Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό
Για το μεγάλο ζήτημα της υπογειοποίησης των καλωδίων υπερυψηλής τάσης ρεύματος, που ανακοίνωσε πριν από λίγο διάστημα για δήμους της Δυτικής Αθήνας ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντάσσοντας το έργο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, μίλησε στο «Π» ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας. Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι ήταν αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας και τώρα πια έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλά και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Tι σημαίνει για την περιοχή σας η ένταξη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της υπογειοποίησης των καλωδίων υπερυψηλής τάσης;
Το ζήτημα αυτό είναι 60 χρόνια τώρα. Η πρώτη παρέμβαση που έγινε ήταν όταν ήμουν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων το 2006, όπου καταφέραμε ως τότε δημοτική αρχή να αναδείξουμε πρώτη φορά το θέμα, και μάλιστα πρώτη φορά ανταποκρίθηκε η τότε κυβέρνηση. Το αρμόδιο υπουργείο, τότε, είχε εντάξει το έργο υπογειοποίησης των γραμμών που περνούν από το Αιγάλεω και την Αγία Βαρβάρα. Αιφνιδίως, μετά το 2010, εξαφανίστηκε ο προϋπολογισμός που είχε οριστεί.
Εσείς ως διοίκηση είχατε ως προτεραιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα;
Βεβαίως. Μαζί με τον δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας ήταν από τα πρώτα ζητήματα που μας απασχολούσαν. Αλλά και μαζί με τον Νίκο Χουρσαλά, τον δήμαρχο Κορυδαλλού. Το πρόβλημα το αναδείξαμε. Ευτυχώς υπήρχαν –απ’ ό,τι φάνηκε– ώτα ανοιχτά, αναγνώρισαν το πρόβλημα, γιατί είναι τεράστιο και διαχρονικό.
Γιατί είναι πρόβλημα, δήμαρχε;
Το πρώτο ζήτημα που προκύπτει είναι αυτό της «δουλείας». Δηλαδή κάποιος που θέλει να χτίσει στο σπίτι του, έχοντας τις γραμμές υπερυψηλής τάσης, έχει συγκεκριμένο ύψος. Φυσικά το μεγαλύτερο ζήτημα που προκύπτει είναι το θέμα της υγείας.
Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για το έργο;
Για να είμαι ειλικρινής, αιφνιδιαστήκαμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που το ενέταξαν στο Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης. Τώρα πια, το έργο έχει προϋπολογισμό και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης ή το να ξεκινήσει μέχρι το 2023. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό αυτήν τη στιγμή. Βέβαια σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε τη διαδικασία υλοποίησης του έργου.
Να πάμε, δήμαρχε, και στη μετα-Covid εποχή. Οι δήμοι σε τι κατάσταση πιστεύετε ότι θα βρίσκονται;
Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Βέβαια δεν είναι οι δήμοι οι μόνοι υπεύθυνοι να τα «τρέξουν», είναι και η κυβέρνηση. Υπάρχει ένας προγραμματισμός, ο οποίος είναι καλός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να πω ότι πραγματικά μέσα στον κορονοϊό η κυβέρνηση μας έδωσε βοήθεια.