Τσίπρας: Στα χρόνια μας, η Ελλάδα ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Παρεμβάσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί Διεθνούς Προστασίας

Πρωτολογία

Θα ήθελα ξεκινώντας να σας θυμίσω μια γνωστή λαϊκή ρήση, που λέει: «Όλα εδώ πληρώνονται». Αυτό υπάρχει βεβαίως, για όσα συμβαίνουν στη ζωή μας, αλλά τελικά ισχύει και για όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή.
Άκουσα πριν από λίγο τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη και έχω την αίσθηση ότι ο σημερινός λογογράφος πρέπει να ήταν απ’ αυτούς της κεντροαριστεράς που έχει προσλάβει στο Μαξίμου. Διότι όλοι σχεδόν οι Βουλευτές σας, κύριε Μητσοτάκη, που ανέβηκαν σε αυτό το Βήμα είχαν τελείως διαφορετική γραμμή από τη γραμμή την οποία εκπέμψατε εσείς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναφορά σας στον Αντετοκούνμπο και στη μαθήτρια από την Αφρική που κρατούσε την ελληνική σημαία και ήσασταν ιδιαίτερα περήφανος, όπως και όλοι μας, γι’ αυτό.
Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, εθνικό ζήτημα όπως το προσφυγικό, βρίσκεστε αντιμέτωποι, θα έλεγα εγκλωβισμένοι ανάμεσα στη ρητορική που αναπτύσσατε προεκλογικά -και συνεχίζουν να αναπτύσσουν οι περισσότεροι Βουλευτές, πολιτευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι του κόμματος σας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στις δημόσιες παρεμβάσεις τους- και από την άλλη στη σοβαρότητα του προβλήματος, το οποίο τώρα εσείς πρέπει να το διαχειριστείτε και να δώσετε λύσεις.
Ως Αντιπολίτευση, λοιπόν, υιοθετήσατε μια ακραία ρητορική. Δεν διστάσατε να το κάνετε και σε άλλα θέματα, κρίσιμα, εθνικά. Το κάνατε και στο προσφυγικό. Βασικός σας στόχος, ήταν ακόμα και σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα ήταν να καβαλήσετε αυτό το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού που είναι μεγάλο κύμα και όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι υπαρκτό και μεγάλο κύμα στην Ευρώπη, έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις και δημιουργεί και προϋποθέσεις στο να βρεθούν και κοντά σε κυβερνήσεις οι εκπρόσωποι αυτού του κύματος, σε σημαντικές χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία. Μπροστά  βεβαίως, στο σκοπό σας να μπορέσετε να χαϊδέψετε τα αυτιά, να προσελκύσετε τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες ενός κόσμου, χρησιμοποιήσατε σχεδόν όλα τα μέσα, είπατε συνειδητά ψέματα, ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία. Έτσι λέγατε. Την στιγμή που στις πλάτες της χώρας μας έσκαγε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο -στις δικές μας πλάτες έσκασε-, την ίδια στιγμή μιλούσατε για ιδεοληψίες της Αριστεράς και μας κατηγορούσατε ότι δεν φυλάμε τα σύνορα. Και όταν σας μιλούσαμε για διεθνές δίκαιο και για την υποχρέωση της χώρας με βάση το δίκαιο της θάλασσας να διασώζουμε ευάλωτους ανθρώπους που κινδυνεύουν και όχι να τους επαναπροωθούμε με κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε νέα Φαρμακονήσια, εσείς τότε μας χλευάζατε ότι δήθεν είμαστε απάτριδες και δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων.
Και τι δεν είπατε, προκειμένου να μας κάνετε κριτική ακόμα και σε αυτό το ευαίσθητο, το δύσκολο, το πολύπλοκο διεθνές ζήτημα. Μέχρι που υποσχεθήκατε ότι από την επομένη των εκλογών θα τελειώσουν τα αστεία και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, γνωρίζοντας ότι επιτέλους υπάρχει κράτος σε αυτόν τον τόπο, θα σταματήσουν να έρχονται.
Και δεν πέρασαν τρεις μήνες από την εκλογή σας και εκεί που πέρναγαν πενήντα, ξανάρχονται εκατόν πενήντα και διακόσιοι και διακόσιοι πενήντα! Διπλασιάστηκαν, τριπλασιάστηκαν οι ροές μόλις εκλεγήκατε. Δεν ευθύνεστε προφανώς εσείς γι’ αυτό, αλλά κοιτάξτε μία ειρωνεία της τύχης. Και πού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία που τους προσκαλούσαν όλους αυτούς που πολλαπλασιάστηκαν; Στην αντιπολίτευση. Δεν μπορούσατε, λοιπόν, να δώσετε μια τέτοια δικαιολογία.
Τότε, λοιπόν, ανακαλύψατε ότι το προσφυγικό -και μεταναστευτικό, γιατί τώρα το είπατε προσφυγικό-μεταναστευτικό και θα σας εξηγήσω γιατί αυτό είναι προβληματικό, αλλά εν πάση περιπτώσει- αυτό που είπατε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπως εσείς το βαφτίσατε,  είναι γεωπολιτικό πρόβλημα. Το ανακαλύψατε. Συγχαρητήρια, καλωσορίσατε στην πραγματικότητα, έχω να σας πω.
Βεβαίως, για όλα όσα μας κατηγορήσατε δεν βρέθηκε κανένας από εσάς να πει έστω ότι ήταν υπερβολή, βρε αδελφέ, κάναμε λάθος, μία συγγνώμη για όλους αυτούς τους ακροβατισμούς του προηγούμενου διαστήματος.
