Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει ψυχραιμία… μην μας βρει τίποτα χειρότερο με αυτούς που μπλέξαμε

Εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στα Ιωάννινα, στην ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  

 

Ευχαριστώ θερμά γι αυτή την ζεστή υποδοχή εδώ στα Γιάννενα, Την ζεστή υποδοχή που είχα και σήμερα το πρωί στην Άρτα. Θέλω φίλες και φίλοι να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, εντούτοις γεμίζουμε τις αίθουσες, έχουμε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου και κυρίως έχουμε την αγάπη και την έγνοια του κόσμου που πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια μαζί μας να συνεχίσουμε αυτή την όμορφη και συναρπαστική διαδρομή προς όφελος πάντα των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Διότι αυτό που συναντούμε απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, αμέσως μετά το ατυχές για μας εκλογικό αποτέλεσμα, δεν είναι μια εικόνα ήττας, δεν είναι μια εικόνα συρρίκνωσης, δεν μια εικόνα οπισθοχώρησης. Αντιθέτως. Είναι μια εικόνα ενεργητικής παρουσίας των πολιτών με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι μια εικόνα ενίσχυσης της προσπάθειάς μας. Είναι μια εικόνα ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας σε μια πορεία που θέλει να είναι δημιουργική, γιατί καμιά φορά τη δεύτερη φορά τα πετυχαίνεις καλύτερα τα πράγματα.

 

Φίλες και φίλοι, δεν θέλω να πω πολλά για τα Γιάννενα και την Ήπειρο. Έκανα μια δήλωση σήμερα στο αεροδρόμιο, μίλησα και στην Άρτα.. Ίσως έχουμε την ευκαιρία στο διάλογο που θα ακολουθήσει, γιατί εμείς εγκαινιάζουμε ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες. Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να σας πω πέντε λόγια και να σηκωθείτε να φύγετε, αλλά και να σας ακούσω κιόλας. Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να βγάλω μια ομιλία και να χειροκροτηθώ, ήρθα για να ακούσω τις έγνοιες και τις αγωνίες σας. Διότι πιστεύω πραγματικά ότι μόνο όταν μπορέσουμε να πιάσουμε τον σφυγμό και τον παλμό της κοινωνίας, που εσείς αυθεντικά μπορείτε να τον φέρετε σε εμάς που σήμερα αποτελούμε την ηγεσία του κόμματος, μόνο τότε θα μπορέσουμε να είμαστε ουσιαστικοί στη δουλειά μας και στις παρεμβάσεις μας.

Και μία από τις αιτίες που πολλές φορές βρεθήκαμε σε αστοχίες ήταν ότι δεν είχαμε αυτή τη διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης.

Επιθυμούμε λοιπόν έναν ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτό. Επιθυμούμε τη διαμόρφωση ενός κόμματος που στο έδαφος της Αριστεράς θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να γίνει ξανά μεγάλη και πλειοψηφική η προοδευτική παράταξη στον τόπο μας. Και για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να έχουμε προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Και μια κυβέρνηση που θα νοιάζεται για τους πολλούς κι όχι μονάχα για τους ισχυρούς και θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής. Όχι βεβαίως γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ξαναγυρίσουμε στις καρέκλες της εξουσίας, γιατί εμάς δεν μας πιάνει στερητικό σύνδρομο, δεν γεννηθήκαμε σ’  αυτές. Αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική, όραμα, ορίζοντα στη νέα γενιά αυτού του τόπου. Σ’  αυτούς που ορθά κάποτε ονόμασαν μη προνομιούχους Έλληνες, δηλαδή στους πολλούς θα πω εγώ, στην κοινωνική πλειοψηφία.

Διότι βλέπουμε όλοι μας σήμερα επτά μόλις μήνες μετά τις εκλογές ότι όλα όσα είπαμε προεκλογικά επιβεβαιώνονται. Είπαμε προεκλογικά ότι θα είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τον τόπο εάν εκλεγεί η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση. Είπαμε προεκλογικά ότι δεν θα γίνουν καλύτερες οι ημέρες και πιο γαλανός ο ουρανός, αλλά θα μαζευτούν σύννεφα. Διότι το στρατηγικό τους σχέδιο ήταν το ίδιο, δεν άλλαξε ποτέ. Το στρατηγικό σχέδιο είναι να δώσουν πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Από πού; Από το περίσσευμα που έχει δημιουργηθεί από μια τιτάνια προσπάθεια που κάνατε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και σήμερα νομίζω ότι ακόμα και οι φανατικοί υποστηρικτές των πολιτικών μας αντιπάλων έχουν αρχίσει και αναρωτιούνται. Πού είναι οι προσδοκίες; Πού είναι οι υποσχέσεις; Πού είναι οι καλύτερες μέρες; Πού είναι οι δουλειές για όλους; Πού είναι οι αυξήσεις στους μισθούς; Πού είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις; Πού είναι η ανάπτυξη του 4%; Πού είναι οι μπουλντόζες που θα  έμπαιναν στο Ελληνικό; Πού είναι όλα όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά ότι θα έρθουν σε λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές..

