερα, πρώτα απ’ όλα, κρίσιμο ζήτημα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός λόγω των μνημονίων είναι χαμηλότερος από ό,τι ήταν το 2009 και είναι από τους χαμηλότερους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκρινόμαστε μόνο με χώρες του ανατολικού μπλοκ.
Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη την περίοδο της κρίσης αύξησαν τον κατώτατο μισθό. Δεν μιλώ μονάχα για την Πορτογαλία και την Ισπανία. Να μιλήσουμε ακόμη και για τη Γερμανία που η εκλογή Σολτς σημαίνει μια αύξηση πάνω από 20% στο κατώτατο ημερομίσθιο.
Και βεβαίως κρίσιμο θέμα για μας είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για όσο διαρκεί η κρίση στα κατώτερα δυνατά επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να δοθεί μια ανάσα, ουσιαστική ανάσα στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες. Και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σημαίνει φτηνότερη βενζίνη για τον κάθε πολίτη που γεμίζει το ρεζερβουάρ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε εσείς πειράξατε τον ειδικό φόρο όμως επί δικής σας διακυβέρνησης.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα εδώ έχουμε μια έκτακτη κατάσταση. Ούτε εγώ ζητώ αυτά τα μέτρα να είναι μόνιμα, διότι αν ήταν μόνιμα προφανώς δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει δημοσιονομικά η χώρα. Αλλά όταν έχεις μια έκτακτη κατάσταση, πρέπει να την αντιμετωπίσεις μέχρι να δεις που θα σταθεροποιηθεί.
Φοβάμαι ότι δεν θα είναι τόσο πρόσκαιρη αυτή η εικόνα όπως αφελώς, για άλλη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης μας είπε στη Βουλή τον προηγούμενο μήνα ότι θα είναι μια υπόθεση ολίγων μηνών. Διότι βλέπω και η Λαγκάρντ και στις Ηνωμένες Πολιτείες ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας μιλούν πια για μονιμότερες πληθωριστικές τάσεις, που θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σίγουρα και το ’22 είπε η κ. Λαγκάρντ η αγορά λέει για πολύ χειρότερα σενάρια. Που ίσως η αγορά ξέρει και καλύτερα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βρισκόμαστε πάντως μπροστά σε έναν τυφώνα, όπου εκεί πρέπει να πάρεις μέτρα προστασίας. Πόσο θα διαρκέσει; Δεν ξέρει κανείς. Το βαρομετρικό χαμηλό πόσο θα διαρκέσει δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.
Αυτό όμως που είμαστε με βεβαιότητα σε θέση να γνωρίζουμε είναι ότι αν δεν παρθούν μέτρα, από αυτή την καταιγίδα θα πληγούν οι πιο αδύνατοι και οι μικρομεσαίοι και όταν θα περάσει αυτή η καταιγίδα δεν θα είναι τα πράγματα ίδια για όλους. Γιατί κάποιοι θα έχουν χάσει τις δουλειές τους, θα έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, θα έχουν αποκλειστεί από την οικονομική δραστηριότητα.
Έχει ευθύνη η πολιτεία εφόσον μάλιστα μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι η οικονομία πετάει, ότι πάει καλά. Εφόσον πάει καλά, ας στηρίξει τους αδύναμους, τους μεσαίους, αυτούς που έχουν ανάγκη. Διότι όταν εμείς στην περίοδο των μνημονίων, των σκληρών μνημονίων δίναμε 800 εκατομμύρια κάθε τέλος του- έτους για κοινωνικό μέρισμα, μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα. Και προχθές ανακοίνωσε 300, όχι 800 που δίναμε εμείς και ήταν ψίχουλα.
Όταν εμείς θεσμοθετήσαμε τη 13η σύνταξη 900 τόσα εκατομμύρια για το επόμενο έτος και για κάθε έτος 1,1 δισ., τότε έλεγε επίσης ότι είναι ψίχουλα και ότι κοροϊδεύουμε. Αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα την καταργήσει, αν εκλεγεί. Και με το που εξελέγη, την κατάργησε. Και πού πάνε αυτά τα χρήματα, τα οποία είχαμε δεσμεύσει στον προϋπολογισμό; Όχι στον συνταξιούχο, τον οποίο τον εξαπάτησε προεκλογικά λέγοντάς του ότι δήθεν «ο ΣΥΡΙΖΑ σου έδινε ψίχουλα». Αλλά τα πήρε για να τα δώσει σε ιδιωτικά funds τα οποία θα διαχειριστούν την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, δημιουργώντας τεράστιες τρύπες στον προϋπολογισμό.
Αυτή είναι η πολιτική Μητσοτάκη. Και αυτή την πολιτική Μητσοτάκη την βλέπουν και την πληρώνουν τώρα και οι συμπολίτες μας στη Δυτική Μακεδονία, η οποία θα γίνει μια μαύρη κηλίδα στον χάρτη εξαιτίας της ανεργίας, εξαιτίας της κοινωνικής περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού.
