Φώφη Γεννηματά: Μήνυμα ανατροπής των συντηρητικών δεξιών πολιτικών


 
 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REALNEWS»
ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ
1) Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να οδεύει προς την ημερολογιακή λήξη της θητείας της σε λίγους μήνες, πήρε όμως ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Θεωρείτε ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και των πολιτών;
Η καρέκλα της εξουσίας ενώνει αυτόν τον Κυβερνητικό αχταρμά, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιά, δεξιά γυρολόγοι και κάθε είδους καιροσκόποι. Κωμικοτραγικό το γεγονός ότι ζήτησε την εμπιστοσύνη όλων αυτών. Τι άλλο θα έκαναν; Σημασία έχει όμως η εμπιστοσύνη των πολιτών, που έχει χαθεί προ πολλού. Θα αποδειχθεί στις κάλπες, Κυριακή κοντή γιορτή.
2) Στην κυβερνητική πλειοψηφία προσμετράται πλέον και ο πρώην σύντροφός σας Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που προσφάτως μάλιστα υπουργοποιήθηκε, μετά τη συμπόρευση του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ…
Τα γεγονότα μιλούν, όλοι κατάλαβαν τι παίχτηκε. Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε περήφανοι για την ενότητα και συμπόρευση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς και όλων των γνήσια προοδευτικών πολιτών που έχουμε επιτύχει. Τα στελέχη που προέρχονται από τη  ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι που συμπορεύονται μαζί μας στο Κίνημα Αλλαγής, δίνουν με ήθος και συνέπεια, δυναμικό παρόν στον κοινό αγώνα για την αλλαγή σελίδας που χρειάζεται η Χώρα.
3) Σας ενόχλησαν οι διακοπές του πρωθυπουργού με το κότερο της οικογένειας Παναγόπουλου; Είναι πολιτικό ή ηθικό το θέμα;
Αυτό που ενόχλησε περισσότερο τους πολίτες, είναι η ενοχική στάση του ίδιου, που μίλησε με καθυστέρηση μηνών και η επιλογή του να δώσει αξιώματα σε  μέλος της οικογένειας που τον φιλοξένησε. Όπως βέβαια και ο συγκεκριμένος χρόνος που έγιναν αυτά, αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι.
4) Παρ’ όλα αυτά, βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και η πολιτική ζωή του τόπου κινείται γύρω από τις διακοπές του πρωθυπουργού, το ύφος του Παύλου Πολάκη και αυτό του Αδώνιδος Γεωργιάδη. Είδαμε και την ένταση που επικράτησε στη Βουλή μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη. Πως το σχολιάζετε;
Τοποθετήθηκα αμέσως στη Βουλή. Ζήσαμε την παρακμή. Η κοκορομαχία του πεζοδρομίου, η λασπομαχία ήταν βαρύ πλήγμα για τον κοινοβουλευτισμό. Για την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια της πολιτικής.  Είναι βούτυρο στο ψωμί της Ακροδεξιάς! Έχω πει πολλές φορές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μοιάζουν πολύ, συντηρούν ενσυνείδητα γιατί νομίζουν ότι τους βολεύει, την πόλωση. Όλα για την καρέκλα! Ο ένας κολλημένος στην εξουσία, ο άλλος διψασμένος για εξουσία δυναμιτίζουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον. Τα πάθη του ελληνικού λαού συνεχίζονται και θα συνεχίζονται όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούν να κοιτάξουν πέρα από τις προσωπικές φιλοδοξίες και ματαιοδοξίες.  Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον κατήφορο, αυτήν την κατάντια!
Λυπάμαι πολύ. Είχα την τύχη να μάθω την πολιτική αλλιώς, με άλλη στάση ζωής, με άλλο περιεχόμενο πολιτικής, δράσης, δουλειάς, αποτελεσματικότητας. Όπως πραγματικά τη θέλουν οι Έλληνες, αυτό περιμένουν από μας.
