Χριστοδουλάκης: Όσοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να βολευτούν, δεν έχουν καμία θέση στο Κίνημα Αλλαγής


 
ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΟ Ρ/Σ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»
 
Για την στήριξη των πολιτών στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής:
 
Στις περιοδείες μας σε όλη την Ελλάδα το κλίμα είναι καλό. Έχω την τύχη να βρίσκομαι σε πολλά μέρη της χώρας και όντως το κλίμα που εισπράττουμε είναι πάρα πολύ θετικό, υπάρχει ανταπόκριση και αυτό ακριβώς φανερώνει και τη διάθεση του κόσμου να υπάρξει μία νέα προσπάθεια όχι μόνο για τον πολιτικό μας χώρο αλλά και για την ίδια τη χώρα.
Ένα χρόνο πριν, στις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, συμμετείχαν 212.000 πολίτες. Κανείς δεν περίμενε ότι η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Κινήματος θα είχε τόση απήχηση στην κάλπη. Αυτό απέδειξε όχι μόνο σε εμάς αλλά και στην κοινωνία ότι υπάρχει ένα πολιτικό κενό το οποίο καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη του Κινήματος Αλλαγής. Το κενό που θέλει να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλύπτεται από λογικές λαϊκισμού και δημαγωγίας οι οποίες δε μπορούν να δώσουν προοπτική για την επόμενη μέρα. Από την άλλη, σε καμία περίπτωση δε μπορεί να καλυφθεί από τη Νέα Δημοκρατία που όσο και αν δίνει στο λόγο της ένα υποτιθέμενο, φιλελεύθερο, πιο κεντρώο προφίλ, η συντηρητική της βάση είναι αυτή που δίνει το πρόσταγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει.
 
Για τις πολιτικές μας:
 
Για εμάς προτεραιότητα είναι να φτιάξουμε ένα πολιτικό χώρο ο οποίος θα μπορέσει να εκφράσει και πάλι την κοινωνία, τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες, τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα κι αυτούς που εξέφραζε διαχρονικά η δημοκρατική παράταξη. Μεγάλο μέρος αυτών έχει στραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ και, ναι, ένα μεγάλο μέρος της δικής μας δεξαμενής είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει. Το ζήτημα δεν είναι να ανακαλύψουμε ξανά τα συνθήματα και τη σοσιαλδημοκρατία αλλά το πώς μπορούμε να μιλήσουμε στους πολίτες για την επόμενη μέρα, συγκεκριμένα και κοστολογημένα κι όχι τάζοντας 100, αλλά λέγοντας 5 πράγματα για τα οποία έχουμε δουλέψει, είναι το πρόγραμμα μας και μπορούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις. Επιλογή μας είναι να είμαστε χρήσιμοι για αυτούς που το έχουν ανάγκη και ειδικά μέσα στην κρίση.
 
Ποιοι έχουν θέση και ποιοι όχι στο Κίνημα Αλλαγής:
 

  • Δε θα βγούμε έξω για να μαζέψουμε πελάτες για να φτιάξουμε μία μεγάλη πλειοψηφία αθροίσματος μηχανισμών. Με όρους πολιτικούς, όσοι ενστερνίζονται τις απόψεις, τις αρχές μας και τις προτάσεις μας, τους καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας.

 
Όσοι πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ για να βολευτούν, δεν έχουν καμία θέση στο Κίνημα Αλλαγής. Δε μιλάμε μόνο για πολιτικές, μιλάμε και για μη πολιτικές σχέσεις. Η λογική της διεύρυνσης, ωστόσο, που υιοθετούμε, προφανώς και περιλαμβάνει ανθρώπους που ενδεχομένως να έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ, να έχουν διαφωνήσει μαζί μας, να έχουν διαφωνήσει στο παρελθόν με το χώρο μας, αλλά να αντιλαμβάνονται ότι πλέον η αναγκαιότητα είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αυτοί φυσικά και χωρούν και περιλαμβάνονται. Όποιος πήγε επειδή διαφώνησε και επειδή μπορεί να έψαχνε κάτι στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν το βρήκε λόγω της πολιτικής που εφάρμοσε, φυσικά και μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να συμπορευτεί μαζί μας, πάντα με όρους πολιτικούς. Δε θα βγούμε έξω για να μαζέψουμε πελάτες για να φτιάξουμε μία μεγάλη πλειοψηφία αθροίσματος μηχανισμών. Με όρους πολιτικούς, όσοι ενστερνίζονται τις απόψεις, τις αρχές μας και τις προτάσεις μας, τους καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας.
 
