Φώφη Γεννηματά: Εμείς κάνουμε αντιπολίτευση, δεν μασάμε τα λόγια μας

 

Εισαγωγική παρέμβαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη τηλε-συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Κρίση υγειονομική, αλλά οικονομική και κοινωνική. Τα όσα συμβαίνουν αυτό τον καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δείχνουν που μπορεί να οδηγήσουν η συσσώρευση πλούτου σε πολύ λίγους, παράλληλα με τη φτώχεια, την ανεργία, τις κοινωνικές ανισότητες, το ρατσισμό, τη βία και το διχασμό.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής.

Κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει ότι εκτός από τον αντιρατσιστικό χαρακτήρα, τα αιτήματα που διατυπώνονται στις διαδηλώσεις θέτουν και ευρύτερα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλοι ζητούν αλλαγή.

Η τακτική του διαίρει και βασίλευε του Τραμπ δεν μας εκπλήσσει γιατί οι εκφραστές των πιο βαθιά συντηρητικών αλλά και λαϊκίστικων πολιτικών καταφεύγουν στην πόλωση και στον διχασμό για να «επιβιώσουν» πολιτικά. Αδιαφορώντας για τις μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις και την επικίνδυνη βία που γεννούν.

Τις συνέπειες τέτοιων επιλογών τις έχουμε ζήσει στην Ελλάδα, τις έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο Ελληνικός λαός.

Αυτοί που πολώνουν και διχάζουν υπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς. Δεν έχουν καμία σχέση με τις προοδευτικές αξίες, ιδέες, πολιτικές.

Οδηγούν σε επικίνδυνα αδιέξοδα τον τόπο.

Αυτά που συμβαίνουν στην Αμερική και μοιάζουν μακρινά πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας κινητοποιήσουν καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις πρωτοφανείς.

Η μεγάλη ύφεση θα οξύνει τις ανισότητες.

Η πρόταση της commission είναι θετική, είναι στην κατεύθυνση που και εμείς ζητούσαμε.

Τώρα το κρίσιμο είναι να παρθεί απόφαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς αλλαγές, περικοπές, αστερίσκους και όρους χωρίς σκιώδες μνημόνιο από την πίσω πόρτα.

Τώρα είναι η ώρα των Πρωθυπουργών. Όσο δε αφορά την Ελλάδα, Ο κ.Μητσοτάκης οφείλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο.

Έχει μεγάλη σημασία επίσης πως και για ποιους θα αξιοποιηθεί το πακέτο.

Η υγειονομική κρίση αποδόμησε το συντηρητικό δόγμα ότι οι αγορές μπορούν να δώσουν όλες τις απαντήσεις και να λύσουν από μόνες τους όλα τα προβλήματα.

Οι ιδέες και οι αρχές της σοσιαλδημοκρατίας είναι σήμερα επίκαιρες όσο ποτέ. Η ατζέντα μιας σύγχρονης, «έξυπνης», σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφει ως μοναδική εναλλακτική πρόταση γι αυτό και πληθαίνουν οι απομιμήσεις.

Ένα αυτόνομο, δυναμικό και ανεξάρτητο Κίνημα Αλλαγής που εκφράζει γνήσια τις αρχές και αξίες της σοσιαλδημοκρατίας ενοχλεί. Όμως εμείς δεν κάνουμε πίσω. Αυτή η συζήτηση πότε για δήθεν σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ , πότε με τη ΝΔ, πότε για ίσες αποστάσεις, εξυπηρετεί μόνο το πλαστό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, που θέλουν κάποιοι να χτίσουν. Ένα δίπολο που μόνο διχασμό παράγει. Αυτή η συζήτηση μας προσβάλει. Χρειάζεται ήθος και στην πολιτική και στην ενημέρωση. Δεν φιμώνουμε κανέναν αλλά η συνεχής αναπαραγωγή της εξυπηρετεί μόνο σκοπιμότητες.

Αρνούμαστε πλέον να απαντάμε.

Η Αυτόνομη Πορεία είναι στρατηγική μας επιλογή. Δεν είναι ένα σύνθημα.

Δεν είναι εμμονή σε τακτικές «αποστάσεων».

Έχει πολιτικό περιεχόμενο και ουσία.

