Φώφη Γεννηματά: Ασπίδα για τη Δημοκρατία, στήριγμα για την κοινωνία

 

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

σας ακούγαμε όλη αυτήν την ώρα να παρουσιάζετε μία κατάσταση σχεδόν ειδυλλιακή γι’ αυτά που συμβαίνουν στον τόπο. Και είμαι βέβαιη ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που σας άκουγαν, που ζουν μέσα στην αγωνία, το φόβο και την ανασφάλεια, αναρωτιούνται τούτη την ώρα αν εκείνοι είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Θέλω να σας πω ότι ακριβώς επειδή εμείς αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας σε αυτή τη χώρα, γι’ αυτό ζητήσαμε να γίνει σήμερα αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Και πρέπει να σας πω ότι είτε σας ωραιοποιούν τα πράγματα είτε εσείς προσπαθείτε να τα ωραιοποιήσετε σε εμάς και μέσω του ελληνικού κοινοβουλίου και στον ελληνικό λαό. Και τα δύο όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνα τούτη την ώρα.

Θα έλθω αναλυτικά σε όλα τα ζητήματα που θέσατε. Θέλω όμως να σταθώ, πριν μπω στην ουσία της συζήτησής μας, σε δύο ζητήματα που θεωρώ πολύ σημαντικά.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο κόσμος δεν θα είναι ξανά ο ίδιος μετά τον κορονοϊό.

Η σκιά της πανδημίας έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπαμε τα πράγματα, την καθημερινότητα όλων μας, το δημόσιο βίο και η δημοκρατία δεν βγαίνει αλώβητη από αυτή τη δοκιμασία.

Όμως, τίποτα, απολύτως τίποτα δεν δικαιολογεί να προωθείται ο βιασμός ως κανονικότητα και μάλιστα από τηλεοπτική εκπομπή. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε αυτό που έγινε τις τελευταίες ημέρες. Και θέλω να δηλώσω ότι ως πολιτικός και ως γυναίκα, όχι μόνο είμαι απέναντι σε αυτές τις λογικές, αλλά θα τις αντιπαλέψω και με όλες μου τις δυνάμεις. Και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να κάνει και να καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής.

Έρχομαι στο δεύτερο πρόβλημα που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Καθημερινά αποδυναμώνεται η δημοκρατία, αφού η λογοδοσία, ο κοινωνικός έλεγχος, η διαβούλευση, η καλή νομοθέτηση, η λειτουργία του Τύπου θεωρούνται πια πολυτέλεια από πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας, κ. Μητσοτάκη.

Η κρίση μας καλεί να δράσουμε συντονισμένα και υπεύθυνα για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή και να μην επιτρέψουμε να δώσει το χαριστικό χτύπημα σε όσους πληρώνουν ακόμα τα σπασμένα της προηγούμενης.

Αλίμονο κ. Πρωθυπουργέ, αν πάνω στην πλάτη του φοβισμένου και ανήσυχου Ελληνικού λαού, προστεθούν τα κατορθώματα της Δεξιάς που γνωρίζουμε.

Της Δεξιάς που έχει κρυφή ατζέντα στα εθνικά θέματα.

Της Δεξιάς που στα δύσκολα αναζητά φταίχτες σε άλλους, ακόμη και σε ανήλικους

μαθητές.

Της Δεξιάς του “νόμος και τάξη” αλλά όχι για όλους.

Της Δεξιάς της επανίδρυσης του κράτους με γαλάζια βιογραφικά.

Της Δεξιάς που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, όπως την βολεύει, ακόμη και όταν καίγονται μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Της Δεξιάς που βλέπει στα δημόσια αγαθά, της Παιδείας και της Υγείας, ένα περιττό λίπος που θέλει να κόψει ή να παραδώσει στους φίλους της.

Της Δεξιάς που “πουλάει” για μεταρρυθμίσεις τα υπολείμματα μνημονιακών υποχρεώσεων ή κάνει copy paste θέσεις άλλων εκεί που την συμφέρει.

Της Δεξιάς που δεν έχει ούτε μια κουβέντα να πει για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων μέσα από τις εκθέσεις των σοφών της.

Αν μη τι άλλο κ. Μητσοτάκη, η μάσκα του σοσιαλδημοκράτη μάλλον δεν μπορεί να σας προστατέψει από τις χρόνιες ασθένειες της πολιτικής του κόμματος και της Παράταξης που ηγείστε.

