Χρηστίδης: Η ΝΔ ήταν στα κάγκελα με το λάβαρο με το «αντιμνημόνιο» και τα «Ζάππεια»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην Εφημερίδα «Πελοπόννησος» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο.

1) Η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα. Πώς κρίνει το ΚΙΝ.ΑΛ τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών και της οικονομίας, σε συνάρτηση με την πανδημία;

Τα μέτωπα είναι ανοιχτά και δυστυχώς εξελίσσονται προβληματικά.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, η Τουρκία κάνει ότι θέλει και ι η Δύση, το ΝΑΤΟ, μερίδα χωρών της ΕΕ, ακόμα και ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί κάθε φορά να «καλοπιάσει» την Άγκυρα σπρώχνοντας κάτω από το χαλί τις όποιες τουρκικές προκλήσεις, Είναι η ίδια η Άγκυρα ωστόσο που κάθε φορά εκθέτει εκείνους που της τείνουν χείρα φιλίας, μέσα από νέες καιροσκοπικές προκλήσεις. Το πρόσφατο, προεκλογικό άνοιγμα τμήματος της παραλίας στο Βαρώσι και οι δοκιμές των S-400 έρχονται να επιβεβαιώσουν το συγκεκριμένο μοτίβο, λίγες ημέρες έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην τουρκική πρωτεύουσα. Το ερώτημα σε ό,τι μας αφορά ως Ελλάδα είναι σαφές: Θα μπορούσε το καθεστώς Ερντογάν να κάτσει και να συζητήσει καλή τη πίστει με την ελληνική πλευρά; Για να απαντήσει κανείς, θα πρέπει να διερωτηθεί εάν και κατά πόσο μια – έστω προσχηματική – διαπραγμάτευση στην παρούσα φάση με την Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσα ή έμμεσα οφέλη για την Άγκυρα. Οι τελευταίες απαράδεκτες δηλώσεις και ενέργειες του Τούρκου Προέδρου αποτελούν εκφράσεις της πολιτικής που ακολουθεί μετά την αναδίπλωσή του στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ως Κίνημα Αλλαγής είχαμε δηλώσει πως η Τουρκία θα υπονομεύσει την προσέγγιση με την Ελλάδα μέσω Κύπρου και Κυπριακού. Και αυτό κάνει με σειρά ενεργειών της, όπως το άνοιγμα ενός τμήματος της περίκλειστης από τις 14 Αυγούστου 1974 Αμμοχώστου. Η Τουρκία εξακολουθεί να ενεργεί και πάλι ως κράτος-ταραχοποιός παραβιάζοντας αποφάσεις του ΟΗΕ εκθέτοντας την ΕΕ.

Την «εθνική στρατηγική», δυστυχώς, αντί να την αποφασίζουμε όλοι μαζί μέσα από ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, τουναντίον τη μαθαίνουμε από άρθρα του κου Μητσοτάκη στο διεθνή τύπο, στις σχετικές ανακοινώσεις των Τούρκων αξιωματούχων καθώς και στις ευρύτερες αναφορές στις εφημερίδες.

Θα θέλαμε να συμμετάσχουμε στην εθνική στρατηγική, θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση για όλα αυτά, το λέω εμφατικά και καθαρά. Ο κος Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την στρατηγική την οποία έχει χαράξει ο ίδιος με το επιτελείο του. Αυτό είναι το ίδιο λάθος που έκανε και ο κος Τσίπρας ενάμιση χρόνο πριν γύρω από την συμφωνία των Πρεσπών.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την οικονομία, μόνο η ΝΔ θα μπορούσε να κάνει τέτοια οικονομική πρόβλεψη. Το έχει ξανακάνει το 2004-2009. Φέτος θα έχουμε ύφεση που θα αγγίξει διψήφιο νούμερο. Με αποτέλεσμα την διόγκωση της ανεργίας, την μείωση των εισοδημάτων, τον κίνδυνο λουκέτων για τους μικρομεσαίους, την αύξηση των κόκκινων δανείων. Και ως εκ θαύματος με τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές από την Κυβέρνηση, προβλέπεται ανάπτυξη 7,5% το 2021 (!!). Υποτιμούν την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού. Πόσο μάλλον όταν η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ολοκληρωμένο, πλήρες και υλοποιήσιμο σχέδιο για την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών πόρων. Αποτελεί άσκηση επί χάρτου με προβλέψεις και νούμερα που δεν εδράζονται πουθενά, δεν απορρέουν από πουθενά και προσπαθεί εν τέλει να περιγράψει ένα… θαύμα. Εμείς κρούουμε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου. Επιμένουμε στις προτάσεις μας, τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, το σχέδιο για τη «Νέα Αλλαγή» που διατυπώθηκε αναλυτικά από τη την Φώφη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη στο Helexpo Forum και στο πρόγραμμα μας που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία για να σταθεί όρθια σε τούτες τις πραγματικά πρωτόγνωρες και αχαρτογράφητες συνθήκες που ζούμε σε συνδυασμό και με την πανδημία.

