Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Βουλευτών»
Κύριες και κύριοι βουλευτές,
Συζητείται σήμερα η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών». Ένα κρίσιμο νομοσχέδιο, διότι αφορά τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, τον εκλογικό νόμο.
Και συζητείται για άλλη μια φορά ένα κρίσιμο νομοσχέδιο με απόντα τον πρωθυπουργό.
Προφανώς αντιλαμβάνομαι το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού, και εγώ ήμουν τεσσεράμισι χρόνια σε αυτή τη θέση.
Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι πώς μπορεί να μη ζητά την μετάθεση της συζήτησης, εφόσον είναι ανελαστικό το πρόγραμμά του, ενός τέτοιου νομοσχεδίου προκειμένου να έρθει και να αντιπαρατεθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Για μια ακόμη φορά, όμως, επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του είναι μειοψηφική στη κοινή γνώμη.
Διότι σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί εκλογικούς νόμους που δίνουν πλαστές πλειοψηφίες.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί αυτό που λέμε ισοτιμία της ψήφου. Και επιθυμεί και προγραμματικές συγκλίσεις και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που άλλωστε ήταν αυτές, ας μην το ξεχνάμε, που μας οδήγησαν στη κρίση.
Αλλά η Ν.Δ., η κυβέρνησή της και ο κ. Μητσοτάκης, επιμένει στις συνταγές του χθες.
Στις συνταγές που μας οδήγησαν στη κρίση.
Στην αλαζονεία της παντοδυναμίας του ενός, που στηρίζεται σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Σε ένα εκλογικό σύστημα που έχει ευθύνη, γιατί γεννά από μόνο του ενδεχομένως, αυτή η λογική της παντοδυναμίας του ενός και η προσπάθεια των κυβερνήσεων να διασφαλίσουν, ή των κομμάτων να διασφαλίσουν αυτήν την παντοδυναμία, γεννά παθογένειες, παθογένειες γνωστές σε όλους μας. Αιτίες της κρίσης, όπως είναι το ρουσφέτι, όπως είναι η διαπλοκή, όπως είναι η φαυλότητα.
Και κυρίως ένα σύστημα το οποίο στην τελευταία ανάλυση, δεν σέβεται τους πολίτες.
Πριν από λίγες μόνο εβδομάδες, τη διακηρύσσατε από αυτό εδώ το βήμα, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και αφορούσε την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Διακηρύσσατε, κύριοι της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός και εσείς προσωπικά κύριε υπουργέ, τη μεγάλη σημασία, τη μεγάλη αξία της ισοτιμίας της ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού.
Αρνηθήκατε, μάλιστα, την πρότασή μας προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια ψήφο, ανεξάρτητα από πόσα χρόνια είναι μακριά από την Ελλάδα, να ψηφίζουν, αλλά σε ξεχωριστές περιφέρειες στο εξωτερικό, με το επιχείρημα ότι αυτή η επιλογή θα καθιστούσε την ψήφο τους στο εξωτερικό ανισότιμη σε σχέση με την ψήφο στο Εσωτερικό.
Ενώ, λοιπόν, η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού σας συγκινούσε τα μάλα, η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων στο εσωτερικό φαίνεται ότι ποσώς σας συγκινεί.
Και ποια είναι τα επιχειρήματά σας;
Τα επιχειρήματά σας είναι η απαξίωση της πολιτικής και η έλλειψη εμπιστοσύνης για την ωριμότητα του ελληνικού λαού, αλλά και για την ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων. Η ανάδειξη ενός ελιτίστικου πατερναλισμού απέναντι σε αναγκαίες, κατά τη γνώμη μου, συναινέσεις και συγκλίσεις.
Στη πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, δεν έχετε σοβαρά επιχειρήματα, παρά μονάχα μια λανθάνουσα εκτίμηση. Μια λάθος εκτίμηση που βασίζεται στη βαθιά έπαρση και βαθιά αλαζονεία, που σας έχει γεμίσει το γεγονός ότι βρεθήκατε ξανά στις πολυπόθητες θέσεις της εξουσίας. Η λανθάνουσα εκτίμηση ότι, αφού καταφέρατε και κερδίσατε τις εκλογές τον περασμένο Ιούλιο, βασισμένοι στην πολιτική εξαπάτηση, θα καταφέρετε να τις ξανακερδίσετε και στις επόμενες εκλογές.