Είμαστε εντελώς διαφορετικοί και χρήσιμοι ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον τόπο.

Με την Αυτόνομη πορεία μας ενισχύεται η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Είμαστε ένα κόμμα γνήσια πατριωτικό.

Βασικό στοιχείο της επιλογής μας είναι η Εθνική Συνεννόηση. Πιστεύουμε στον διάλογο για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

Ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκική προκλητικότητα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Πρέπει να καταλάβουν καλά όλοι ότι εάν οι Τούρκοι περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, θα απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά.

Αυτή την αποφασιστικότητα οφείλει να εκπέμπει η Κυβέρνηση.

Τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα. Γι αυτό επιμένω στην ανάγκη ενός αρραγούς μετώπου στο εσωτερικό. Ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνο για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και για όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν αρκούν οι ανακοινώσεις. Χρειάζονται και κυρώσεις. Από την πλευρά μας χωρίς καθυστέρηση η Κυβέρνηση να προχωρήσει στις συμφωνίες για τις ΑΟΖ με τις όμορες χώρες και αναφέρομαι άμεσα στην Ιταλία και την Αίγυπτο.

Η Τουρκία έχει αναθεωρητικό σχέδιο για τις συνθήκες. Είναι προφανές ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα παράνομα σχέδιά της στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση. Το τελευταίο διάστημα λανθασμένοι χειρισμοί, ατυχείς διατυπώσεις, παλινωδίες και τριβές μεταξύ Άμυνας και Εξωτερικής πολιτικής επιτείνουν αυτή την ανάγκη και είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού να κινηθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης και της σύγκλησης.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αρνείται τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών και μάλιστα με έκπληξη ακούω συνεργάτες του το τελευταίο διάστημα οι οποίοι προσπαθούν να το απαξιώσουν. Ότι δήθεν το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν είναι τίποτα άλλο παρά περίπου μία πασαρέλα για να περνούν οι αρχηγοί και να κάνουν δηλώσεις. Λυπάμαι πραγματικά για τον τρόπο που σκέφτονται, ελπίζω ότι δεν σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο ο Πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης , το αρνείται. Όπως και ο κ.Τσίπρας στο παρελθόν που χειρίστηκε στο παρελθόν το θέμα των Πρεσπών μόνος του. Τώρα βέβαια στην αντιπολίτευση με μεγάλη καθυστέρηση υιοθετεί στα λόγια, την πρότασή μας. Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Στην ουσία δεν θέλει να δεσμευθεί ο κ. Πρωθυπουργός σε κόκκινες γραμμές. Θέλει να έχει δήθεν τα χέρια του λυμένα. Κανένας όμως δεν του έδωσε λευκή επιταγή. Αυτή η τακτική της δήθεν ευελιξίας , μπορεί να εξυπηρετεί τη στάση του καλού παιδιού, αλλά όπως απεδείχθη και στο παρελθόν, δεν στηρίζει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα. Οδηγεί σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις.

Η αυτόνομη πορεία μας, επίσης δίνει προστιθέμενη αξία στον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον αγρότη, τον επιστήμονα, τον επαγγελματία, το νέο, τη μεσαία τάξη.

Σπάει το πλαστό δίπολο που συντηρεί το διχασμό.

Εμείς κάνουμε αντιπολίτευση, δεν μασάμε τα λόγια μας, παρουσιάσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και για την υγειονομική θωράκιση της χώρας αλλά και για να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία και όρθια την κοινωνία με το ενδιάμεσο πρόγραμμα μας.

Τώρα κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα. Το σχέδιο Ανόρθωσης της οικονομίας με σωστή αξιοποίηση του Ταμείου Ανασυγκρότησης.

Για την Ελλάδα αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία – ίσως η μεγαλύτερη που είχε την τελευταία δεκαετία να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση σε πόρους, χωρίς το βραχνά του δανεισμού και τη θηλιά επώδυνων δεσμεύσεων.

Γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή ενίσχυση δεν θα πρέπει να καλύψει τρύπες του Προϋπολογισμού, ούτε πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των Υπουργών.

Είναι απαραίτητο οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της «πράσινης οικονομίας».

Σχέδιο που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο αλλά και των κοινωνικών εταίρων.