Είναι χρέος λοιπόν της Αντιπολίτευσης και της Δημοκρατικής Παράταξης να σας ζητήσουμε σήμερα τον λόγο κ. Πρωθυπουργέ για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής σας αυτό το εξάμηνο.

Γιατί ακόμα και σήμερα αναζητείται σχέδιο.

Γιατί δεν αξιοποιήσατε το διάστημα που η πανδημία ήταν σε ύφεση.

Γιατί το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη ακολούθησαν καραντίνες και εκατοντάδες κρούσματα στις πύλες εισόδου, τα οποία μάλιστα κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα για 48 ώρες μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ!

.

Γιατί σταματήσατε τους ελέγχους.

Γιατί ξεμείνατε από εργαστήρια και μοριακούς αναλυτές.

Γιατί τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν, οι ασθενείς στις εντατικές το ίδιο, θρηνούμε καθημερινά θύματα, απειλείται πια ευθέως το σύνολο του πληθυσμού και οι νέοι άνθρωποι.

Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων είναι 39 ετών.

Οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Η «επιστροφή» του προβλήματος είναι πια γεγονός.

Πως φτάσαμε εδώ κ.Μητσοτάκη;

Να κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι όλοι μαζί κερδίσαμε το προηγούμενο διάστημα;

Θα σας πω αμέσως.

Πρώτος δώσατε το μήνυμα της χαλάρωσης.

Σφυρίξατε τη λήξη, ενώ ήταν φανερό ότι δεν είχαμε τελειώσει με την πανδημία.

Τα στελέχη της κυβέρνησης σας και εσείς ο ίδιος μετείχατε σε εκδηλώσεις χωρίς μάσκα και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Όλα ήταν ελεύθερα και τώρα φταίνε οι πολίτες και κυρίως οι νέοι.

Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα.

Μας είπατε τον Ιούνιο, ότι είναι μηδενικά τα κρούσματα . Ανοίξατε τον Τουρισμό και κυρίως τα χερσαία σύνορα χωρίς όρους.

«Ελάτε στην Ελλάδα , φέρτε και τους φίλους σας ενημερώστε ότι πλέον η χώρα είναι ανοιχτή», λέγατε.

Και τώρα επιμένετε ότι τα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα . Φταίνε οι πολίτες.

Αφού δεν είχαμε κρούσματα κ.Μητσοτάκη πως κόλλησαν; Πότε λέγατε αλήθεια και πότε ψέματα; Ή μόνο ψέματα.

Γιατί προφανώς και κρούσματα είχαμε και εισαγόμενα ήρθαν.

Ο κατάλογος των λαθών δεν σταματά σε αυτά που ανέφερα.

Όλο το καλοκαίρι, οι πολίτες ήταν ο ένας πάνω στον άλλο στα μέσα μαζικής μεταφοράς γιατί δεν «υπήρχαν» δρομολόγια. Τώρα κατόπιν εορτής μιλάτε για αγορά λεωφορείων και προσλήψεις οδηγών.

Αυξήσατε το ποσοστό πληρότητας στα πλοία στο 85% και των αεροπλάνων στο 100%.

Ενώ γνωρίζατε ότι τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών είναι υγειονομικές βόμβες, δεν κάνατε τίποτε για να προφυλάξατε την υγεία τους, και να εμποδίσετε την διάδοση του ιού.

Αυτό δε που γίνεται στα γηροκομεία είναι εφιαλτικό και απαράδεκτο. Δεν λάβατε κανένα μέτρο όλους αυτούς τους μήνες για να προστατέψετε αυτούς τους ανθρώπους.

Το κλειδί στην όλη υπόθεση , το έλεγα από τον Απρίλη, είναι τα ΤΕΣΤ και τα κινητά κλιμάκια για έγκαιρη ιχνηλάτηση. Όχι μόνο δεν τα οργανώσατε αλλά αφήσατε και την αισχροκέρδεια να φουντώσει. Και αρνείστε μέχρι και σήμερα να βάλετε πλαφόν στην τιμή και να το καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ. Δεν μας ακούσατε και τώρα τρέχετε.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, δήλωσε πως δεν «αντέχει» άλλα τεστ, λόγω προφανώς ελλείψεων χρηματοδότησης, προσωπικού και αντιδραστηρίων.

Στα Νοσοκομεία υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση «απαντήσεων» στα test, ακόμη και σε ανθρώπους που περιμένουν να χειρουργηθούν.

