Χαρίτσης: Πληθαίνουν οι ενδείξεις για βαθιά ύφεση και οικονομική λαίλαπα

Κρίσιμο μεταίχμιο για την επαναλειτουργία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την κοινωνία” χαρακτήρισε τη φάση στην οποία βρισκόμαστε, ενόψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/στ Real FM 97,8 και στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου. Κάλεσε εμφατικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταθέσει “σαφή, συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, σε συνεννόηση με την επιστημονική κοινότητα και με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας”, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που ενέχονται, με έμφαση στην οικονομία.

Αναφερθείς στο επικείμενο άνοιγμα των σχολικών μονάδων, ο Αλ. Χαρίτσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, χαρακτηρίζοντας “μη επιστημονικά τεκμηριωμένη,αλλά και εκπαιδευτικά παράλογη -μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς- την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να λειτουργήσει κυρίως τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια χωρίς, μάλιστα, να υφίστανται πιεστικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις”. Κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί το κάνει “αφού μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει επέκταση των κρουσμάτων“, ενώ τόνισε πως “σε  κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία σχολείων, γίνονταν παράλληλα δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως”. “Είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη στα τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων, αλλά ούτε και τα σχολικά μας κτήρια έχουν δυνατότητες για οργάνωση υγειονομικών μέτρων. Το άνοιγμα των σχολείων είναι βεβιασμένο, αχρείαστο και επικίνδυνο“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την οικονομία, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι “οι αναλύσεις των διεθνών οίκων, αλλά και του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ είναι σοκαριστικές όσο αφορά την πορεία της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια». «Την ίδια ώρα ακούμε από κυβερνητικά στελέχη, να υποστηρίζουν με ελαφρότητα το σενάριο τύπου V κατά το οποίο έπειτα από την απότομη ύφεση θα ακολουθήσει απότομη ανάκαμψη της οικονομίας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν επαληθεύεται. Αντίθετα πληθαίνουν τα σενάρια περί βαθιάς ύφεσης και οικονομικής λαίλαπας», τόνισε, ενώ αναφερόμενος συγκριτικά και στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, υπογράμμισε: “Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα είναι πολύ πιο δύσκολη, κυρίως λόγω της εξάρτησης της οικονομίας μας από τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και κλάδους που συνδέονται με τουρισμό, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, και βέβαια λόγω της εξάρτησής της από την ιδιωτική κατανάλωση“.

“Για αυτούς τους λόγους είναι αναγκαία η λήψη μέτρων θωράκισης της ελληνικής οικονομίας τώρα, γιατί αν μπούμε στον φαύλο κύκλο της παρατεταμένης ύφεσης, μας περιμένουν χιλιάδες λουκέτα και ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη”, επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για “απευθείας ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους”, με έμφαση στις τουριστικές επιχειρήσεις, για τις οποίες δυστυχώς “δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα πλαίσιο εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων για το πώς θα λειτουργήσουν και πώς θα ενισχυθούν”. “Η εμπροσθοβαρής παρέμβαση και ενίσχυση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, θα δημιουργήσει τη δυνατότητα στο κράτος να έχει και έσοδα με τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, τα οποία φαίνεται να έχουν καταρρεύσει”, σημείωσε στην συνέχεια.

Ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «καταθέσαμε, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς πανδημίας, όπου έχουμε καταγράψει όλες τις δυνατότητες στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Ειδικότερα, εξήγησε πως “αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένας ‘κουμπαράς’ στα 50 δισ. ευρώ, από το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις θυσίες του ελληνικού λαού, από το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν αρθεί, από το γεγονός ότι οι δαπάνες για τον κορονοϊό δεν εγγράφονται στον προϋπολογισμό, και επιπλέον από τις διαθέσιμες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις“. “Εμείς λέμε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει εμπροσθοβαρώς το 50% των χρημάτων αυτών, τα 26 δισ. ευρώ για την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, πριν η ύφεση βαθύνει”, συμπλήρωσε.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...