Χριστοδουλάκης: Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ημερομηνία λήξης

 

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

 

Για τη διγλωσσία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

 

  • Η σημερινή κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης και ο μοναδικός συνδετικός της κρίκος είναι το πώς θα παραμείνουν λίγο ακόμα στην εξουσία.

Δυστυχώς, είναι ένα θέμα το οποίο δεν είναι χθεσινό. Είναι ένα θέμα το οποίο προκύπτει σχεδόν όλους τους τελευταίους μήνες και το έχουμε δει σε πολύ κρίσιμα θέματα. Ιδιαίτερα όταν ήρθε η συμφωνία για το Σκοπιανό, όπου είδαμε ότι σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα έχουμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές κατευθύνσεις από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Έκαναν μία σειρά δηλώσεων, οι οποίες μας έλεγαν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης. Ότι δεν εξαρτάται από το πολιτικό της πρόγραμμα, αλλά από το πότε θα ερχόταν η συμφωνία και υπήρχε και μία λογική εκβιασμού η οποία ήταν αντίθετη από τις διαπραγματεύσεις που έκαναν ο κ. Κοτζιάς κι ο κ. Τσίπρας και μάλιστα με την νομιμοποίηση της πλειοψηφίας της κυβέρνησης, αφού ο κ. Καμμένος δεν ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας. Μιλάμε για μία κυβέρνηση η οποία, αυτή τη στιγμή, έχει το μοναδικό της συνδετικό κρίκο, μεταξύ του κ. Καμμένου και του κ. Τσίπρα, αλλά και των υπόλοιπων συνιστωσών που μπήκαν τώρα τελευταία στην κυβέρνηση, «καραμανλικών» καταβολών, στο πώς θα παραμείνουν λίγο ακόμα στην εξουσία. Είναι σαφές ότι η χώρα δε μπορεί να πορευτεί με μία κυβέρνηση που δεν έχει σχέδιο, κοινή γραμμή, εθνικό πλαίσιο που να υποστηρίζει και να προωθεί σε επίπεδο οικονομίας. Γι’ αυτό ακριβώς λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να σταματήσει να υφίσταται, να πάει η χώρα σε εκλογές, να υπάρξει ισχυρή εντολή για νέα κυβέρνηση και κυρίως για αλλαγή της υφιστάμενης πολιτικής.

 

Για την περίπτωση μη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

 

  • Δεν θα στηρίξουμε σε καμία περίπτωση της σημερινή κυβέρνηση, ούτε με ψήφο ανοχής.

Το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένες προβλέψεις, εμείς δεν πρόκειται ούτε να το ξαναγράψουμε ούτε να το ξαναδιατυπώσουμε. Όμως, για να είμαστε απόλυτα σαφείς, μία κυβέρνηση που δεν έχει συνταγματική πλειοψηφία δε μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά για τη χώρα, και εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε μια τέτοια προοπτική ούτε καν με ψήφο ανοχής.

 

Για την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στην Αυτοδιοίκηση

 

  • Σε όλες τις Περιφέρειες και σε όλους τους μεγάλους Δήμους θα καταγραφεί η απόφασή μας κι η επιλογή μας για την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής.

Αυτό που είναι το ζητούμενο για εμάς. Σε όλες τις Περιφέρειες και σε όλους τους μεγάλους Δήμους θα καταγραφεί η απόφασή μας κι η επιλογή μας για την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Ξεκινήσαμε πρώτα με τις Περιφέρειες, διενεργούμε τις Περιφερειακές μας Συσκέψεις και σιγά – σιγά ανακοινώνουμε τους ανθρώπους μας που θα στηρίξουμε ενόψει των ερχόμενων περιφερειακών εκλογών. Αυτοί είναι ο κ. Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Αρναουτάκης στην Κρήτη, η κ. Ζεμπιλιάδου στην Δυτική Μακεδονία και η κ. Μπατζελή στη Στερεά Ελλάδα. Έχουν ήδη γίνει αυτές οι διαδικασίες. Μόλις χθες έγινε στην Στερεά Ελλάδα και μέχρι την Κυριακή θα γίνουν όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες για τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Θα έχουμε 13 υποψηφίους σε 13 Περιφέρειες και θα είναι στελέχη που θα προέρχονται από το δικό μας χώρο. Στην επόμενη φάση θα περάσουμε στους μεγάλους Δήμους, μιλώντας για πρωτεύουσες Νομών και για πόλεις άνω των 40.000 κατοίκων, όπου επίσης θα κάνουμε μία προσπάθεια σύνθεσης και μιας ενιαίας έκφρασης του χώρου μας, μέσα από δικά μας στελέχη.

 

Για τα σενάρια για το Δήμο Θεσσαλονίκης και Αθήνας

 

  • Οι επιλογές των κ.Μπουτάρη και κ.Γερουλάνου είναι αξιόλογες, αλλά θα ενταχθούν, όπως όλες, στις διαδικασίες αξιολόγησης από τα όργανα μας.