Διαψεύσετε αλήθεια όσα γράφονται για το ΠΕΣΥ της 1ης περιφέρειας. Έδωσε πράγματι «εντολή» να συμβληθούν τα Νοσοκομεία της Αττικής με συγκεκριμένο ιδιωτικό όμιλο για τα τεστ και μάλιστα με υπερκέρδος; Πού πάμε;

Όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Πανεπιστημιακά θα πρέπει να μπορούν να κάνουν το τεστ στους πολίτες.

Εσείς κυβερνάτε, εσείς έχετε την ευθύνη να λύνετε τα προβλήματα.

Για μας την υπεύθυνη αντιπολίτευση ένας είναι ο δρόμος.

Να ασκούμε σκληρή κριτική, να προλαβαίνουμε, να διορθώνουμε και να αντιπροτείνουμε με δημιουργικές εναλλακτικές προτάσεις.

Το ΕΣΥ κ. Μητσοτάκη, χρειάζεται στήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια.

Χειροκροτήσατε τους υγειονομικούς, αλλά δεν τους εντάξατε στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως επιβάλλεται.

Το τακτικό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει μειωθεί επί των ημερών σας κατά 1.347 Ιατρούς και Υγειονομικούς, ενώ και οι επικουρικοί γιατροί έχουν μειωθεί κατά 136.

Και ψάχνουμε να βρούμε που είναι και τι ακριβώς κάνουν οι 8.978 προσωρινές προσλήψεις που συνολικά έγιναν για την αντιμετώπιση του covid-19.

Από αυτούς μόνο οι 410 είναι γιατροί. Χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ταυτόχρονα ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης του.

Αξιοποιήστε επιτέλους το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Έχετε εξαγγείλει από τον Μάιο-υιοθετώντας πρόταση του Κινήματος Αλλαγής- ότι θα υπάρξουν κινητά συνεργεία της ΠΦΥ για τεστ, οδηγίες, θεραπείες (Σε ελαφρές περιπτώσεις) στο σπίτι. Έξι μήνες τώρα οι πολίτες τα ακούν αλλά δεν τα είδαν.

Επιβάλλεται εν όψει του χειμώνα να γίνουν επί τέλους πράξη.

Τεστ, τεστ, τεστ.

Με προτεραιότητα τους υγειονομικούς, τις προνοιακές δομές, τα γηροκομεία, τις υπηρεσίες του δημοσίου που έρχονται σε επαφή με το κοινό, στις δομές των μεταναστών.

Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ενταχθεί σε ένα συνολικό σχέδιο για τα τεστ στους εργαζόμενους.

Να ενισχυθούν άμεσα οι δημόσιες δομές, που τα διεξάγουν με «άνοιγμα» σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Είναι αυτονόητο ότι όταν παραδοθεί το εμβόλιο, θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα άμεσης και δωρεάν πρόσβασης σε όλους τους πολίτες, με προτεραιότητα τις ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού. Χρειάζεται από τώρα καμπάνια ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού.

Όπως χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης υπέρ της μάσκας. Είναι αδιανόητα αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Πρέπει επιτέλους να χτυπηθεί αυτή η λογική της θεωρίας συνωμοσίας μια κι έξω σε αυτόν τον τόπο. Μια λογική που ξεκίνησε σε άλλες δύσκολες στιγμές, στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, και σας θυμίζω ότι αυτή η λογική του «αντί» -αντι-μνημόνιο, υπάρχει μία άλλη πολιτική, ένα άλλο μίγμα, δεν τα κάνουν καλά, οι Γερμανοτσολιάδες στη συνέχεια, οι προδότες- το κόμμα σας την καθιέρωσε κ. Μητσοτάκη. Και βεβαίως στη συνέχεια ήρθαν άλλες λαϊκίστικες δυνάμεις και τα σάρωσαν όλα. Τώρα λοιπόν αυτό το «αντί» που το φτιάξατε, που το χτίσατε, το βρίσκετε απέναντί σας. Αλλά το κακό είναι ότι το βρίσκει και ολόκληρη η χώρα, όχι μονάχα εσείς και η κυβέρνησή σας. Και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λογική που είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Τέλος χρειάζεται προετοιμασία και για τα ταξίδια από χώρα σε χώρα.

Είναι ώρα να επιμείνει η χώρα μας σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συμφωνίες για τους όρους των διεθνών ταξιδιών, τόσο για την χειμερινή, όσο και για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Πριν χάσουμε και άλλη χρονιά….