Βεβαίως δεν σας θεωρώ απόλυτα αφελείς, ώστε να μην έχετε την στοιχειώδη επίγνωση και να μην καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι προς στο τέλος της τετραετίας.
Γιατί καταλαβαίνετε, όπως λέει το γνωστό ρητό, ότι είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα, λίγους για μεγαλύτερο, αλλά αδύνατον όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα, όση στήριξη και αν έχετε, όσο σοβαρή ασπίδα προστασίας και αν έχετε όλο αυτό το διάστημα, αυτούς τους έξι μήνες, από τα ΜΜΕ.
Γι’ αυτό και η εκτίμησή μας είναι ότι σπεύδετε να αλλάξετε τώρα τον εκλογικό νόμο, στην αρχή της θητείας σας, ώστε να αποφασίσετε να πάτε σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Να πάτε σύντομα σε εκλογές.
Θέλω να σας θυμίσω, να θυμίσω στους παλαιότερους και να μαθαίνουν οι νεότεροι που λέει και το ρητό, ότι την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση της Ν.Δ. και μάλιστα κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αειμνήστου.
Και τότε αποδείχτηκε ότι, όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο πολιτικός του αντίπαλος.
Εμείς από την άλλη μεριά, σε θέματα αρχών, σε θέματα αξιών, δεν παίζουμε παιχνίδια και το έχουμε αποδείξει.
Δεν κατασκευάζουμε ούτε συνταγματικές τροποποιήσεις, ούτε εκλογικούς νόμους με βάση την εκτίμηση που έχουμε για το τι συμφέρει πρόσκαιρα, συγκυριακά το κόμμα μας.
Αλλάξαμε εμείς, με δική μας επιλογή, το άρθρο 86 για την εκλογή ΠτΔ, ώστε να αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής, όχι γιατί μας συνέφερε αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι ορθό για τη λειτουργία της δημοκρατίας και της πολιτικής ζωής στον τόπο μας.
Και το ίδιο κάναμε και με τον εκλογικό νόμο το 2016 που ψηφίσαμε την απλή αναλογική.
Διότι, όλοι κατανοούν ότι ποτέ δεν συμφέρει ένα κόμμα εξουσίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται, η απλή αναλογική.
Αλλά, πάντοτε τα μεγάλα λεγόμενα κόμματα, που έχουν σοβαρές πιθανότητες και αξιώσεις να διεκδικήσουν την κυβερνητική εκλογή, έχουν συμφέρον να έχουν ένα εκλογικό σύστημα κομμένο και ραμμένο στη λογική της πόλωσης, της πόλωσης των δύο κομμάτων εξουσίας.
Αλλά εμείς έχουμε διαφορετικό ηθικό και αξιακό πλαίσιο.
Γιατί εμείς δεν θεωρούμε τον εαυτό μας κομμάτι, αλλά ούτε συνέχεια του παλιού πολιτικού συστήματος και δεν θα ανταγωνιστούμε μαζί σας για το ποιος πήρε το παλιό, το καλό ή το κακό ΠΑΣΟΚ, ιδίως όταν βλέπω στα έδρανα τα υπουργικά να κάθεται ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Λιβάνιος και ο κ. Θεοδωρικάκος. Δεν θα αντιπαρατεθούμε γι’ αυτό. Θα αντιπαρατεθούμε για τις πολιτικές μας θέσεις. Θα αντιπαρατεθούμε για τις πολιτικές μας προτάσεις. Θα αντιπαρατεθούμε, αν θέλετε, και για τον τρόπο με τον οποίο ασκήσαμε και εσείς ασκείτε σήμερα εξουσία. Για τις πρωτοβουλίες μας τις πολιτικές, για τις αντιλήψεις μας.
Και εμείς θέλουμε να είμαστε φορέας αλλαγής και όχι συνέχειας του παλιού πολιτικού συστήματος.
Θέλουμε να είμαστε φορέας αλλαγής και ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου.