Χρήσιμες οι προτάσεις των ειδικών και των επιτροπών, θέλουμε την επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά δεν έχουν αυτοί την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων και της εφαρμογής τους.

Εμείς διαμορφώνουμε μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες το κοινωνικό συμβόλαιο της νέας Αλλαγής.

Ξεκινήσαμε τον ανοιχτό διάλογο για μια άλλη πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα μας. Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που αξιοποιεί τα διδάγματα της κρίσης, αναδεικνύει το νέο ρόλο του κράτους, τις νέες προτεραιότητες για την ψηφιακή εποχή, την πράσινη συμφωνία, αλλά και για την εργασία και το κοινωνικό κράτος.

Που έχει ως κύριο στόχο την μείωση των ανισοτήτων. Που υπερασπίζεται και διευρύνει τα δικαιώματα και αναβαθμίζει τους θεσμούς της δημοκρατίας.

Αυτό ακριβώς το σχέδιο επιχειρούμε να προσεγγίσουμε μέσα από τις διαδικασίες της Πανελλαδικής μας Συνδιάσκεψης.

Χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής.

Οργανώνουμε μια σειρά τηλεσυζητήσεων.

Ξεκινήσαμε με την Πράσινη Συμφωνία, θέμα εξαιρετικά επίκαιρο όχι μόνο γιατί σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος αλλά γιατί είναι ώρα αποφάσεων και για τη χώρα μας. Για μας η πράσινη συμφωνία έχει και τη σφραγίδα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προτεραιότητα για μας η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η διαφορετική και ποιοτική διατροφή, η μεταρρύθμιση της αγροτικής παραγωγής, η σύνδεση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και χρηματοδότηση των αλλαγών από το ταμείο ανασυγκρότησης.

Συνεχίζουμε με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις νέες μορφές Εργασίας, τα σύγχρονα ζητήματα της ασφάλειας του πολίτη από την σκοπιά της Πολιτικής Προστασίας.

Προετοιμάζουμε ανάλογες εκδηλώσεις για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, της νέας Αγροτικής Παραγωγής, του σύγχρονου ρόλου των μέσων επικοινωνίας, των θεμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σε αυτές τις συζητήσεις είναι ενεργός ο ρόλος σας στον Τομέα Ευθύνης σας.

Επεκτείνουμε τον διάλογο στην Περιφέρεια, σε όλους τους Νομούς, αξιοποιώντας καταξιωμένα στελέχη που έχουν ευρύτερη αποδοχή, αλλά και ανθρώπους με γνώσεις και δυνατότητες, που θέλουν να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας.

Προετοιμάζουμε την κεντρική ιδεολογική εισήγηση, με τη συμμετοχή Κεγκέρογλου –Σκαναδαλίδη – Καστανίδη – Λοβέρδου – Καμίνη που επιδιώκουμε να την παρουσιάσουμε μέσα στον μήνα, με στόχο να αποτελέσει τη βάση του διαλόγου τόσο μέσα στις οργανώσεις μας, όσο και με την Ελληνική Κοινωνία.

Τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ, παρουσιάζουμε την δική μας πρόταση, τις δικές μας κατευθύνσεις για το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων.

 

Όσον αφορά τη δουλειά μας στη Βουλή και την Κυβερνητική πολιτική σε αυτή την περίοδο :

1ον Δίνουμε έμφαση σε αυτά που δεν κάνει η Κυβέρνηση για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους με ταυτόχρονη ανάδειξη των δικών μας προτάσεων του Ενδιάμεσου Προγράμματός.

Για τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τον ελληνικό τουρισμό. Ανάδειξη της αδυναμίας της Κυβέρνησης να πείσει τις Τράπεζες να δώσουν ρευστότητα σε όλες τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

2ον Ασκούμε πίεση για υγειονομική θωράκιση των νησιών και των πιο απομακρυσμένων περιοχών. Ενεργοποίηση της ΠΦΥ. Ανάδειξη της ανυπαρξίας υγειονομικών πρωτοκόλλων και της πλήρους χαλάρωσης των μέτρων.

3ον Η Κυβέρνηση προωθεί το δόγμα «μισή δουλειά-μισός μισθός» και αξιοποιεί την κρίση για να καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα.

Προβάλλουμε το δικό μας «Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας» και την στήριξη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

4ον Αναδεικνύουμε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στο μεταναστευτικό και το πλήρες αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής.

