Την ώρα που ο Γερμανός νέος Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε μονάχα καλά λόγια να πει για την ελληνική οικονομία, και να απονείμει το σχετικό βραβείο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα… δώρα του προς την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν ήταν… κανονικά και ουσιαστικά.
Ο Τούρκος Πρόεδρος φλερτάρει με εξοπλισμούς μέσω Γερμανίας, όπως άλλωστε και μέσω Ιταλίας, κάτι που φάνηκε από την πρόσφατη συνάντησή του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Φρίντριχ Μερτς βέβαια κρατούσε ως έκπληξη για την Ελλάδα ακόμη ένα «δώρο». Την επιστροφή… μεταναστών, τους οποίους δεν θέλει η Γερμανία και δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού, υπό την πίεση του AfD.
Η μειονεκτική θέση της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική
Τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα για την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο δυσχεραίνουν διαρκώς. Η θέση της χώρας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής γίνεται όλο και περισσότερο μειονεκτική, στον απόηχο και της κατάρρευσης των… μυθευμάτων με τα οποία πορευτήκαμε.
Με βασική ευθύνη όσων ΜΜΕ και ακαδημαϊκών… ενσωματώθηκαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα κυριάρχησαν στον δημόσιο βίο του τόπου μας αστειότητες περί… απομόνωσης του Ταγίπ Ερντογάν σε διεθνές επίπεδο. Και με παράλληλη παρουσίαση του καταδικασθέντα σε πολυετή φυλάκιση για διαφθορά, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ως… Τουρκοφάγου και εθνικού ήρωα.
Μετά τους μύθους, ήρθε η επώδυνη πραγματικότητα.
Πέτρο Μολυβιάτη
Έχετε μήνυμα
Ο «κ. πρέσβης» έφυγε νωρίς
Η εικόνα μιας Ελλάδας η οποία μετράει ήττες και υποχωρήσεις σε διεθνές επίπεδο, στο σκέλος της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως τουλάχιστον υλοποιείται αυτή από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, έρχεται στη σκιά μιας πρόσφατης μεγάλης απώλειας.
Του εμβληματικού Πέτρου Μολυβιάτη. Του «κ. πρέσβη» στενού συνεργάτη και εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στενού συνεργάτη και Υπουργού Εξωτερικών της πρώτης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή μετά το 2004. Με το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν, και με τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη μετέπειτα Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κώστας Καραμανλής πλήρωσαν το τίμημα της περήφανης και αδιαπραγμάτευτης εξωτερικής πολιτικής τους. Ο Πέτρος Μολυβιάτης επίσης.
Μόνο μελαγχολία και θλίψη προκαλεί η σύγκριση με τη σημερινή εποχή, τη θητεία Γεραπετρίτη στο Υπουργείο Εξωτερικών και το «δόγμα ΕΛΙΑΜΕΠ» σε ενσωματωμένες φωνές του δημοσίου βίου, στην πολιτική, τον ακαδημαϊκό χώρο και τα ΜΜΕ.
Πηγή: One Voice