Οι προσδοκίες λοιπόν διαψεύδονται. Παντού μεγάλα λόγια, αλλά ουσία ελάχιστη. Μόνο επικοινωνία. Και ταυτόχρονα η ανησυχία των πολιτών σε ότι αφορά τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ολοένα και διευρύνεται. Κι έχουν λόγους ουσιαστικούς να ανησυχούν, όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως κομμάτων, με τους παιδαριώδεις χειρισμούς στα εθνικά μας θέματα. Με τους παιδαριώδεις χειρισμούς στο κρίσιμο θέμα της προσφυγικής κρίσης, όπου μας υποσχέθηκαν προεκλογικά ότι θα το λύσουν αμέσως διότι τάχα μου, δήθεν, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Και τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που αν συνέβαινε επί των ημερών μας δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε ούτε μια μέρα στις θέσεις της διακυβέρνησης. Με τα νησιά μας να πνίγονται και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να στοιβάζονται. Ήταν 5 χιλιάδες η Μόρια, τώρα είναι 25 χιλιάδες. Και τους νησιώτες μας να αφήνονται στην τύχη τους.

Αλλά ταυτόχρονα η οικονομία βεβαίως είναι σε ράγες, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εμείς κάναμε τη μεγάλη προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Όμως τα έτοιμα κάποια στιγμή θα τελειώσουν και το κρίσιμο ζήτημα είναι να μην εξαντληθούν προκειμένου να ενισχυθούν για άλλη μια φορά μονάχα οι ισχυροί,  οι τράπεζες και όλοι όσοι έχουν ευθύνη που μας οδήγησαν στην κρίση την προηγούμενη δεκαετία.

Όμως πέρα από την οικονομία και τους αριθμούς, τους δείκτες που δείχνουν μια εικόνα σταθερή από τη στιγμή που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, υπάρχει και αυτό που ονομάζουμε πραγματική οικονομία.. Υπάρχει και αυτό που ονομάζουμε κοινωνική προστασία και κοινωνικό κράτος. Κι εκεί τα πράγματα δεν ευημερούν καθόλου.

Τα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται ή περιορίζονται ασφυκτικά. Από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης ήταν να περάσει άρον-άρον, είτε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, είτε με ρυθμίσεις στο αναπτυξιακό δήθεν νομοσχέδιο όλα όσα μας ζητούσε ο ΣΕΒ κι εμείς αρνούμασταν. Και μας τα ζητούσε και η τρόικα δια μέσου του ΣΕΒ, κι εμείς αρνούμασταν. Όχι γιατί έχουμε καμιά ιδεοληψία, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι  βαθιά ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη δίχως εργασιακή νομιμότητα. Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη όταν δεν διασφαλίζεις τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την προστασία από τις απολύσεις τις αναιτιολόγητες. Και βεβαίως δεν μπορεί να υπάρξει και ανάπτυξη όταν δεν νοιάζεσαι για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τα εισοδήματά της.

Και δυστυχώς βγαίνουμε αληθινοί. Η ανεργία βεβαίως μειώθηκε κατά τη δική μας διακυβέρνηση από το 29 στο 17%. Και θα βαίνει μειούμενη διότι έχουμε εξασφαλίσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, όχι στα μεγέθη που έταξε ο κ. Μητσοτάκης βεβαίως, διότι αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στη άλλη.

Αλλά η  μείωση της ανεργίας είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι αν υπάρχουν θέσεις ουσιαστικής απασχόλησης, σταθερής απασχόλησης κι αν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα.

Τον προηγούμενο Δεκέμβρη όμως είδαμε ξανά αρνητικά ρεκόρ στην απασχόληση. Με βάση τα στοιχεία που μας δίνει η ΕΡΓΑΝΗ. Είδαμε ομαδικές απολύσεις για πρώτη φορά στις τράπεζες, όπου είχαν να γίνουν από την μεταπολίτευση, και σε άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Διότι επέστρεψε η λογική της απληστίας και της αύξησης των κερδών εις βάρος των  μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τον προηγούμενο Δεκέμβρη για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια οι πολίτες δεν είδαν, αυτοί που το δικαιούνται κι αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη δεν είδαν κοινωνικό μέρισμα.