Μόνο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε τη Μόρια τον Ιούλιο και –προς τιμήν του τότε- μίλησε για τη θετική του εντύπωση από την πληρότητα των υπηρεσιών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όταν, όμως, κι αυτός βρέθηκε μπροστά στις αντιφάσεις των δικών σας πολιτικών επιλογών, τότε θυμήθηκε ότι αυτό που παρέλαβε δεν ήταν ακριβώς πληρότητα υπηρεσιών, αλλά «Γκούλαγκ».
Το ερώτημα είναι τι κάνατε αυτούς τους τρεις μήνες μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Δείξατε, κατά την εκτίμησή μου, πόσο ανέτοιμοι ήσασταν να αντιμετωπίσετε μία υπαρκτή κρίση, ένα υπαρκτό διεθνές γεωπολιτικό πρόβλημα που «σκάει», όμως, στη χώρα μας και που είναι μία ανοιχτή πληγή.
Θα μπορούσα να πω χαριτολογώντας ότι στο μόνο ζήτημα που δεν σας τα αφήσαμε στρωμένα, να τρώτε από τα έτοιμα, στο μόνο που χρειάστηκε να αποδείξετε την ετοιμότητά σας και να διαχειριστείτε κρίση, τα κάνατε θάλασσα.
Ετοιμότητα δείξατε, βεβαίως, στο να γεμίσετε το κράτος με «γαλάζιους» μετακλητούς, εσείς που είχατε κάνει σημαία τους μετακλητούς του ΣΥΡΙΖΑ. Τους αυξήσατε και τον μισθό βεβαίως, διότι, παρότι είναι περισσότεροι, δεν μπορούν να παίρνουν τα ίδια χρήματα που περνάνε οι μετακλητοί των προηγούμενων. Οι δικοί σας είναι πιο ικανοί, είναι άριστοι.
Ετοιμότητα δείξατε βεβαίως στο να μοιράζετε το δημοσιονομικό περιθώριο που εμείς δημιουργήσαμε και να μας λέτε κι από πάνω ότι είναι και δικό σας έργο, ότι από τον Ιούλη και μετά ανέκαμψε οικονομία στη χώρα. Πριν, ως γνωστόν, εσείς τα λέγατε αυτά από αυτό εδώ το Βήμα, είχαμε τέταρτο μνημόνιο. Και τώρα από αυτό το τέταρτο μνημόνιο έχετε τη δυνατότητα να δίνετε και παροχές.
Σε αυτά, λοιπόν, δείξατε ετοιμότητα, ήσασταν έτοιμοι. Στην πρώτη πραγματική δυσκολία δείξατε την επιτελική σας ανετοιμότητα, την επιτελική σας ανικανότητα.
Τι κάνατε, λοιπόν, από τον Ιούλη και μετά; Πρώτα απ’ όλα, την πρώτη κιόλας ημέρα, αποφασίσατε να διαλύσετε, να καταργήσετε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αναθέσατε το προσφυγικό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθιστώντας το ζήτημα αυτό ζήτημα καταστολής. Από την πρώτη στιγμή, δείξατε τον λάθος τρόπο με τον οποίο βλέπετε το πρόβλημα. Και διώξατε ανθρώπους με τεράστια εμπειρία στο θέμα αυτό, που είχαν διαχειριστεί κρίσεις και γνώριζαν πώς να τις αντιμετωπίσουν, προφανώς επειδή θεωρήσατε ότι δεν είναι κοντά στις απόψεις σας.
Καθυστερήσατε απαράδεκτα τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τα νησιά στην ενδοχώρα που ήταν έτοιμοι και προγραμματισμένοι και έπρεπε να γίνει αυτή η μεταφορά Ιούλιο μήνα, όχι Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Κι έτσι από περίπου οκτώ χιλιάδες που είχε η Μόρια όταν αναλάβατε, έφτασε να μετρά πέντε χιλιάδες εξακόσιους. Και από πέντε χιλιάδες εξακόσιους που είχε η Μόρια όταν αναλάβατε, σήμερα μέτρα σχεδόν δεκαπέντε χιλιάδες ανθρώπους. Και τα πέντε νησιά όταν αναλάβατε είχαν περίπου δεκαπέντε χιλιάδες, και σήμερα ο πληθυσμός αγγίζει τις τριάντα χιλιάδες.
Στη Σύμη δεν είχαν παραμείνει αιτούντες άσυλο πάνω από είκοσι τέσσερις ώρες τα τριάμισι-τέσσερα χρόνια της προσφυγικής κρίσης. Βγήκε ο Δήμαρχος της Σύμης σε ένα μέσο ενημέρωσης –και τον είδα με τα μάτια μου- και πρόλαβε να πει: «Δεκαέξι χρόνια είμαι Δήμαρχος, δεν έχω ξαναδεί πιο ανίκανη Κυβέρνηση». Έκτοτε βέβαια δεν τον ξαναείδαμε ποτέ στα κανάλια. Ελπίζω να είναι καλά τουλάχιστον ο  άνθρωπος. Θα τον επισκεφτώ στην πρώτη ευκαιρία.
Τώρα, πρόχειρα και κατόπιν εορτής, δημιουργείτε άτυπες δομές φιλοξενίας, χωρίς να εξασφαλίζετε στο ελάχιστο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Μεταφέρετε πρόσφυγες στην ενδοχώρα και όχι μόνον δεν προετοιμάζετε τον τοπικό πληθυσμό, όπως κάναμε εμείς στέλνοντας στελέχη να εξηγήσουν στους ανθρώπους τις ανάγκες και τη συγκυρία, αλλά υιοθετείτε -τα στελέχη σας, εσείς σήμερα προσπαθήσατε να το αποφύγετε- υιοθετούν τα στελέχη σας μια ακραία -τουλάχιστον αυτοί που βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης, στα κανάλια και στις πρωινές εκπομπές- γραμμή, συγκρίνοντας την έλευση των προσφύγων με εισβολή.