Διότι όταν εμείς είχαμε ένα σχέδιο να πιάσουμε τους στόχους στην εκπομπή διοξειδίων -τους στόχους που είμαστε υποχρεωμένοι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες- και να πάμε σε μια διαδικασία απανθρακοποίησης που θα έχει αρχή, μέση και τέλος και κυρίως θα έχει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και το μέσο εισόδημα για τους πολίτες της περιοχής, ήρθε ξαφνικά και μας είπε: «Εγώ είμαι πολύ πιο οικολόγος και πράσινος από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα το κάνω το 2028…», μετά μας είπε το ‘25, μετά μας είπε το ‘23. Και τώρα ξαναβάζει μπροστά εργοστάσια, γιατί είμαστε μπροστά στον κίνδυνο να μην έχουμε ενεργειακή επάρκεια και το ξανάκανε 2028 και κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει.
Αυτά είναι ενδείξεις και στοιχεία μιας απίστευτης προχειρότητας και ενός ερασιτεχνισμού στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων. Και ταυτόχρονα είναι και ενδείξεις κυνισμού. Διότι δεν μπορείς να αγνοείς το μέλλον και την προοπτική μιας ολόκληρης κοινωνίας. Δεν μπορείς να αξιοποιείς και να εργαλειοποιείς έναν στόχο, που όλοι μας είμαστε δεσμευμένοι σε αυτόν, όλοι μας, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως ορίζουν οι Διεθνείς Συνθήκες.
Αλλά εδώ πρέπει να μιλήσουμε για απανθρακοποίηση και όχι για απολιγνιτοποίηση που θα μετατραπεί σε αεριοποίηση, δηλαδή σε φυσικό αέριο, σε μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου, αλλά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ένα σχέδιο δίκαιης μετάβασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως μεταβατικό καύσιμο το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και αυτό το σχέδιο δίκαιης μετάβασης είναι που θα παρουσιάσω, αυτό που αφορά τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, στους πολίτες της Κοζάνης αύριο το απόγευμα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και της ομιλίας μου στο ΔΑΚ στο κλειστό γήπεδο της Κοζάνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι το τέλος της σειράς των επαφών σας η ομιλία. Ένα ερώτημα σχετικά με το θέμα της απολιγνιτοποίησης. Ο κ. Τζανακόπουλος χτες στο κανάλι μας στην εκπομπή +NEWS που παρουσιάσει ο συνάδελφος Θόδωρος Καρυπίδης είπε: «Ο πρωθυπουργός βιάζεται να προχωρήσει την απολιγνιτοποίηση για να κλείσει deals». Σας ρωτώ: κλείνει deals ο πρωθυπουργός; Με ποιους;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι βέβαιο ότι αυτή η σπουδή, επαναλαμβάνω, χωρίς σχέδιο, με μια ερασιτεχνική προσέγγιση και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι είπε τρεις φορές διαφορετικές ημερομηνίες σε ό,τι αφορά τον στόχο της απολιγνιτοποίησης. Είναι φανερό ότι σαν απώτερο στόχο είχε ένα παιχνίδι στον χώρο της ενέργειας που αφορά τη δημιουργία μονάδων φυσικού αερίου και ενδεχομένως κάποιων projects για ανανεώσιμες πηγές, τα οποία projects βεβαίως είναι καλοδεχούμενα, αλλά πρέπει να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό το οποίο αφορά τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, όλους όσους μας ακούν σήμερα, είναι ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι μια αναγκαιότητα για όλους μας, και για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Μην ξεχνάμε τα πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο στην περιοχή. Η Δυτική Μακεδονία έτρωγε το κάρβουνο, ήταν ο μουτζούρης όλης της χώρας για δεκαετίες, για να μπορεί η χώρα να έχει επάρκεια ενεργειακή και να μπορούμε να έχουμε εμείς ρεύμα στην Αθήνα, στην Κρήτη, σε όλη τη χώρα.
Τώρα, μετά από 60 χρόνια ανελλιπούς προσφοράς κοινωνικής και εθνικής στήριξης δεν μπορεί αυτή την περιοχή να την πετάξουμε στα σκουπίδια. Άρα, χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται στήριξη, χρειάζονται επενδύσεις, χρειάζονται δημόσιοι πόροι και ιδιωτικοί, αλλά και δημόσιοι πόροι. Αυτό το σχέδιο θα παρουσιάσω εγώ αύριο στην παρουσία μου στην Κοζάνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναμένουμε να το ακούσουμε. Και αναμένουμε και την απάντηση στο ερώτημα, για το αν η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και κυβέρνησης είναι μόνο το χρονοδιάγραμμα και αν υπάρχουν κι άλλες διαφορές σχετικά με την απολιγνιτοποίηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω. Δεν είναι το χρονοδιάγραμμα. Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει έτσι, δηλαδή να μην κάνει τίποτα ουσιαστικό για την στήριξη της περιοχής και να περνάει ο χρόνος, είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αλλάξει πολλές φορές το χρονοδιάγραμμα και θα το επεκτείνει.
Είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, είναι όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η περιοχή να μείνει οικονομικά και κοινωνικά υγιής. Αυτό είναι το κρίσιμο.
Γι’ αυτό κάποια στιγμή εγώ είχα δηλώσει, νομίζω στη Βουλή -γιατί ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι «είστε εναντίον της απολιγνιτοποίησης;»- είπα: «Αύριο το πρωί; Θέλετε αύριο το πρωί να κλείσουν όλες οι μονάδες»; Αν όμως έχουμε εξασφαλίσει τη δυνατότητα της περιοχής να ζήσει, των κατοίκων να έχουν εργασία, να έχουν προοπτική, να έχουν δουλειές, να υπάρχει ευημερία. Αν δεν τα εξασφαλίσεις όλα αυτά, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Αυτή είναι η διαφορά. Είναι ποιοτική η διαφορά, δεν είναι χρονική η διαφορά στην πρότασή μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ήθελα να κλείσουμε την κουβέντα μας με μια αναφορά στο ένα εκ των αντικειμένων της αυριανής σας παρουσίας στην περιοχή μας, είναι στο πλαίσιο των συνεδριακών εκδηλώσεων ενόψει του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου, αν δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα. Ο στόχος; Διεύρυνση; Ανασυγκρότηση;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι είναι εκπεφρασμένος ο στόχος και τον έχουμε διακηρύξει. Μας δυσκόλεψε λίγο η πανδημία, είναι αλήθεια. Διότι σε μια περίοδο που -εμείς δεν είμαστε κι ένα κόμμα που έχουμε στήριξη συμφερόντων και δεν είμαστε κόμμα διαπλοκής με οικονομικά ή και εκδοτικά συμφέροντα, άρα ο πολιτικός μας λόγος επικοινωνείται στους πολίτες μέσα από εκδηλώσεις, με την άμεση επαφή με τον παραδοσιακό τρόπο θα έλεγε κανείς. Στερηθήκαμε αυτή τη δυνατότητα με τα διαρκή lock down, με έναν κόσμο που είναι λογικό, όταν φοβάται για την υγεία του, να μην είναι εύκολο να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Τώρα νομίζω σιγά σιγά είχαμε τη δυνατότητα να ξαναπιάσουμε το νήμα. Οι εκδηλώσεις μας τώρα γίνονται με ασφάλεια, παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, μόνο εμβολιασμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν δια ζώσης να παρακολουθήσουν. Οι άλλοι συμπολίτες μας από το διαδίκτυο ή από όποια μέσα ενημέρωσης τοπικά μας κάνουν την τιμή να αναμεταδώσουν την εκδήλωσή μας. Εντούτοις, έχουμε ξαναπιάσει αυτό το νήμα της επαφής με τους πολίτες.
Εγώ βρίσκομαι κάθε εβδομάδα σε μια περιοδεία έξω από την Αθήνα, επισκέπτομαι όλες τις πρωτεύουσες Περιφερειών αυτό το διάστημα σε ανοιχτές εκδηλώσεις. Προσπαθώ να πιάσω τον παλμό της κοινωνίας και των πολιτών. Και νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα το οποίο πραγματοποιεί ένα ουσιαστικό άνοιγμα στην ελληνική κοινωνία, το οποίο βεβαίως πρέπει να κορυφωθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του, που θα εκλέξει τα όργανά του, θα καθορίσει τον προγραμματισμό του και πιστεύω ότι θα προχωρήσει και μια ουσιαστική και βαθιά ανανέωση στελεχών στις καθοδηγητικές θέσεις, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι θα είναι μια διαδικασία όπου οι παλαιότεροι δεν θα έχουν ρόλο και συνεισφορά στις διεργασίες μας. Είναι μια αναγκαία όμως δημοκρατική διαδικασία που πιστεύω θα μας κάνει πολύ πιο δυνατούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε για τη φιλοξενία, τα υπόλοιπα αύριο στη δική μας έδρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση στην προσπάθειά μας. Και να ευχηθώ και σε εσάς αλλά και σε όλα τα περιφερειακά Μέσα ενημέρωσης, που είναι χρήσιμος ο ρόλος τους στην ενίσχυση του πλουραλισμού και της δημοκρατίας, να έχουν μια πολύ ουσιαστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια να κρατηθεί η ενημέρωση των πολιτών σε μια δύσκολη περίοδο σε ένα επίπεδο έτσι όπως της αξίζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε θερμά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή συνέχεια σε όλους. Γεια σας.