2) Η αξιωματική αντιπολίτευση, με τις εσωτερικές της ανακατατάξεις, δείχνει να απλώνει δίχτυα στην κεντροαριστερά. Νιώθετε να απειλείστε εξ αριστερών σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπλεχτεί στα δίχτυα της εσωστρέφειας, των εμμονών, του κυβερνητικού παρελθόντος του, στη σύγκρουση των τάσεων του.

Απειλή νιώθει κάποιος που δεν πατά γερά στα πόδια του, δεν ξέρει τι πρεσβεύει αξιακά και πολιτικά και άγεται και φέρεται από τις συγκυρίες της στιγμής μπας και κερδίσει κανένα ψηφαλάκι.

Εμείς στο Κίνημά μας διαμορφώνουμε την πολιτική μας προσανατολισμένη απόλυτα στην Ελληνίδα και στον Έλληνα, στοχεύοντας να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια, οδηγώντας τους πολλούς και όχι τους λίγους και εκλεκτούς, όπως κάνει η ΝΔ, στην ανάκαμψη και την ευημερία. Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών και η προσπάθεια προσαρμογής σε μια δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας, η διαμαρτυρία και η προσπάθεια ουσιαστικής προσπάθειας πολιτικής έκφρασης και δράσης με ουσία, αρχίζει σιγά – σιγά και ζητά προοδευτική διέξοδο. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Το Κίνημα Αλλαγής είναι η προοδευτική διέξοδος για την ελληνική κοινωνία και είναι βέβαιο ότι αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις το επόμενο διάστημα. Ήδη το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα που αργά, αλλά σταθερά αυξάνει τις δυνάμεις του. Από εκεί και πέρα εμείς δουλεύουμε και δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Παρουσιάσαμε στο Forum της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μια ολοκληρωμένη πρόταση. Συνεχίζουμε με προτάσεις και τεκμηριωμένες θέσεις να προσφέρουμε ουσία στον πολιτικό λόγο.

Η δουλειά μας είναι καθημερινά δίπλα στην ελληνική κοινωνία, εκεί που ο άνθρωπος υποφέρει, που αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Παρουσιάσαμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας για την αναγέννησή του ΕΣΥ. Στις πρόσφατες πλημμύρες η αρχηγός και κλιμάκιο του κόμματος ήταν εκεί στις καταστροφές. Ήμασταν και θα είμαστε συνεχώς δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί. Παράλληλα η κοινοβουλευτική μας ομάδα κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις στη βουλή για το τι πρέπει να γίνει, όχι μόνο αποσπασματικά μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες στη Θεσσαλία και στο Ιόνιο. Αναδείξαμε το επιτελικό φιάσκο με τις μάσκες -αλεξίπτωτα και τις αστοχίες του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία, και φυσικά ήμασταν έξω από το εφετείο χθες και καλέσαμε όλες τις πολιτικές πτέρυγες να σταθούμε ενωμένοι μαζί εναντίον του φασισμού και της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής αυγής.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για την πατρίδα και τους πολίτες, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Πιστεύουμε σε ένα νέο κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους, ένα πλήρες σχέδιο νέων ευκαιριών για τους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά με αξιοπρέπεια και μόχθο, χτίζοντας ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και την Ελλάδα. Ένα σύστημα διαγενεακής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, το οποίο ενισχύει τους πολίτες που παράγουν.