Γι’ αυτό και πιστεύουμε βαθιά στην αξία της δημοκρατίας. Της δημοκρατίας που πρέπει να είναι ουσιαστική, πρέπει να αφορά όλους και πιστεύου6με βαθιά στην αξία της ισοτιμίας της ψήφου και εμπιστευόμαστε τον λαό και τις επιλογές του.
Η θέση του ελληνικού λαού, άλλωστε, μέσα στο πολιτικό σύστημα αποκαταστάθηκε, με τον νόμο που ψηφίσαμε το 4406/2016 για την απλή αναλογική.
Και αυτή η αξιακή μας θέση στο ζήτημα, αν θέλετε, αυτής της λαϊκής κυριαρχίας, είναι που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε παιχνίδια και μικροϋπολογισμούς και σκοπιμότητες στα ζητήματα αυτά.
Άλλωστε, επαναλαμβάνω, η ιστορία διδάσκει ότι, όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια, συνήθως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ξενοδόχος εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας.
Και σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, επιτρέψτε μου κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κάνω και το εξής σχόλιο: υπάρχουν περισσότεροι λόγοι στην προκειμένη περίπτωση, ώστε να είναι ανόητοι, όχι απλά πρόσκαιροι, ανόητοι οι όποιοι σχεδιασμοί και υπολογισμοί.
Και αυτό γιατί ακόμη και μετά την ψήφιση αύριο του παρόντος νόμου, αλλά προφανώς με λιγότερες από 200 ψήφους, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση – είτε έτσι είτε αλλιώς- θα είναι με την απλή αναλογική.
Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε γίνουν αύριο, είτε γίνουν το φθινόπωρο, είτε γίνουν του χρόνου, είτε γίνουν το 2023 στο τέλος της θητείας, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι με την απλή αναλογική.
Και άρα, όπως και να έχουν τα πράγματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το 1/3 ή ίσως και περισσότεροι από εσάς, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ό,τι και να γίνει, δεν θα εκλεγείτε ξανά σε αυτές τις εκλογές.
Να το γνωρίζετε αυτό. Να το γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι από εσάς σε αυτούς τους σχεδιασμούς είστε μιας χρήσης. Είστε μίας χρήσης στους μικροκομματικούς υπολογισμούς του κ. Μητσοτάκη.
Πόσο δε μάλλον που, όσο περνάει ο καιρός και οι πολίτες καταλαβαίνουν στην καθημερινότητά τους ότι οι μεγάλες προσδοκίες, που απατηλά δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά, διαψεύδονται παταγωδώς.
Ξέρω βέβαια, θα υπάρχουν σίγουρα κάποιοι από την κυβέρνηση που σας λένε, μην νοιάζεστε γιατί οι επόμενες εκλογές δεν θα βγάλουν κυβέρνηση όπως και να έχει και θα πάμε ξανά σε εκλογές, οπότε και θα έχετε εσείς οι πολλοί που δεν θα εκλεγείτε μια κάποια ελπίδα στις μεθεπόμενες να εκλεγείτε.
Πόσο σίγουροι είστε για αυτό;
Και πόσο πειστικό είναι ένα επιχείρημα ενός κόμματος που κατέρχεται σε μια εκλογική αναμέτρηση λέγοντας στους ψηφοφόρους του:
Μη σας νοιάζουν αυτές οι εκλογές, εμείς δεν λογαριάζουμε την εντολή του λαού, εμείς δεν θέλουμε λύση από την κάλπη που είναι μπροστά μας, εμάς μας ενδιαφέρουν οι επόμενες.
Νομίζω ότι ίσως αυτό είναι ένα εξαιρετικό επιχείρημα για κάποιον ο οποίος θα ήθελε να μποϋκοτάρει μια αναμέτρηση, να ενθαρρύνει να ενισχύσει την αποχή, όχι όμως για κάποιον που θέλει να κερδίσει μια εκλογική μάχη.
Οι εκλογές όμως αυτές, οι επόμενες εκλογές όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της ισοτιμίας της ψήφου, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, είτε το θέλετε είτε όχι, και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης.
Και να μην είστε καθόλου βέβαιοι, καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δεν θα μπορεί να προκύψει κυβερνητική λύση.
Το μόνο βέβαιο, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δεν θα εμπεριέχει τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Άλλωστε με την απόφασή σας να ψηφίσετε σχεδόν μόνοι σας, με κάποια μικρή στήριξη, αλλά σχεδόν μόνοι σας, το σημερινό εκλογικό νόμο, βάζετε οριστικά τέλος και στο επικοινωνιακό αφήγημα περί συναινέσεων που επιδιώξατε να στήσετε το προηγούμενο διάστημα. Διότι δεν γίνεται να επιδιώκετε τη συναίνεση Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, και Τρίτη – Πέμπτη να την τορπιλίζετε.
Και βεβαίως, μέρα με τη μέρα αποδεικνύετε ότι, όχι μόνο δεν μπορείτε να είστε μέρος της λύσης για τη χώρα την επόμενη μέρα των επόμενων εκλογών, αλλά αποτελείτε ήδη μέρος του προβλήματος για το σήμερα, για τη σημερινή μέρα, με την ανεύθυνη στάση που κρατάτε σε κρίσιμα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και όταν ήσασταν αντιπολίτευση και σήμερα ως κυβέρνηση. Έχετε ήδη προκαλέσει βαθιά ρωγμή στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει μια αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό και μάλιστα σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας, σε κρίσιμες συνθήκες.
Η Ελλάδα που μπόρεσε να βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή με αυτοπεποίθηση, που μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αναδείξει μια ανεξάρτητη, δυναμική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πλέον είναι ξανά μια χώρα που πασχίζει για να μπορέσει να εκφράσει τις θέσεις της στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή φόρα, όταν βέβαια καταφέρνει να βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται για να το κάνει και δεν λάμπει δια της απουσίας της.
Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς καλλιεργήσατε προεκλογικά, που εσείς υποδαυλίσατε προεκλογικά στο κρίσιμο, στο μεγάλο, στο μόνο μεγάλο θέμα που αφήσαμε ανοιχτό γιατί δεν μπορούσαμε να μην το αφήσουμε ανοιχτό το προσφυγικό, οι δυνάμεις αυτές σας χτυπούνε την πόρτα. Εσείς κινητοποιούσατε τους ανθρώπους, τους πολίτες στα νησιά λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που φέρνει τους πρόσφυγες στα νησιά τους. Εσείς μιλάγατε για την ντροπή της Μόριας, όταν είχε 5.000 ανθρώπους.
Και εσείς λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε, θα ελέγξετε τα σύνορα, δεν θα μπαίνει κανείς και θα τα φτιάξετε όλα. Και σήμερα η Μόρια δεν έχει πέντε, έχει 25 χιλιάδες.
Και βεβαίως δεν είναι μόνο η Λέσβος, είναι και όλα τα άλλα νησιά. Με δυο λόγια, στο προσφυγικό τα έχετε κάνει μπάχαλο μέσα σε έξι μήνες. Αλλάξατε πέντε διαφορετικούς υπεύθυνους υπουργούς, αφού καταργήσατε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η χώρα με τις μεγαλύτερες ροές σε πρόσφυγες και μετανάστες να μην έχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διότι έβγαινε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και μας έλεγε, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι είναι δυσλειτουργικό, ότι είναι άχρηστο, ότι καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει.
Έλεγαν ψέματα στον ελληνικό λαό προφανώς για να έρθετε μετά από έξι μήνες για να το ξανασυστήσετε. Ποιος μπορεί, λοιπόν, να σας ξαναεμπιστευτεί με αυτή σας τη στάση; Ρωτήστε τους πολίτες στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο αυτούς τους έξι μήνες που εσείς κάνατε πειραματισμούς και αλλάζατε υπεύθυνους υπουργούς, τι έγινε η ζωή τους εκεί. Αν βελτιώθηκε, όπως εσείς τους είχατε υποσχεθεί, ή χειροτέρευσε.
Τους είδατε χθες να βγαίνουν κατά χιλιάδες στον δρόμο. Δεν τους κινητοποιήσαμε εμείς, δεν είμαστε εμείς πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις. Η ανικανότητά σας τους κινητοποίησε και τα ψέματα που τους λέγατε προεκλογικά, με τα οποία βεβαίως τώρα θα βρεθείτε αντιμέτωποι.