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η κατάσταση που δημιουργείται με το άνοιγμα των σχολείων αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη.

Μακριά από εμάς οι λογικές του να μην ανοίξουν τα σχολεία. Εμείς δεν θέλουμε κλειστά σχολεία, θέλουμε ασφαλή σχολεία. Εδώ ελάτε, να δούμε και να συζητήσουμε. Τι έχετε κάνει και τι μπορούσε να γίνει; Γιατί χάσατε όλους αυτούς τους μήνες στους οποίους θα μπορούσατε να έχετε συζητήσει και με την εκπαιδευτική κοινότητα και να έχετε ενημερώσει γονείς και μαθητές και να έχετε λάβει τα μέτρα σας ώστε να μην έχουμε πάνω από 15 παιδιά σε κάθε τμήμα; Αυτό το στοιχειώδες δεν μπορούσαμε να το συμφωνήσουμε;

Κι έρχεστε και μου λέτε κ. Πρωθυπουργέ ότι «ναι, το ακούω για τα ολιγομελή τμήματα, καλό θα ήταν, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε». Γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε; Γιατί δεν μπορούσαν να βρεθούν περισσότερες αίθουσες; Γιατί δεν μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι καθηγητές είτε με εθελοντισμό είτε με προσλήψεις; Γιατί δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί η πραγματική εξ αποστάσεως εκπαίδευση και όχι η τάξη-studio; Μπορούσατε να έχετε κάνει επιμόρφωση των καθηγητών όλο αυτό το διάστημα. Γιατί δεν μπορούσατε να έχετε οργανώσει ακόμη και βάρδιες; Μπορούσατε να έχετε μειώσει ακόμα και την ύλη. Χίλια πράγματα μπορώ να σας συζητήσω, έτσι τώρα.

Γιατί λοιπόν ήταν τόσο δύσκολο και αδύνατον τελικά να κάνουμε αυτόν τον διάλογο που κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες; Και πρέπει να επιβάλλετε τελικά εσείς το συνωστισμό στα παιδιά μέσα στην τάξη.

Εμάς λοιπόν μας ενδιαφέρει η ασφάλειά τους. Και των παιδιών και εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στα σχολεία και των οικογενειών όλων αυτών. Είναι πολύ κρίσιμο. Αλλά φαίνεται ότι αρκεί στην κυβέρνηση να έχουν τα παιδιά μία μάσκα κι ένα παγουρίνο. Και ο Θεός βοηθός, προσθέτω εγώ. Σας ενοχλεί η κριτική που σας κάνω συνέχεια ότι ακολουθείτε τη λογική του βλέποντας και κάνοντας, αλλά τι διαφορετικό έχετε κάνει στο άνοιγμα των σχολείων; Πείτε μας κάτι συγκεκριμένο.

Κύριε Μητσοτάκη,

Θα σας διαβάσω μία επιστολή που ήρθε στο mail μου και η οποία αποτυπώνει το αλαλούμ που έχετε προκαλέσει στα σχολεία.

Μου γράφει λοιπόν:
«θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα γεγονός το οποίο με προβλημάτισε
ιδιαίτερα.
Η σύζυγος μου είναι δασκάλα και την Πέμπτη το βράδυ έλαβε ένα
ενημερωτικό e-email σύμφωνα με το οποίο μετά από επικοινωνία της
Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ο ΕΟΔΥ έδωσε οδηγία σύμφωνα με την
οποία η ίδια και όλοι οι δάσκαλοι του σχολείου της θα πρέπει να
μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες. Ο λόγος: μια δασκάλα η οποία συμμετείχε
στην συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου της
που έγινε πριν 2-3 μέρες βρέθηκε θετική στον COVID-19!
Δεν μπορώ να σας περιγράψω την αναστάτωση που προκλήθηκε στους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειες μας.
Την επόμενη μέρα μετά από παρέμβαση του Υπ. Παιδείας και διαβούλευση με
τον ΕΟΔΥ στάλθηκε νέα ενημέρωση!!! Σύμφωνα με την οποία δεν θα μπουν σε
καραντίνα όλοι οι δάσκαλοι που συμμετείχαν στην συνεδρίαση, αλλά μόνο
αυτοί που κάθονταν δίπλα στην δασκάλα που βρέθηκε θετική…..
Προφανώς δεν είμαι σε θέση να κρίνω την ουσία της υπόθεσης.
Όμως είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού η παντελής απουσία ενός πλαισίου
βασικών οδηγιών από τους αρμοδίους φορείς. Δεν σας κρύβω ότι νιώσαμε μόνοι μας, δεν ξέραμε τι να κάνουμε, και η
ανασφάλεια είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις.
Αντιλαμβάνεστε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα είναι σε αναβρασμό…»

Μετά από αυτό εκδόθηκαν οδηγίες του ΕΟΔΥ. Διαβάστε τις σας παρακαλώ… Θεσμοθετήθηκε το μπάχαλο.