Το Κίνημά μας δεν αντιμετωπίζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με όρους διπολικής αντιπαράθεσης. Από θέση ιδεολογικοπολιτικής αυτονομίας, ασκεί κριτική στη συντήρηση, τις χαμηλές προσδοκίες και ταχύτητες, τη διαχειριστική αντίληψη τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι θα αξιοποιήσει τη νέα δυναμική του θέση για την υπέρβαση του εθνικού διχασμού και την επίτευξη έστω της εθνικής συνεννόησης που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότηση τη χώρας, ειδικά σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες για τα εθνικά θέματα. Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη, ριζοσπαστική πορεία μας. Είναι ομόφωνη απόφαση, που πάρθηκε συλλογικά. Η αυτονομία του Κινήματός μας είναι αξιακού, στρατηγικού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος, γιατί ακριβώς η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα πρωταγωνιστής αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

3) Στην Αχαΐα, το ΚΙΝ.ΑΛ καταγράφει έναν “επαναπατρισμό” στελεχών και ψηφοφόρων, κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο από τη Ν.Δ. Κατά πόσο αυτό σηματοδοτεί κάτι για το κόμμα σας.;

Η Αχαΐα είναι η μήτρα της Παράταξης μας. Υπάρχει ιστορική μνήμη, πολιτική παρακαταθήκη, σπουδαίο πολιτικό προσωπικό, που άφησε τεράστια παρακαταθήκη στην περιοχή. Η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου σε συνδυασμό με την δουλειά που κάνει η οργάνωση του κινήματος δημιουργεί νέες συνθήκες. Σας λέω, ότι στην Αχαΐα, όπως και στην υπόλοιπη ελλάδα θα υπάρξουν εκπλήξεις. Στην πρόσφατη συνέντευξή της η πρόεδρος απηύθυνε ξανά κάλεσμα και προσκλητήριο σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα. Το προσκλητήριο αυτής της μάχης τους χωρά όλους. Τ Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε και να προχωρήσουμε νικηφόρα.

4) Κάποιοι – κι εδώ στην Αχαΐα – λένε πως θα επιστρέψουν στο χώρο σας, μόνο αν αυτός ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ. Πώς το ακούτε;

Μα είμαστε ΠΑΣΟΚ. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Προσωπικά, είτε ως μέλος της ΠΑΣΠ, είτε της Νεολαίας, είτε του Κινήματος και στα πολύ δύσκολα χρόνια της περιόδου 2011 με 2015, πίστευα ότι οι πολιτικές των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνέβαλαν ουσιαστικά στην αλλαγή της ζωής του Έλληνα, στην δημιουργία ευκαιριών, στην προστασία και αναβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, την αξιοκρατία, την διαφάνεια.

Και αυτό που συμβαίνει με το brand ΠΑΣΟΚ είναι ένα κοινωνιολογικό και πολιτικό φαινόμενο που επιβεβαιώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κομμάτι μιας νοσταλγίας αλλά το μοναδικό κίνημα που στέριωσε στις ψυχές των Ελλήνων, γιατί είδαν την ζωή τους να βελτιώνεται.

Είναι σημαντικό ότι ένα σημαντικό κομμάτι ειδικά της νεολαίας αναζητά την ιστορία, τα σύμβολα και το brand ΠΑΣΟΚ, ψάχνει και αφουγκράζεται την ιστορική του πορεία, τα συνθήματα και το λόγο του, τα έργα και την καθοριστική του συνεισφορά στην ιστορία της πατρίδας.

Είναι σίγουρα αυτό που ζούμε ζώσα ιστορία και με κανένα τρόπο δεν έχει να κάνει με την ανάμνηση, την αναπόληση ή σχετίζεται με μνημόσυνα και «περασμένα μεγαλεία». Αντίθετα, εδράζεται στις προκλήσεις του αύριο, στα μεγάλα στοιχήματα του μέλλοντος μας, στο διακύβευμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και στις προκλήσεις αυτής για τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, με νέα αντίληψη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία πολιτικών αειφορίας και ανάπτυξης για όλους.

Η Ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν παραγράφεται.

Εμείς δημιουργούμε τώρα το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.

