Φάρος πολιτισμού σε χαλεπούς καιρούς

Του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

Πηγή: olymposvoiceblogspot.com.

Μία πολύ σημαντική λογοτεχνική και πνευματική συνάντηση πραγματοποιήθηκε τέσσερις ολόκληρες ημέρες στην Πάτρα!
Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας έλαβε χώρα 10 -13 Δεκεμβρίου 2020, “ζωντανά” στο… διαδίκτυο!
Γενικός θεματικός τίτλος: «National Poets» («Εθνικοί Ποιητές») με τη συμμετοχή 60 ποιητών και ποιητριών από 16 διαφορετικές χώρες του κόσμου!
Ποιητές δημιουργοί του σήμερα, έδωσαν το παρόν, είτε με την ποίησή τους είτε με τις ομιλίες τους στις “στρογγυλές τράπεζες” που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Εισηγήσεις ποιητών και διανοουμένων που αντάλλαξαν απόψεις έχοντας κοινό παρανομαστή την σύγχρονη ποίηση, την ποίηση του καιρού μας, ακόμη και μέσα από το ψυχολογικό βάρος της καραντίνας ή του φόβου του θανάτου.
Το Φεστιβάλ χωρίς υπερβολή ήταν ένα ανοιχτό παράθυρο στο κόσμο, ένας κωδικός για την “κατ΄εξαίρεση μετακίνηση πολιτών” στους δρόμους όπου καραδοκεί ο αόρατος εχθρός covid-19 !

 






Η συμμετοχή ξένων ποιητών από την Ινδία, την Ισπανία, την Πολωνία,  την Ιταλία, και άλλες 12 χώρες πιστοποίησε τον τίτλο “Διεθνές”, προσδίδοντας όχι μόνο κύρος αλλά μεταλαμπαδεύοντας το μήνυμα, ότι αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, μέσω της τεχνολογίας, δεν είναι παρά ένα μεγάλο -λογοτεχνικό εν προκειμένω- καφενείο, με την ποίηση να ενώνει και να αποτελεί καθαρτήριο των ψυχών τούτες τις μέρες του εγκλεισμού, που τόσο όλοι έχουμε ανάγκη.

Θα έλεγε κανείς ότι η μοναχικότητα όχι ως επιλογή αλλά ως αναγκαίο κακό, μπορεί να αποτελεί ιδανική συνθήκη για τον δημιουργό για να καταγράψει την έμπνευσή του, αλλά μέσα από το φεστιβάλ ήταν ηλίου φαεινότερον η ανάγκη της επικοινωνίας, μεταξύ των ανθρώπων και δη των λογοτεχνών ή των διανοουμένων αν θέλετε.
Καθημερινά οι συζητήσεις είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ειπώθηκαν σπουδαία πράγματα για την ποίηση. Αίσθηση όμως προκάλεσε η συζήτηση της τελευταίας ημέρας με τη συμμετοχή τεσσάρων αξιόλογων συγγραφέων και κριτικών λογοτεχνίας (Νίκος Λάζαρης, Γιώργος Μπλάνας, Ηλίας Μαλεβίτης, Κώστας Κουτσουρέλης) οι οποίοι μίλησαν για τη μάστιγα της λογοκλοπής στη χώρα μας, με τόλμη, χωρίς περιστροφές, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους (αλλά και τα …ονοματεπώνυμά τους). 

Σε αντίθεση με τις εισηγήσεις της πρώτης ημέρας που έδωσαν την αίσθηση ενός “κλειστού φιλολογικού σεμιναρίου δημιουργικής γραφής”, που προκάλεσε αμηχανία κι έκανε αλγεινή εντύπωση. Ευτυχώς “προσωρινά”!
Εν κατακλείδι ήταν ένα Φεστιβάλ Ποίησης, που αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, σε όλους όσους συμμετείχαν.
To 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2020 διοργάνωσαν το «Γραφείον Ποιήσεως» και το λογοτεχνικό site «Culture Book» με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την υποστήριξη του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, τη Greek Library of London, καθώς και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αχαΐας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών και το Δήμο Καλαβρύτων.

Στο 4ήμερο διαδικτυακό φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6 ποιητικές συναντήσεις και η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» 2020.

 


Bραβεία Jean Moreas 2020
* Μεγάλο Βραβείο Jean Moreas Για το Σύνολο του Έργου και την Συνολική Προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα.
Στον Αλέξη Ζήρα.
* Ειδικό Βραβείο “Κωστής Παλαμάς”
Στον Κωστή Παπακόγκο
* Βραβείο για την ανάδειξη των Ελληνικών Γραμμάτων.
Στην Mariarosa Caracausi
*, Βραβείο Καλύτερης Ποιητικής Συλλογής του 2019
Στον Παναγιώτη Νικολαΐδη για την συλλογή
” Η Νύφη του Ιούλη” Εκδόσεις Σμίλη.
*Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου για συλλογή που εκδόθηκε το 2019 εξημισείας στην
Πηνελόπη Ζαρδούκα για τη συλλογή “Αιωρείν” Εκδόσεις Θράκα.
Και στην Φιλία Κανελλοπούλου για τη συλλογή “Το Μέσα Μου” Εκδόσεις Οροπέδιο.

Υπεύθυνοι διοργάνωσης:
Αντώνης Δ. Σκιαθάς, πρόεδρος «Γραφείου Ποιήσεως».
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, πρόεδρος Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, Μαρία Αλανιάδη, Διεύθυνση Οργάνωσης Φεστιβάλ.

Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν  στους διοργανωτές, σε όλους όσους συμμετείχαν, με την ευχή το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας να μας δώσει την ευκαιρία να ανταμώσουμε όλοι μαζί στην Αχαϊκή πρωτεύουσα “απεγκλωβισμένοι”, να συμμετέχουμε ή να παρακολουθήσουμε τις εργασίες, σε αυτό το μεγάλο λιμάνι της ποίησης που μπορεί κάθε χειμώνα να γίνεται το αγκυροβόλι μας.

 


Θεοχάρης Μπικηρόπουλος

συγγραφέας-blogger

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...