Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου
από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Στήριξη της εργασίας, της οικονομίας και του τουρισμού
Βρισκόμαστε σήμερα σε μια ευχάριστη θέση. Έχουμε ξεπεράσει την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού με επιτυχία. Χάρη στις προσπάθειες όλων των Ελλήνων. Που δείξαμε, όλοι μαζί, ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Που ακούσαμε και ακολουθήσαμε τις οδηγίες των ειδικών. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε. Για αυτό σήμερα είμαστε σε θέση να περπατήσουμε, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη γέφυρα που μας περνάει από την άμυνα στην Υγεία, στην επίθεση προς την πρόοδο! Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία, αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας, με οδηγό ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο». Η Κυβέρνηση παρουσίασε χθες αυτό το Σχέδιο για την στήριξη της εργασίας, την μείωση των φόρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Εργασία
Είναι προφανές ότι η πανδημία του κορονοϊού διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Για δύο περίπου μήνες, κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας. Για να μείνουμε υγιείς, γιατί προέχει πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Θυσιάσαμε, έτσι, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε.
Τώρα, είναι σαφές σε όλους ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που οδηγεί στα λουκέτα και στην ανεργία; Ή τον άλλο δρόμο που στηρίζει την εργασία;
Εμείς διαλέγουμε τον δρόμο που μας βγάζει με αλληλεγγύη, με υπευθυνότητα, με κοινωνική δικαιοσύνη και γρηγορότερα από την κρίση: Στηρίζουμε την εργασία! Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας. Που άλλωστε είναι πολύ μικρότερο. Που αποξενώνει τον εργαζόμενο από τη δουλειά του. Που απαξιώνει τις δεξιότητές του. Που τον περιθωριοποιεί κοινωνικά.
Εμείς συμπληρώνουμε όλα τα μέτρα που πήραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας -από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, μέχρι την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων- με το ειδικό Πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Ένα Πρόγραμμα που θα εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο και εάν και εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να επεκταθεί. Τι εξασφαλίζουμε έτσι; Εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα λουκέτα, ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, τον πολιτισμό και στην εστίαση, εμείς διατηρούμε τις θέσεις εργασίας, χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε δηλαδή το μισθό των εργαζομένων. Η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η Αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια. Ανεύθυνη. Και ψεύτικη. Δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια.
Αυτά αντιμετωπίζουμε με το Σχέδιό μας. Τα πραγματικά προβλήματα. Όχι τα «φανταστικά». Αυτά που απασχολούν τον κόσμο. Όχι αυτά που κατασκευάζει η Αντιπολίτευση. Και ο κόσμος της εργασίας το καταλαβαίνει καλά. Και όσο η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας επανέρχεται στη νέα κανονικότητα θα γίνεται αντιληπτό από όλους.
Μείωση φόρων, ρευστότητα
Για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να αντέξει, δεν αρκεί όμως μόνο η στήριξη της εργασίας. Χρειάζεται ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και χορήγηση ρευστότητας. Κάνουμε και τα δύο. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση:
-Επεκτείνει τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
-Επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας.
-Επεκτείνει την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
-Επεκτείνει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
-Συνεχίζει τη μείωση των ενοικίων στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.
-Ολοκληρώνει την καταβολή του πρώτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, οριστικοποίησαν την αίτησή τους.
-Προχωρά τα εργαλεία της επιδότησης επιτοκίου, των εγγυοδοτικών μηχανισμών και της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις.
-Για την περίοδο 1 Ιουνίου-31 Οκτωβρίου 2020 μειώνεται ο Φ.Π.Α.:
Στις μεταφορές από το 24% στο 13%,
Στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13%.
Στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13%.
-Εκπίπτουν οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα.
-Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του δυναμικού αυτού οικοσυστήματος.
-Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα [angel investors] που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.
-Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.