Το Κίνημά μας έχει κάνει την μεγαλύτερη ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές, από όλα τα πολιτικά κόμματα και αυτή η ανανέωση είναι διαρκείας και μακράς πνοής. Η Φώφη Γεννηματά είναι η πρώτη πολιτική αρχηγός που έβαλε σε καίρια κρίσιμα πόστα της παράταξης νέους ανθρώπους και τους υποστήριξε, άνοιξε το κόμμα και διεύρυνε τη δυναμική της βάσης και αυτό το πιστώνεται και δημοσκοπικά με τη σημαντική δημοφιλία που έχει σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Το Κίνημα αλλαγής είναι η μόνη προοδευτική πρόταση και διέξοδο για τη Χώρα και το προοδευτικό αντίβαρο ως απάντηση στη συντήρηση της ΝΔ και τον Λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου τώρα είναι η ώρα και το κατάλληλο timing για να επιδιωχθεί η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και να προταχθεί το σοσιαλδημοκρατικό διακύβευμα που πρεσβεύουμε.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της. Αυτό είναι πια η νέα κανονικότητα για όλους. Και οι κρίσεις θέλουν οραματικές ηγεσίες και ομάδες που διαχειρίζονται τα προβλήματα με ικανότητα και σωφροσύνη και παράλληλα θέτουν τους στόχους και τα προτάγματα του Αύριο.

Οι πιέσεις που δεχόμαστε στα εθνικά ζητήματα, με την Τουρκία να έχει χαράξει μια νέο οθωμανική επιθετική στρατηγική, με το μεταναστευτικό- προσφυγικό να παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης, με την πανδημία να έχει επανέλθει, να απειλεί την υγεία, την οικονομία, την εργασία, τη ζωή μας όπως την ξέραμε. Τα προβλήματα μονιμοποιούνται, δεν είναι προσωρινά. Συντελούνται μεγάλες αλλαγές. Οι εξελίξεις απαιτούν προοδευτικό σχέδιο και δομικές παρεμβάσεις. Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, με συντηρητικές πολιτικές, αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές του βλέποντας και κάνοντας. Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες.

Εμείς μιλάμε για ανάπτυξη με κοινωνική προστασία και προστασία των πιο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας. Προτάσσουμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Σκέφτομαι και έχω ένα όνειρο και ένα στόχο παράλληλα. Στην Ελλάδα του 2030, ο παρασιτισμός, ο λαϊκισμός και η μιζέρια να δώσει τη θέση της στην Εθνική περηφάνια, την συλλογική προκοπή και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Γι’ αυτά πρέπει να αγωνιστούμε μαζί.

Ας ταυτιστούμε με αξίες. Αυτός είναι ο πυρήνας της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ας φέρουμε την πραγματική πολιτική στο προσκήνιο. Ας ανακόψουμε την παραπολιτική και τη δυσωδία της δημαγωγίας και της εξουσιομανίας των εμμονικών μαθητευομένων μάγων και των «παραμάγαζών τους», που μας κόστισαν πολύ, είναι πια απορριπτέοι από όλους ακόμα και από τους ίδιους τους τους εαυτούς. Ας πείσουμε τους πολίτες ότι παίρνουμε το μήνυμα τους και καταλαβαίνουμε την αγωνία και τις απαιτήσεις τους.

Είμαστε εδώ με πίστη στις ιδέες μας, στις αξίες μας, με το όραμά μας για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον ελληνισμό, με τις θέσεις μας, έτοιμοι να χαράξουμε ξανά νέα πορεία για τη χώρα μας. Χρέος μας να χτίσουμε ακόμα πιο δυναμικά μια Ελλάδα πολιτών που αισθάνονται ίσοι, συμμέτοχοι, ασφαλείς, δημιουργικοί, ελεύθεροι και με θετική προοπτική για την προσωπική τους αλλά και τη συλλογική μας ζωή.

Ευπρόσδεκτοι, λοιπόν, όσοι πιστεύουν στα παραπάνω, να επιστρέψουν σπίτι τους !

