Φώφη Γεννηματά: Ο λαϊκισμός καλά κρατεί, και τίποτα δεν αλλάζει

Σημεία συνομιλίας της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, με το δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum των Δελφών

Κανένας δεν έχει δώσει λευκή επιταγή στον Πρωθυπουργό να χειρίζεται τα εθνικά ζητήματα

Απέναντι στην αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας και στην προσπάθειά της να εδραιωθεί ως μια περιφερειακή δύναμη, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιοριστεί σε κινήσεις τακτικής. Χρειάζεται αναβάθμιση του ρόλου της, αξιοποιώντας την γεωστρατηγική μας θέση στα σύνορα της ΕΕ, τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και βεβαίως ενισχύοντας τις συμμαχίες μας. Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για την εθνική στρατηγική, αυτό που έχω χαρακτηρίσει εθνική γραμμή. Αλλά λέει ο ένας, άλλα ο άλλος, Άλλες εκτιμήσεις κάνει ο καθένας. Αυτό φαίνεται και προς τα έξω, προς τους συμμάχους μας, το μήνυμα μας είναι θολό.

Γι’ αυτό έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Δυστυχώς το αρνείται ο κ. Μητσοτάκης και κάποιοι συνεργάτες του προσπαθούν να το διακωμωδήσουν. Είναι φανερό ότι δεν θέλει να δεσμευθεί. Θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα. Στη Βουλή ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής του και επέλεξε να αποχωρήσει από την αίθουσα. Το προηγούμενο διάστημα όταν ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει να έχει «τα χέρια του λυμένα» υποχώρησε και έκλεισε τη συμφωνία των Πρεσπών όπως- όπως.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς τον Πρωθυπουργό ότι κανείς δεν του έχει δώσει λευκή επιταγή να χειρίζεται τα εθνικά ζητήματα.

Εμείς είμαστε η παράταξη που μιλάμε για ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες μας. Αυτό όμως, προϋποθέτει να σέβονται και οι γείτονες τους κανόνες καλής γειτονίας. Όταν η Τουρκία προχωρά σε παράνομες ενέργειες όπως η συμφωνία με τη Λιβύη και ετοιμάζεται να κατεβάσει πλοία για γεωτρήσεις, τι σημαίνει η άποψη που κυκλοφορεί και μου λέτε να τα βρούμε; Θα κάνουμε παραχωρήσεις; Είπα από την πρώτη στιγμή ότι αν η Τουρκία περάσει από τα λόγια στις πράξεις πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, αποφασιστικά και να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας αποτελεσματικά. Και πρέπει αυτό να το κατανοήσουν οι σύμμαχοί και οι εταίροι μας , ότι είμαστε αποφασισμένοι.

Το εμπάργκο στη Λιβύη δεν τηρείται . Η Τουρκία το αξιοποίησε για να ενισχύσει τη θέση της. Σωστά προχωρούν οι συμφωνίες με τις όμορες χώρες, είναι θετική εξέλιξη η συμφωνία με την Ιταλία. Προφανώς θα δούμε το κείμενο, θα το μελετήσουμε. Είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι συμφωνίες και με την Αλβανία και με την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση όμως κανένας εφησυχασμός από την πλευρά μας.

Θα αισθανόμουν περισσότερο ασφαλής αν γνώριζα τα όρια πάνω στα οποία κινείται η Κυβέρνηση μέσα από μία κοινή γραμμή των περισσότερων δυνάμεων του Κοινοβουλίου. Δεν θα ήταν ασφάλεια μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά θα ήταν και μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι δεν θα είμαστε το βολικό παιδί. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να αποδεχτεί την πρόταση να χαράξουμε εθνική γραμμή , να πετύχουμε ομοψυχία γύρω από τα εθνικά θέματα. Τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με επιθετικές ενέργειες.