Επίσης, στο μέτωπο της ρευστότητας, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις, με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών Αρχών και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που φτάνει στο 1,88 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση θα προσθέσουν έως το τέλος του χρόνου άλλα 5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα:
-Από χθες οι επιχειρήσεις έχουν ξανά τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση στο ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα δάνεια που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα για κεφάλαιο κίνησης με μηδενικό επιτόκιο για τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής η μόχλευση από το 1,3 δισ. ευρώ αυξήθηκε στα 2 δισ. ευρώ.
-Το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ξεκινά το εγγυοδοτικό ταμείο ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος φτάνει τα 7 δισ. ευρώ, με εγγυημένο το 80% του δανείου για όλες τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, αρχίζουν και «τρέχουν» διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως:
-Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και κρίσιμες υποδομές: Με αναμενόμενη μόχλευση έως 3 δισ. ευρώ.
-Συγχρηματοδότηση (δάνεια) μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
-Συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι, οι ευρωπαϊκές Αρχές έδωσαν έγκριση για πρόσθετη ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Αυξήθηκε έτσι το περιθώριο για φορολογικές απαλλαγές, αλλά και για ρευστό χρήμα σε επιχειρήσεις που υλοποιούν αναπτυξιακά σχέδια περισσότερο από το 100%. Ο πρώτος κύκλος έληξε και θα εγκριθούν περίπου 2.000 αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν όλες.
Δρομολογήθηκε ο νέος κύκλος για τη γενική επιχειρηματικότητα -ύψους 350 εκατ. ευρώ- και για την επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, εγκρίθηκαν 4 νέα έργα ΣΔΙΤ ύψους 365 εκατ., ενώ τον Ιούνιο δημοπρατούνται 8 έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, έχουν εγκριθεί νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του χρόνου, καθώς και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Μπαίνουν επίσης σε άμεσο προγραμματισμό 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ.
Δημιουργείται μηχανισμός ωρίμανσης των έργων, όπως ακριβώς πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την παρακολούθηση της ωρίμανσης των μελετών και της υλοποίησης των έργων και της ταχύτερης απορρόφησης όλων των χρηματοδοτικών πόρων.
Όλα αυτά τα εργαλεία ρευστότητας, πάνω στο θεμέλιο της Εμπιστοσύνης, χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια που μετουσιώνονται σε δουλειές και εισόδημα φέρνοντας βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο. Και ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικά αυτά τα εργαλεία, δημιουργούμε Παρατηρητήριο Ρευστότητας που θα παρακολουθεί την πορεία δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
Τουρισμός
Το σχέδιο της Κυβέρνησης θέτει πέντε προτεραιότητες:
- Την ασφάλεια των εργαζομένων.
- Το σεβασμό στους επισκέπτες μας.
- Την ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς.
- Τη στήριξη των επιχειρήσεων.
- Την συνεργασία με την κοινωνία, τους εμπλεκόμενους φορείς και την παγκόσμια κοινότητα.
Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης καταγράφει τέσσερις σταθμούς:
-Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκινά το Yachting.
-Την Δευτέρα [εκ παραδρομής αναφέρθηκε Παρασκευή] 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping).
-Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α’ στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες.
-Την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση, για τις αφίξεις από το εξωτερικό και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας εργαζόμενων και επισκεπτών
Προχωρούμε στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης. Αντιστοίχως, ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων. Για την περίπτωση που χρειαστεί επιχειρησιακή αντιμετώπιση κρουσμάτων, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί. Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι θα δοθεί η μέγιστη προσοχή στη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά των επισκεπτών.
Σε ό,τι αφορά την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων
Σήμερα πραγματοποιείται στη Βουλή ειδική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σε αυτή θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα άτομα με αναπηρία στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Τα μέλη της Υποεπιτροπής θα ενημερώσουν ο κ. Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, η κυρία Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Επίσης σας ενημερώνω ότι, στην Επιτροπή των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, συζητήθηκε το άνοιγμα και οι προδιαγραφές λειτουργίας:
- Των Κέντρων Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) για ΑμεΑ,
- των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.),
- των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.μεΑ.),
- των παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, και
- των κατασκηνώσεων (κρατικών και ιδιωτικών).