Για τις δημοσκοπήσεις:
 

  • Εμείς τις πραγματικές δημοσκοπήσεις τις κάνουμε έξω. Η ανταπόκριση του κόσμου δεν είναι αυτή του 2015, ούτε και πιο πριν. Ο κόσμος επιστρέφει μαζικά, έρχεται, ακούει και φυσικά περιμένει και ακόμα περισσότερα από εμάς.

 
Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δεν αποτυπώνουν τη δυναμική που εμείς βλέπουμε στην κοινωνία. Δε θέλω να σχολιάσω την ποιότητα των δημοσκοπήσεων, παρόλο που έχουμε δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πόσο ευνοεί κάποιους να συντηρείται η λογική του διπόλου, και τους μεν και δε. Εμείς τις πραγματικές δημοσκοπήσεις τις κάνουμε έξω. Η ανταπόκριση του κόσμου δεν είναι αυτή του 2015, ούτε και πιο πριν. Ο κόσμος επιστρέφει μαζικά, έρχεται, ακούει και περιμένει περισσότερα από εμάς φυσικά. Και ακριβώς σε αυτή την διαδικασία διαλόγου στη βάση της κοινωνίας προετοιμάζουμε και τη δική μας πρόταση και στη βάση πρότασης και όχι συνθημάτων εγκαινιάζουμε ξανά το διάλογο με την κοινωνία. Με γλώσσα ειλικρίνειας κι όχι απλά να τάζουμε όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Για να πείσουμε τους Έλληνες ότι υπάρχει και καλύτερος δρόμος. Μπορούμε να πάμε καλύτερα, αρκεί να το επιλέξουμε.
 
Για την εξαγορά από τη ΔΕΗ εταιρείας ενέργειας των Σκοπίων:
 

  • Είμαστε υπέρ της εξεύρεσης λύσης, ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν είναι εθνικά επωφελής και εμείς δεν πρόκειται να τη στηρίξουμε.

 
Το θέμα της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι υπάρχουν θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο ζητήματα της ονοματολογίας και της εθνικότητας. Υπάρχει μία συνολική συμφωνία και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η ΔΕΗ αγόρασε μία ζημιογόνα επιχείρηση που σε καμία περίπτωση δεν έχει τίποτα να της προσφέρει και μάλιστα κάτω από τις συνθήκες που βρίσκεται η ΔΕΗ σήμερα. Για εμάς τα πράγματα με το Σκοπιανό είναι πάρα πολύ απλά. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, επέλεξε να διαπραγματευτεί μόνη της και έφερε μία συμφωνία που για εμάς δεν είναι εθνικά επωφελής καθώς τα στοιχεία της αναγνώρισης της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνικότητας καθώς και το χρονοδιάγραμμα που μπήκε με την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι αυτό ακριβώς που δημιουργεί προτετελεσμένα ακόμη και για την εφαρμογή της ίδιας της συμφωνίας. Είμαστε υπέρ της εξεύρεσης λύσης, ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν είναι εθνικά επωφελής και εμείς δεν πρόκειται να τη στηρίξουμε. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι έπρεπε να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να είναι η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας πολύ ισχυρότερη και για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που όντως θα μπορούσε να ήταν επωφελής.
 
Για τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ:
 
Το πότε θα γίνουν εκλογές είναι κάτι που το καθορίζει η κυβέρνηση, αλλά κάποιες φορές το καθορίζουν και οι εξελίξεις και επειδή, δυστυχώς, οι εξελίξεις και στην οικονομία είναι τέτοιες, κάνουν τους ίδιους τους Έλληνες να ζητούν αλλαγή. Τους Έλληνες που βλέπουν ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα με αυτή τη λογική της υπερφορολόγησης, των τεράστιων ασφαλιστικών εισφορών, με όλα αυτά τα μέτρα που συμπιέζουν την πραγματική οικονομία, που δεν προωθούν την ανάπτυξη και δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, ακριβώς αυτή η κατάσταση θέλει πολιτική αλλαγή.
 
Για τα ανανεωμένα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής:
 
Για τις εθνικές εκλογές:
 

  • Εμείς την ανανέωση την κάνουμε πράξη. Θέλουμε να εντάξουμε στα ψηφοδέλτια μας ανθρώπους νέους στην πολιτική και όχι μόνο ηλικιακά, από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που έχουν δουλέψει, που ξέρουν τα προβλήματα και είναι οι καλύτεροι δυνατοί που μπορούν να δώσουν λύσεις για την επόμενη μέρα.

