Χαρίτσης: Η ελληνική οικονομία είχε μπει σε ύφεση προ κορονοϊού

«Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι πολύ αρνητικά για την ελληνική οικονομία» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας  και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/στ «RealFm», αναφερόμενος στις προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας για «απώλεια τζίρου 50 δισ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις» μέσα στο 2020 και σε αυτά της ΕΛΣΤΑΤ για «μείωση τζίρου 94.3% στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και 59% στην εστίαση στο 2ο τρίμηνο».

 

Υπογράμμισε ότι «έχουμε έχει ήδη εισέλθει σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης της οποίας δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια, και που ήδη  έφτασε το δυσθεώρητο 15.2% για το δεύτερο τρίμηνο», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ληφθούν άμεσα μέτρα αντι-υφεσιακού και αναπτυξιακού χαρακτήρα για να ανακάμψει το γρηγορότερο η οικονομία».

 

«Η κυβερνητική πολιτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση εδώ και καιρό» προειδοποίησε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία είχε μπει σε ύφεση ήδη προ κορονοϊού» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντί να προχωρήσει σε μια γενναία εμπροσθοβαρή ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, όπως ζητήσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής, στήριξε την αναστολή της εργασίας και τη μετάθεση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για λίγους μήνες».

 

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας» το ζήτημα του «ιδιωτικού χρέους των 240 δισ. ευρώ», υπενθυμίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκε μερικώς με εργαλεία όπως «η ρύθμιση για τις 120 δόσεις και το κούρεμα των ασφαλιστικών εισφορών» αλλά ότι πλέον πρέπει να εξεταστεί «πού μπορεί να προχωρήσει  στοχευμένα το κούρεμα αυτού του χρέους».

 

Την ίδια στιγμή, ανέδειξε ως κρίσιμο και το «ζήτημα της ρευστότητας», κάνοντας λόγο για «κρατική στήριξη στην οικονομία» ως προϋπόθεση για να «ανταπεξέλθει σε αυτή αλλά και σε μελλοντικές κρίσεις». Ενώ χαρακτήρισε ως αναγκαία τη «δημόσια παρουσία και στις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». «Ακόμη και αυτά τα λίγα που έχει κάνει η κυβέρνηση, τα υλοποιεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που ιδρύθηκε από τοn ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε τις «αντικρουόμενες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης σχετικά με το αν «η ελληνική οικονομία αντέχει ή όχι ένα δεύτερο lockdown», χαρακτηρίζοντας τις ως «ενδεικτικές της παντελούς έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης, επιζήμιες για το οικονομικό κλίμα και για το επενδυτικό περιβάλλον».

Best Of

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

(Πάλι) ο Άδωνις δίνει τη μάχη της υπεράσπισης της κυβέρνησης (στα δύσκολα)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μαχητικός, όπως πάντα. Ειδικά στα δύσκολα. Ο Άδωνις...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη...

Ο Μπάιντεν “μαζεύει” τη διαφορά από τον Τραμπ. Αλλά στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έρχεται… σφαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τα βασικά...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Χαριτάτος και Ρέβη “ψηλώνουν” τον ενημερωτικό τομέα του Open

Διαρκώς ανοδική είναι η πορεία της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη φθορά, μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, η αντιπολίτευση υποτίθεται ότι θα βρισκόταν σε διαδικασία......

Ο Μπάιντεν “μαζεύει” τη διαφορά από τον Τραμπ. Αλλά στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έρχεται… σφαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τα βασικά δεδομένα των τελευταίων μηνών και τις βασικές εκτιμήσεις για τη μάχη του Νοεμβρίου για τον...