Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτση, στην Εφημερίδα των Συντακτών
H διαμόρφωση ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η προωθητική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου
Η πανδημία του κορονοϊού και η οικονομική ύφεση – που για τη χώρα μας ήδη βρίσκεται εδώ – έχει πυροδοτήσει μια παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση για τη μετάβαση στην «επόμενη μέρα». Βλέπουμε παγιωμένες αντιλήψεις να δοκιμάζονται υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας – κανείς για παράδειγμα πια δεν θα μπορεί να μιλάει με άνεση για το «αχρείαστο» του δημόσιου συστήματος υγείας. Τίποτα όμως δεν προεξοφλεί ότι η «επόμενη μέρα» της πανδημίας δεν θα οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις: σε εμπέδωση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, στην έκρηξη της ανεργίας, στην ανάδυση ενός υγειονομικού εθνικισμού που θα αναζητά κλειστά σύνορα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ανοιχτό ερώτημα.
Αυτή είναι η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, το κόμμα που έχει τη μοναδική εμπειρία της πρόσφατης διακυβέρνησης, το κόμμα που μέσα σε αντίξοες συνθήκες κατάφερε αυτό που φάνταζε αδύνατο, καλείται τώρα να διατυπώσει μια συνεκτική πρόταση διεξόδου από μια νέα κρίση. Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» συνιστά ένα πρώτο και αποφασιστικό βήμα. Όχι μόνο επειδή τα μέτρα που περιλαμβάνει συνθέτουν ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης, αλλά και επειδή η μεθοδολογία που το συγκροτεί συνδυάζει το συγκεκριμένο και το οραματικό.
Η κοινωνία ζητάει περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν μας φοβίζει. Το αντίθετο. Εκεί – στην απαίτηση για πιο ριζικές τομές, πιο θαρραλέα βήματα σύγκρουσης με το παλιό πολιτικό σύστημα, πιο στενή σχέση με τις αναζητήσεις του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας – εκφράζεται η κοινωνική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ και εδράζεται η προωθητική δύναμη που χρειαζόμαστε εν όψει του συνεδρίου μας. Να μετατρέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου σε σημείο συνάντησης των πιο δυναμικών και ζωντανών αναζητήσεων της ελληνικής κοινωνίας, να συγχρονιστούμε με τους πολλούς και τις πολλές που αγωνιούν για την επόμενη μέρα, να συνομιλήσουμε με όλους και όλες για τις τρεις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: κοινωνική ισότητα, οικολογική ανάπτυξη, εμβάθυνση της δημοκρατίας. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από το διάλογο, τη συμμετοχή, τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Αυτοί είναι οι αναγκαίοι όροι για να είμαστε μαχητικοί και αποτελεσματικοί, οραματικοί και συγκεκριμένοι. Αυτοί είναι οι όροι για την αριστερά του 21ου αιώνα.