Όμως κι εσείς υποπέσατε στο ίδιο λάθος, όχι σήμερα, αλλά υποπέσατε. Συγκρίνατε την έλευση των προσφύγων με την εισβολή των Περσών! Τι να πω πια. Πιστεύω ότι τουλάχιστον θα είχατε τη δυνατότητα να αντιληφθείτε τη διαφορά και τη σημερινή ιστορική συνθήκη.
Βεβαίως η επιλογή σας να μετατρέψετε το προσφυγικό σε προσφυγικό-μεταναστευτικό, προκειμένου να ικανοποιήσετε κάποιους ακραίους ή μάλλον το μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σας και της κοινής γνώμης, δυστυχώς –γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής- όχι μόνο τους ακραίους στο κόμμα σας, είναι λαθεμένη επιλογή. Και είναι λαθεμένη επιλογή, διότι και σήμερα που μιλάμε σχεδόν το 80% των περιπτώσεων έρχονται από εμπόλεμη ζώνη, φεύγουν από τη φωτιά και από τον πόλεμο.
Επίσης, είναι λαθεμένη επιλογή, και θα τη βρείτε μπροστά σας για έναν λόγο, και θα ήθελα γι’ αυτό να σας προειδοποιήσω. Διότι εάν είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, ξέρετε τι θα σας πουν οι Ευρωπαίοι εταίροι όταν θα συζητηθεί το θέμα σε ένα επόμενο Συμβούλιο Κορυφής; «Γιατί να μας ζητάτε μετεγκαταστάσεις,  εφόσον δεν είναι πρόσφυγες και είναι μετανάστες; Γιατί να μας ζητάτε αναθεώρηση του Δουβλίνου; Αφού, λοιπόν, είναι μετανάστες, να συνεννοηθείτε με τις χώρες προέλευσής τους και με την Τουρκία και να τους επιστρέφετε εσείς». Είναι λάθος αυτή η επιλογή που κάνετε και την κάνετε προφανώς για να ικανοποιήσετε την κοινή γνώμη.
Τι πετυχαίνετε, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο; Το μόνο που πετυχαίνετε, κατά την άποψή μου, είναι να δημιουργήσετε στους τοπικούς πληθυσμούς ξενοφοβικές αντιδράσεις κι ύστερα αναρωτιέστε γιατί αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Μα, γιατί σας ακούνε, σας ακούγανε τόσα χρόνια και σας πίστεψαν, γι’ αυτό αντιδρούν.
Τα Βρασνά είναι δικό σας δημιούργημα, ολoδικό σας. Το πρόβλημα, όμως, επιτρέψτε μου, είναι ότι συνεχίζετε να ακροβατείτε μεταξύ της βαριάς και δύσκολης πραγματικότητας που απαιτεί σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, που απαιτεί επιτελικό σχεδιασμό, που απαιτεί και συγκρούσεις, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό, και από την άλλη μεταξύ της ανάγκης σας να συνεχίσετε να χαϊδεύετε τα αυτιά της εκλογικής κοινής γνώμης, της εκλογικής πελατείας και της κοινής γνώμης, που εσείς δημιουργήσατε το προηγούμενο διάστημα, που θέλουν να ακούνε το «παραμύθι»-επιτρέψτε μου την έκφραση- ότι θα είσαστε αμείλικτοι και σκληροί και θα βάλετε τάξη στα σύνορα.
Και συνεχίζετε τα πυροτεχνήματα. Θα κάνετε –λέτε-μαζικές επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία. Αλήθεια το λέτε; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Και επιτρέψτε μου εδώ να κάνω και μία αναφορά. Θα μου πείτε: «Η συμφωνία…», ναι, η δύσκολη αυτή συμφωνία, αλλά αυτή η συμφωνία έχει σημαντικό αποτέλεσμα ότι σταμάτησαν οι θάνατοι στο Αιγαίο, σταμάτησαν και μειώθηκαν οι ροές, αλλά έχει και δυσκολίες. Με βάση αυτή τη συμφωνία, πώς θα το καταφέρετε αυτό;
Και εν τοιαύτη περιπτώσει, μιας και μιλάτε για νούμερα, μας κατηγορείτε ότι κάναμε μόλις χίλιες οκτακόσιες επιστροφές. Αλήθεια είναι αυτό, διότι είναι γνωστά τα προβλήματα που θέλετε να αντιμετωπίσετε, πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρετε να τα αντιμετωπίσετε με αυτό το νομοσχέδιο. Όμως, πέραν των χιλίων οκτακοσίων επιστροφών, υπήρξαν δεκαεπτάμισι χιλιάδες οικειοθελείς επιστροφές στις χώρες καταγωγής, σύμφωνα με το πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, υπήρξαν πάνω από δέκα χιλιάδες επανενώσεις οικογενειών, έφυγαν δηλαδή πάνω από δέκα χιλιάδες άνθρωποι για να επανενωθούν με τις οικογένειες τους που βρίσκονταν στην Ευρώπη και έγιναν και είκοσι δύο χιλιάδες μετεγκαταστάσεις. Όσο εμείς παλεύαμε αυτό το δύσκολο θέμα πάνω από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από την επικράτεια.
Θα κάνετε εσείς τα επόμενα χρόνια πενήντα χιλιάδες επιστροφές στην Τουρκία με την ευρωτουρκική συμφωνία αυτή να είναι σε ισχύ; Νομίζω ότι μάλλον ή δεν έχετε καταλάβει ότι δεν μπορεί να γίνει ή συνειδητά κοροϊδεύετε.
