Τ. Παππάς: Η γελοιοποίηση όσων “μετακινούμενων” (χειροκροτητών) διολισθαίνουν στον γενιτσαρισμό

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Τα κόμματα εξουσίας, για να παραμείνουν κόμματα εξουσίας, πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικά. Οφείλουν να προσαρμόζουν την ιδεολογική πλατφόρμα τους και την πολιτική γραμμή τους ώστε να ικανοποιούν ευρύτερες ομάδες πληθυσμού. Να γίνουν ευρύχωρα σε όλα τα επίπεδα αν θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι διακηρύξεις και τα εκλογικά προγράμματά τους είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε ο κάθε πολίτης να βρίσκει εκείνα τα στοιχεία που θα τον οδηγήσουν να τα επιλέξει στην κάλπη, έστω χωρίς ενθουσιασμό, έστω με τη λογική του μικρότερου κακού.

Η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά την πτώση της χούντας επιχείρησε με όχημα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό να εκφράσει τους πολίτες που κινούνταν από τις παρυφές της Ακρας Δεξιάς μέχρι τα όρια της Κεντροαριστεράς. Απορρόφησε στελέχη της Εθνικής Παράταξης και προσωπικότητες του Κέντρου που δεν συμφωνούσαν με τη σοσιαλιστική ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ’70.

Το ΠΑΣΟΚ επινόησε τα σχήματα της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας και των μη προνομιούχων στα οποία χώραγαν σχεδόν οι πάντες, εκτός από τους ακροδεξιούς, τους κομπραδόρους και την οικονομική ελίτ. Εξαφάνισε το Κέντρο και πολιόρκησε την Αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση που είχε τη Νέα Δημοκρατία κόμμα-πυλώνα, εμφανίστηκε ως μέτωπο όλων των προοδευτικών δυνάμεων με ειδική αναφορά στις πιο ριζοσπαστικές συνιστώσες και κατάφερε μέχρι τον Ιούλιο του 2015 να ενσωματώσει αρκετές από τις συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πολλούς ανέστιους αριστερούς.

Η συνύπαρξη των διαφόρων ρευμάτων εντός των κομμάτων δεν ήταν πάντα ειρηνική. Και συγκρούσεις υπήρχαν και φυγόκεντρες τάσεις αναπτύχθηκαν και διασπάσεις έγιναν. Ωστόσο, οι όποιες απώλειες από τη διαρροή στελεχών και ψηφοφόρων καλύφθηκαν από τις μετακινήσεις οπαδών και στελεχών γειτονικών χώρων. Οι ηγετικές ομάδες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ (την εποχή της παντοδυναμίας του) και του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωναν συστηματικά επιθέσεις φιλίας για να προσελκύσουν ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, μικρότερων και συγγενικών ιδεολογικά, και επιβράβευαν τους «επώνυμους» που αποφάσιζαν να αλλάξουν στρατόπεδο με κυβερνητικές ή κρατικές θέσεις (όταν βρίσκονταν στην εξουσία) και με υποσχέσεις για αξιοποίησή τους σε περίπτωση νίκης (όταν ήταν στην αντιπολίτευση).

Επρόκειτο για την τακτική της αμφίπλευρης διεύρυνσης – και προς τα αριστερά τους και προς τα δεξιά τους. Οι μετακινούμενοι παράγοντες (με λίγες εξαιρέσεις) για να αποδείξουν στους ευεργέτες τους, στην κοινωνία, ίσως και στους εαυτούς τους (η συνείδηση ακόμα και φασκιωμένη κάποιες στιγμές γρατζουνάει και γίνεται ενοχλητική) ότι έχουν ειλικρινώς μετανιώσει για τις επιλογές που είχαν κάνει μέχρι τότε, ότι ήταν τυφλοί και ανέβλεψαν, δογματικοί και λογικεύτηκαν, ότι τα κίνητρά τους δεν είναι ιδιοτελή και δεν πρόκειται να αλλαξοπιστήσουν ξανά, γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Οι πιο φανατικοί. Πρώτοι στη μάχη κατά των εχθρών του καινούργιου αφεντικού.

Υπερασπίζονται με πάθος το νέο κόμμα τους, συμφωνούν με όλες τις αποφάσεις του, αποθεώνουν τον νέο αρχηγό τους, εξωραΐζουν την πολιτική του, ρυπαίνουν τον δημόσιο διάλογο με αηδιαστικές κολακείες ανακαλύπτοντας σ’ αυτόν χαρίσματα που ούτε ο ίδιος πιστεύει πως έχει, επιτίθενται με μένος εναντίον των παρατάξεων από τις οποίες είχαν περάσει για κάμποσα χρόνια, όταν κατέχουν πόστα κάνουν πράγματα που ούτε οι νέοι φίλοι τους θα είχαν διανοηθεί να κάνουν, όταν βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις στα μέσα ενημέρωσης πλειοδοτούν στους διαγωνισμούς της εξαπάτησης, ντύνουν με μεγάλες λέξεις τις σκοτεινές προθέσεις τους, παριστάνουν το καλό, ενώ είναι το κακό, άλλοτε πολεμοκάπηλοι για να πλήξουν τον αντίπαλο, άλλοτε πασιφιστές για να δικαιολογήσουν τον αρχηγό και φτάνοντας στον πάτο δεν διστάζουν να κανιβαλίσουν την προηγούμενη διαδρομή τους. Τους είναι αδιάφορο ότι φλερτάρουν με τη γελοιοποίηση, τους είναι αδιάφορο ότι διολισθαίνουν στον γενιτσαρισμό, τους είναι αδιάφορο ότι χάνουν τους φίλους τους.

Πολιτικοί και δημοσιολόγοι αυτού του φυράματος υπάρχουν μπόλικοι στη δημόσια σκηνή. Πρώην κομμουνιστές, πρώην αριστεροί, πρώην εκσυγχρονιστές. Γενικώς πρώην. Τώρα θαυμάζουν τη Δεξιά. Τώρα μισούν την Αριστερά. Τώρα ντρέπονται για το παρελθόν τους. Μερικοί θα γίνουν εξιλαστήρια θύματα γιατί, ως γνωστόν, τους προδότες ουδείς τους εκτιμά, ούτε και εκείνοι που ευνοήθηκαν από την προδοσία. Κάποιοι -οι εξ επαγγέλματος οπορτουνιστές- θα κοιτάξουν να βολευτούν σε άλλη κομματική στέγη όταν θα γυρίσει ο καιρός. Οι πιο αξιοπρεπείς -υπάρχουν και τέτοιοι- θα επιλέξουν την ιδιώτευση.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...