 
Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια, γιατί εμείς την ανανέωση θέλουμε να την κάνουμε πράξη και όχι απλά να την έχουμε βιτρίνα, να εντάξουμε ανθρώπους νέους και όχι μόνο ηλικιακά, γιατί το νέο δεν είναι μόνο θέμα ηλικιακό. Να εντάξουμε και ανθρώπους νέους στην πολιτική, από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που έχουν δουλέψει, που ξέρουν τα προβλήματα και είναι οι καλύτεροι δυνατοί που μπορούν να δώσουν λύσεις για την επόμενη μέρα. Ανθρώπους τέτοιους από τη βάση της κοινωνίας θα έχουμε στην πρώτη γραμμή των ψηφοδελτίων μας. Φυσικά και οι ενεργοί βουλευτές μας θα παραμείνουν και θα δώσουν και εκείνοι τη μάχη, σε μία προσπάθεια να συνδυάσουμε την εμπειρία με την φρεσκάδα των νέων για να μπορέσουμε να συνθέσουμε τη βάση της κοινωνίας και να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά για εμάς είναι το καινούριο.
 
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές:
 

  • Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι δεν έχει δικά του πολιτικά στελέχη στις Περιφέρειες ή και στους Δήμους και θέλει να συρθεί πίσω από τις δικές μας επιλογές, πολύ ευχαρίστως να το κάνει.

 
Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια στην Αυτοδιοίκηση, εστιάζοντας πρώτα στις Περιφέρειες και έχουμε πάρει τη ρητή απόφαση ότι θα εκφραστούμε αυτόνομα σε όλες τις Περιφέρειες. Στις 13 Περιφέρειες θα έχουμε και 13 ανθρώπους δικούς μας που θα στηρίξουμε και μάλιστα σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση με το νόμο του Κλεισθένη, ο οποίος διαλύει το θεσμό και δημιουργεί τεράστια προβλήματα ακυβερνησίας. Θεωρούμε ότι οι Περιφέρειες στέλνουν κεντρικά πολιτικά μηνύματα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι δεν έχει δικά του πολιτικά στελέχη στις Περιφέρειες ή και στους Δήμους και θέλει να συρθεί πίσω από τις δικές μας επιλογές, πολύ ευχαρίστως να το κάνει, η πόρτα είναι ανοιχτή. Αναφορικά με το Δήμο Αθηναίων, ο κ. Καμίνης από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι υποψήφιος και η υποψηφιότητα του κ. Γερουλάνου είναι πράγματι μία πολύ θετική υποψηφιότητα που ανήκει και εκπροσωπεί το χώρο μας και μπορεί να έχει και υπερκομματικά χαρακτηριστικά ώστε να πρεσβεύσει μία καινούρια μέρα για τον δήμο της Αθήνας.
 
Για τη μεθόδευση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει υποψηφίους του Κινήματος Αλλαγής:
 

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να πάρει τους υποψηφίους της Δημοκρατικής Παράταξης και να πει ότι είναι δικοί του μήπως μπει και λίγο ροζ στο χάρτη. Έτσι, όμως, δεν γίνεται πολιτική. Για εμάς, η Αυτοδιοίκηση απαιτεί ουσία, προγραμματικό πλαίσιο και αξιόλογους ανθρώπους. Όχι απλά τακτικισμούς.

 
Υπάρχει μία προσπάθεια από το ΣΥΡΙΖΑ να συναχθούν συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα και ακριβώς για αυτό το λόγο κάνει και κάποιες συγκεκριμένες επιλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση γιατί δεν έχει τα κοινωνικά ερείσματα ακριβώς γιατί εκτινάχθηκε εκλογικά ως δημιούργημα της κρίσης. Δεν έχει σοβαρές κοινωνικές αναφορές, τα κοινωνικά του ερείσματα είναι ελάχιστα και δεν έχει δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό και στοχεύει να πάρει τους υποψηφίους της Δημοκρατικής Παράταξης και να πει ότι είναι δικοί του μήπως και μπει και λίγο ροζ στο χάρτη. Έτσι, όμως, δεν γίνεται πολιτική. Για εμάς, το νόημα της Αυτοδιοίκησης αφορά στην επόμενη μέρα επί της ουσίας με προγραμματικό πλαίσιο κι αξιόλογους ανθρώπους και όχι απλά τακτικισμούς.
Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν δώσει μάχη μέσα από τον χώρο μας δε χρειάζονται πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, είναι γνωστό και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Προφανώς θα μπούμε και στη λογική υπερκομματικών ψηφοδελτίων από τους ανθρώπους αυτούς, προφανώς και η Αυτοδιοίκηση απαιτεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν πρόκειται ούτε να δώσουμε τα παλαιοκομματικά χρίσματα ούτε να μπούμε στη λογική να είναι μόνο οι δικοί μας μέσα. Η Αυτοδιοίκηση θέλει ανθρώπους από όλους τους χώρους που να είναι αξιόλογοι, να έχουν να δώσουν και όχι να πάρουν. Αυτούς ακριβώς στηρίζουμε, ανθρώπους που στις δύσκολες συγκυρίες του Κλεισθένη μπορούν να δώσουν λύσεις στην Αυτοδιοίκηση.
 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...