Δεν προσφέρεται κύριε Μητσοτάκη ο χώρος της Παιδείας για προχειρότητες και αυτοσχεδιασμούς.

Ούτε με τον αυταρχισμό αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Ο τσαμπουκάς με τα παιδιά και ιδιαίτερα τους εφήβους θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκάτε.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έρχομαι τώρα στο 3ο μεγάλο θέμα, για το οποία ζητήσαμε την σημερινή συζήτηση.

Τις επιπτώσεις στην Οικονομία και την Κοινωνία.

Στις Επιχειρήσεις και τους Εργαζόμενους.

Απευθύνομαι και πάλι στον Πρωθυπουργό, που όχι μόνο έχει την κεντρική ευθύνη, αλλά αντί για επιτελικό κράτος, έχει εγκαταστήσει στο Μέγαρο Μαξίμου συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Κύριε Μητσοτάκη,

  • Η οικονομία μας οδηγείται σε διψήφια ύφεση, 15,2% στο Β’ Τρίμηνο.
  • Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με λουκέτο.
  • Η χρονιά για τον τουρισμό χάνεται.
  • Η ανεργία παίρνει απειλητικές διαστάσεις.
  • Νέο Πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα της επιχείρησης, όχι το αν είσαι καλός πελάτης της Τράπεζας
  • Ενίσχυση του Προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με 2 δις. Ευρώ ακόμη, πέραν των πέραν των 1,8 δις που ήδη εξαγγείλατε.Με κύριο κριτήριο την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.
  • Επιδότηση ενοικίου (κατά 40%)για τις πληγείσες επιχειρήσεις -και την φοιτητική στέγη-ως το τέλος του 2020,χωρις περαιτέρω επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Πλήρης επιδότηση του 40% του συνολικού ενοικίου κ. Μητσοτάκη, όχι του 40% επί της όποιας εθελοντικής μείωσης που κάνουν-αν κάνουν-κάποιοι ιδιοκτήτες, όπως προβλέπει το σχέδιο Νόμου σας.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για μικρομεσαίους και αγρότες
  • Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τους επαγγελματίες
  • Στήριξη της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, με μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τον τουρισμό και την εστίαση ως 31/12/2001 και επαναφορά του μειωμένου συντελεστή για όλα τα νησιά του Αιγαίου
  • Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας (αντί του αποτυχημένου Συνεργασία )για τις επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, με κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού των εργαζομένων. Με αντάλλαγμα την διατήρηση των θέσεων εργασίας, των υφιστάμενων συμβάσεων και των δικαιωμάτων.
  • Κάλυψη όλων των εργαζομένων που χάνουν την δουλειά τους ,αλλά και των ήδη ανέργων με αυξημένο επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η κρίση
  • Εγγυημένο αξιοπρεπές εισόδημα για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ,σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και εστίαση. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενσήμων.
  • Χορήγηση πλήρους δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος άδειας, στους εργαζόμενους με αναστολή εργασίας ,με τη συμβολή του κράτους.
  • Κήρυξη ως υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων, με πρώτη αυτή του επισιτισμού.
  • Στηρίξτε άμεσα τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με καταβολή ενισχύσεων
  • Καταβολή το ταχύτερο όλων των οφειλόμενων ποσών από τον ΕΛΓΑ και όλων των εκκρεμών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους
  • Ρύθμιση των οφειλών σε τράπεζες και ΕΦΚΑ ,για τους κλάδων που πλήττονται
  • Καλύψτε αμέσως τις ζημιές λόγω φυσικών καταστροφών που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, όπως για τους ελαιοπαραγωγούς
  • Αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των κινδύνων που υφίσταται η αγροτική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή.
  • Καταβάλλετε στους αγρότες τα οφειλόμενα ποσά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης . Επιτέλους ενημερώστε μας τι έχετε συμφωνήσει για την νέα ΚΑΠ που θα σηματοδοτήσει το μέλλον του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Τα μέτρα σας αποδείχθηκαν ανεπαρκή και καθυστερημένα.