Θα βάζουν, λέει, μεγάλα σκάφη να κάνουν τεχνητούς κυματισμούς ώστε να αλλάζουν κατεύθυνση οι μικρές βάρκες. Μα, ποιος τα λέει αυτά τα πράγματα, είναι δυνατόν;
Ξέρετε ότι όλα αυτά είναι και νομικά αδύνατα, αλλά και τεχνικά αδύνατα. Όμως, εγώ  θα πω ότι, ακόμη κι αν δεν ήταν, όλα αυτά τα δήθεν γενναία νομίζω ότι θα επιφέρουν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Εύχομαι να μην βρεθούμε μπροστά σε αυτές, διότι αν θέλετε να αντιμετωπίσετε το θέμα ως θέμα ασύμμετρης εισβολής και απειλής, πρέπει να ξέρετε ότι οι εισβολείς δεν είναι παρά ταλαιπωρημένοι και ευάλωτοι άνθρωποι, οικογένειες με μωρά παιδιά και αυτές οι ανοησίες ας μείνουν μόνο στα λόγια, γιατί αν δεν μείνουν στα λόγια και ξεφύγουν και στην πράξη, θα έχουμε και άλλα δυστυχήματα και πνιγμούς αθώων ανθρώπων, όπως αυτό το περιστατικό που είδαμε λίγες μέρες πριν έξω από την Κω.
Έχω, λοιπόν, την αίσθηση ότι σήμερα νομοθετείτε περισσότερο για να ικανοποιήσετε την εκλογική σας κοινή γνώμη παρά γιατί ελπίζετε ότι θα καταφέρετε κάτι.
Και για να την ικανοποιήσετε αυτήν προβαίνετε και σε δύο ακόμα απίστευτες απλουστεύσεις. Η πρώτη είναι ότι μετατρέπεται τους πρόσφυγες σε μετανάστες. Η δεύτερη ότι μετατρέπεται το προσφυγικό ζήτημα από διεθνές, από ευρωπαϊκό, σε εθνικό ή ακόμη χειρότερα σε ελληνοτουρκικό.
Όμως, φοβάμαι ότι το χειρότερο από όλα είναι πως έχετε υιοθετήσει μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού της προσφυγικής κρίσης με τα μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, με τις παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το συριακό, λέγοντας μάλιστα κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ έντονοι και να ξεπεράσουμε τη λεπτή γραμμή σε αυτά τα θέματα, διότι θα έχει επιπτώσεις στις ροές. Κυβερνητικός εκπρόσωπος το είπε αυτό.
Εμείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το 2015 δεν είχαμε τριακόσιους  την ημέρα. Είχαμε πέντε χιλιάδες και οκτώ χιλιάδες την ημέρα και είχαμε τους Ευρωπαίους να κλείνουν τα σύνορα. Ήταν πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τη χώρα ακόμα βουτηγμένη στη χρεοκοπία, στην οποία εσείς την είχατε οδηγήσει και μας αφήσατε εμάς να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα!
Ο κίνδυνος να μετατραπούμε τότε σε μαύρο κουτί της Ευρώπης ήταν αληθινός και υπαρκτός. Εύχομαι ειλικρινά να μην ξαναβρεθεί ποτέ ξανά η χώρα μπροστά σε τέτοιο κίνδυνο. Και τότε σας θυμίζω αναζητήσαμε αγωνιωδώς μία λύση και πετύχαμε αυτήν την ευρωτουρκική συμφωνία. Είναι άριστη; Όχι, δεν είναι άριστη. Έχει αδυναμίες και προβλήματα; Έχει αδυναμίες και προβλήματα, αλλά χάρη σε αυτήν ελαττώσαμε δραστικά τις ροές και κυρίως τους θανάτους αθώων ψυχών στο Αιγαίο.
Όσο, όμως, παλεύαμε για αυτήν τη συμφωνία εγώ προσωπικά αναγκάστηκα να πάω τρεις φορές ως Πρωθυπουργός της χώρας στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες. Τρεις φορές μέσα σε έξι μήνες πήγα στην Τουρκία. Ούτε μία στιγμή όμως δεν διανοήθηκα να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσω τον Πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας! Ούτε μία φορά!
Και το ερώτημα είναι αν εσείς πιστεύετε ότι αν είστε πιο σιωπηλοί, αν μιλάτε λιγότερο, αν δεν ξεπερνάτε –όπως το είπε ο κ. Πέτσας επί λέξει- «τη λεπτή γραμμή», τότε θα έχετε καλύτερη συμπεριφορά από την Τουρκία στα θέματα των ροών. Δεν ξέρω αν το πιστεύετε αυτό. Αν το πιστεύετε, κάνετε λάθος.
Σε κάθε περίπτωση διερωτώμαι: Τους τρεις, τέσσερις τελευταίους μήνες –θυμάστε- πριν από τις εκλογές κεντρικό θέμα –δεν υπήρχαν γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ- ποιο ήταν; Μας κατηγορούσατε γιατί σας πείραξε που κάναμε Σάββατο ΚΥΣΕΑ τότε. Εσείς αντιμετωπίζετε το θέμα αυτό, όμως; Πού είναι η φωνή της Ελλάδας απέναντι όχι στη φωνή, αλλά στις επεκτατικές κραυγές της Άγκυρας; Πού είστε εσείς όλοι που είστε τόσο ευαίσθητοι στα εθνικά μας θέματα, που βγαίνατε στα συλλαλητήρια με τις ελληνικές σημαίες για το ονοματολογικό για τους βόρειους γείτονες; Πού κρυφτήκατε τώρα όλοι εσείς; Πού είναι αυτή η ευαισθησία;
Όχι μόνο κρυφτήκατε, αλλά αντί να φωνάζετε για το διεθνές δίκαιο, κραυγάζετε την αδυναμία σας να αρθρώσετε λέξη, την αδυναμία σας να απαιτήσετε την εφαρμογή του κεκτημένου που σας κληροδοτήσαμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία για την παράνομη συμπεριφορά της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Και έρχεται μετά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ.Τσαβούσογλου, και κάνει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις ότι δήθεν η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες! Σε ποιον τα λέει αυτά; Στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που έλαβε τα εύσημα όλης της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου στην κρίση του ’15, στην Ελλάδα που την επισκέφτηκε μέχρι και ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να δώσουν τα εύσημα για τη στάση της στο προσφυγικό!