5) Ποιος είναι ο κυρίαρχος στόχος του ΚΙΝ.ΑΛ στην Αχαΐα, με δεδομένο ότι σηματοδοτεί πολλά για όλη την επικράτεια, λόγω της πολιτικής γης των Παπανδρέου;

Η Πάτρα και ευρύτερα η Αχαΐα είναι για εμάς και το Κίνημά μας μια επικράτεια με ιστορία, άξια σεβασμού και προπύργιο αξιακού διακυβεύματος . Αποτελεί πηγή έμπνευσης, πηγή στήριξης για αγώνες δημοκρατικούς που έχουμε μπροστά μας να δώσουμε. Όπως ήταν πάντα πηγή έμπνευσης και για τον Ανδρέα, και για το Γεώργιο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Τρεις Πρωθυπουργοί, 3 εξαιρετικές ιστορικές φυσιογνωμίες που ξεκίνησαν την πορεία τους από αυτά τα τιμημένα χώματα και συμπυκνώνουν την νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Από το ’81, με τη μεγάλη αλλαγή, με τις γενιές του 1-1-4, της αντίστασης και τη νέα γενιά της αλλαγής. Δεν είναι τυχαίο που ο Γιώργος Παπανδρέου, ειδικά στις ομιλίες του από την Αχαΐα επιλεγεί να αναφέρεται στην ενότητα και την ανεξάρτητη πορεία της παράταξης, στο δρόμο που χάραξε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, με αναφορά και στον ιδιαίτερο συμβολισμό για τη χώρα, την αντιμετώπιση της πανδημίας με «όχημα» το ΕΣΥ που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση της «Αλλαγής». Έχουν περάσει 24 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα και οι συγκλονιστικές ανατροπές που έφερε η πανδημία έδειξαν ποσό επίκαιρες είναι οι σκέψεις και οι ιδέες του, η σημασία ενός ισχυρού συστήματος υγείας, η ανάγκη ενός κράτους πρόνοιας για όλους.

Εμείς θέλουμε να είμαστε ξανά πρωταγωνιστές σε όλη την Ελλάδα και στην Αχαΐα.

Εκτός από τις παρακαταθήκες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να είμαστε εδώ για να επαναβεβαιώνουμε την πίστη μας σε έναν ακόμη σημαντικό στόχο, να ξανακάνουμε την Αχαΐα, τον τόπο των προοδευτικών αγώνων, προπύργιο της Δημοκρατίας, οχυρό της Προοδευτικής Παράταξης. Όπως είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου την Τετάρτη 24 Ιουνίου στο Καλέντζι ανήμερα της μνήμης από την απώλεια του ιδρυτή της «Αλλαγής» …«Δεν υπάρχει καλύτερος τόπος, από το Καλέντζι, για να διαμηνύσουμε σε όλους αυτήν μας την αποφασιστικότητα» αναφέροντας ότι «η παράταξή μας, σε πείσμα των επικριτών της και των πολιτικών της αντιπάλων, έχει να επιτελέσει αυτόν τον ιστορικό ρόλο, της «Αλλαγής». «Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε την Παράταξη από επιλογές που την καθιστούν βορά στις ορέξεις και της δεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ και οφείλουμε να το κάνουμε γνωρίζοντας ότι, στην αντίθετη περίπτωση, η ιστορία θα μας αγνοήσει» επανέλαβε, επιστρέφοντας στο θέμα της αυτόνομης πορείας του ΚΙΝΑΛ.

Εδώ θέλω τονίσω- αν μου επιτρέπεται- ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας καινοτόμος, προοδευτικός πολιτικός, ο πρώτος που είχε μίλησε για ευρωομόλογο και αμοιβαιοποίηση χρέους από το 2009. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τον έλεγε Πινοσέτ, Γερμανοτσολιά και άλλα και η ΝΔ ήταν στα κάγκελα με το λάβαρο με το «αντιμνημόνιο» και τα «Ζάππεια». Τώρα η ΕΕ εν μέσω νέας οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας, υλοποιεί αυτό ακριβώς που δεν έκανε 10 χρόνια πριν και οδήγησε την Ελλάδα στα βράχια.

Με την επαφή που έχουμε με τον κόσμο και την κοινωνία βλέπουμε καθημερινά πως χρειάζεται και επιβάλλεται η δημιουργία ενός σημαντικού πόλου αναφοράς, το είπα και παραπάνω, ενός ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, και αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος παρά αυτοί που έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ τη σημερινή του μορφή μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, η ιστορική συνέχεια δηλαδή της Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ.

Αντιλαμβανόμαστε τις σύγχρονες προκλήσεις, ανεβαίνουμε δημοσκοπικά βήμα-βήμα και σκοπός μας είναι να ανέβουμε και άλλο, και να κάνουμε ένα άλμα στην κορυφή, και θα το κάνουμε.

