Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ «ΣΚΑΙ 100,3» και την εκπομπή «Ημερολόγιο» με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.
Για τον απόηχο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής:
«Κάναμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση το Σαββατοκύριακο και για τα ζητήματα της ταυτότητας αλλά και για το πώς προχωράμε από εδώ και μπρος. Ο πολιτικός μας χώρος δεν είναι ένας χώρος για να εξυπηρετήσει καρέκλες και οφίτσια, αλλά είναι εδώ για να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα. Αυτή ήταν η ουσία της Κεντρικής μας Επιτροπής και αυτή θα είναι και η ουσία της συζήτησης που θα κάνουμε στη Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα και οι πολίτες έχουν την ανάγκη μίας αντεπίθεσης με αυτοπεποίθηση, η οποία έχει ως στόχο να δημιουργήσει την Ελλάδα του αύριο. Όσο κρατάμε τη συζήτηση στο χθες και στο τώρα, δυστυχώς χάνουμε τις προκλήσεις του 2020, του 2030 και δεν το αξίζουν αυτό ούτε οι Έλληνες, ούτε προφανώς και η πατρίδα μας».
Ο κ. Τσίπρας είναι καλός μόνο στο copy-paste:
«Ο κ. Τσίπρας είναι καλός μόνο στο copy-paste. Τίποτα από όλα όσα έχει πει κι έχει κάνει δεν έχει το στοιχείο της έκπληξης. Αυτή η συρραφή παλαιών κειμένων, αυτό το σεντόνι για τους αγώνες και τις επιτυχίες των άλλων κομμάτων και ειδικά του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που δεν ανταποκρίνεται στο αύριο και τις προκλήσεις του. Αυτό το οποίο σήμερα έχει ανάγκη η νέα γενιά, ο μη προνομιούχος, οι γυναίκες είναι να βρουν πολιτικά κόμματα τα οποία εκφράζουν τις σημερινές τους ανάγκες. Ο κ. Τσίπρας κρίθηκε. Αγκαζέ με τον κ. Καμμένο, έκαναν μία πολιτική η οποία α τους φόρους, μείωσε τις συντάξεις, εξαφάνισε τις συντάξεις χηρείας, έστειλε χιλιάδες ανθρώπους στο ταμείο ανεργίας, δεν βοήθησε τις επενδύσεις, αύξησε την έμμεση φορολογία. Όλα αυτά δείχνουν ότι όσο κι αν θέλει να κάνει μία διακήρυξη η οποία να θυμίζει κάτι από πρόοδο, στην πραγματικότητα είναι μία παρτιτούρα η οποία ακούγεται πολύ άσχημα όταν παίζεται.
Το 8,1 είναι η νέα αφετηρία μας.
«Εμείς κάναμε μία ουσιαστική ανάλυση των δεδομένων από τον Γενάρη του 2015 και μετά. Υπάρχουν στοιχεία στα οποία δίνουμε μία σημασία ιδιαίτερη. Ξέρουμε ότι τον Γενάρη του 2015 το ΠΑΣΟΚ ήταν το έβδομο και τελευταίο κόμμα. Και από τότε υπάρχει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσουμε το ακροατήριό μας με πολιτικές προτάσεις και με νέα πρόσωπα. Θα σας πω ένα παράδειγμα το οποίο ακούσαμε πολύ το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Λένε όλοι κι έχουν δίκιο ότι το Κίνημα Αλλαγής πήρε 4,8% στις ηλικίες 17-24. Είναι η πραγματικότητα. Ξέρετε από πού ξεκίνησαν τον Γενάρη του 2015; Από το 1,6%. Προφανώς δεν μας αρκεί το 4,8%, αλλά είναι η μοναδική ηλικιακή κατηγορία στην οποία έχουμε τριπλασιάσει τα ποσοστά μας. Και θέλουμε να τα πάμε ακόμη πιο ψηλά γιατί εκεί στοχεύουμε. Να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές, μακριά από πρόσωπα που νομίζουν ότι η εσωτερική συζήτηση είναι το μείζον ζήτημα και να δώσουμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα, τα οποία δεν εξαφανίστηκαν, μέσα στους τρεις μήνες που είναι Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία».
Για τον εκλογικό νόμο έχουμε σαφή θέση:
«Έχουμε μία απόφαση η οποία είναι του τελευταίου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και η οποία μιλά για έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο από αυτόν με τον οποίο πήγαμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όχι απλή αναλογική. Με μπόνους το οποίο δίνεται όσο πιο ψηλά είναι το κόμμα και χωρίς ποτέ να ξαναζήσουμε μπόνους 50 εδρών για κόμματα τα οποία παίρνουν 19-20% όπως τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012. Αυτήν την πρόταση εμείς θα την υπερασπιστούμε και σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο, όπως και στην προηγούμενη, και όταν φέρει η Νέα Δημοκρατία την πρότασή της θα την ακούσουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εμείς όμως, επαναλαμβάνω, την έχουμε διατυπώσει δημοσίως. Ακόμη περιμένουμε να δούμε τι πιστεύει η Νέα Δημοκρατία».
Για την ψήφο του Απόδημου Ελληνισμού και τον ΠτΔ:
«Είναι σαφές ότι κι εκεί έχουμε μία πρόταση στην οποία ο μεν ΣΥΡΙΖΑ λέει τα δικά του χωρίς να περιλαμβάνεται η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων στην Επικράτεια, η δε Νέα Δημοκρατία ακόμα το ψάχνει.
Ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προφανώς αποσύνδεση της εκλογής του από πιθανή διάλυση της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να εκλεγεί Πρόεδρος, να μην οδηγεί αυτό σε συνθήκες ανωμαλίας όπως ζήσαμε το 2015 και εκεί θέλουμε συνθετική πρόταση η οποία κατά τη δική μας άποψη πρέπει να περιλαμβάνει πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που προέρχεται από την προοδευτική παράταξη».