Φώφη Γεννηματά: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να παίζουν με τις τύχες του τόπου μας


 
 
 

Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, στην εφημερίδα «Δημοκρατική της Ρόδου» και τη δημοσιογράφο Μαίρη Φώτη

  1. Βλέπουμε ότι η παράταξη σας δέχεται επιθέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τι έχετε να πείτε για την σκανδαλολογία;

Θα το πω για άλλη μία φορά: Να έρθουν όλα στο φως. Θέλουμε διαφάνεια για τους πάντες και παντού. Αλλά να  αφήσουν την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει το έργο της, αξιοποιώντας τους θεσμούς με τους οποίους εμείς θωρακίσαμε το Κράτος Δικαίου. Θεσμούς που παράγουν ήδη αποτελέσματα. Δεν θα επιτρέψουμε όμως η πολιτική ζωή του τόπου να μεταβληθεί σε αρένα λάσπης, γιατί αυτό θα πλήξει την Δημοκρατία. Είναι φανερό πως από το Κυβερνητικό επιτελείο του Μαξίμου, μεθοδεύουν  ένα μπαράζ σκανδαλολογίας ώστε να κρύψουν τις δικές τους αμαρτίες και την ανικανότητα τους.
Ο πανικός του κ. Τσίπρα θα τον οδηγήσει να σπιλώσει τους πάντες. Προκειμένου να πλήξει την Δημοκρατική Παράταξη είναι ικανός να φθάσει μέχρι τον… Ελευθέριο Βενιζέλο. Είμαι αποφασισμένη να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη των εκατοντάδων χιλιάδων μελών και στελεχών της παράταξης που έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια την ψυχή τους για την Χώρα και την Δημοκρατία με ήθος και εντιμότητα. Στην παράταξη μας έχουμε ξαναζήσει τη συντονισμένη επίθεση. Ο Καραμανλής κόβει, ο Τσίπρας ράβει και ο Μητσοτάκης τάχα αμέριμνος προβάρει κουστούμι εξουσίας.
Ο ελληνικός λαός θα ακυρώσει τα σχέδια τους.
2. Ποια είναι η γνώμη σας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση; Μπορούν να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις; 
Χρειαζόμαστε μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση και είμαστε  οι πρώτοι που διαμορφώσαμε στέρεες θέσεις για το Σύνταγμα και τις θέσαμε στο δημόσιο διάλογο. Ας τοποθετηθεί ο καθένας πάνω σε αυτές για να δούμε αν θέλουν πραγματικά συγκλίσεις ή παίζουν -ξανά- φθηνό θέατρο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν δυστυχώς μικροκομματικά παιχνίδια και με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.  Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε σε οποιονδήποτε έχει την ψευδαίσθηση ότι θα επιβάλει τις θέσεις του για το Σύνταγμα στην επόμενη Βουλή.
Με την παρουσία και τις θέσεις μας στη Βουλή δεν θα επιτρέψουμε ούτε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ Μητσοτάκη.
3. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης
Μακάρι να ήταν έτσι. Η χρονική διάρκεια του αχρείαστου τρίτου Μνημονίου έληξε, οι επαχθείς δεσμεύσεις όμως και η σκληρή επιτροπεία όμως παραμένει και το χειρότερο η κρίση και τα προβλήματα είναι εδώ. Σε κανέναν τομέα η χώρα δεν πήγε μπροστά. Σε όλα πήγαμε πίσω. Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν αναιμικοί, οι επενδύσεις δεν έρχονται, τα επιτόκια για την έξοδο στις αγορές παραμένουν απαγορευτικά, οι Τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία. Η υπερφορολόγηση εξοντώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η δημόσια υγεία και η παιδεία, συνεχώς υποβαθμίζονται. Η ανεργία δήθεν αντιμετωπίζεται με το να κόβεται μια θέση εργασίας στα δύο. Οι πλειστηριασμοί των κατοικιών πολλαπλασιάζονται και η επικείμενη «λήξη» με ευθύνη της Κυβέρνησης της προστασίας του Ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ, απειλεί την πρώτη κατοικία και των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Η κρίση του δημογραφικού απειλεί το μέλλον του Ελληνισμού. Μετά από 8 χρόνια κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες, κυρίως νέοι, μετανάστευσαν, το ΑΕΠ υποχώρησε σχεδόν κατά 25%, η φτωχοποίηση του πληθυσμού είναι δραματική, η αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης είναι γεγονός.
