Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”
Και οι τρεις είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της τραγωδίας. Και οι τρεις διέπραξαν κολοσσιαία λάθη είτε από πρόθεση είτε από αλαζονεία. Ο ένας αρνιόταν πεισματικά τον πρώτο καιρό να κάνει τεστ, αν και είχε έρθει σε επαφή με ανθρώπους που στη συνέχεια νόσησαν και προσπαθούσε να πείσει τους υπηκόους του ότι δεν τρέχει κάτι σοβαρό, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί κανονικά γιατί μεγαλύτερος κίνδυνος από τον ιό είναι οι συνέπειες στην οικονομία και εκεί οφείλουμε να ρίξουμε το βάρος.
Και σαν καλός συνωμοσιολόγος χρέωσε την ευθύνη στην Κίνα. Κομμουνιστές λένε ότι είναι αυτοί που τη διοικούν, άρα κομμουνιστικός ο ιός, τον οποίο μάλλον κατασκεύασαν σε μυστικό εργαστήριο κάπου στην αχανή χώρα τους και μετά με ασθενείς-καμικάζι τον διέσπειραν στον πλανήτη με προφανή στόχο να τον ελέγξουν.
Οταν τα πράγματα ζόρισαν και η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και τα φληναφήματα περί βρόμικου κινέζικου σχεδίου δεν απέδιδαν, είπε να το παίξει αρχιστράτηγος σε καιρό πολέμου και ξεκίνησε να παίρνει μέτρα. Ηταν όμως αργά και τώρα τρέχει και δεν φτάνει. Φοβάται μήπως η εγκληματική τακτική που ακολούθησε του στοιχίσει στις εκλογές που θα γίνουν (;) σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις εταιρείες μετρήσεων, ήταν το ακλόνητο φαβορί και θα τις κέρδιζε πανηγυρικά. Αν όμως τα πράγματα εξελιχθούν δραματικά, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι επιστήμονες, τότε ίσως βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Ο άλλος θέλησε να υποδυθεί τον ειδικό και για να ξεχωρίσει από τους ομολόγους του εφάρμοσε τη δολοφονική λογική που ακούει στο όνομα «ανοσία της αγέλης», δηλαδή να εξουδετερωθεί ο ιός διά της μολύνσεως όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων ώστε να επέλθει ανοσία. Η διαφορά της λέξης «ανοσία» από τη λέξη «ανοησία» είναι το γράμμα «η» που προφέρεται ήτα και διαφέρει από την άλλη ήττα κατά ένα «ταυ». Η ήττα που υπέστη η συγκεκριμένη αντίληψη του ανεκδιήγητου ηγέτη ήταν συντριπτική. Μιλάμε για πανωλεθρία.
Προσεβλήθη και ο ίδιος, τον βρίζουν και τα φιλικά στο κόμμα του μέσα ενημέρωσης και τώρα, από την καραντίνα του πολυτελούς γραφείου του, δίνει εντολές για σκληρά μέτρα που μέχρι πριν από μερικές μέρες θεωρούσε περιττά και χλεύαζε όσους συναδέλφους του σε γειτονικές χώρες κινούνταν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτός έχει κερδίσει προσφάτως εκλογές, ωστόσο στο κόμμα του υπάρχει ένα «συμβούλιο σοφών» το οποίο είναι άτυπο αλλά πανίσχυρο και σε έκτακτες συνθήκες, όπως είναι οι σημερινές, για να μη χαθεί η εξουσία, αλλάζει τον πρωθυπουργό. Τη δύναμη του συγκεκριμένου διευθυντηρίου την είχε νιώσει και η κυρία που πίστευε ότι δεν υπάρχει κοινωνία, παρά μόνον άτομα.
Ο τρίτος αρνητικός πρωταγωνιστής είναι η επιτομή της αλαζονείας. Θεωρεί ότι η χώρα του έχει αδικηθεί από την Ιστορία, δεν κατέχει όσα δικαιούται και κάποτε της ανήκαν, έχει τσακωθεί σχεδόν με όλους τους γείτονές του, ερωτοτροπεί πότε με τον έναν ισχυρό και πότε με τον άλλον για να πάρει απ’ όλους κάτι, αν και εκλεγμένος (;) συμπεριφέρεται σαν εστεμμένος μονάρχης, πίστευε ότι ο ιός θα υποχρεωθεί από τον Θεό να κάνει παράκαμψη και θα συνεχίσει για αλλού τη δολοφονική δράση του, καμωνόταν τον άτρωτο και σύστηνε στους ανθρώπους για να προστατευτούν να πίνουν πετιμέζι όπως αυτός, και έδωσε εντολή στις υπάκουες έτσι κι αλλιώς κρατικές υπηρεσίες να μη δραματοποιούν την κατάσταση με τα κρούσματα και τα θύματα. Οι εσκεμμένα πειραγμένοι αριθμοί συνηγορούσαν υπέρ της εκδοχής του θαύματος.
Οπως όλα τα θαύματα, έτσι κι αυτό κράτησε… τρεις μέρες. Οταν η λαίλαπα της πανδημίας χτύπησε ανελέητα τη χώρα του, έπεσε σε κατάθλιψη. Εχει ξεμείνει και από εχθρούς. Ποιον εξωτερικό παράγοντα να στοχοποιήσει; Ολοι οι συνήθεις ύποπτοι αντίπαλοί του που υποτίθεται ότι απεργάζονται σχέδια για να τον βλάψουν και να απειλήσουν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας του έχουν επιβάλει καθεστώς καραντίνας στις χώρες τους.
Τους εσωτερικούς εχθρούς τους έχει φυλακίσει ή τους έχει αναγκάσει να ζουν εξόριστοι σε άλλους τόπους. Και ο λαός του που τον αποθέωνε και του έδινε θηριώδη ποσοστά στις εκλογικές μάχες; Εχει αρχίσει να δυσφορεί. Τον αμφισβητεί. Δεν γίνεται να τους φιμώσει όλους. Είναι πολλοί. Η τριπλέτα του αίσχους: Τραμπ, Τζόνσον, Ερντογάν.
Ανάγωγα
Πέπε Μουχίκα, πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης: «Χάρη σε αυτή την παγκόσμια τρομοκρατία, θα μπορούσε να προκύψει λίγο περισσότερη γενναιοδωρία και λιγότερος εγωισμός. Αλλά αναρωτιέμαι γιατί οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να συσσωρεύουν άχρηστα χρήματα. Μιλώ για τους δισεκατομμυριούχους, τους ανθρώπους που γερνούν συγκεντρώνοντας πλούτο». Μα, για να δωροδοκήσουν τον φύλακα και να τους αφήσει να μπουν στον Παράδεισο.