Μεγέθη της οικονομίας γυρίζουν 22 χρόνια πίσω.

Η ΓΣΕΒΕΕ μιλά για τον «ξαφνικό θάνατο» του εμποράκου, του επαγγελματία, του βιοτέχνη.

Έχουμε μειώσεις τζίρου που κατά μέσο όρο βρίσκεται στο 45%.

Η ρευστότητα δεν έφτασε ποτέ σε αυτούς που τη χρειάζονταν. Αφήσατε τις Τράπεζες να κάνουν κουμάντο.

Και τώρα εξαγγέλλετε ένα νέο πτωχευτικό κώδικα, που ουσιαστικά μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές στην πρώτη κατοικία τους.

Πάλι τα funds εξυπηρετείτε.

Επιμένουμε στην πρόταση μας για ένα βιώσιμο, δίκαιο, αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της Α’ κατοικίας.

Πήγαμε χειρότερα από τις προβλέψεις.

Τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες, θα περιορισθούν κάτω από 20% της προηγούμενης χρονιάς.

Δεν μειώσατε τον ΦΠΑ στην εστίαση και τη διαμονή για να κάνετε ελκυστικό και ανταγωνιστικό το Ελληνικό προϊόν.

Δεν δώσατε έγκαιρα κίνητρα για να ανοίξουν επιχειρήσεις.

Πανηγυρίζει ο Υπουργός σας προκαλώντας την κοινωνία και πάλι με τα voucher-για το ότι δήθεν αυξήθηκε μόνο 1,3% (17% από 15,7%).

Ποιον κοροϊδεύει. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν καθαρά ότι οι θέσεις εργασίας στην οικονομία τον μήνα Μάιο ήταν κατά 193.312 λιγότερες από το Μάιο του 2019.

Ότι ταυτόχρονα περίπου 200.000 πολίτες μη ελπίζοντας πια να βρουν δουλειά, απογοητεύονται και ούτε καν διεκδικούν την ένταξή τους στην εργασία.

  • Οι εργαζόμενοι καταδικάζονται στην φτώχεια.

Πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν ως μόνη πηγή εισοδήματος το επίδομα φτώχειας των 534 ευρώ.

Εφαρμόζετε πιεστικά το δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά.

Αντί της επιδότησης της εργασίας (είχαμε προτείνει με το 40% του μισθού, υποχρεώνετε επιχειρήσεις και εργαζόμενους να δουλεύουν μόνο με μερική απασχόληση με το αποτυχημένο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Ταυτόχρονα υπονομεύετε τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, αρνείστε να τις κηρύξετε ως υποχρεωτικές , κλείνετε το μάτι στους κακόπιστους και ασύδοτους εργοδότες.

Εκατοντάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι απειλούνται να χάσουν ακόμη και το επίδομα ανεργίας.

Πρόσφατα ο Υπουργός σας κατέθεσε στην Βουλή διατάξεις για νέα δυσμενή μέτρα.

Όποιος εργαζόμενος αναγκαστεί σε καραντίνα-έστω και χωρίς ευθύνη του-πρέπει στην συνέχεια να δουλέψει υπερωριακά χωρίς αμοιβή!

Όχι μόνο απαράδεκτο και προκλητικό, αλλά προφανώς αντισυνταγματικό μέτρο.

Προβλέπεται η χορήγηση μειωμένου δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζομένους που εξαναγκάστηκαν σε αναστολή εργασίας. Νομοθετείτε να υπολογιστεί επί των 534 ευρώ. Το κράτος οφείλει να καλύψει την διαφορά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν κανονικά το δώρο που αντιστοιχεί στον ονομαστικό μισθό τους.

Και ως κερασάκι στην τούρτα έρχονται οι δηλώσεις για τα συνταξιοδοτικά. Θα επανέλθω στη Δευτερολογία.

Με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε καταστάσεις με άστοχες συγκρίσεις με οικονομίες άλλων χωρών που έχουν άλλη διάρθρωση.

Αυτό δεν είναι μόνο λάθος, αλλά αποπροσανατολίζει από τις σωστές λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας που έχουν ιδιαιτερότητες λόγω ακριβώς της διάρθρωσης της.