Και τα ίδια βλέπουμε και στην οικονομία με την περιβόητη μεσαία τάξη.
Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη με το 4% που θα έρθει, που επαγγελλόσασταν προεκλογικά; Πού είναι η καταιγίδα των επενδύσεων; Πού είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό που θα έμπαιναν τάχα μου σε μια εβδομάδα μετά την εκλογή σας, γιατί δήθεν αυτός ο άθλιος ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε δίχως λόγο την επένδυση;
Πού είναι οι θέσεις εργασίας, οι δουλειές για όλους, όπως λέγατε, οι δουλειές, πού είναι αυτές οι δουλειές; Πού είναι η αύξηση του βασικού μισθού που υποσχεθήκατε διπλάσιου του ρυθμού ανάπτυξης;
Πού είναι οι περιβόητες ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τους μεσαίους; Για τους μεγάλους είδαμε. Για τους μεσαίους και τους αδύναμους δεν είδαμε.
Αντί για ελαφρύνσεις όμως βλέπουμε επιβαρύνσεις. Και βλέπουμε, αντί για δουλειές και θέσεις εργασίας, μαζικές απολύσεις. Μαζικές απολύσεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στον ΟΤΕ, στις τράπεζες για πρώτη φορά μαζικές απολύσεις μετά την μεταπολίτευση, για πρώτη φορά και μάλιστα μετά από μία μακρά χρονική περίοδο αυξανόμενης ανεργίας.
Επίσης το μέρισμα περιορίστηκε σημαντικά.
Πηγαίνετε μια βόλτα στην αγορά και συναντήστε καταστηματάρχες και ρωτήστε τους να σας πουν για τον τζίρο τους την περίοδο των εορτών, να σας πουν πώς ήταν για τα μαγαζιά τους για τα καταστήματά τους τα φετινά Χριστούγεννα σε σχέση με τα περυσινά.
Εσείς όμως υποσχεθήκατε καλύτερες μέρες, όχι χειρότερες.
Τώρα ένα μεγάλο θέμα είναι αυτό με τις συντάξεις, διότι ξέρετε τι γίνεται. Τα ίδιο τηλεοπτικά στούντιο από τα οποία βομβαρδιζόταν ο πληθυσμός των συνταξιούχων την περίοδο που εμείς κυβερνούσαμε και δίναμε μάχη και κερδίσαμε να μην μειωθούν οι συντάξεις και έλεγαν με πινακάκια, με μπλοκάκια κανονικά, με ταμπέλες και εξηγούσαν αναλυτικά πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις στον καθένα και έπιανε τρόμο κάθε συνταξιούχο –φυσικά δεν μειώθηκαν, αυξήθηκαν. Τώρα έχει γίνει ένας επικοινωνιακός ορυμαγδός πόσο θα αυξηθούν τάχα μου οι συντάξεις.
Αλλά τα χρήματα, πείτε μου πώς γίνεται αυτό, εκτός κι αν είναι σαν την παραβολή με τον Ιησού στον γάμο της Κανά, τα χρήματα που δίνετε για τις συντάξεις που τάχα μου αυξάνετε, στον προϋπολογισμό τον ψηφίσατε, είναι 200 εκ. λιγότερα στο συνολικό ποσό. Πώς γίνεται να είναι 200 εκατομμύρια λιγότερα τα χρήματα για το 2020 για τους συνταξιούχους κι εσείς να λέτε ότι αυξάνετε τις συντάξεις; Και βεβαίως θα γίνουν κάποιες αυξήσεις, αλλά αυτές οι αυξήσεις και πάλι θα αφορούν μόνο ένα πολύ περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων, θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων. Αυτές τις διαφημίζετε ώστε να αισθάνεται κι αυτός που δεν είναι συνταξιούχος ότι θα πάρει λεφτά. Και φυσικά αυτές οι αυξήσεις που αφορούν μόνο το 10% δεν αφορούν χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά κάποιους συνταξιούχους λίγους, των ανώτερων κλιμακίων.