Στόχος μας είναι με το σχέδιο και τις θέσεις μας να βοηθήσουμε τη Χώρα να βγει από την κρίση πιο ενωμένη, πιο δυνατή αλλά και με ένα όραμα μιας μεγάλης ταχύτητας και πρωταγωνιστικής διάθεσης που έχουμε ανάγκη να υιοθετήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί.

Για μας τα ΝΑΙ μας είναι ΝΑΙ και τα ΟΧΙ, ΟΧΙ. Στο λόγο μας και στην πολιτική μας δεν υπάρχει γκριζάδα και παρανόησή. Όλα καθαρά και διάφανα μπροστά στο λαό, για το λαό και την κοινωνία της προκοπής και της δημιουργίας. Πάνω απ’ όλα η πατρίδα και μακριά από εμάς η μικροπολιτική και το πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος.

Προχωράμε λοιπόν με το βλέμμα στο μέλλον, μπροστά και θα είμαστε ξανά πρωταγωνιστές, είναι στο DNA μας!

6) Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου έχει στοιχειώσει, την ώρα που καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές. Βλέπετε πολιτικό έλλειμμα εκ μέρους της Κυβέρνησης;

Είναι πράγματι ένα έργο που έχει βαλτώσει ανεπανόρθωτα και επηρεάζει την οικονομική και την πραγματική ζωή των διερχομένων σε αυτόν αφού ο υπάρχων δρόμος, είναι ένας δρόμος καρμανιόλα, με πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα να έχουν προκληθεί σε αυτόν.

Είναι σημαντικές οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργος και η σημερινή κυβέρνηση βλέπουμε ότι συνεχίζει τα ίδια λάθη. Ο υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής δεν έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα για το ζήτημα της κατασκευής του δρόμου και αυτό εισπράττουμε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους δημάρχους της Ηλείας και των ευρύτερων περιοχών. Η κυβέρνηση πάγωσε το έργο με την αναστολή των προκαταβολών για την έναρξη των έργων στα πέντε από τα οκτώ κομμάτια του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος», κάνοντας ότι ακριβώς έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2015.

Και στις δύο περιπτώσεις οι μεγάλοι χαμένοι είναι η Πελοπόννησος και οι πολίτες της Ηλείας και των όμορων περιοχών.

Η πραγματικότητα είναι ότι ουδείς γνωρίζει την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κυρίως τις προθέσεις της Ε.Ε αφού αν δεν ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2023 χάνεται η χρηματοδότηση και θα ζητηθεί η επιστροφή 293 εκ. ευρώ από τη χώρα μας.

Μέσα στην περίοδο της βαθιάς κρίσης, που βιώνουμε, το βέβαιον είναι ότι μεγάλα εθνικά- αναπτυξιακά έργα, όπως η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου , μπορούν να ανατρέψουν το δυσμενές κλίμα και να αποτελέσουν ισχυρή βάση για το αύριο και για την γρήγορη ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας, στο σύνολό της. Είναι το δίχως άλλο μη διαπραγματεύσιμη «συνθήκη» και αυτονόητη αναγκαιότητα ότι ο κλειστός αυτοκινητόδρομος- η Ολύμπια Οδός- θα πρέπει να κατασκευαστεί στο σύνολό της, στα πλαίσια της ισόρροπης και ισόνομης ανάπτυξης της Ελληνικής περιφέρειας και προκειμένου να ενσωματωθεί στον δυτικό οδικό άξονα της χώρας, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της ισοβαρούς ανάπτυξης ανάμεσα στο ριγμένο δυτικό και ανεπτυγμένο ανατολικό ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας. Η Ολυμπία οδός αποτελεί έργο εθνικής εμβέλειας με τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Η ολοκλήρωση του έργου, με νέα χάραξη πλέον στην περιοχή του Καϊάφα, θα αποτελέσει την αφετηρία για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας με πολλαπλάσια αποτελέσματα για την περιοχή μας. Η καθυστέρηση και, πλέον, η πρωτοφανής στασιμότητα που παρατηρείται στην εκτέλεση του έργου, προκαλεί εύλογη ανησυχία. Καθήκον της κυβέρνησης είναι, πέρα από την πρόθεση και την πολιτική βούληση, να δώσει συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Λύση που θα κατευθυνθεί σε επιτάχυνση των εργασιών, θα τονώσει την απασχόληση και θα οδηγήσει σε ένα ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο για τη Δυτική Πελοπόννησο.