Δεν μας ακούσατε όταν σας προτείναμε το ενδιάμεσο πρόγραμμα για να μείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία. Αφήσατε να στο έλεος επιχειρήσεις και εργαζομένους. Σας λέγαμε ότι είναι πιο δύσκολο να χτίσεις πάνω σε ερείπια.

Τώρα μας μιλάτε για εφεδρείες. Αφού χάσατε κρίσιμες μάχες.

Κ. Μητσοτάκη πάρτε μέτρα τώρα, πριν είναι πολύ αργά.

Για τις επιχειρήσεις

Παράταση ως το τέλος του χρόνου των μέτρων για την αναβολή πληρωμών των επιχειρήσεων που έπληξε δραστικά η κρίση. Ένταξη τους σε βιώσιμες ρυθμίσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή τους.

Να μη χάνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων για ενταγμένες σε αυτήν επιχειρήσεις, που είχαν αδυναμία πληρωμής μέσα στην κρίση.

Και για να μη χαθεί και η επόμενη χρόνια στον τουρισμό.

Για τους εργαζομένους

Και για τους αγρότες μας που έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως στην τύχη τους, όλο αυτό το διάστημα παίρνοντας μόνο ανέξοδες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα:

 

Κύριε Μητσοτάκη,

Μην επικαλεστείτε πάλι αυτές τις δύσκολες ώρες οικονομική στενότητα.
Πρώτον γιατί όπου θέλετε να δώσετε βρίσκετε τα ποσά.
Δεύτερον γιατί δεν έχουμε οικονομικούς περιορισμούς εφέτος, και ο δανεισμός της χώρας λόγω της συμβολής της ΕΚΤ είναι με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Τρίτον χρησιμοποιείστε επιτέλους το απόθεμα, ιδίως το μέρος που δεν χρειάζεται έγκριση του ESM.

Αν όχι τώρα ,που τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα είναι εμφανή, πότε;

Είπατε στην Θεσσαλονίκη πρόσφατα ότι η Κυβέρνηση σας χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία -συνέπεια-αποτελεσματικότητα.
Θα μπορούσα να τα αντιστρέψω. Να μιλήσω για ¨αναξιοπιστία-ασυνέπεια-αναποτελεσματικότητα και να προσθέσω επιπλέον βαθιά συντηρητική οπισθοδρομική αντίληψη.

Η αλήθεια είναι ότι πορεύεστε με τη λογική βλέποντας και κάνοντας και στην πανδημία και στην οικονομία και δυστυχώς και στα Εθνικά θέματα.

Σας είπα τις προάλλες ότι δεν ηγείστε, δεν προηγείστε, ακολουθείτε στην εξωτερική πολιτική.

Δεν επιδιώξατε να διαμορφωθεί εθνική γραμμή με αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό. Αρνείστε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Αφήνετε χώρο στον εθνικισμό και στους πατριδοκάπηλους. Έχετε αποκλειστικά την ευθύνη.

Λέγατε ότι καμιά πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Το Oruc Reis εξακολουθεί να κόβει βόλτες σαν να μην τρέχει τίποτα. Και μάθαμε από τον σύμβουλό σας ότι κάνει και έρευνες.

Αντί να διαψεύσετε τον απολύσατε.

Την ίδια στιγμή οι απειλές και οι εκβιασμοί κλιμακώνονται.

Επειδή ακούγεται συνέχεια ότι η Ελλάδα είναι σε διάλογο με την Τουρκία, οφείλετε να ξεκαθαρίσετε πριν από όλα τι γίνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πάλι από τον γραμματέα μάθαμε ότι κουβεντιάζετε. Ο ένας μιλάει για διάλογο, ο άλλος για τεχνικές συζητήσεις.. Τι γίνεται επιτέλους κ.Μητσοτάκη;

Τώρα λέτε ότι όταν φύγουν τα Τούρκικα πλοία θα ξεκινήσει διάλογος.

Ξεκαθαρίστε ότι διάλογος με το πιστόλι στο τραπέζι δεν γίνεται.

Ο δε διάλογος δεν μπορεί παρά να αφορά μόνο τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Και αυτό δεν πρέπει να λέγεται μόνο στο εσωτερικό, αλλά πρέπει να λέγεται ξεκάθαρα και σε αυτούς που έχουν αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, ο οποίος πρέπει να είναι έντιμος και καθαρός. Με γνωστό το πλαίσιο το δικό μας εξ αρχής.