Best Of

Τα… υπόγεια χτυπήματα κατά του Χατζηδάκη

Πηγή: One Voice  Το πρόσφατο… φιάσκο με τη φορολόγηση για...

Τα «γκρίζα κοστούμια» απογοητεύτηκαν από τον Κασσελάκη

Πηγή: One Voice           Η καθήλωση του ΚΙΔΗ σε ποσοστά…...

Κώστας Καραμανλής: Nα βάλουμε στην άκρη τις μεμψιμοιρίες, την μικροπολιτική, τη διχόνοια

Ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στην παρουσίαση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα… υπόγεια χτυπήματα κατά του Χατζηδάκη

Πηγή: One Voice  Το πρόσφατο… φιάσκο με τη φορολόγηση για...

Μαρία Καρυστιανού: Πόση ντροπή…

Η Μαρία Καρυστιανού έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Ο Κώστας Καραμανλής απέναντι στη “σχολή σκέψης” του… ενδοτισμού

Πώς τα φέρνει η ζωή... Μερικές μέρες μετά την...

Κώστας Υφαντής: Οδεύουμε προς σύγκρουση ΗΠΑ και Ευρώπης

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Real...

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας… οργανώνεται

 Πηγή: One Voice             Εκείνοι που παρακολουθούν περισσότερο προσεκτικά τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τα… υπόγεια χτυπήματα κατά του Χατζηδάκη

Πηγή: One Voice  Το πρόσφατο… φιάσκο με τη φορολόγηση για τους τενεκέδες με λάδι, προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή, κίνησε την… περιέργεια αρκετών στο εσωτερικό...

Μαρία Καρυστιανού: Πόση ντροπή…

Η Μαρία Καρυστιανού έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media: "Θα πεθάνουμε………. ……… ΜΑΡΘΗ Σ’ ΑΓΑΠΩ…. "Πόση ντροπή να ζεις σε ένα κράτος...

Ο Κώστας Καραμανλής απέναντι στη “σχολή σκέψης” του… ενδοτισμού

Πώς τα φέρνει η ζωή... Μερικές μέρες μετά την απώλεια του Κώστα Σημίτη, του πολιτικού επί πρωθυπουργίας του οποίου η Ελλάδα απώλεσε εθνικό έδαφος,...