Ελπίζω να μη χρειάζεται και αυτό για να προχωρήσει με απευθείας εντολή από τον κ. Μητσοτάκη και το Μαξίμου, όπως πολλά άλλα που βλέπουμε καθημερινά θέματα να βαλτώνουν από υπουργούς της κυβέρνησης και να χρειάζονται παρέμβαση από τον από μηχανή…θεό !

7) Ο χώρος σας ήταν πάντα συνυφασμένος με τον αγροτικό κόσμο. Σήμερα αυτός πλήττεται από την πανδημία, μη έχοντας καμία κρατική στήριξη. Σε ποια κατεύθυνση πιέζεται κοινοβουλευτικά;

Ο αγροτικός κόσμος είναι για τη Νέα Δημοκρατία ο φτωχός συγγενής. Παραγωγοί που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα και ειδικά λόγω της πανδημίας, δοκιμάζονται καθημερινά. Εμείς θεωρούμε ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο του τόπου πρέπει να στηριχτεί στον πρωτογενή τομέα. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με τον αγροτικό κόσμο, να δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις του. Οι σχέσεις αγροτικού κόσμου και δημοκρατικής παράταξης είναι ριζωμένες με βαθιές, κοινές, ακατάλυτες στο χρόνο και στην αξία, ρίζες. Γιαυτό προτείναμε:

1) Άμεση Προκαταβολή Ενισχύσεων μέσα στον Ιούνιο ύψους 850εκ ευρώ με ταμειακή διευκόλυνση που θα συμψηφισθεί με τις ενισχύσεις του 2020 αργότερα. Το δημόσιο θα επιβαρυνθεί μόνο με τους τόκους ενώ οι αγρότες θα μπορέσουν να αποκτήσουν εφόδια για να συνεχίσουν να παράγουν:

2) Ειδική εισοδηματική στήριξη όλων των αγροτών που επλήγησαν, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και όλων των κλάδων του πρωτογενή τομέα.

3) Αξιοποίηση των 460 εκατ. € που επιστρέφονται στη χώρα μας από πρόστιμα, για εγγυοδοσία και χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ως κεφάλαια κίνησης.

4) Περίληψη και των αγροτών στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από τον Σεπτέμβριο

5) Πάγωμα οφειλών προς το ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία

6) Ένταξη των αγροεργατών στο πρόγραμμα ενίσχυση εργασίας και αναζήτηση ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα που θα προκύψει με τους εργάτες γης-πιθανή παροχή κινήτρων σε ανθρώπινο δυναμικό των κατά τόπους περιοχών της υπαίθρου.
7) Βιώσιμη λύση για τις οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης.

8) Υιοθέτηση της κάρτας αγροτικού πετρελαίου.

9) Αξιοποίηση στο maximum του Κανονισμού denininus για κάλυψη μέρους του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αναφέρθηκα ήδη στους ελαιοπαραγωγούς.

Αλλά φωνή βοώντος «εν τη ερήμω». Η κυβέρνηση αρκείται στα επικοινωνιακά παιχνίδια και δεν κάνει ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις ουσίας. Για εμάς ο εμπαιγμός αυτός πρέπει να σταματήσει. Φέραμε άμεσα στη βουλή την ενίσχυση αυτή. Δεν χωράνε καθυστερήσεις και επικοινωνιακές φανφάρες για κάτι τόσο σοβαρό και σημαντικό για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

8) Το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συχνά επανέρχεται. Βλέπετε εκλογές και με ποιο πολιτικό σκεπτικό θα μπορούσε το ενδεχόμενο αυτό να επαληθευτεί;

Υπάρχουν νέες οικονομικές συνθήκες, που θα οδηγήσουν σε νέες κοινωνικές συνθήκες και νέο πολιτικό σκηνικό. Σε αυτό η ΝΔ θα κριθεί για όσα δεν έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα έκανε. Και εμείς, μαζί με τους πολίτες, θα αλλάξουμε σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Best Of

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε Μια μέρα μαζί με τους fans της και...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της Νέας...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού Άρωμα Eurovision έφερε στο στούντιο του ΟΠΑΠ Game Time η...