Κατά τη συζήτηση δόθηκε προτεραιότητα στις ανοιχτές δομές για ΑμεΑ, δεδομένου ότι η αποστέρησή τους -έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα- από υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, κοινωνικοποίησης και ο προσωρινός ενδεχομένως εγκλεισμός τους επιδρά αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική τους υγεία. Συμφωνήθηκε, επομένως, να ανοίξουν τα ΚΔΗΦ για ΑμεΑ και τα ΚΔΑΠμεΑ ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβονται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ως προς τις αποστάσεις, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία, τα μέτρα προστασίας των συνοδών κ.ά., τα οποία θα καθοριστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Τα ΚΔΑΠ, οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των δημοτικών σχολείων, εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου. Επί του θέματος αυτού θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, όπως και για τις κατασκηνώσεις (κρατικές και ιδιωτικές).
6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε, χθες, την 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Μια Έκθεση που είχε τη μικρότερη δημοσιότητα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την «ελληνική κρίση» της προηγούμενης δεκαετίας. Και πλέον επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Η 6η Έκθεση, που δημοσιεύεται εν μέσω δυσμενούς, παγκοσμίως, οικονομικού περιβάλλοντος, κρίνεται ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα. Αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και στις οικονομικές της συνέπειες. Επιβεβαιώνει την ταχύτητα και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
Υπογραμμίζει τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο Α.Ε.Π., ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Αποτυπώνει τη θετική πορεία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, παρά τη δυσμενή κατάσταση του τελευταίου χρονικού διαστήματος.
Δίνει «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs, ύψους 748 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η δεύτερη δόση που αποδεσμεύεται επί Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε ένα έτος. Οι προσπάθειες των Ελλήνων, με μια υπεύθυνη διακυβέρνηση, πιάνουν τόπο.
Κλείνω την εισαγωγική μου τοποθέτηση, με τις ευχές μου για Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα, Κωνσταντίνου και Ελένης.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Τι ποσό εκτιμάται πως θα προστεθεί από τα κοινοτικά κονδύλια, στο πακέτο των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάστηκε χθες; Θα διεκδικήσει η Ελλάδα και άλλα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν είναι δάνεια; Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για παράταση του Προγράμματος «Συν-Εργασία» και μετά τον Οκτώβριο και για πόσο διάστημα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ξεκινώ από το τελευταίο. Όσο πιο γρήγορα επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία την πορεία της προς βιώσιμη ανάπτυξη, αυτό θα απομακρύνεται. Εάν όμως είναι απαραίτητο, ναι, υπάρχει πρόνοια να δοθεί παράταση σ’ αυτό το Πρόγραμμα, για όσο χρειαστεί. Όσον αφορά τα κονδύλια που αναφέρατε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στην πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, για τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα σημαντικό βήμα που αλλάζει την πολιτική που ακολουθούσαν αυτές οι χώρες, ιδίως η γερμανική πλευρά, προς μια κατεύθυνση την οποία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει εδώ και πολλούς μήνες. Θέλουμε μία γενναία χρηματοδότηση απέναντι στα κοινά προβλήματα, που θα βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια. Θυμίζω ότι το