5ον Έχουμε μετωπική αντίθεση στο Νομοσχέδιο για την Παιδεία με τις ξεπερασμένες συντηρητικές αντιλήψεις.

6ον Δίνουμε συνέχεια στο θέμα της κατάργησης του Υπερταμείου της υποτέλειας.

7ον Βάζουμε στο μικροσκόπιο την επιχείρηση της ΝΔ να οικοδομήσει ένα πελατειακό και αδιαφανές κράτος, με χαριστικές πράξεις για τους «δικούς της» ανθρώπους.

Και

8ον Φέρνουμε στην επιφάνεια όλη την αλήθεια για την δράση του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την συνεργασία δεξιών κυκλωμάτων.

Σας καλώ να δώσουμε δυναμικά την μάχη όλοι μαζί και ο καθένας από εσάς στον τομέα του να πρωτοστατήσει μαχητικά απέναντι στους αρμόδιους Υπουργούς.

Και να είστε βέβαιοι πως αυτή η στάση, αυτή η δουλειά μας αναγνωρίζεται και θα επιβραβευθεί από τους πολίτες στις επόμενες εκλογές.

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους αλλά και τη βοή των γεγονότων ενός μέλλοντος που η κρίση έφερε πιο κοντά.

Ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις.

Απλώνουμε το χέρι σε όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, σοσιαλιστές, δημοκράτες, προοδευτικούς κεντρώους, ριζοσπάστες της ανανεωτικής αριστεράς, προοδευτικούς πολίτες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Όλους όσους πιστεύουν στην αυτόνομη πορεία της παράταξης, που δεν γητεύτηκαν από τα θέλγητρα των θώκων εξουσίας, που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν. Αυτός ο δρόμος, των Ιδεών, της Πολιτικής με Αρχές και Αξίες, που συνθέτει ένα όραμα νέων βιώσιμων διεκδικήσεων, καταφύγιο και αποκούμπι των πολλών που πλήττονται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις, θα εμπνέει κάθε μέρα και περισσότερους να αγωνιστούν μαζί μας. Αυτός είναι ο δρόμος της αναγέννησης της προοδευτικής παράταξης και είναι μονόδρομος.

Best Of

Ο Ανδρουλάκης κινδυνεύει από τον (μετριοπαθή) Χριστοδουλάκη και όχι από τον (περαστικό) Δούκα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η εξοργιστική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί...

Το “ευχαριστώ” του (εορτάζοντα) Κώστα Μπακογιάννη, και μια ματιά… στο μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Γεννημένος την 16η Μαρτίου. Του 1978. Ετών...

Φαήλος Κρανιδιώτης: Ο μόνος αληθινός εχθρός της ΝΔ είναι ο εαυτός της

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Ο μόνος αληθινός εχθρός της Ν.Δ. είναι ο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε σε συζήτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ανδρουλάκης κινδυνεύει από τον (μετριοπαθή) Χριστοδουλάκη και όχι από τον (περαστικό) Δούκα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η εξοργιστική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί...

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ανδρουλάκης κινδυνεύει από τον (μετριοπαθή) Χριστοδουλάκη και όχι από τον (περαστικό) Δούκα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η εξοργιστική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί ουσιαστικό μέρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση, αλλά και της πολιτικής και εκλογικής κατάρρευσης...

Η Ευρώπη που επιβάλλει κυρώσεις στο (απολυταρχικό) καθεστώς Πούτιν, αλλά… χρηματοδοτεί το (απολυταρχικό) καθεστώς αλ Σίσι

Είναι να γελάει κανείς... όπως θα έλεγε και ο Φίλιππος Συρίγος. Η Ευρώπη διαμαρτύρεται, και ορθώς, για το απολυταρχικό καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία, και επιβάλλει...

Ο μόνος “πόλεμος” για τον οποίο πρέπει να προετοιμαστεί η Ευρώπη είναι με την (ανίκανη)… παιδική χαρά των Βρυξελλών

Τον Σαρλ Μισέλ δύσκολα μπορεί να τον πάρει κανείς σοβαρά. Πολιτικός χαμηλού επιπέδου και αισθητικής, όπως είχε δείξει και τότε που, μαζί με τον...