Τ. Παππάς: Στην περίπτωση Σαμαρά, η σιωπή… δεν είναι χρυσός


Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πηγή: efsyn,gr
 
 
Η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.» (6-10-2018) είπε επί λέξει για το Μακεδονικό: «Η εθνική γραμμή του 2008 δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν το 2014». Τι έλεγε η εθνική γραμμή του 2008; Σύνθετη ονομασία (θα περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία με κάποιον προσδιορισμό) erga omnes (για όλες τις χρήσεις). Ποιος ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2014; Ο Αντώνης Σαμαράς. Την Κυριακή ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας στην Καβάλα δήλωσε ότι «η Μακεδονία είναι μία και μόνη, η ελληνική Μακεδονία μας». Κάτι τρέχει εδώ. Κάποιος λέει ψέματα και μάλιστα χοντρά:
■ Ο Αντώνης Σαμαράς έχτισε την καριέρα του πάνω στο Μακεδονικό. Εριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1993, δηλαδή τη δική του κυβέρνηση, για να προλάβει το κακό, όπως είχε πει, που ετοιμαζόταν να κάνει ο μέντοράς του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο εθνικό θέμα. Αλλη ήταν η αιτία, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά ας το αφήσουμε.
■ Εφτιαξε κόμμα, την Πολιτική Ανοιξη, με βασικό καθήκον την υπεράσπιση της ελληνικότητας της όλης Μακεδονίας. Η Πολιτική Ανοιξη ήταν ένας στην κυριολεξία μονοθεματικός σχηματισμός.
■ Επιβίωσε για μερικά χρόνια, απέτυχε, ο ιδρυτής της πέρασε για ένα διάστημα την πολιτική έρημό του, δική του φράση, και επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία άνευ όρων, με πεσμένα τα φτερά, την εποχή που αρχηγός της ήταν ο Κώστας Καραμανλής.
■ Εγινε ευρωβουλευτής, εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας και διορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή υπουργός Πολιτισμού. Το 2008 ο προϊστάμενός του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ εκπόνησε τη γραμμή «σύνθετη ονομασία erga omnes».
Προκύπτουν λοιπόν τα εξής ερωτήματα:

  • 1) Οταν ο αρχηγός του Κώστας Καραμανλής εξήγγειλε την πολιτική της σύνθετης ονομασίας erga omnes, ο κ. Σαμαράς βρισκόταν στη Νέα Δημοκρατία. Εξέφρασε κάποια αντίρρηση, έστω ιδιωτικώς; Δημοσίως πάντως δεν έβγαλε κιχ. «Πατριωτισμός δωματίου» λέγεται αυτό.
  • 2) Γιατί δέχτηκε την πρόταση του Κ. Καραμανλή να γίνει υπουργός σε μια κυβέρνηση που είχε ενδοτική γραμμή στο μείζον γι’ αυτόν θέμα της Μακεδονίας; Να υποθέσω ότι είχε αλλάξει γνώμη ή απλώς συμπεριφέρθηκε σαν επιτήδειος οπορτουνιστής;
  • 3) Την εποχή που ήταν πρωθυπουργός στη συμμαχική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (2014), ο υπουργός του Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στον ΟΗΕ επισήμανε ότι η θέση της Ελλάδας στο Μακεδονικό ήταν αυτή που είχε καταθέσει ο Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία erga omnes. Είχε διαφωνήσει ο κ. Σαμαράς με την πρωτοβουλία του υφισταμένου του; Ο κ. Βενιζέλος λειτούργησε ερήμην του κ. Σαμαρά; Αν ο κ. Σαμαράς είχε διαφορετική άποψη, γιατί δεν επανέφερε στην τάξη τον κ. Βενιζέλο ή γιατί δεν διατύπωσε ενστάσεις; Σε τόσο υψηλό επίπεδο (ΟΗΕ) ένας υπουργός μπορεί να κάνει του κεφαλιού του; Επιτήδειος οπορτουνιστής ξανά ο κ. Σαμαράς;

Η κοροϊδία έχει και όρια. Για τον Αντ. Σαμαρά το Μακεδονικό ήταν, είναι και θα είναι ένα πρόσχημα. Επέλεξε τη σιωπή για να μπορέσει να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, να γίνει υπουργός και στη συνέχεια αρχηγός του κόμματος. Επέλεξε τη σιωπή για να παραμείνει πρωθυπουργός το 2014. Στην περίπτωσή του όμως η σιωπή δεν είναι χρυσός. Στην περίπτωσή του «η σιωπή ισοδυναμεί με ψέμα» όπως έλεγε ο Ισπανός ποιητής και φιλόσοφος Μιγκέλ ντε Ουναμούνο.

Ανάγωγα

Εκλογές ζήτησε από την Αρτα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Σιγά σιγά θα καλύψει όλη την επικράτεια διατυπώνοντας το ίδιο αίτημα, ώστε να μη μείνει καμία πρωτεύουσα νομού με το παράπονο. Δεν ξέρω αν θα προλάβει τις κωμοπόλεις, τα κεφαλοχώρια, τα χωριά, τους οικισμούς, αλλά, αν επιταχύνει λίγο τον ρυθμό του, μπορεί και να τα καταφέρει.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...