πρώτο πακέτο που έχει εγκριθεί από το Eurogroup και τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφορά σε 540 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν με δάνεια. Ενώ αυτά τα 500 δισεκατομμύρια είναι επιχορηγήσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρά μόνο την διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επομένως, μέσα στις συζητήσεις που θα γίνονται το επόμενο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα διαθέσιμα, προκειμένου να στηρίξει δυναμικά την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Τα χρήματα που θα αφορούν την Ελλάδα θα είναι σημαντικά, επειδή είναι μία χώρα, που -σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- θα έχει μια βαθιά ύφεση φέτος και θα ακολουθήσει μια ισχυρή ανάπτυξη του χρόνου. Φέτος είναι η χρονιά που θα χρειαστούμε περισσότερο από ποτέ τη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε εξειδίκευση των ποσών που θα δοθούν στην Ελλάδα.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες μία σειρά μειώσεων στο Φ.Π.Α.. Μπορεί κάποιες από αυτές να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα και μετά τον Οκτώβριο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως ξέρετε είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Ένα από τα μέτρα τα οποία πάντα σχεδιάζαμε, ήταν η ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών στην πραγματική οικονομία. Εάν το μέτρο αυτό αποδώσει μέσα στο Καλοκαίρι, εδώ είμαστε να το επαναξιολογήσουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι προχωρούμε σε μεγάλη μείωση του Φ.Π.Α..Γιατί δεν είναι απλά μια μείωση από το 24% στο 13% αυτή που μετράει, δεν είναι οι 11 ποσοστιαίες μονάδες του Φ.Π.Α.. Είναι ότι μιλάμε για μια μείωση φόρου, περίπου 45%, από τα επίπεδα που ήταν πριν. Άρα, έχει κάθε κίνητρο ο επιχειρηματίας να περάσει ένα μέρος αυτής της μείωσης στον καταναλωτή με μικρότερη τιμή. Έχει ένα κίνητρο να προχωρήσει σε μια επένδυση στην οποία δεν θα προχωρούσε. Έχει κίνητρο να δει με την αύξηση του τζίρου του και την ανάγκη αύξησης της απασχόλησης στον κλάδο. Αλλά όλα αυτά θα τα αξιολογήσουμε όταν πλησιάζει προς το τέλος αυτή η περίοδος. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μείνει όρθιοι όλοι μέχρι εκείνη τη στιγμή, ώστε να μπορέσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία να δούμε το μέλλον. Είναι πράγματι μέσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης η γενικότερη μείωση των φορολογικών βαρών, όπως από την αρχή είχε προωθήσει στο πρόγραμμά της.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχεί από χθες το ερώτημα, γιατί μπήκαμε σε τόση αυστηρή καραντίνα, με συνέπειες σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και με ελέγχους και πρόστιμα, αλλά οι τουρίστες θα έρχονται χωρίς τεστ και καραντίνα; Πώς απαντάτε σ’ αυτή την ανησυχία; Προέχει η ανθρώπινη ζωή ή η οικονομία;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Από την πρώτη στιγμή για εμάς δεν υπήρχε δίλημμα. Έχει εκφραστεί από το πρώτο διάγγελμα του Πρωθυπουργού ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Μετά έπονται όλα τα υπόλοιπα. Όσον αφορά τον πυρήνα και την ουσία του ερωτήματός σας, η απάντηση έρχεται από τη σύγκριση των θυμάτων, δυστυχώς των θυμάτων, σε άλλες χώρες, με όμοιο μέγεθος με την Ελλάδα. Είχαμε στο παρελθόν την ευκαιρία να δείξουμε στοιχεία κρουσμάτων και θυμάτων σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και αλλού. Αλλά αρκεί να δει κανείς το παράδειγμα της Σουηδίας, που τήρησε πιο χαλαρά μέτρα, όσον αφορά την αποστασιοποίηση και την καραντίνα. Υπάρχουν θύματα αυτή τη στιγμή που είναι πολλαπλάσια από την Ελλάδα, παρόλο που οι δύο χώρες έχουν αντίστοιχο μέγεθος. Νομίζω τα μεγέθη δίνουν την απάντηση από μόνα τους.
Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Σήμερα, τυπικά λήγουν τα περιοριστικά μέτρα στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Μπορείτε να μας πείτε, πρακτικά τι σημαίνει αυτό όσον αφορά την ελεύθερη πρόσβαση των εκεί φιλοξενούμενων σε αστικά κέντρα, υπηρεσίες ασύλου κ.λπ και αντίστοιχα την πρόσβαση επισκεπτών και οργανώσεων στις δομές; Ποια είναι τα νέα δεδομένα για το σχέδιο μεταφοράς 2.300 ευάλωτων ατόμων στην ενδοχώρα, που καθυστέρησε λόγω κορονοϊού;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Γι’ αυτά θα έχετε περισσότερες ανακοινώσεις αύριο, από το αρμόδιο Υπουργείο, οπότε δεν θα ήθελα να τις προκαταλάβω. Είναι ένα θέμα το οποίο το αντιμετωπίζουμε σταδιακά, βήμα-βήμα, με υπευθυνότητα όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα. Θυμίζω ότι οι αρχικοί περιορισμοί είχαν τεθεί μέχρι τέλος Μαΐου.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να ανταπεξέλθει η χώρα σ’ ένα νέο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας τον Χειμώνα, ύστερα από ένα πιθανό δεύτερο κύμα του κορονοϊού; Εξαντλήσατε τις δυνατότητες που υπάρχουν ή υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα χρήματα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν πρέπει να προτρέχει κανείς. Πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Εμείς τι δείξαμε από την αρχή; Ότι πήραμε τα μέτρα που ήταν αναγκαία. Κρατήσαμε εφεδρείες για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Πάντα είχαμε στο μυαλό μας, ότι προέχει να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση πριν αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες. Γι’ αυτό τον λόγο πηγαίναμε σταδιακά. Μέχρι τώρα πηγαίναμε σχεδόν μήνα-μήνα. Από τώρα και μετά -έχοντας τα πρώτα καλά υγειονομικά αποτελέσματα- πάμε δίνοντας μια μεγαλύτερη ορατότητα στους εργαζόμενους, στους εργοδότες και σε όλη την οικονομία. Επεκτείνουμε το σχέδιο μας για τη στήριξη της εργασίας, της ρευστότητας, της οικονομίας για 4-5 μήνες. Επομένως, όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, ήξεραν ότι είχαν μπροστά τους ένα τοπίο με μεγάλη αβεβαιότητα. Αίρουμε αρκετή από αυτή την αβεβαιότητα με το σχέδιο που παρουσιάσαμε χθες. Και όσο θα πλησιάζουμε προς το Φθινόπωρο θα επαναξιολογήσουμε την στάση την οποία θα πρέπει να κρατήσουμε. Πάντα θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, για να βγούμε πιο δυνατοί όλοι μαζί από αυτή την κρίση.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ-Φ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ-ΕΛ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι θα γίνει, τελικά, με το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων; Θα ανοίξουν και αν ναι για πόσες μέρες και με τι τρόπο; Και κάτι ακόμα. Έχουμε ακούσει πολλές και διαφορετικές προβλέψεις για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη, που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά τα Δημοτικά Σχολεία θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός μετά από την εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής, την ερχόμενη Δευτέρα. Επομένως, μέχρι τότε θα συνιστούσα υπομονή. Πάντα ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Τα σημάδια που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή είναι θετικά. Περιμένουμε να δούμε την εισήγησή τους και θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Έχουμε πει πολλές φορές, ότι είναι προς το καλό των μαθητών να ακολουθούν την κανονικότητα. Και η κανονικότητα για τους μαθητές είναι να πηγαίνουν στο σχολείο τους. Γιατί αυτό συνεπάγεται πάρα πολύ θετικά πράγματα και για την κοινωνικοποίηση τους και για τη ψυχική και πνευματική τους υγεία, αλλά και για την αποτροπή κοινωνικών ανισοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένετε τη Δευτέρα για τις ανακοινώσεις.
Όσον αφορά το θέμα της ύφεσης, έχουμε πει και άλλες φορές, ότι κανείς εν μέσω της κρίσης, δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς ποιο θα είναι το βάθος της. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι φέτος θα έχουμε μια βαθιά ύφεση και του χρόνου μια ισχυρή ανάπτυξη. Είναι στο χέρι μας, όπως δείξαμε και χθες, πάνω στην εμπιστοσύνη, που έχουμε οικοδομήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, οι απώλειες που θα υπάρχουν να είναι οι μικρότερες δυνατές φέτος. Και η ενίσχυση της απασχόλησης, της οικονομίας και τελικά η οικονομική ανάπτυξη να είναι πιο ισχυρή από όσο όλοι θα προέβλεπαν του χρόνου.
ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Η Έκθεση της Κομισιόν για την 6η αξιολόγηση, προβλέπει μεγάλη ύφεση για το 2020 και αύξηση της ανεργίας. Πώς τη σχολιάζετε ως προς αυτό το κομμάτι;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή το θέμα της ανεργίας,-όπως όλοι καταλαβαίνουμε- η Έκθεση της Κομισιόν είχε διαμορφωθεί πριν ανακοινώσουμε το οριστικό μας σχέδιο, χθες. Επομένως, όσον αφορά το σκέλος της ανεργίας, προσδοκούμε, ότι με το συνεκτικό σχέδιο που παρουσιάσαμε χθες, θα έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες και πραγματική στήριξη των εργαζομένων για να μείνουν στη δουλειά τους και όχι να μπουν στην ανεργία. Όσον αφορά την ύφεση, απάντησα και προηγουμένως. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε όλοι ότι είναι η πιο θετική Έκθεση αξιολόγησης που έχει γίνει για την Ελλάδα, τα τελευταία πολλά χρόνια. Είναι μια Έκθεση που αναγνωρίζει την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, δείχνει ότι η Ελλάδα, ακόμα και μέσα στην κρίση, προχωρά δυναμικά σε μεταρρυθμίσεις και πάνω απ΄ όλα χαρακτηρίζεται όλη η Έκθεση από ένα πνεύμα εμπιστοσύνης. Πάνω σε αυτό που με τόσο κόπο κερδίσαμε, θα χτίσουμε και τις επόμενες ημέρες.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Δύο ερωτήσεις. Η Κυβέρνηση προχώρησε στην άρση των περιοριστικών μέτρων σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει ανησυχία για μια ενδεχόμενη έξαρση της νόσου και πώς θα το αντιμετωπίσετε, εάν συμβεί;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μετά την απελευθέρωση, από τις 4 Μαΐου και μετά, πολλών τομέων της οικονομικής, βλέπουμε ότι αυξήθηκε πολύ η κινητικότητα των Ελλήνων και προς τη δουλειά τους και προς άλλες δραστηριότητες, χωρίς να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Αυτό μας γεμίζει με μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και αυτής της εβδομάδας και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε στο ίδιο πολύ καλό μονοπάτι, που ακολουθούμε αυτό το διάστημα. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι η ελληνική πλευρά και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αναπτύξει μια σχετικά πολύ καλή εμπειρία, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες, στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η περιχαράκωση ενδεχόμενων κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και ο περιορισμός τους σε τοπικό επίπεδο, ώστε να μην έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Με τα εργαλεία που έχουμε αναπτύξει τους προηγούμενους μήνες, πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε το ίδιο θετικά. Πάνω απ’ όλα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας όλοι μας, τηρούμε τις αποστάσεις και τις συμβουλές των ειδικών. Και όλα θα πάνε καλά.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Δεύτερη ερώτηση. Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης υποστηρίζουν ότι είναι ημίμετρο η μείωση του Φ.Π.Α. και πως απαιτείται οριζόντια μείωση 6%. Υπάρχει πιθανότητα να το ξαναδείτε το θέμα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε ανακοινώσει μια γενναία μείωση του Φ.Π.Α.. Είναι περίπου στο μισό ο φορολογικός συντελεστής του Φ.Π.Α., πλέον. Και επομένως, είναι μια γερή ώθηση, όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών βαρών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της εστίασης. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, όλοι μαζί θα πάρουμε ένα βάρος στην πλάτη μας για να βγούμε από την κρίση. Και εμείς παίρνουμε ως Κράτος το δίκαιο βάρος που αναλογεί. Εδώ είμαστε, σε κάθε περίπτωση, όπως είπαμε και πριν, να δούμε κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα έχουν θετικό αποτέλεσμα στον τζίρο των επιχειρήσεων, στην απασχόληση των κλάδων, στις τιμές και θα επαναξιολογήσουμε τη στάση μας.