Γράφει η Μαρίνα Στάμου
Πτυχιούχος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Στη σημερινή εποχή ένα συνηθισμένο φαινόμενο είναι τα τροχαία ατυχήματα, που τώρα τελευταία ακούγονται πολύ έντονα και ιδιαίτερα νέοι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Για να συμβεί ένα τροχαίο υπάρχουν τα παρακάτω αίτια όπως είναι η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα ή μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας.
Επίσης ένα ακόμη αίτιο θεωρώ πως είναι ότι οι άνθρωποι έχουν πολλές σκέψεις και είναι εξαντλημένοι και κουρασμένοι πνευματικά και σωματικά από την ρουτίνα της καθημερινότητας , με αποτέλεσμα να μην είναι προσηλωμένοι στην οδήγηση. Το σημαντικότερο είναι ότι άλλοι οδηγοί παραβιάζουν τους σηματοδότες ,ενώ άλλους τους αποσπά το κινητό τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να έχουν το μυαλό τους σε αυτό και πολλές φορές να οδηγούν απερίσκεπτα στο αντίθετο ρεύμα.
Το μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη γνώμη μου για να πάθουν κάτι στο δρόμο το έχουν πρώτον όσοι δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης όπως οι ανήλικοι, δεύτερον οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν τα ίδια αντανακλαστικά με τους ενήλικες και τρίτον όσοι κυκλοφορούν με μηχανές ,που οι περισσότεροι δεν φορούν κράνος.
Επιπλέον πολλά αυτοκίνητα είναι κακοσυντηρημένα και οι δρόμοι κακοφτιαγμένοι ,με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να συμβεί ένα ατύχημα. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν μπορεί κάποιος να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.
Επομένως λοιπόν , με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να αποφεύγεται η οδήγηση και ειδικότερα μετά από κατανάλωση αλκοόλ ,καθώς αυτά τα δυο δεν συμβαδίζουν. Επιπροσθέτως θα είναι καλό και οι οδηγοί να συντηρούν τα αυτοκίνητά τους ,ενώ σε ακραίες καιρικές συνθήκες να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα για να έχουν μια ασφαλή πορεία. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει και η πολιτεία να λάβει μέτρα για φτιαχτούν οι περισσότεροι δρόμοι, καθώς εξαιτίας και αυτού του γεγονότος συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα.