Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα
στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
Για την απόφαση Ερντογάν να ματαιώσει τις έρευνες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο
Έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι θέλουμε μία έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά που είχε δείξει γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο, το προηγούμενο διάστημα. Είναι μια θετική ενέργεια, το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη δήλωση από την πλευρά της Τουρκίας και του εκπροσώπου του Προέδρου Ερντογάν, γιατί δείχνει ότι μία παράνομη τουρκική Νavtex αποσύρεται εν τοις πράγμασι. Επομένως, αυτό είναι θετικό στοιχείο. Από κει και πέρα, έχουμε πει ότι επιθυμούμε με την Τουρκία να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να συζητήσουμε το ζήτημα, το οποίο πολλές δεκαετίες τώρα ταλανίζει τις δύο πλευρές, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το ζήτημα, το οποίο φυσικά χρειάζεται μία διαδικασία για να προχωρήσει.
Ένα ζήτημα έχουμε που μας απασχολεί. Είχε προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια μέσω διερευνητικών επαφών, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Αυτές οι διερευνητικές επαφές διακόπηκαν το Μάρτιο του 2016, με απόφαση και με ευθύνη της Τουρκίας. Επομένως, το ζήτημα των διερευνητικών επαφών είναι ένα πρώτο βήμα που θα μπορούσε να ξεκινήσει, εφόσον προχωρά όλη αυτή η διαδικασία της έμπρακτης αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.
Το πλαίσιο των συζητήσεων που μπορεί να υπάρξει είναι να πιάσουμε το νήμα ξανά από τις διερευνητικές επαφές, όταν διεκόπησαν και οι οποίες φυσικά δεν μπορεί να γίνουν, ούτε με απειλές, ούτε με τετελεσμένα, ούτε με έμπρακτη αμφισβήτηση των θεμάτων που είναι το αντικείμενο της συζήτησης.
Υπήρξε κλιμάκωση η οποία έχει να κάνει με ζητήματα που άπτονται εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, αλλά και το μεγάλο ζήτημα των τελευταίων ημερών, τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς, ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, σε τζαμί, απόφαση που δημιουργεί ψυχικό χάσμα μεταξύ των χριστιανών και της Τουρκίας.
Εάν συνεχιστούν τέτοιες ενέργειες το επόμενο διάστημα, δεν υπάρχει υπόβαθρο για να πιάσουμε με καλή πίστη, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, το νήμα από κει που το σταματήσαμε, με τις διερευνητικές επαφές.
Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας, όλο το τελευταίο διάστημα, ήταν συντεταγμένος. Καταδίκαζε παράνομες ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες, προκειμένου να έχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε: Καλή γειτονία και καλές σχέσεις. Όχι μόνο η Ελλάδα με τους γείτονές της, αλλά και η Ευρώπη με την Τουρκία, μια μεγάλη χώρα που έχει μια στρατηγική σχέση με την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είναι πλέον μόνη της, αλλά είναι στο ίδιο πνεύμα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με όλες τις μεγάλες χώρες εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. και της Ρωσίας. Άρα, έχουμε μία γενική κατεύθυνση προς την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις προκλητικές ενέργειες, που δεν συμβάλλουν στις σχέσεις που πρέπει να έχουν η Ελλάδα και η Ευρώπη με αυτήν.
Εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να χρησιμοποιούμε τα τρία εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας που είναι: Το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο είναι με το μέρος μας, οι σύμμαχοί μας που είναι στο πλευρό μας και τους ενεργοποιούμε όταν χρειάζεται, αλλά και η δική μας δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα δείξαμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ετοιμότητα να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Δεν ασκείται η εξωτερική πολιτική με τρικ. Έχουν κοντά πόδια τα τρικ. Πρόκειται για κάτι σοβαρό, για μια στρατηγική σχέση μεταξύ δύο γειτόνων, αλλά και δύο περιοχών, όταν μιλάμε για την ευρύτερη Ευρώπη, που θα ζήσουν μαζί. Όχι για μερικούς μήνες ή μερικές ημέρες, αλλά για πάρα πολλά χρόνια. Άρα, είναι προς το συμφέρον όλων η σχέση αυτή να είναι καλή. Και δεν είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να υπάρχει μια διαρκής ένταση, μία διαρκής προσπάθεια συνεχούς αμφισβήτησης του status quo.
Για τον κορονοϊό
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε χτυπήσει μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου, η οποία οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση και στον εφησυχασμό στο εσωτερικό. Μετά το άνοιγμα της χώρας μας στον τουρισμό, φροντίσαμε -με αυστηρές παρεμβάσεις που έγιναν- να περιορίσουμε τα εισαγόμενα κρούσματα ελέγχοντας καλύτερα τις πύλες εισόδου. Όσον αφορά το εσωτερικό όμως, ιδίως τα αστικά κέντρα, είδαμε μία υπερβολική χαλάρωση, η οποία οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για αυτόν τον λόγο ένα από τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι η επέκταση στη χρήση μάσκας, δηλαδή να γίνει υποχρεωτική σε περισσότερους κλειστούς χώρους.
Υπάρχουν προβλήματα εκεί που συνωστίζονται πολλοί όρθιοι είτε γύρω από ένα μπαρ είτε σε ένα πανηγύρι όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Αυτά είναι τα προβλήματα που δημιουργούν την πιθανότητα μεγάλης διασποράς. Καλούμε όλους τους Έλληνες ακόμη μία φορά να προσέχουν και να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Αν χρειαστεί θα πάρουμε αυστηρότερα μέτρα και εκεί. Δεν έχουμε φοβηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα να πάρουμε σκληρές αποφάσεις. Θυμίζω πως, όταν πρωτοανοίξαμε τις πύλες μας στις πτήσεις από το εξωτερικό μέσα σε λίγες ώρες, αμέσως μόλις διαπιστώσαμε ότι είχαμε πρόβλημα με τη Ντόχα, κλείσαμε την πύλη μας. Μετά, όταν είδαμε ότι στα χερσαία σύνορα υπήρχε πρόβλημα, κλείσαμε αρκετούς συνοριακούς σταθμούς και πήραμε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση τεστ. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Θέτουμε τα προβλήματα όπως τα διαπιστώνουμε στους ειδικούς, μας συνιστούν τι πρέπει να κάνουμε και τους ακούμε.