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Σας ανησυχεί η νέα προκλητική στάση της Τουρκίας στον Έβρο; Πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Ελλάδα; Την ίδια ώρα, συνεχίζει η Άγκυρα να επεμβαίνει στη διαμάχη στη Λιβύη.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα αντιδράσουμε, όπως πάντα, με αποφασιστικότητα. Πάντα με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά με αποφασιστικότητα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει σχέδιο αναπλήρωσης των μισθολογικών απωλειών που θα υποστούν οι εργαζόμενοι, εάν και όταν βελτιωθεί η οικονομική συγκυρία; Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης στις ανησυχίες και ενστάσεις για γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Από το πλαίσιο όσων αναπτύξαμε χθες, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μεταβάλλονται οι εργασιακές σχέσεις για όσους ακολουθούν και εντάσσονται είτε στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», είτε στα υπόλοιπα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την αναστολή εργασίας και τα άλλα μέτρα που έχουμε πάρει στην αγορά εργασίας. Γι΄ αυτό τον λόγο είχαμε και πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα. Αν δει κανείς τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, διαπιστώνει ότι οι όποιες απώλειες υπάρχουν στην αγορά εργασίας δεν οφείλονται σε απολύσεις. Οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί από τις 18 Μαρτίου. Δεν γίνονται απολύσεις. Όποιες απώλειες θέσεων εργασίας υπάρχουν, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι προσλήψεις των εποχικά εργαζομένων, διότι ήταν κλειστό κυρίως το κομμάτι του τουρισμού και της εστίασης. Εάν συγκρίνει κανείς τα αποτελέσματα αυτής της τρομερής, της πρωτοφανούς κρίσης στην ελληνική αγορά εργασίας, θα δει ότι υπάρχει σχετικά πολύ μικρή μεταβολή μέχρι σήμερα, έναντι εκατομμυρίων χαμένων θέσεων εργασίας στις Η.Π.Α., στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, για παράδειγμα. Επομένως, έχουμε μια καλή αφετηρία. Στο χέρι μας είναι να την προστατεύσουμε. Όλοι μας θα βάλουμε πλάτη και θα βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την κρίση.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Με το νέο χθεσινό πακέτο μέτρων, εξαντλούνται οι δημοσιονομικές δυνατότητες για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων το 2020; Είναι, δηλαδή, αυτό, το τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώνεται εντός της φετινής χρονιάς;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σκοπός είναι να περάσουμε, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, από αυτή την κρίση φέτος και να μπορέσουμε να δρέψουμε τους καρπούς της προσπάθειάς μας του χρόνου, με μια ισχυρή ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ζήτημα, εδώ, δημοσιονομικών δυνατοτήτων, αλλά ενός σχεδιασμένου, πολύ σωστά, μονοπατιού τους επόμενους μήνες, ώστε να βγούμε με ασφάλεια από αυτή την κρίση. Επομένως, διαχειριζόμαστε το Ταμείο του Κράτους, με σύνεση, με υπευθυνότητα και αναλαμβάνουμε το βάρος που μας αναλογεί, για να μπορέσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να βγουν από αυτή την κρίση όρθιοι και πιο δυνατοί.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία; Έχετε στατιστικά στοιχεία για πόσα εποχικά καταλύματα θα λειτουργήσουν;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ακόμα είναι σχετικά νωρίς να έχει κανείς στατιστικά στοιχεία. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα πρωτόκολλα των μεταφορών έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε να τα γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο, είτε είναι εργοδότες, είτε είναι εργαζόμενοι. Και αυτό που, επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι πλέον, βγάζοντας μια μεγάλη αβεβαιότητα από το μονοπάτι που είχαν να ακολουθήσουν κυρίως οι εργοδότες στο κομμάτι του τουρισμού, πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε τις απώλειες που θα μπορούσε κανείς να προβλέψει μερικούς μήνες πριν. Θυμίζω ότι τον Μάρτιο όλοι προέβλεπαν ότι ο τουρισμός για φέτος είναι χαμένος. Δεν υπολόγιζε κάποιος ότι θα είμαστε σε θέση 15 Ιουνίου να αρχίσουμε να ανοίγουμε τα εποχικά καταλύματα. Δεν έλεγε κανείς ότι 1η Ιουλίου θα είμαστε σε θέση να δεχτούμε έναν γενικευμένο αριθμό τουριστών. Φυσικά θα αρχίσουν να έρχονται κάποιοι από 15 Ιουνίου, αλλά το μεγαλύτερο κύμα θα είναι από 1ης Ιουλίου. Θυμίζω, δύο μήνες πριν, όλοι θεωρούσαν τη σεζόν χαμένη. Θεωρούμε ότι ξεκινήσαμε από το μηδέν -ήταν πολύ χαμηλά τα έσοδα μέχρι στιγμής, σε σχέση με το περασμένο πεντάμηνο, για παράδειγμα- αλλά θα κινηθούμε σταδιακά προς τα πάνω με ασφάλεια, με προσοχή και χτίζοντας -επαναλαμβάνω και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω- πάνω στην εμπιστοσύνη που οικοδομήσαμε τους προηγούμενους μήνες.
Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Σήμερα, θέσατε ένα δίλημμα. Συνήθως τα διλήμματα απευθύνονται στην κοινωνία. Σας αποδίδουν σχέδια εκλογών για το Φθινόπωρο. Κάτι τέτοιο το αποκλείετε ως ανεύθυνο ή μπορεί να το εξετάσετε, αν υπάρξουν, φερ΄ ειπείν, οι προϋποθέσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει καμία σκέψη στο μυαλό του Πρωθυπουργού για εκλογές. Θα συνεχίσουμε το έργο μας και θα κριθούμε από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας.
Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε για τις δομές από το Υπουργείο Μετανάστευσης και την Πολιτική Προστασία, αφορούσε περιορισμούς στις δομές έως 21 Μαΐου. Τελικά, επισήμως, ισχύει ο περιορισμός έως τις 31 Μαΐου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε το τελευταίο διάστημα -και νομίζω ότι ήταν από τις αρχές Απριλίου- αφορά 31 Μαΐου. Όπως είπα, θα ακολουθήσουν νεότερες διευκρινίσεις από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Αλλά, οι ανακοινώσεις που είχαμε κάνει, αφορούσαν τον περιορισμό των μετακινήσεων μέχρι 31 Μαΐου.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υπάρχει σχεδιασμός για διατήρηση της ευελιξίας στην εργασία και μετά το τέλος των προγραμμάτων στήριξης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η ευελιξία στην εργασία, με την έννοια της μερικής απασχόλησης ή της εκ περιτροπής απασχόλησης, είναι κάτι που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική οικονομία. Η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι πάντα ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να εξετάζεται με τη δυναμική που υπάρχει στην οικονομία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε μια έκρηξη των μορφών μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, που υπερκέρασαν, κατά μεγάλο ποσοστό, τις θέσεις μόνιμης απασχόλησης. Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, το επόμενο χρονικό διάστημα, ευνοώντας την πλήρη απασχόληση παρά την μερική και την εκ περιτροπής. Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω και τη χθεσινή αναφορά του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, ότι από την 1η Ιουλίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,9% για την πλήρη απασχόληση. Είναι ένα βήμα, λοιπόν, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της πλήρους, έναντι των άλλων μορφών απασχόλησης. Αλλά η ευελιξία δεν είναι κάτι κακό για την οικονομία. Είναι κάτι που απορροφά κραδασμούς.
Σας ευχαριστώ πολύ.