Δεν εξαρτάται από εμάς εάν θα είναι υποψήφιος ο κ. Μπουτάρης. Αναφορικά στον κ. Γερουλάνο, το όνομά του είναι ένα όνομα το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι, προσωπικά θεωρώ ότι είναι μία περίπτωση που είναι αρκετά αξιόλογη, ανήκει στο χώρο προφανώς ο κ. Γερουλάνος και είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να εκφράσει τη συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση που επιδιώκουμε για την επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και μάλιστα για τις πολύ δύσκολες συγκυρίες που έχει φέρει ο Κλεισθένης συνειδητά ως επιλογή της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι είναι μία καλή επιλογή, αλλά όπως κι όλες οι υπόλοιπες επιλογές θα ενταχθούν στις διαδικασίες αξιολόγησης από τα όργανά μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

 

Για την ενδεχόμενη αλλαγή του Κλεισθένη από επόμενη κυβέρνηση

 

  • Έχουμε παρουσιάσει τη δική μας πρόταση, ένα τρίτο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα δώσει ώθηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτό είναι ένα υποθετικό σενάριο. Η θέση μας είναι ότι ο υφιστάμενος νόμος που έχει ψηφιστεί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές οδηγεί σε πλήρη ακυβερνησία κι έχει θεσπιστεί με μοναδικό σκεπτικό το πώς θα δημιουργηθεί χάος στους Δήμους και κυρίως πώς θα δημιουργήσουμε σχέσεις εξάρτησης από τις μειοψηφίες του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες δημοτικές αρχές. Για εμάς, είναι ένας νόμος ο οποίος δε μπορεί να προχωρήσει, ακριβώς γιατί δε βοηθάει τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης που για εμάς είναι και ο πρώτος στόχος. Ως χώρος, έχουμε πρωταγωνιστήσει σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, σχεδόν πάντα με όλους τους υπόλοιπους απέναντι. Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται ένα τρίτο κύμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα δώσει περισσότερες αρμοδιότητες, περισσότερους πόρους και, κυρίως, περισσότερη δύναμη στο πρώτο επίπεδο επαφής του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση κι όχι ένα σχέδιο απλό του πώς θα εκμεταλλευτούμε εργαλειακά και κομματικά την τοπική αυτοδιοίκηση. Άρα, είναι στο πρόγραμμά μας ένα πλαίσιο το οποίο θα αλλάξει ριζικά ξανά το θεσμό μας προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αποκέντρωσης, και όχι απλά ενός εκλογικού συστήματος το οποίο ουσιαστικά δε δίνει λύσεις. Εμείς θα θέσουμε το δικό μας πλαίσιο υπό συζήτηση.

 

Για την πιθανότητα κοινής στήριξης σε στελέχη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στην Αυτοδιοίκηση

 

  • Πολύ ευχαρίστως, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, να κρυφτούν πίσω από τις δικές μας επιλογές.

Πολύ ευχαρίστως είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Νέα Δημοκρατία, εάν δεν έχουν ικανά στελέχη δικά τους να στηρίξουν στις Περιφέρειες ή τους Δήμους, και το παραδέχονται, ας κρυφτούν πίσω από τις δικές μας επιλογές.

 

Για το διττό σχέδιο προϋπολογισμού

 

  • Το διττό σχέδιο προϋπολογισμού είναι η απόδειξη πως η καθαρή έξοδος που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει.

Διαπιστώσαμε ότι με αυτήν την κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά κατατίθενται δύο σχέδια προϋπολογισμού και μάλιστα με διαφορετικούς δημοσιονομικούς όρους. Στο ένα περιλαμβάνεται η περικοπή συντάξεων, και αφήνει πλεόνασμα 4,14%, και στο άλλο δεν περιλαμβάνεται η περικοπή, με πλεόνασμα 4,56%. Κυρίως, όμως, είναι η σφραγίδα ότι η καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση, εάν είχε όντως τη καθαρή έξοδο που ευαγγελίζεται, θα είχε φέρει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που θα ήταν η πολιτική της επιλογή και θα την είχε στηρίξει μέχρι το τέλος. Τώρα καταθέτει δύο προτάσεις,  περιμένει να ακούσει τους δανειστές και να πάρει εντολή για το τί από τα δύο θα εφαρμόσει, αποδεικνύοντας ακριβώς ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εθνική συγκροτημένη πολιτική κατεύθυνση για την επόμενη μέρα. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η χώρα. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή, γιατί έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης, των τεράστιων ασφαλιστικών εισφορών, αυτά που πνίγουν την ελληνική οικονομία, δε μπορεί να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θεωρούμε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα, όχι μόνο για να αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά για να αλλάξει και η πολιτική με ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχουμε καταθέσει ενώπιον του ελληνικού λαού.

 

 

Best Of

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Μανώλης Κοττάκης: Το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ακουσα προχθές το βράδυ στο...

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο ΣΕΒ “γυρίζει σελίδα”, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο σε θέση… οδηγού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μετά την απόφαση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου να...

Παιδικά Χωριά SOS: Πάσχα με μια κίνηση αγάπης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς τους στα...

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατομμύρια ευρώ

Στις 21:15 η κλήρωση για το μέγιστο ποσό του...

Ο Κασσελάκης ως (χρυσός) χορηγός του Μητσοτάκη

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ...

Γιώργος Χαρβαλιάς: Ένα σκοτεινό, άθλιο και φτηνό παρασκήνιο

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία" Οσοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο ΣΕΒ “γυρίζει σελίδα”, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο σε θέση… οδηγού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μετά την απόφαση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου να μην διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στην ηγεσία του ΣΕΒ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκανε το αναμενόμενο...

Παιδικά Χωριά SOS: Πάσχα με μια κίνηση αγάπης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς τους στα social media, τα Παιδικά Χωριά SOS στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την περίοδο της...

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατομμύρια ευρώ

Στις 21:15 η κλήρωση για το μέγιστο ποσό του παιχνιδιού και το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα   Λίγες ώρες απομένουν για τη μεγάλη...