Η Ελλάδα δεν αντέχει νέο lockdown, θα είναι καταστροφή

Να ξεκαθαρίσω ότι η χώρα μας δεν αντέχει νέο lockdown θα είναι καταστροφή. Δεν το αντέχει η κοινωνία μας, ούτε η οικονομία. Στην πρώτη φάση όπως είπε και ο κ.Τσιόδρας αποφύγαμε το κακό, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Από την αρχή της δεύτερης φάσης είχα επισημάνει την αυξημένη πλέον ευθύνη της Κυβέρνησης να μας κρατήσει ασφαλείς, με επιχειρησιακό σχέδιο και αποτελεσματική υλοποίηση του. Δυστυχώς το μήνυμα της χαλάρωσης το έδωσε η ίδια η κυβέρνηση. Είδαμε τον Πρωθυπουργό να συμμετέχει σε συναυλία με δεκάδες κόσμου έξω από το Μαξίμου χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Είδαμε το δήμαρχο της Αθήνας να κάνει με εκατοντάδες ανθρώπους εκδήλωση στην Ομόνοια χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Είδαμε Υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά να συνωστίζονται χωρίς προστασία. Σχεδόν σφύριξαν τη λήξη του αγώνα, σα να λένε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το πρόβλημα. Έπρεπε το άνοιγμα να γίνει οργανωμένα, να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας και η κυβέρνηση πρέπει πρώτη να δώσει το παράδειγμα . Άνοιξαν ξενοδοχεία χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στην υγειονομική θωράκιση υπάρχουν καθυστερήσεις και κενά

Η υγειονομική θωράκιση της χώρας έπρεπε να γίνει χθες. Δεν έγιναν όσα μπορούσαν, παρά το γεγονός ότι μπορούσαν να αξιοποιήσουν και τις τόσες δωρεές που έγιναν υπέρ του ΕΣΥ. Ανακήρυξαν τις τρεις υγειονομικές ζώνες που ήταν η απόλυτη καταστροφή. Έτσι θα καταδικάζονταν οι περιοχές της Β και Γ ζώνης σε οικονομικό αποκλεισμό και μαρασμό. Στιγματίστηκαν ακόμα και νησιά που συνδέονται άμεσα με τον Τουρισμό και αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά το θόρυβο που κάναμε να το πάρει πίσω. Αλλά δεν υπάρχουν ακόμα μέτρα. Τα κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας με επισκέψεις σε σπίτια έπρεπε να δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Γίνεται με αργούς ρυθμούς. Θα έπρεπε να υπάρχουν μέτρα στα αεροδρόμια με τη θερμομέτρηση και τα τεστ. Να υπάρχει αποτελεσματική ιχνηλάτηση για να ξέρουμε τι γίνεται και στα νησιά και παντού για να μην μπαίνουν ολόκληρες περιοχές σε καραντίνα. Πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι σε γηροκομεία, ψυχιατρικές δομές, σε δομές προσφύγων και καταυλισμούς Ρομά. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και παράλληλα προσοχή στις ευπαθείς ομάδες.

Η Κυβέρνηση καθιερώνει το δόγμα μισή δουλειά, μισός μισθός

Παρουσιάσαμε πολύ έγκαιρα το ενδιάμεσο πρόγραμμα για το τι πρέπει να γίνει στην οικονομία. Είναι στοχευμένο και απολύτως κοστολογημένο. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι κρατά εφεδρείες. Οι παρεμβάσεις της είναι εντελώς ανεπαρκείς. Τα μέτρα που ανακοινώνει είναι καθυστερημένα και τα προβλήματα είναι ήδη ορατά, λουκέτα, εργαζόμενοι χωρίς δουλειά. Στις πρώτες 15 ημέρες του lockdown πήγαμε από την αναιμική ανάπτυξη στην ύφεση και μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους δεν δημιουργήθηκαν 260.000 νέες θέσεις εργασίας. Εμείς παρουσιάσαμε πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας που προστατεύει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας με την κάλυψη του 40% του μισθού από το κράτος. Αυτό γίνεται από το πρόγραμμα SURE και αδιάθετους πόρους από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Ποια ήταν η προϋπόθεση; Να μην υπάρξουν απολύσεις και δυσμενείς αλλαγές στους όρους εργασίας. Τι κάνει η κυβέρνηση; Δίνει κίνητρα για μερική απασχόληση. Για όσους δουλέψουν εκ περιτροπής, για να καθιερωθεί το δόγμα μισή δουλειά, μισός μισθός. Αυτό το πρόγραμμα δεν το αγκάλιασαν ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι εργοδότες.

Τώρα να στηρίξουμε την παραγωγική βάση γιατί αλλιώς θα πρέπει να χτίσουμε μετά σε ερείπια

Στο εύλογο ερώτημα πως μία επιχείρηση αν δεν τα καταφέρνει θα κρατήσει και τους εργαζόμενους , η απάντησή μας είναι πρόγραμμα υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , των αγροτών και του τουρισμού. Τώρα να στηρίξουμε την παραγωγική βάση γιατί αλλιώς θα χτίσουμε μετά σε ερείπια. Αντί να χρησιμοποιήσουμε τους κοινοτικούς πόρους για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και την ανόρθωση της οικονομίας, απλά θα κλείνουμε τρύπες.