Και δεν είστε σε θέση να του απαντήσετε επί της ουσίας -τυπικά του απαντήσατε βεβαίως, αλλά επί της ουσίας όχι- όχι, προφανώς όχι, γιατί είναι αληθή αυτά που λέει. Αναληθή είναι, απολύτως ψευδή, απαράδεκτα. Αλλά δεν είστε σε θέση να του απαντήσετε επί της ουσίας να σας πω γιατί. Γιατί τα περισσότερα από αυτά τα οποία ψευδώς μας κατηγορεί οι μισοί Βουλευτές, δήμαρχοι και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας τα έχετε προτείνει κατά καιρούς σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε δημόσιες ομιλίες.
Τι έχουν πει κατά καιρούς δικά σας στελέχη; «Να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας από την εισβολή, να εξετάσουμε την αποτροπή στη θάλασσα και οι επαναπροωθήσεις δεν είναι κακή ιδέα, αν χρειαστεί. Να τους κάνουμε να καταλάβουν…» –είπαν κάποιοι άλλοι πιο ακραίοι- «…ότι η ζωή τους στην Ελλάδα θα είναι πιο δύσκολη από ότι από εκεί που έρχονται.» Αυτά λέγανε και δυστυχώς συνεχίζουν να λένε ακόμη πολιτευτές σας και Βουλευτές σας.
Πώς να αντικρούσετε, λοιπόν, αυτές τις προκλητικές δηλώσεις; Και πώς να υπερασπιστείτε αυτό το κεκτημένο που αφήσαμε, έχοντας την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως παράδειγμα;
Βεβαίως, οφείλω να σας πω ότι ακόμη και σήμερα δεν είστε ικανοί να δείτε το συνολικό κάδρο, όπως πάντα έκανε η παράταξή σας στα μεγάλα ανθρωπιστικά ζητήματα. Και αναφερθήκατε κάποια στιγμή μιλώντας για «επαγγελματίες της ευαισθησίας». Εντάξει, εμάς μας κατηγορείται για επαγγελματίες ευαισθησίας. Την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, την κυρία Μιγιάτοβιτς που επισκέφτηκε τη χώρα μας, την κατατάσσετε και αυτήν στους «επαγγελματίες της ευαισθησίας»;
Ξέρετε  τι δήλωσε σήμερα; Είπε: «Συντάσσομαι με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τις διευρυμένες δυνατότητες κράτησης των αιτούντων διεθνή προστασία, αλλά και για την αύξηση των ανώτατων χρονικών ορίων διάρκειας της κράτησής τους, για τον κίνδυνο καταστρατήγησης του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής των αιτούντων εκείνων που οι αιτήσεις τους απορρίπτονται σε πρώτο βαθμό, για τη χρήση της έννοιας «ασφαλών τρίτων χωρών» ως μέσο επιφανειακής αντιμετώπισης των αιτήσεων ασύλου χωρίς δίκαιη και εξατομικευμένη κρίση των αιτήσεων ασύλου». Αυτά είπε η κ. Μιγιάτοβοτς. Δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τα λέμε εμείς αυτά.
Τις λέξεις, όμως, που δεν ξέρετε εσείς, όπως η λέξη «αλληλεγγύη», τις γνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Τις γνωρίζει η Σύμβαση της Γενεύης. Τις γνωρίζουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες. Και, επιτρέψτε μου να σας πω, και το διεθνές δίκαιο και η Σύμβαση της Γενεύης και οι ευρωπαϊκές Οδηγίες αντίκεινται σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου σας.
Εμείς θα σας καλέσουμε να ξαναδιαβάσετε τις γενικές αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Οδηγία 2013/33 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά προβλέπουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία στους αιτούντες άσυλο.
Σας καλώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, να σεβαστείτε το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβετε στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Διότι είμαστε, ήδη, μάρτυρες επειγόντων περιστατικών ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε γιατρούς που αναγκάζονται πλέον να παραβούν αυτόν τον νόμο –προς τιμήν τους!- που εσείς φτιάξατε, για να τηρήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά κυρίως για να έχουν και τη δική τους ανθρώπινη συνείδηση καθαρή.
Σας καλώ, λοιπόν, να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις. Είμαστε μάρτυρες παιδιών που δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο. Κυρίως, όμως, αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία, αν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αυστηροποιείτε τη γνωμάτευση της ευαλωτότητας. Μέχρι και τη διαδικασία επίδοσης απόφασης υπηρεσίας ασύλου αλλάζετε, νομοθετώντας την επίδοση με τον πιο επισφαλή τρόπο «μόνο με συστημένη επιστολή».
Αυτό που δεν καταλαβαίνετε, όμως, σε όλα αυτά που κάνετε, όπως για παράδειγμα να δίνετε δυνατότητα κράτησης έως τριάντα έξι μήνες –έτσι θα λυθεί το πρόβλημα;- είναι ότι όσες δυσκολίες και να δημιουργήσετε, όσα βουνά κι αν βάλει κανείς μπροστά σε έναν άνθρωπο που παλεύει για τη ζωή του, που παλεύει για τη ζωή του παιδιού του, αυτός θα τα ανέβει τα βουνά. Με ακροδεξιές κουτοπονηριές, με εθνικιστικά ψεύδη και δεξιά καταστολή δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα.
Εμείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που υπερβαίνει τις δυνατότητές της χώρας, υπερβαίνει τις δυνατότητές μας, μας υπερβαίνει ως χώρα. Είναι τεράστιο. Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι. Είμαστε, όμως, ανακουφισμένοι. Και είμαστε και με τη συνείδησή μας ήσυχοι ότι κάναμε ό,τι καλύτερο ήταν δυνατόν.
Είμαστε ανακουφισμένοι, γιατί αποτρέψαμε τελικά το να γίνει η χώρα ολόκληρη, όταν έκλεισαν τα σύνορα, αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Και είμαστε με τη συνείδησή μας ήσυχοι, γιατί παρά τις δυσκολίες, παρά τις παραλείψεις μας κινηθήκαμε εντός της διεθνούς νομιμότητας.
Και κάναμε και βήματα μπροστά. Αποδώσαμε ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Αυτή είναι αναγνώριση του φαινομένου Αντετοκούνμπο και όχι να πανηγυρίζουμε όταν βάζει καλάθια μόνο.
Προασπίσουμε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και κατοχυρώσαμε το δικαίωμα πρόσβασής τους στην εργασία. Μπήκαν στα ελληνικά σχολεία δωδεκάμισι χιλιάδες προσφυγόπουλα, σε ειδικές τάξεις υποδοχής. Δημιουργήθηκαν δεκάδες νηπιαγωγεία στα κέντρα φιλοξενίας. Εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χορηγώντας ΑΜΚΑ σε όλους. Και το κυριότερο -και είμαστε περήφανοι για αυτό-διασώσαμε, το Ελληνικό Λιμενικό διέσωσε πάνω από τετρακόσιες τριάντα χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές στη θάλασσα του Αιγαίου. Αυτό ήταν το μεγάλο κατόρθωμα στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση αυτά τα χρόνια.
Προφανώς, δεν τα κάναμε όλα τέλεια και μάλιστα σε μία χώρα που ήταν ακόμα στα μνημόνια. Όμως, διαχειριστήκαμε το πρόβλημα με τη σκέψη μας στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με το βλέμμα μας στην Ευρώπη.
Και θέλω να κλείσω με αυτό: Το νομοσχέδιό σας εκτός από ιδεοληπτικό, το χειρότερο για εσάς είναι ότι θα αποδειχθεί και απολύτως αναποτελεσματικό, σε σχέση με τους στόχους που οι ίδιοι θέτετε.
Θα σας έλεγα να προσπαθήσετε το επόμενο διάστημα να αντιληφθείτε και να αξιοποιήσετε την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού ζητήματος. Ακολουθήστε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι την Ευρώπη του εθνολαϊκισμού, της ακροδεξιάς, όσο και αν αυτό είναι ελκυστικό. Διότι κάποτε μέσα σε αυτήν την Αίθουσα είπατε «μα, ο Όρμπαν κερδίζει με 40% και με 50%!». Ακολουθήστε την Ευρώπη που αποδέχεται να αναλάβει κομμάτι της ευθύνης στο προσφυγικό και όχι την κακοφορμισμένη Ευρώπη των μεμονωμένων απομονωμένων εθνικιστικών κυβερνήσεων. Κανένας Όρμπαν, κανένας Σαλβίνι δεν μπορεί στο τέλος της ημέρας να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, σπαθί, πόλεμο.
Εύχομαι, πραγματικά, για το καλό της χώρας μας, να αντιληφθείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ότι το προσφυγικό, η εσωτερική ασφάλεια, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν είναι ζήτημα απλής επικοινωνιακής διαχείρισης. Όταν θα το καταλάβετε αυτό, ελπίζω να μπορέσετε να λάβετε και τα απαραίτητα μέτρα. Μόνο ας ελπίσουμε τότε να μην είναι πια αργά.

Δευτερολογία

Μιας και πριν η ελπίδα σας δεν έγινε πραγματικότητα, εγώ θα προσπαθήσω να την κάνω πραγματικότητα. Θα προσπαθήσω τουλάχιστον να μην μακρηγορήσω.
Κύριε Μητσοτάκη, σας άκουσα να ξεκινάτε την δευτερολογία σας λέγοντας το αμίμητο, «Μα, γιατί κάνατε εκλογές;». Ποιος το λέει αυτό; Εσείς που ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχετε καταγραφεί στη σύγχρονη πολιτική ιστορία ως αυτός που από τη δεύτερη μέρα που εξελέγη Πρόεδρος του κόμματός του και επί τριάμισι χρόνια ζήταγε εκλογές.
Και τώρα μας λέτε «Γιατί κάνατε εκλογές; Θα καρπωνόσασταν αυτούς τους τρεις μήνες τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής.».
Πριν από έξι μήνες απ’ αυτό εδώ το Βήμα μιλάγατε ακόμα για τέταρτο μνημόνιο. Το ξεχάσατε; Και σήμερα θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στο γεγονός ότι εκλεγήκατε εσείς τον Ιούλιο Πρωθυπουργός. Και από τον Ιούλιο και μετά άνοιξαν οι ουρανοί και βρήκε ευδαιμονία η χώρα! Σε ποιον τα πουλάτε αυτά; Ποιόν κοροϊδεύετε;
Αλλά επειδή δεν μπορείτε ούτε καν να εναρμονιστείτε μεταξύ σας, θα ήθελα να σας παραπέμψω στο προσχέδιο του δικού σας προϋπολογισμού. Διότι όλα τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική οικονομία περιγράφονται αναλυτικά στο προσχέδιο του δικού σας προϋπολογισμού χαρτί και καλαμάρι, και για το χρέος και για το «μαξιλάρι ασφαλείας» και για τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα μετά από την έξοδο από τα μνημόνια την ιστορική 21ηΑυγούστου του 2018!
