Φ. Γεννηματά: Αντί για διχαστική συντήρηση, προοδευτική υπέρβαση


 
Γράφει η Φώφη Γεννηματά
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Newsbomb.gr
 
Το 2019 είναι χρονιά εξελίξεων, έτος αποφάσεων. Τους αμέσως επόμενους μήνες οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν κυρίαρχα και δεσμευτικά για την εκπροσώπησή τους στην εθνική, τοπική και ευρωπαϊκή πολιτική ζωή. Πρώτα και κύρια πως θέλουν να κυβερνηθεί η Ελλάδα.
Μετά από την πολυετή περιπλάνησή της στην έρημο της αυταπάτης, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η μία κατεύθυνση σηματοδοτεί τον εφησυχασμό που επιτρέπει την τυφλή πολιτική σύγκρουση, την πόλωση και το διχασμό και εν τέλει  οδηγεί σε νέες περιπέτειες. Ο άλλος δρόμος που προϋποθέτει αφύπνιση οδηγεί σε  «όαση» εθνικής υπευθυνότητας στη δημόσια πολιτική, ρεαλισμού και ευρύτερης συνεννόησης για την οριστική και ασφαλή υπέρβαση της κρίσης.
Γιατί πέρα από τους θεατρικούς πανηγυρισμούς για «το τέλος των μνημονίων» είναι σαφές ότι χρειάζεται ακόμη αρκετός δρόμος και μεγάλη προσπάθεια, για να εγγυηθούμε στους Έλληνες κα τις Ελληνίδες ότι παίρνουμε ξανά τη χώρα μας πίσω και μπορούμε να ανταποκριθούμε στην απαίτηση για αξιοπρέπεια στη ζωή τους.
Γιατί παρά τις θυσίες και τις υπέρμετρες δεσμεύσεις, η ασφαλής πλοήγηση της χώρας μακριά από την επιτροπεία και το αδιέξοδο σπιράλ της λιτότητας, παραμένει ακόμη ζητούμενο.
Την ίδια περίοδο που το ρευστό διεθνές περιβάλλον, απαιτεί την συμφωνία και υπηρέτηση Εθνικής Στρατηγικής με νέους Εθνικούς Στόχους, σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς και η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή εγκυμονεί νέους κινδύνους. 
Με αυτά τα δεδομένα ο εγκλωβισμός στον διχαστικό λαϊκισμό και στα ψευδεπίγραφα δίπολα κυοφορεί τον κίνδυνο να τροφοδοτηθεί ένας νέος κύκλος κρίσης. Είναι η παγίδα μιας ακόμα διχαστικής οπισθοδρόμησης που οδηγεί σε μια Ελλάδα που δεν θέλουμε και δεν μας αξίζει.
Σήμερα, είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ η ήττα της συντήρησης και του λαϊκισμού σε κάθε απόχρωση και η  υπέρβαση του διχασμού και της τοξικότητας που παράγει η μετατροπή της πολιτικής ζωής σε αρένα λάσπης.
Η λύση για τη χώρα δεν μπορεί να βρεθεί στο «φύγε εσύ για να έρθω εγώ». Μια Κυβέρνηση γαντζωμένη στις καρέκλες της και μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που απλά λαχταρά να την αντικαταστήσει δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις εθνικές αναγκαιότητες.  Αναπαράγουν τα ίδια αδιέξοδα.
Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες τους δύο Κυβερνητικούς εταίρους να αλληλοεκβιάζονται  δημόσια. Μια κυβέρνηση σε αποδρομή και έναν αδύναμο Πρωθυπουργό που επιχειρεί να διαμορφώσει μια ετερόκλητη πλειοψηφία. Η εικόνα είναι άθλια, αλλά και επικίνδυνη για την χώρα, γιατί συνδέεται με κρίσιμα Εθνικά θέματα και  ζητήματα δημοκρατίας. Εκτελείται ουσιαστικά αυτές τις ημέρες από τον κ.Τσίπρα σχέδιο απαξίωσης και διάλυσης των κομμάτων. Με επιστράτευση πρόθυμων γυρολόγων είτε για να σχηματίσει συγκυριακές πλειοψηφίες, είτε για να αλώσει το χώρο της κεντροαριστεράς με το οποίο δεν έχει καμία σχέση.
Στο βωμό αυτής της ακόρεστης δίψας για εξουσία, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αναπαράγουν συνεχώς  λογικές  ξεπερασμένες, καταδικασμένες από τους πολίτες, που ναρκοθετούν την αναγκαία εθνική συνεννόηση.
Εθνική συνεννόηση και συλλογική προσπάθεια που σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι ένα απλό πολιτικό σύνθημα. Είναι μια ιστορική αναγκαιότητα. Έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο στα χάρτινα χαρακώματα, η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για πειράματα.
Το Κίνημα Αλλαγής γεννήθηκε για να υπηρετήσει αυτήν την αναγκαιότητα. Γι’ αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ , η ΔΗΜΑΡ, το προοδευτικό κέντρο και κινήσεις πολιτών , δηλαδή δυνάμεις και στελέχη της Κεντροαριστεράς. Ώστε  να  επιτελέσει ξανά τον  ιστορικό της ρόλο η Δημοκρατική Παράταξη που πάντοτε αναλάμβανε σε καιρούς δύσκολους για τον τόπο: Να αναλάβει τον αναγκαίο ρυθμιστικό ρόλο και να εγγυηθεί την μετάβαση σε μια Ελλάδα σύγχρονη  δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη.
Ερχόμαστε από μακριά, με διαπιστευτήριο τις αρχές , τις αξίες , τις ιδέες μας  αλλά και το αποτύπωμα του θετικού μας έργου και της προσφοράς στην πατρίδα και τους πολίτες. Προχωράμε αποφασιστικά μπροστά τη δική μας αυτόνομη πορεία. Με την  δική μας ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική ταυτότητα. Την συνολική μας επεξεργασμένη πρόταση με το Σχέδιο Ελλάδα για  τις  αναγκαίες προοδευτικές αλλαγές.
Απέναντι στους τεχνητούς διχασμούς και τους αποκλεισμούς, αντιπαραβάλλουμε τη μόνη πολιτική πρόταση που δημιουργεί προοπτικές και μπορεί να εμπνεύσει πραγματική ελπίδα στους πολίτες. Που διαμορφώνει συνθήκες ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Για τους πολλούς και όχι τους λίγους. Για μια Ελλάδα ανοικτή, δημιουργική, εξωστρεφή.
Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι πολύ μεγαλύτερο από την εφήμερη νομή της εξουσίας. Είναι η κρίσιμη επιλογή ανάμεσα σε εκείνους που υψώνουν τείχη για να κρύψουν την κομματική τους αλαζονεία κι εκείνους που χτίζουν γέφυρες συνεννόησης και συνθέσεων. Ανάμεσα στο «χώρια» και το «μαζί». Ανάμεσα στον εγκλωβισμό στα ψευδεπίγραφα διχαστικά διλήμματα του «εγώ ή αυτός» ή τη λυτρωτική απελευθέρωση του «εμείς».
Τελικά οι πολίτες θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα αποφασίσουν. Αντί τη διχαστική συντήρηση θα επιλέξουν την προοδευτική υπέρβαση.
Αντί τον διχασμό και τους νέους κινδύνους για τη χώρα θα επιλέξουν ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...