5) Ποιος είναι ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής ενόψει ευρωεκλογών;
Οι ευρωεκλογές θα είναι η προοδευτική απάντηση  στην συντήρηση και τον λαϊκισμό. Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι στήριξη στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές που παλεύουν με τον  Φρανς Τίμμερμανς μπροστά να μπει τέλος στις συντηρητικές πολιτικές, στη διαρκή λιτότητα που διαλύει την Ευρώπη και δίνει άλλοθι στην ακροδεξιά και στους κάθε λογής λαϊκιστές. Θέλουμε στις  26 Μαΐου , με δύναμη στο Κίνημα Αλλαγής, να γίνει η πρώτη   Ανάσταση, προμήνυμα για την πολιτική ανατροπή στις εθνικές εκλογές.  Θέλουμε καθαρό αποτέλεσμα για να δοθεί δυνατό μήνυμα καταδίκης του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού και της πολιτικής απάτης. Μήνυμα ανατροπής στις συντηρητικές δεξιές πολιτικές. Μήνυμα-τείχος απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ένα εγερτήριο μήνυμα Αλλαγής για την Ελλάδα  την και την Ευρώπη. Με ισχυρό Κίνημα Αλλαγής τώρα!
6) Έχετε μεγάλη παράδοση ως χώρος στην Αυτοδιοίκηση. Πού στοχεύετε ενόψει εκλογών;
Οι δεσμοί της Παράταξής μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πράγματι διαχρονικοί.  Κάθε ιστορική προοδευτική μεταρρύθμιση στο θεσμό, φέρει τη σφραγίδα μας, απέναντι σε σφοδρές αντιδράσεις όσων σήμερα φορούν δήθεν φιλο-αυτοδιοικητικό μανδύα. Αντιταχθήκαμε σθεναρά στις θεσμικές επιθέσεις που υπέστησαν οι ΟΤΑ τα τελευταία έτη από τη συγκυβέρνηση, με αποκορύφωμα τον “Κλεισθένη”. Ο αγώνας για την κατάργησή του αποτελεί προσωπική μου δέσμευση.
Καλούμε τους δημότες, με τη δύναμη της ψήφου στις κοινοτικές, δημοτικές και περιφερειακές κάλπες να τους χαλάσουν τα σχέδια. Να κλείσουν το δρόμο στους λαϊκιστές στις τοπικές κοινωνίες. Να πουν όχι στην αποδυνάμωση των Δήμων και των Περιφερειών.  Να θωρακίσουν τους προοδευτικούς υποψήφιους, ήδη από την Α’ Κυριακή, με ισχυρή πλειοψηφία που θα τους επιτρέψει να εφαρμόσουν το Πρόγραμμά τους χωρίς εκβιασμούς ανταλλαγμάτων. Να εμπιστευτούν τα στελέχη της Παράταξής μας, που πιστεύουν στο θεσμό και έχουν μεράκι , διαθέτουν γνώσεις και ικανότητες να πάνε την αυτοδιοίκηση μπροστά
7) Ασκείτε σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τις μάλιστα, ‘νέα’ και ‘παλιά’ Δεξιά, αλλά παρ’ όλα αυτά ευαγγελίζεστε την εθνική συνεννόηση. Πώς θα συνεργαστείτε την επόμενη μέρα, μετά από όσα τους καταλογίζετε;
Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα καθορίσει τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Εμείς έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία.  Ασκούμε, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο απέναντι στην Κυβέρνηση. Ασκούμε σκληρή κριτική απέναντι στις θέσεις και τις πρακτικές της ΝΔ που αποτελεί τον πολιτικό και ιδεολογικό μας αντίπαλο. Πολιτικούς αντιπάλους έχουμε, δεν έχουμε εχθρούς. Η παράταξή μας κρατάει το νήμα της εθνικής συνεννόησης. Ο τόπος έχει υποφέρει από διχασμούς.  Πιστεύουμε ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα επιβάλει την – εδώ και χρόνια – αναγκαία συνεννόηση των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, δίνοντας την ευκαιρία στις προγραμματικές αρχές και αξίες του Κινήματος Αλλαγής να αποτελέσουν τη βάση της κοινής εθνικής προσπάθειας για ανατρεπτική επανεκκίνηση.
