Τ. Παππάς: Χωρίς τους συνταξιούχους, η Ελλάδα θα είχε καταστραφεί

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Τρίτωσε το κακό για τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως δεν… το έχει με τους ανθρώπους που επιλέγει για να τον συμβουλεύουν. Την αρχή έκανε ο διπλωματικός σύμβουλός του κ. Ντόκος, ο οποίος είχε δηλώσει ότι κάτω από προϋποθέσεις το θέμα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο μπορεί η Ελλάδα να το συζητήσει.

Υστερα από τον χαμό που έγινε έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν έγινε δεκτή. Τη σκυτάλη πήρε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, αντιναύαρχος Διακόπουλος, ο οποίος δεν δίστασε να παραδεχτεί δημοσίως, κόντρα σε όσα διακινούσε η κυβερνητική προπαγάνδα μέχρι εκείνη τη στιγμή, ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Νέος χαμός. Αυτή τη φορά η παραίτηση έγινε δεκτή. Το τρίτο χτύπημα ήρθε από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, τον Αλέξη Πατέλη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Βήμα» (30-8-2020) είπε: «Σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους». Η αισθητικοποίηση του επερχόμενου εγκλήματος. Για κανιβαλισμό και μοντέλο Πινοσέτ έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με τρεις ανακοινώσεις (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Παππάς), αλλά το θέμα έμεινε εκεί. Μέχρι τώρα, αν εξαιρέσει κανείς τις αντιρρήσεις που κατέθεσαν κάποια μέσα ενημέρωσης που εκφράζουν τη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά», δεν υπήρξε αντίδραση από υπουργούς, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το μέγαρο Μαξίμου.

Προφανώς ο κ. Πατέλης δεν υπερέβη τα εσκαμμένα, δεν πρόδωσε τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος, δεν εξέθεσε τον αρχηγό του, όπως κατηγορήθηκαν (κακώς κατά τη γνώμη μου) ότι έπραξαν οι άλλοι δύο σύμβουλοι. Είπε όσα έχουν στο μυαλό τους ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υφυπουργός που έχει αναλάβει να ανασκολοπίσει το ασφαλιστικό. Ενδεχομένως να ήταν περισσότερο ωμός απ’ όσο χρειαζόταν στην παρούσα φάση με την οικονομική κρίση προ των πυλών – και λόγω της πανδημίας και λόγω των απίστευτων ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης.

Νεοφιλελεύθερος είναι ο άνθρωπος, την ομάδα που έχει θεοποιήσει το αόρατο χέρι της αγοράς υπηρετεί με θρησκευτική ευλάβεια, σχέδια που θα (απο)ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα προς όφελος των οικονομικά ισχυρών είναι επιφορτισμένος να επεξεργαστεί και το κάνει με πάθος ιερομόναχου. Αλλωστε γι’ αυτό πληρώνεται, και μάλιστα αδρά. Οπότε απορώ γιατί διάφοροι εκπλήσσονται δυσάρεστα με αυτά που ξεστόμισε.

Προτιμότερη η αμασκάρευτη αλαζονεία από την ψιμυθιωμένη υποκρισία. Αλήθεια, τι περίμεναν να ακούσουν; Για κοινωνική αλληλεγγύη, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για προστασία των ασφαλισμένων, για ενίσχυση των Ταμείων, για αύξηση των δημοσίων δαπανών; Αυτά είναι ιδεοληψίες της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της παλιάς Σοσιαλδημοκρατίας που νοσταλγούν τα κοινωνικά συμβόλαια της χρυσής 35ετίας. Σήμερα ισχύει ο κανόνας της δημιουργικής καταστροφής. Οσοι περισσεύουν στον Καιάδα.

Οι περισσότεροι ας βολευτούν με τα βοηθήματα που θα τους δίνει το μικρό, ευέλικτο και επιτελικό κράτος των φυσικών ιδιοκτητών της χώρας. Δεν ξέρω πού βρισκόταν ο κ. Πατέλης τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, όταν η Ελλάδα έζησε το σοκ της κατάρρευσης, από το οποίο δεν έχει συνέλθει.

Καλό είναι πάντως να ρωτήσει κάποιους στο μέγαρο Μαξίμου ή στο κόμμα του (αν είναι μέλος και δεν είναι κι αυτός φερτός) για να του πουν ότι αν δεν υπήρχαν οι κουτσουρεμένες συντάξεις των παππούδων και των γιαγιάδων, αν δεν εκφραζόταν στην πράξη και με περίσσια γενναιοδωρία η αλληλεγγύη των απόμαχων προς τους νέους και τους μεσήλικες (27% η ανεργία), η χώρα θα είχε καταστραφεί.

Για τύπους σαν τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού έγραφε πριν από πολλά χρόνια ο Βίλχελμ Ράιχ: «Η κοινωνία μας θα είχε πολύ βελτιωθεί, αν οι κορυφαίοι κοινωνιο-οικονομολόγοι σχημάτιζαν της γνώμες τους όχι στα πανεπιστημιακά γραφεία, αλλά στο κρεβάτι της άρρωστης ανθρωπότητας, στους δρόμους, στις φτωχογειτονιές, μέσα στους άνεργους και τους φτωχούς» (σελ. 55 «Γιατί επικράτησε ο Χίτλερ;», Καστανιώτης). Ασημαντολογίες; Αριστερίστικες ιδεοληψίες;

Ανάγωγα

«Ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορεί να προστατεύσει η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές, όπως αποδείχτηκε χτες με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, που αν και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν φαίνεται να ήταν ενταγμένος σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιά!» αναφέρει το ΚΚΕ. Μα, πού τα είδε αυτά ο Περισσός; Τα κανάλια δεν θεωρούν σοβαρό το θέμα. Το έχει πει, άλλωστε, ο Ιγνάσιο Ραμονέ: «Αληθινό είναι ό,τι το σύνολο των ΜΜΕ αναγνωρίζει ως τέτοιο».

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...