Σας άκουσα, επίσης, να επαίρεστε ότι είστε ένας κεντροαριστερός ηγέτης, ένας κεντροδεξιός… Με συγχωρείτε για το «κεντροαριστερός». Σας μπερδεύω. Έχετε δίπλα τον κ. Χρυσοχοΐδη και μπερδεύομαι!
Σας άκουσα να λέτε ότι είσαστε ηγέτης της κεντροδεξιάς και ότι είστε κεντροδεξιός. Και μάλιστα ο ηγέτης μιας κεντροδεξιάς, η οποία δικαιούται να ομιλεί και για τον Αντετοκούνμπο και τους μετανάστες. Μακάρι να ήταν αυτή η παράταξή σας, κύριε Μητσοτάκη. Μακάρι να ήταν αυτός ο πολιτικός σας λόγος. Μακάρι!
Μόλις χθες -μόλις χθες!- το στέλεχος και Βουλευτής Σιμόπουλος της Θεσσαλονίκης πήγε και κατήγγειλε ότι στην παρέλαση στην Θεσσαλονίκη είχαμε το θράσος να έχουμε εκπροσώπους των Ρομά και ότι πρέπει να το ξανασκεφτούμε αυτό, διότι δεν τιμά την εθνική επέτειο να παρελαύνουν παιδιά ενός κατώτερου θεού στις εθνικές μας επετείους. Θα το καταγγείλετε εσείς ως ηγέτης της κεντροδεξιάς και όχι μιας παράταξης που φλερτάρει με την ακραία δεξιά;
Και δεν θα αναφερθώ, βέβαια, στον αγαπημένο μου κ. Βορίδη, ο οποίος καταγγέλθηκε χθες ακόμα και από τον Ευρωβουλευτή σας κ. Κυμπουρόπουλο για ρατσιστική αναφορά σας σε σχέση με την αναπηρία. Αυτή είναι η κεντροδεξιά σας;
Αλλά, για να μην μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις, εγώ θέλω να σας θυμίσω το εξής: Ψηφίσατε το νομοσχέδιο που φέραμε εμείς για την ιθαγένεια σε παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα; Το ψηφίσατε;
Δεν το ψηφίσατε, κύριε Μητσοτάκη. Δεν το ψηφίσατε και έρχεστε τώρα εδώ και μας καμαρώνετε για τον Αντετοκούνμπο. Είναι υποκρισία αυτό που κάνετε. Τουλάχιστον να έχετε το θάρρος της γνώμης σας.
Με κατηγορήσατε για άλλη μια φορά -με την ίδια ακραία αντίληψη που σας διακατείχε, γι’ αυτό τώρα που μιλήσατε εκτός κειμένου παρασυρθήκατε στην πιο ακραία λογική- ότι «δεν είναι», λέει, «ακροδεξιός λαϊκισμός να σας λέμε ότι τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να φυλάσσονται».
Κύριε Μητσοτάκη, σας κατηγορούμε για ένα πράγμα, όχι τόσο για το ότι πολλές φορές έρχεστε και μας αιφνιδιάζετε παίρνοντας πιο ακραίες θέσεις από κόμματα τα οποία ήταν σε αυτό το Κοινοβούλιο, όπως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, που τους έχετε εγκολπώσει τώρα σχεδόν όλους, συγκυβερνήτες σας είναι, Αντιπρόεδροι είναι, Υπουργοί πρωτοκλασάτοι είναι, αλλά διότι αυτά που λέτε είναι άτοπα, δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Τι ακριβώς μας λέτε σήμερα -και το λέγατε και παλιότερα- που δεν κάθεστε στην καρέκλα της Αντιπολίτευσης, αλλά έχετε την ευθύνη της διαχείρισης; Πώς ακριβώς θα φυλάξετε τα θαλάσσια σύνορα; Το Δίκαιο της Θάλασσας θα το εφαρμόσετε; Το Διεθνές Δίκαιο θα το εφαρμόσετε; Τι ακριβώς θα κάνετε; Πείτε μας να ξέρουμε κι εμείς.
Εγώ μίλησα για τις τετρακόσιες τριάντα χιλιάδες διασώσεις που έκανε το Ελληνικό Λιμενικό και είναι η τιμή μας, το καμάρι μας και υπερηφάνεια μας που σώσαμε τετρακόσιες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Εσείς τι ακριβώς θα κάνετε;
Και το λέω αυτό, διότι, σε αντίθεση με την ευκολία σας να με κατηγορείτε για ψέματα, δήθεν, και fakenews, εγώ μιλάω με δηλώσεις εκπροσώπων σας, του κ. Πέτσα, του Κυβερνητικού σας Εκπρόσωπου. Δήλωσε: «Περισσότερες περιπολίες σημαίνουν περισσότερα τραγικά συμβάντα».
Και σας ρωτάμε ευθέως: Γιατί περισσότερες περιπολίες δεν σημαίνουν περισσότερες διασώσεις, αλλά σημαίνουν περισσότερα τραγικά συμβάντα στο Αιγαίο; Αυτή είναι η επικίνδυνη αντίληψη που έχετε.
Και βεβαίως, σε σχέση με τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα, ακούστε, κύριε Μητσοτάκη, δεν υπάρχει μονοπώλιο πατριωτικής ευαισθησίας. Δεν μπορείτε εσείς να έρχεστε εδώ και να εμφανίζεστε ότι η δική σας παράταξη έχει το μονοπώλιο της πατριωτικής ευαισθησίας.
Και είναι και ανιστόρητο, διότι η Αριστερά σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας αυτού του τόπου πάντοτε στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να υπερασπιστεί τα ιδεώδη, την πατρίδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία.