Μέσα από την κρίση ο ελληνικός λαός έχασε την αξιοπρέπεια του. Στην απαίτηση αξιοπρέπειας πρέπει να ανταποκριθούμε.
Το σχέδιο Ελλάδα σε αυτό απαντά. Στο πλαίσιο αυτό, από τώρα  καταθέτουμε Πρόταση Νόμου για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας στη ζωή του κάθε πολίτη, της κάθε οικογένειας. Με μέτρα άμεσα εφαρμόσιμα, υπέρ του εργαζομένου, του αγρότη, του ανέργου, του μικρομεσαίου, του κοινωνικά αποκλεισμένου. Βγαίνουμε ξανά μπροστά, όπως έχουμε κάνει τόσες φορές στο παρελθόν.
4. Οι περικοπές όμως σε μισθούς και συντάξεις ξεκίνησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις 
Όταν έγιναν οι περικοπές τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα δυσθεώρητο έλλειμμα που έπρεπε να καλυφθεί, ένα έλλειμμα που είχε κληρονομήσει στη χώρα η κυβέρνηση του 2004-2009 και γι αυτό δεν μιλά κανείς. Για το έλλειμμα αυτό χέρι-χέρι ο κ. Τσίπρας και η ΝΔ σιωπούν. Η Ν.Δ δεν αναλαµβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο  2004-2009 του κ. Καραµανλή, που οδήγησε στην κρίση και ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά. Ο ένας παθαίνει αμνησία και ο άλλος αφωνία όταν τους λέω ελάτε να κάνουμε εξεταστική όχι για να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου αλλά για να δούμε τι έφταιξε, τι πήγε στραβά, τι δεν πρέπει να ξαναγίνει. Τόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα;
Την ίδια στιγμή και την  ώρα που οι πολίτες αγωνιούν, Τσίπρας και Μητσοτάκης τσακώνονται ποιος είναι ο πιο καλός ο  μαθητής στη Σχολή Λιτότητας του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να παίζουν με τις τύχες του τόπου μας. Αρκετά με αυτό το «τανγκό ανευθυνότητας». Αρκετά με αυτό το στημένο δικομματικό παιχνίδι, που εντείνει  την πόλωση και το διχασμό.
5. Το Κίνημα Αλλαγής θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την πίεση που θα δεχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να περιορίσει την πολιτική του συντριβή σκηνοθετεί το δήθεν «αντιδεξιό – προοδευτικό μέτωπο» την ώρα που ασκεί μια σκληρή δεξιά πολιτική. Η ΝΔ καμουφλάρει την επιδίωξη της αυτοδυναμίας με δήθεν εκκλήσεις για συγκρότηση του «ευρωπαϊκού μετώπου»  ενώ είναι φανερό ότι σχεδιάζει μια παλινόρθωση παλαιοκομματικών συντηρητικών πολιτικών.  Και οι δύο, ενώ κόπτονται να συμπεριλάβουν το Κίνημα Αλλαγής στα ψευδεπίγραφα μέτωπα τους, το στοχοποιούν γιατί η επιτυχία του πολιτικού τους σχεδίου έχει ως απαράβατο όρο ότι θα έχει δευτερεύοντα συμπληρωματικό ρόλο.
Η πλειοψηφία όμως  των Ελλήνων επιθυμεί τη  στρατηγική ήττα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και την μη επιστροφή της δεξιάς. Αυτό το ρεύμα μπορεί και πρέπει να συναντηθεί στο Κίνημα Αλλαγής.
Η χώρα χρειάζεται Πολιτική Αλλαγή με Αλλαγή Πολιτικής πριν να είναι οριστικά αργά. Χρειάζεται ξανά δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους. Χρειάζεται γι’ αυτό μια νέα διακυβέρνηση που ενώνει αντί να διχάζει. Για αυτό  χτυπάμε την καμπάνα της εθνικής αφύπνισης για να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του.
6. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε και πάλι τουρκικές προκλήσεις. Σας ανησυχεί αυτή η όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Η Ελλάδα παραμένει  δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Οφείλει να στείλει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και ισχύος για την προάσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων. Δυστυχώς η Εξωτερική μας πολιτική εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με βάση τα κομματικά συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς με τις συνεχείς «δήθεν διαφωνίες» του κ. Καμμένου, εμφανίζοντας μια πολιτική «κουρελού». Και ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί παντελώς, υποχωρεί σε εκβιασμούς προκειμένου να διατηρήσει για λίγο ακόμη την καρέκλα της εξουσίας. Είναι η ώρα για μια γνήσια πατριωτική πολιτική, που ενώνει τους Έλληνες, υπερασπίζεται τα Εθνικά μας δίκαια, επιβάλλει τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών, αξιοποιεί την γεωπολιτική μας θέση στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Μακριά από άγονους εθνικισμούς και πατριδοκαπηλίες του συνεταίρου του κ. Τσίπρα. Μακριά από ακροδεξιές λογικές όπως αυτές που όλο και πιο πολύ κυριαρχούν στην Νέα Δημοκρατία.
7. Πέρα από την προσφυγική κρίση, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα του μειωμένου ΦΠΑ.
Η κατάσταση από τα Δωδεκάνησα έως  και τη Λέσβο είναι πλέον στο απροχώρητο. Τα νησιά του Αν. Αιγαίου πρέπει να αποσυμφορηθούν τώρα. Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά ξεπερνούν πλέον τις 20.000, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης ότι θα ήταν οι μισοί. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες για την επιβάρυνση των νησιών και για τις απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα υποδοχής των μεταναστών παρά την οικονομική βοήθεια που έχει δεχθεί η χώρα. Έχω προτείνει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τη σύσταση ενός “Οργανισμού για την Προώθηση της Συνεργασίας ανάμεσα στα Νησιά και τις Συνοριακές Περιοχές της ΕΕ” .
Δυστυχώς είναι σαφής και ολέθρια η επιλογή της Κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την προσφυγική κρίση. Θυσιάζουν τα νησιά για πολιτικές σκοπιμότητες. Οφείλουμε να τους σταματήσουμε. Για εμάς, αντίθετα, στη Δημοκρατική Παράταξη, τα νησιά δεν βρίσκονται στο περιθώριο. Για εμάς, η Νησιωτικότητα δεν είναι ευχολόγιο. Αλλά βασικό πολιτικό πρόταγμα. Η ρήτρα νησιωτικότητας, οι διακριτές πολιτικές για τα νησιά μας, είναι αναπόσπαστο στοιχείο κάθε σχεδιασμού μας. Εμείς επί Ανδρέα Παπανδρέου νομοθετήσαμε το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ των νησιών. Αρνηθήκαμε την κατάργησή του. Δυστυχώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και εδώ εξαπάτησε τους νησιώτες.
8. Σκοπεύετε να επαναφέρετε την πρόταση σας στη Βουλή για την άρση αυτής της αδικίας;
Θα επαναφέρουμε την πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει στη Βουλή για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος διαβίωσης που προκαλεί η αύξηση του ΦΠΑ. Οφείλουμε να διορθώσουμε άμεσα αυτήν την ιστορική αδικία, να ακυρώσουμε μια πολιτική επιλογή που αγνοεί προκλητικά την κοινωνική και οικονομική ιδιαιτερότητα των νησιών μας.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

    Του Αλέκου Ευγενικού   Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών εξελίξεων. Ειδικά όταν διατηρείς την ψυχραιμία και την καθαρή ματιά, να κοιτάζεις τις μεγάλες εικόνες...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

    Του Αλέκου Ευγενικού   Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ήταν εκείνη της επόμενης χρονιάς. Το 1995. Στη Σαραγόσα. Με τα τρίποντα...