Ενώ το 90% των ήδη συνταξιούχων θα έχει απώλειες σε ετήσια βάση, οι οποίες απώλειες έχουν να κάνουν κυρίως με την κατάργηση της μόνιμης, όπως ψηφίσαμε εμείς τον περασμένο Ιούνιο, 13ης σύνταξης. Δεν σας άρεσε που την λέγαμε 13η, γιατί ήταν όντως μια ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μικρότερη για τους μεσαίους, μικρότερη για όσους παίρνουν υψηλότερες συντάξεις, αλλά ήταν 820 εκατομμύρια. 820 εκατομμύρια ετησίως από τον προϋπολογισμό ως ενίσχυση στους συνταξιούχους. Το κόβετε. Και άρα το 90% των συνταξιούχων, παρά τα όσα λέτε, θα δουν σε ετήσια βάση μειώσεις από την κατάργηση της περιβόητης 13ης σύνταξης.
Στο ασφαλιστικό δε, αντί διατήρησης των ελαφρύνσεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέκτασή τους, όπως είχατε υποσχεθεί, προχωράτε σε αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών.
20% περισσότερα θα πληρώνουν για εισφορές το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών. Με το άδικο δε σύστημα των κλάσεων, ο ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 ευρώ θα πληρώνει τα ίδια με αυτόν που βγάζει 70.000 ευρώ.
Είναι αυτό δικαιοσύνη; Αυτή είναι η βελτίωση που είχατε υποσχεθεί;
Την ίδια στιγμή, ο κ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε με κυνισμό, αλλά πολύ καθαρά ότι μέχρι τον Απρίλη, όσοι προλάβατε προλάβατε, μετά έρχονται οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία. Και βεβαίως αναρωτιέμαι αν αυτή είναι μια στρατηγική που θα κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη.
Αλλά και στον χώρο της Παιδείας –και θέλω να πω δυο λόγια γι αυτό, γιατί αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης και σήμερα στη Βουλή- το μέλημά σας δεν είναι οι φοιτητές, οι μαθητές, οι οικογένειες, το μέλημά σας είναι να εξυπηρετήσετε συμφέροντα.
Κλείσατε μια σειρά από σχολές, αναστείλατε είπατε τελικά την έναρξη λειτουργίας σε μια σειρά από σχολές. Αυτό που κάνατε όμως σήμερα με την υπερψήφιση του άρθρου 50 του νομοσχεδίου της κ. Κεραμέως, της κ. υπουργού, είναι κάτι το οποίο πραγματικά χρήζει της προσοχής μας, διότι ουσιαστικά ανοίγετε την πόρτα για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, σε κατόχους διπλωμάτων ιδιωτικών κολεγίων.
Και το κάνατε αυτό χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι δήθεν η ρύθμιση αυτή υπαγορεύεται από την Ε.Ε. Και όταν ζητήσαμε από την υπουργό να καταθέσει το έγγραφο της Κομισιόν, την επιστολή που την υποχρεώνει σε μια τέτοια ρύθμιση, μας είπε δήθεν ότι είναι διαβαθμισμένο και δεν μπορεί να το καταθέσει. Ξέρετε, ένα προβληματικό, είναι ένα κακό, ένα άσχημο πράγμα είναι να κάνεις μια λανθασμένη νομοθετική παρέμβαση. Δεύτερο, χειρότερο όμως, είναι να λες και ψέματα. Καμία διαβάθμιση δεν είχε το έγγραφο και καμία επιμονή δεν υπάρχει από την Κομισιόν ώστε να προχωρήσουμε σ’ αυτή τη ρύθμιση.
Ξέρετε από πού υπάρχει επιμονή; Υπάρχει επιμονή από τους ιδιώτες των κολεγίων. Μια επιμονή την οποία είχαν κάνει λόμπινγκ στην τρόικα για να εφαρμοστεί από το 2012, όταν εφαρμόστηκε. Και μία επιμονή που έκανε τους δευτεροκλασάτους υπαλλήλους της τρόικας να αντιστέκονται στις προσπάθειές μας επί τρία χρόνια να αναιρέσουμε αυτή τη ρύθμιση. Όταν όμως βγήκαμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αμέσως μετά καταργήσαμε αυτή την άθλια ρύθμιση, διότι εμείς θέλουμε κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, να έχει δικαίωμα στη γνώση.