8) Είναι προϋπόθεση η τρίτη εντολή στο Κίνημα Αλλαγής για συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα την επομένη των εκλογών;
Η διερευνητική εντολή είναι προϋπόθεση και εργαλείο για να επιχειρήσουμε στη βάση του Σχεδίου Ελλάδα, προγραμματική συμφωνία για τη δημιουργία προοδευτικής Κυβέρνησης συνεργασίας με την ευρύτερη δυνατή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
9) Μιλάτε για επιστροφή πολιτών στο ‘σπίτι’ τους, όπως προκύπτει από τον κόσμο που ανταποκρίνεται στα καλέσματά σας σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, όμως, στελέχη  σας προσχώρησαν στην ‘προοδευτική συμμαχία’ του κ. Τσίπρα. Πώς το εξηγείτε;
Για κάθε έναν που έφυγε χιλιάδες επιστρέφουν. Οι προοδευτικοί πολίτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Κάθε πόλη που πηγαίνω είναι κι ένα μήνυμα συσπείρωσης κάθε εκδήλωση και μια θετική απάντηση. Η πλατιά «απεύθυνση» του κ. Τσίπρα απέτυχε. Οι γέφυρες κατέρρευσαν με κρότο. Ο κ. Τσίπρας έμεινε με συντροφιά τον πανικό  και μερικούς πρόθυμους καρεκλοκενταύρους, πολιτικούς τουρίστες.
10) Είναι κακή κατά τη γνώμη σας η ρύθμιση για τις 120 δόσεις;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε, εδώ και τέσσερα χρόνια, να “τσακίσει” τους πολίτες στους φόρους, εμμένοντας στο τρίπτυχο λιτότητα – υπερφορολόγηση-μείωση των κοινωνικών παροχών. Σε μια τυφλά αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή πολιτική. Οι απλήρωτοι φόροι και εισφορές των Ελλήνων αυξήθηκαν στη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά 55 δις. Διογκώθηκαν κατά 2 δις ακόμη, μόνο τους 2 πρώτους μήνες του 2019. Σήμερα 1,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα κατασχέσεων. Η Κυβέρνηση έφερε τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις με 2,5 χρόνια καθυστέρηση και είναι πολύ πίσω από αυτό που είχαν ανάγκη οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, έχει πολλούς περιορισμούς και πολλές εξαιρέσεις. Εμείς δίνουμε τη μάχη στη Βουλή ώστε να βελτιωθεί σύμφωνα με την σχετική πρόταση νόμου που από το περασμένο φθινόπωρο έχουμε καταθέσει στη Βουλή.
Αφού, λοιπόν, πρώτα τους “στράγγιξε”  τις τσέπες, τώρα τους παρουσιάζει ως χάρη μια ρύθμιση των χρεών κατώτερη των αναγκών.  Στους Έλληνες αξίζει να σχεδιάζουν ξανά το μέλλον τους  και όχι το πλάνο δόσεων στην Εφορία.
11) Πώς ακούσατε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για νέες παροχές;
Η Χώρα δεν αντέχει άλλα προεκλογικά Ζάππεια, κοστίζουν ακριβά και στην οικονομία και στη λαβωμένη αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι εκλογικό επίδομα δίδεται σε όσους εργάζονται για τις εκλογές, τώρα με τον κ. Τσίπρα μάθαμε και το εκλογικό επίδομα ψηφοφόρων! Οι Έλληνες φυσικά έχουν ανάγκη και το παραμικρό ευρώ, που τους επιστρέφουν αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο. Γνωρίζουν ότι δέκα τους παίρνει,  ένα τους δίνει,  παραμονή των εκλογών, υποτιμώντας και τη νοημοσύνη τους. Θυμούνται ότι αυτός έκοψε το ΕΚΑΣ, αύξησε το ΦΠΑ που σήμερα μειώνει. Αντιλαμβάνονται ότι οι υποσχέσεις για τα επόμενα χρόνια έχουν αξία “ακάλυπτων επιταγών”. Βιώνουν στο πετσί τους τη φτωχοποίηση από την υπερφορολόγηση και βλέπουν με αγωνία τον αργό θάνατο στον οποίο εγκλώβισαν την οικονομία με τα  υπερ-πλεονάσματα. Γι’ αυτό ότι και να κάνει ο κ. Τσίπρας, οι πολίτες του έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...