Για να καταστίσουμε ανταγωνιστικό το προϊόν του τουρισμού, έπρεπε να κατέβει ο ΦΠΑ για την εστίαση και τη διαμονή στο 6%. Το έκανε μόνο για τους καφέδες και τις πορτοκαλάδες. Εξαίρεσε η Κυβέρνηση και το κρασί, ενώ θα μπορούσε να στηρίξει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς. Δεν μπορεί να ανακάμψει ο τουρισμός αν δεν υπάρξει μείωση ΦΠΑ. Προκαταβολή φόρου, θα έπρεπε να είναι μηδενική για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και στο 5ο% για τις υπόλοιπες , στο τέλος τους έτους θα γίνει η εκκαθάριση. Τι έκαναν; Το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά παραπέμπεται για τον Ιούλιο η εξειδίκευση. Πως θα αποφασίσει μία επιχείρηση αν θα λειτουργήσει αν δεν γνωρίζει το πλαίσιο; Όλα αυτά που σας λέω μπορούν να γίνουν με κοινοτικούς πόρους. Δεν έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είναι πόροι από τον προϋπολογισμό και από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Δεν χρειάζονται όλα τα μέτρα οικονομική στήριξη, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις.

Η Κυβέρνηση να φέρει τις τράπεζες προ των ευθυνών τους

Η ρευστότητα είναι το κλειδί για όλες τις επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση λέει εγγυημένα δάνεια. Οι τράπεζες βάζουν φρένο ζητώντας εμπράγματες εγγυήσεις και δεν δίνουν τα δάνεια με βάση αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη, αλλά αν η επιχείρηση ήταν ενήμερη στο τέλος του 2019 και με όρους κερδοφορίας της τράπεζας. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν φτάνει η ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Η Κυβέρνηση να καλέσει τις τράπεζες να τις φέρει προ των ευθηνών τους. Οι τράπεζες αναχρηματοδοτήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού.

Οι πόροι του Ταμείου Ανασυγκρότησης ευκαιρία να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που δεν πρέπει να πάει χαμένη

Η Κυβέρνηση φτιάχνει επιτροπή με τεχνοκράτες για να διαχειριστεί τα 32 δις. Τους χρειαζόμαστε, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνει η Κυβέρνηση. Οι αποφάσεις να υποστηρίζονται από τα δεδομένα και την τεκμηρίωση που δίνουν οι τεχνοκράτες. Αλλά χρειάζεται διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή και με τους κοινωνικούς εταίρους. Να μιλήσουμε για το νέο παραγωγικό μοντέλο. Οι κατευθύνσεις της Κομισιόν είναι η πράσινη συμφωνία και η προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις για την πράσινη συμφωνία και πως μπορούμε να συνδέσουμε κλάδους με τον τουρισμό, για να κάνουμε τη στροφή που θα χρειαστούμε από τη μονοκαλλιέργεια μαζί με τον τουρισμό. Να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις, να γίνει επανάσταση στο κράτος, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία με την τεχνολογία και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Να ενισχύουμε τις υποδομές, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με έμφαση στις κοινωνικές υποδομές και στην παιδεία. Να επενδύσουμε στη γνώση και τη νέα γενιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει, ο κ. Τσίπρας είναι ο ίδιος και απαράλλαχτος

Για αυτά που είπε ο κ.Τσίπρας εδώ στο Forum των Δελφών μάλλον χρειάζεται και η βοήθεια της Πυθίας. Επειδή όμως τον ξέρουμε πια καλά σας λέω ότι όσα είπε είναι για κατανάλωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει. Ο κ. Τσίπρας είναι ο ίδιος και απαράλλαχτος. Πορεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια προσπαθώντας να λεηλατήσει τη δημοκρατική παράταξη. Πολέμησε το ΠΑΣΟΚ, χτυπώντας και κάτω από τη μέση με απίστευτα ψέματα. Συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά και έγινε ο πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τον ανακαλύψει. Γι αυτό κάνει ότι μπορεί για να τον συντηρήσει. Όσοι θέλουν το δίπολο αυτό, ενοχλούνται από την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Η αυτόνομη πορεία μας έχει ουσία και υπεραξία για την μεσαία τάξη που την χτύπησαν Τσίπρας, Μητσοτάκης. Ενοχλεί η αυτόνομή πορεία αλλά έτσι θα συνεχίσουμε.

Ο λαϊκισμός καλά κρατεί και τίποτα δεν αλλάζει. Εγώ δεν είδα αλλαγές.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...