Δεν μπορεί λοιπόν εσείς την ίδια στιγμή που λέτε ότι θα φέρετε τη βάση του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις, το προαναγγέλλετε, αφήνοντας έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες νέους και, την ίδια στιγμή που αναστέλλετε τη λειτουργία νέων πανεπιστημιακών σχολών αφήνοντας έξω από την ανώτατη εκπαίδευση χιλιάδες νέους, να προχωράτε σε μια ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σ’ αυτούς που δεν έχουν δώσει καν εξετάσεις να μπορούν να έχουν ισοτιμία στη δυνατότητα πρόσληψης στο δημόσιο.
Και βεβαίως σας κατήγγειλε και ο ΔΟΑΤΑΠ. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα το οποίο δεν θα περάσει έτσι. Είναι ντελίβερι σε ιδιωτικά συμφέροντα, ένα θέμα το οποίο εμείς θα επαναφέρουμε το επόμενο διάστημα.
Να πω κι ένα τελευταίο.
Έχετε την αίσθηση ότι και στα ζητήματα της ασφάλειας τα πάτε καλά. Βλέπω ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε το αυτονόητο που θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος ήταν στην θέση του και υπήρχε αυτό το φιάσκο, όχι με δική του ευθύνη, όχι με ευθύνη του πρωθυπουργού προφανώς, ενδεχομένως ούτε με ευθύνη του υπουργού, αλλά ήταν φιάσκο, η υπόθεση Ινδαρέ. Ένας φιλήσυχος πολίτης, ο οποίος είχε την ατυχία να είναι μεσοτοιχία με μια κατάληψη ενός εγκαταλελειμμένοι κτιρίου. Κι όταν έγινε επιχείρηση, μπούκαραν αστυνομικές δυνάμεις στο σπίτι του, τον ξυλοφόρτωσαν, δεν του ζήτησαν άδεια να μπουν, ούτε παρουσία εισαγγελέα, ούτε τίποτα.
Το αυτονόητο που θα μπορούσε να περιμένει κανείς ήταν να βγει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός και να πει, συγνώμη, λάθος. Δεν το κάνατε.
Γιατί; Γιατί έχετε την αίσθηση ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο έχετε επικοινωνιακή υπεροχή. Είναι κοντόφθαλμη η λογική σας, ξέρετε. Όταν κάποιος πορεύεται στην πολιτική βλέποντας μονάχα τις μπάρες των μετρήσεων χωρίς πολιτικό αισθητήριο, κάνει λάθος.
Ούτε λοιπόν στα θέματα της ασφάλειας είστε αποτελεσματικοί, διότι την ίδια στιγμή που κάνετε επιχειρήσεις με τυμπανοκρουσίες, με κάμερες και με drones, για να καλύψετε μια επέμβαση στην οποία συμμετέχουν δεκάδες αστυνομικοί και μέσα έχει τέσσερις καταληψίες, οι οποίοι πρέπει να βγουν, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι ενδεχομένως να βγουν από το να γίνει επιχείρηση λες και πάμε να συλλάβουμε τον Γιαγκούλα, την ίδια στιγμή που κάνετε επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις στο Κουκάκι ή στα Εξάρχεια ή όπου αλλού, το θέμα της ασφάλειας δεν πάει καθόλου καλά. Διότι το έγκλημα αλωνίζει, μαφιόζοι δρουν ανενόχλητοι, τα ναρκωτικά και η διακίνηση των ναρκωτικών αλωνίζει και στα Εξάρχεια και όχι μόνο στα Εξάρχεια, και τα αποτελέσματα στη βαριά εγκληματικότητα, στη μικρή, στη μεσαία και στη βαριά εγκληματικότητα, είναι πολύ δυσχερή το τελευταίο εξάμηνο.
Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κάποια βασικά πεδία που προσπάθησα να σταχυολογήσω της αναποτελεσματικής πολιτικής σας για την οποία εμείς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό.
Επανέρχομαι, όμως, για να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου στο θέμα του νομοσχεδίου.