Αυτά θέλουμε να σας πούμε τόσο καιρό. Δεν θέλουμε να σας φέρουμε σε δύσκολη θέση, δεν θέλουμε να σας δέσουμε τα χέρια. Να βοηθήσουμε τον τόπο θέλουμε. Ενισχύοντας τη φωνή της Ελλάδας. Κι ενισχύεται η φωνή της Ελλάδας αν ο Πρωθυπουργός της χώρας τα ξεκαθαρίσει όλα αυτά σε όλους τους συνομιλητές του και σε όλους του διεθνείς οργανισμούς λέγοντας ότι αυτή δεν είναι μια γραμμή που «λέω εγώ μόνο, ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μου», αλλά είναι μία εθνική γραμμή που στηρίζει ένα συντριπτικό μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό λοιπόν θέλουμε να πετύχουμε.

Ακόμα περιμένουμε τις κυρώσεις που θα τις ανακοινώσει κάποια στιγμή η ένωση.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με πρωτοπόρο τη Γαλλία, ενώ διαπιστώνει το επικίνδυνο “κενό ασφαλείας” αλλά και το ισχυρό ενδεχόμενο σύγκρουσης στην Αν. Μεσόγειο, δεν έχει κάνει τίποτα το συγκεκριμένο μέχρι σήμερα για να καλύψει αυτό το κενό.

Από την άλλη μεριά, ούτε και η Ελλάδα έχει αξιώσει με την απαιτούμενη ένταση και πειθώ συγκεκριμένη δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας (στο άρθρο 42,1)η Ένωση μπορεί και πρέπει να συγκροτήσει μια στρατιωτική Αποστολή (military mission) για την πρόληψη συγκρούσεων στην Αν. Μεσόγειο.

Δεν μπορεί η ΕΕ να είναι πανταχού παρούσα σε μικρή ή μεγάλη έκταση και να απουσιάζει από τον άμεσο περίγυρο της, την Αν. Μεσόγειο, στον οποίο διακυβεύονται η ειρήνη η σταθερότητα και πολλά άλλα.

Παράλληλα με την εγκαθίδρυση της Αποστολής, εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετικότητά της με απειλές χρήσης βίας ενάντια στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί οπωσδήποτε η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθ. 42,7/ ΣΕΕ) με την οποία τα κράτη μέλη της Ένωσης θα τεθούν προ των ευθυνών τους.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κάθε σπίτι δίνει τη μάχη του σε πολλά μέτωπα. Είναι ίσως η μεγαλύτερη δοκιμασία που περνάμε.

Την ίδια στιγμή που η χώρα απειλείται από τις Τουρκικές προκλήσεις, χάνονται δουλειές, κλείνουν επιχειρήσεις, πέφτει η κατανάλωση και ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις τρέχουν, τα παιδιά πρέπει να πάνε σχολείο, να πληρωθούν οι λογαριασμοί και τα δάνεια, να μείνουμε προστατευμένοι και μακριά από τον ιό, να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς.

Σε αυτή τη νέα δοκιμασία για τον ελληνικό λαό εμείς είμαστε δίπλα του. Δεν θα αφήσουμε αυτήν την κρίση να γίνει άλλη μια ευκαιρία για τους λίγους και πρόβλημα επιβίωσης για τους πολλούς.

Μαζί θα δώσουμε τους αγώνες, μαζί θα δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις που θα δώσουν ξανά στον πολίτη το δικαίωμα να σηκώσει το βλέμμα πέρα από τον καθημερινό του αγώνα.

Απέναντι στις Συντηρητικές επιλογές της Κυβέρνησης, στην προπαγάνδα και στην παραπληροφόρηση, στο Λαϊκισμό, στις εύκολες λύσεις και στα ψευτοδιλήμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμείς απαντάμε με ένα σχέδιο ανασύνταξης και ανάκαμψης της χώρας.

Είναι το αναγκαίο άλμα προς τα μπρος.

Σχέδιο που δεν θέλει και δεν μπορεί να κάνει η ΝΔ.

Φυσικά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι κολλημένοι στο παρελθόν.

Το Κίνημα Αλλαγής, συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και έκφραση της προοδευτικής παράταξης σήμερα, είναι εδώ για τη Νέα Προοδευτική Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ασπίδα για τη Δημοκρατία , στήριγμα για την κοινωνία.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...