Όταν ο Γιώργος έδιωξε τον Σημίτη (όπως η Φώφη τον Βενιζέλο) το ΠΑΣΟΚ… απογειώθηκε

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η έξωση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Κίνημα Αλλαγής, δια χειρός Φώφης Γεννηματά, ξυπνά εκ των πραγμάτων μνήμες από το παρελθόν. Από το μακρινό 2008 και το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσιζε τη διαγραφή του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Το ρίσκο που έπαιρνε τότε ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ήταν μεγάλο. Ο Κώστας Σημίτης, ως επί οκταετία πρωθυπουργός και εκλεκτός των… συμφερόντων, του είχε παραδώσει ένα “θαμπό δαχτυλίδι” το 2004, και ουσιαστικά υπονόμευε την προοπτική του ΠΑΣΟΚ προς το μέλλον, με την ανάμνηση της… δεξιάς πολιτικής του.

Το ρίσκο έπιασε. Η θυσία Σημίτη επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ να αναπνεύσει πολιτικά, να ανακτήσει την επαφή του με κοινωνικά στρώματα που είχαν αποξενωθεί λόγω του “δεξιούλη”, όπως συνήθιζε να αποκαλεί ο Ανδρέας Παπανδρέου τον μετέπειτα διάδοχό του, και τελικά να φτάσει σε μια θριαμβευτική επικράτηση στις εθνικές εκλογές του 2009.

Ο δε Γιώργος Παπανδρέου, κέρδισε πόντους στο ηγετικό προφίλ του, καθώς έβγαλε από το δωμάτιο τον… ελέφαντα, μιας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα τολμούσε να τα βάλει με τον Σημίτη.

Μια δεκαετία μετά, η Φώφη Γεννηματά παίρνει μια εξίσου δύσκολη απόφαση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε ρόλο… Σημίτη. Η σύγκριση φυσικά αδικεί τον σημαντικό συνταγματολόγο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε αντίθεση με τον Κώστα Σημίτη, έβαλε πάντα πλάτη για το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα. Και δεν ευνοήθηκε από τη διαπλοκή και τα συμφέροντα, για να κερδίσει ζωτικό χώρο στην πολιτική διαδρομή του. Τα κατάφερε με την υπεραξία της προσωπικότητάς του.

Και εκείνος ωστόσο, όπως και ο Σημίτης, δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει τη συμπάθεια της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Μια κοινωνική βάση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θα έμπαινε ποτέ στον πειρασμό να επανακάμψει στο Κίνημα Αλλαγής, όσο η ρητορική του είχε τα σκληρά “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” χαρακτηριστικά της ρητορικής Βενιζέλου.

Αυτό είναι το στοίχημα της Φώφης Γεννηματά. Να κερδίσει, με τη θυσία Βενιζέλου, τον ούριο άνεμο που κέρδισε πριν από μια δεκαετία ο Γιώργος Παπανδρέου, με τη θυσία Σημίτη.

Οι εποχές φυσικά έχουν αλλάξει. Όπως και οι άνθρωποι.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...