Εσείς, λοιπόν, μπροστά σε όλα αυτά, απ’ τα μεγάλα θέματα μέχρι τα μικρά, από τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το προσφυγικό, μέχρι τα θέματα της ασφάλειας της καθημερινότητας, μπροστά σε όλα αυτά τα θέματα, τα κρίσιμα θέματα, δίνετε σήμερα ποια απάντηση;
Την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής, επισείοντας τι; Τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.
Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της χώρας, και ειδικά το δικό σας, δεν είναι ο κίνδυνος της ακυβερνησίας, αλλά το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχετε. Τα έλλειμμα αξιοπιστίας.
Καταφέρατε μόλις σε έξι μήνες να αναδείξετε αυτό το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να καλυφθεί από κανένα εκλογικό σύστημα.
Και να κάνω και μια τελευταία παρατήρηση: έχετε και μια αντισυνταγματική, κατά τη γνώμη μας, ρύθμιση με την οποία υπονομεύεται η δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείετε πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο bonus.
Λέτε ότι, για να πάρει ένα πολιτικός συνασπισμός bonus, πρέπει το μέσο όρο του αθροίσματος των δυνάμεων να υπερβαίνει το ποσοστό του πρώτου κόμματος που κατέρχεται αυτόνομα.
Κι αν, όπως λέτε, η πολυφωνία στη Βουλή εμποδίζει το να προβλέπεται από πριν ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε να ξέρετε ότι ο λαός μπορεί να είναι απρόβλεπτος και όχι «προβλέψιμος», σαν τη χώρα μας, όπως σας αρέσει να την αποκαλείτε.
Γιατί ο λαός αντιλαμβάνεται και αποζητά ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.
Με την εμμονή σας, λοιπόν, στην κατάργηση της απλής αναλογικής και μάλιστα με το επιχείρημά της αδυναμίας απριόρι συγκλίσεων προγραμματικών, ουσιαστικά αποκαλύπτετε και την αμηχανία σας.
Αμηχανία για την έλλειψη πολιτικού χώρου προς τον οποίο ή με τον οποίο θα μπορούσατε να συγκλίνετε. Πέραν, βεβαίως, των δεξιών ή ακροδεξιών μορφωμάτων. Όσων, όμως, υπάρχουν ήδη κοντά σας ή όσων ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, εμείς παραμένουμε συνεπείς.
Το σύστημα της απλής αναλογικής είναι το σύστημα που σήμερα ισχύει και θα ισχύει και θα εφαρμοστεί και στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία.
Είναι κεκτημένο και είναι κληρονομιά της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Και σας διαβεβαιώνω και θυμηθείτε το, ήρθε για να μείνει στη πολιτική ζωή του τόπου.
Η δίκαιη έκφραση των πολιτικών δυνάμεων και η σύγκλιση μέσω του σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας θα ανανεώσει και θα αναζωογονήσει το πολιτικό σύστημα.
Θα προσθέσει μια ακόμη θεσμική εγγύηση στον αναγκαίο έλεγχο των κυβερνήσεων, που θα πραγματοποιείται από την αντιπαραβολή των πεπραγμένων τους με την προγραμματική συμφωνία των συγκυβερνώντων κομμάτων.
Όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Και είναι μια θεσμική εγγύηση που επιπλέον μπορεί να σπάσει τους μηχανισμούς τεχνητής αναπαραγωγής συστημάτων εξουσίας και συναλλαγής με κάθε λογής συμφέροντα, γιατί θα ανανεώσει τη δύναμη και την κριτική στάση και των ΜΜΕ και του Τύπου. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα δημοκρατίας εκεί.
Θα δώσει το έρεισμα όχι για συμβόλαια διαπλοκής με τα συμφέροντα, όπως γίνεται σήμερα, αλλά για συμβόλαια εμπιστοσύνης με τους πολίτες, συμβόλαια εμπιστοσύνης με το λαό.
Η απλή αναλογική, λοιπόν, που θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές, πιστεύω ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα – και κλείνω με αυτό – και η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.
Που, κατά τη γνώμη μου, μπορούν παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, μπορούν να παραμερίσουν συντηρητικές πολιτικές, μπορούν να παραμερίσουν, να υπερβούν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική.
Με στόχο την προοδευτική διέξοδο από τα νέα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο.
Σας ευχαριστώ.