Και στο τέλος της ημέρας δεν σας επιτρέπω να κάνετε σήμερα εμπόριο πατριωτικής ευαισθησίας εσείς που λοιδορήσατε, δυσφημήσατε, διχάσατε τον ελληνικό λαό για το ονοματολογικό, για να βγείτε μετά τις εκλογές και να πείτε ότι θα την τηρήσετε και θα την τιμήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ε, λοιπόν, τέρμα το εμπόριο πατριωτισμού και ευαισθησίας για τα εθνικά ζητήματα.
Ναι, είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν τη συμφωνία διότι σήμερα είναι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη που επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και όχι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, όπως θα ήταν, αν δεν είχαμε προβεί σε αυτό το ιστορικό βήμα.
Είμαστε περήφανοι, διότι υπερασπιστήκαμε το πατριωτικό συμφέρον έτσι όπως η πλειοψηφία της Βουλής την περίοδο εκείνη έκρινε. Είμαστε περήφανοι, διότι ακόμα και σήμερα, που βρίσκεται σε δυσκολία η γειτονική χώρα, είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς όφελος της σταθερότητας στη γειτονική χώρα, ενώ η ελληνική Κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής παρακολουθούσε τη Δανία και την Ολλανδία να ασχολούνται με τα Δυτικά Βαλκάνια.
Και είμαστε περήφανοι κιόλας, διότι βλέπουμε έναν-έναν από Βουλευτές σας να έρχονται, εκ των υστέρων βεβαίως, και να προσπαθούν να σας βάλουν μυαλό, να μην σκέφτεστε και να μην οραματίζεστε και να μη ορέγεστε την προοπτική να κερδίσουν οι ομοϊδεάτες σας εθνικιστές στη γειτονική χώρα, γιατί τότε θα βλέπω τον αρχηγό σας να παρακαλάει τον αρχηγό του VMRO μην τυχόν και απορρίψει τη συμφωνία που εμείς υπογράψαμε.
Αλλά για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην κυρία Μπακογιάννη, που σας έκανε την προτροπή να σταματήσετε να σκέπτεστε τέτοια πράγματα.
Έλεγα, λοιπόν, ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κύριε Μητσοτάκη, μίλησε επί λέξει ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ έντονοι και να ξεπεράσουμε τη λεπτή γραμμή σε αυτά τα θέματα, τουρκικές παραβιάσεις, Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ, συριακό, διότι θα έχει επιπτώσεις στις ροές. Ούτε fakenews ούτε ψέματα.
Και σας λέω είναι λάθος αντίληψη, είναι επιζήμια εθνικά αντίληψη αυτή. Αλλάξτε τροπάρι, αλλάξτε ρότα. Δεν πρόκειται να κατευνάσετε την Τουρκία στην ελπίδα σας να μειώσει τις ροές, αν κρατάτε χαμηλά τους τόνους στα ζητήματα αυτά.
Και έρχομαι να κλείσω, γιατί εγώ υποσχέθηκα στον Πρόεδρε. Αλλά τι να κάνω, Πρόεδρε;
Κλείνω λέγοντας το εξής: Κύριε Μητσοτάκη, εγώ είπα ότι η χώρα ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας τις κρίσιμες στιγμές της προσφυγικής κρίσης. Δεν μίλησα για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε για την παράταξή μου, μίλησα για τη χώρα. Ήταν στη σωστή πλευρά σε μια Ευρώπη διαιρεμένη, σε μια Ευρώπη διχασμένη.
Αναρωτηθήκατε πού ήμουν τότε. Αλλά να σας θυμίσω ποιοι έκλειναν τα σύνορα τότε. Το πού ήμουν το ξέρει όλος ο ελληνικός λαός. Ποιος έκλεινε τα σύνορα τότε; Μήπως ο κ. Όρμπαν τα έκλεινε τα σύνορα; Μήπως αυτοί οι οποίοι παλεύανε γι’ αυτό ήταν οι ομοϊδεάτες σας στην Αυστρία, που έριξαν τον σοσιαλδημοκράτη Πρωθυπουργό για να γίνει μετά ο κ. Κουρτς Καγκελάριος; Ποιοι ήταν αυτοί που έκλειναν τα σύνορα; Ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν στην προοπτική η Ελλάδα να γίνει ένα μαύρο κουτί; Προφανώς και δεν ήταν ούτε οι σοσιαλδημοκράτες ούτε και ένα μέρος –να είμαι δίκαιος- του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Με κατηγορούσατε τότε ότι τα βρήκα με την πολιτική μου αντίπαλο, την κυρία Μέρκελ. Γι’ αυτό τα βρήκα. Γιατί στην Ευρώπη έπρεπε να δοθεί λύση και γιατί βάλαμε πάνω το εθνικό συμφέρον και τον Ιούλη του 2015 και στην προσφυγική κρίση από το ευκαιριακό, αν θέλετε, κομματικό συμφέρον.
Εμείς αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος και στο προσφυγικό και στη διάσωση της χώρας και στο Μακεδονικό και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι. Όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί η Ελλάδα στα χρόνια μας ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Τριτολογία

Μόνο μια φράση σε σχέση με τα Πρακτικά. Κύριε Μητσοτάκη, ήλπιζα ότι δεν θα έχετε τόσο χαμηλό το επίπεδο σήμερα και να λέτε «φέρτε τα στα Πρακτικά τώρα». Θα σας φέρω, λοιπόν, την απομαγνητοφώνηση όσων είπε ο Κυβερνητικός σας Εκπρόσωπος και είτε θα βγείτε δημόσια και θα αναιρέσετε τα όσα είπατε περί fake news και περί ψεμάτων είτε θα τον οδηγήσετε στο σπίτι του.
Δύο επιλογές θα έχετε. Να σταματήσετε, λοιπόν, αυτή την «καραμέλα» -εσείς ιδίως!- περί ψεμάτων, περί fake news. Να σταματήσετε αυτή την «καραμέλα»! Θα το κάνω τις επόμενες ώρες.

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...