Θυμηθείτε τι μας έλεγα πέρυσι, πρόπερσι, παραπρόπερσι. Ότι είναι τα ψίχουλα, είναι η πολιτική να δίνουμε επιδόματα στους πολίτες, ενώ αυτοί θα ‘ρθούν και θα δώσουν αυξήσεις. Αυξήσεις δεν δώσανε, αλλά δεν έδωσαν ούτε κι αυτά τα οποία κατηγορούσαν ως ψίχουλα. Και 800 χιλιάδες συμπολίτες μας, και συνταξιούχοι αλλά και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, δεν είχαν τη δυνατότητα να περάσουν Χριστούγεννα με αξιοπρέπεια φέτος. Ταυτόχρονα όμως αυτό είχε και αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Έκανα μια βόλτα σήμερα στα μαγαζιά στην Άρτα. Οι περισσότεροι μου είπαν ότι ο φετινός Δεκέμβρης ήταν ο χειρότερος όλων των προηγούμενων χρόνων.

Μα πώς γίνεται αυτό; Να έχουμε βγει από την κρίση, να έχουμε βγει από τα μνημόνια, να λένε ότι η οικονομία αυξάνεται με καλύτερους ρυθμούς πλέον και στη πραγματική οικονομία, στην αγορά οι καταστηματάρχες να στενάζουν και να λένε ότι είναι χειρότερη η φετινή χρονιά από την περυσινή.

Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται και στην απόφασή τους να μην δώσουν από το περίσσευμα στους πολλούς, αλλά από το υστέρημα των πολλών στους λίγους, γιατί αυτό κάνουν.

Και βεβαίως θα έχετε γίνει μάρτυρες όλο το τελευταίο διάστημα της προσπάθειες που γίνεται στα ΜΜΕ να διαμορφώσουν την εικόνα ότι θα αυξηθούν οι συντάξεις. Τόσο πολύ που μάλλον κι εμείς που δεν είμαστε συνταξιούχοι, έχουμε πειστεί ότι θα πάρουμε λεφτά. Πείτε μου όμως εσείς πώς είναι δυνατόν να μιλάνε για αυξήσεις όταν στον προϋπολογισμό που ψήφισαν για το 2020 η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη δεν είναι αυξημένη, αλλά είναι μικρότερη κατά 200 εκ. απ’  ότι αυτή που δίναμε εμείς το 2019;

Δημιουργούνε ψευδαισθήσεις και προσδοκίες, κάποια στιγμή όμως αυτό θα το πληρώσουν διπλά και τριπλά. Διότι είναι προτιμότερο να είσαι ειλικρινής απέναντι στους πολίτες για να μην βασίζεσαι μονάχα στην επικοινωνιακή πολιτική. Αυτό που κάνουν λοιπόν είναι τι; Καταργούν την 13η σύνταξη που εμείς ψηφίσαμε τον Μάιο ως μόνιμη. Μας κατηγόρησαν τότε ότι δεν είναι 13η για όλους. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Είπαμε ότι είναι μια ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και κλιμακώνεται ανάποδα με το ύψος της σύνταξης, διότι είχαμε 820 εκατομμύρια διαθέσιμα και θέλαμε αυτά τα 820 εκατομμύρια το 2019 και το 2020 να τα δώσουμε εν είδει 13ης σύνταξης ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλότερης για τους υψηλούς, εντός εισαγωγικών, αλλά είχαμε σχέδιο και το είχαμε ανακοινώσει. Με βάση την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών, αυτή η 13η που θα ήταν μόνιμη, θα γίνει ολόκληρη για όλους από το 2021 και μετά.

Θυμηθείτε τότε, μας είπαν ότι δεν θα το καταργήσουν. Το ψηφίσανε μάλιστα, παρότι μας κατηγορούσαν για παροχές. Έρχονται όμως σήμερα και την καταργούν. Καταργώντας την  13η σύνταξη μειώνεται κατά 800 εκ. συνολικά η συνταξιοδοτική δαπάνη και ένα μέρος αυτών των χρημάτων το δίνουν για να αυξήσουν υψηλότερες συντάξεις και όχι τις χαμηλές. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια όσο και αν την κρύβεις κάποια στιγμή σε εκδικείται. Όπως  θα εκδικηθεί η αλήθεια και με τις ψεύτικες προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει με το νέο ασφαλιστικό για τις εισφορές. Διότι το νέο σύστημα εισφορών, σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών οι εισφορές θα είναι κατά 20% μεγαλύτερες.

Προεκλογικά λοιπόν, δημιούργησαν προσδοκίες. Σήμερα διαπιστώνουμε όλοι, δυστυχώς θα πω εγώ, ότι αυτές οι προσδοκίες διαψεύδονται. Μας έλεγαν ότι, δύο βδομάδες μετά τις εκλογές θα μπούνε μπουλντόζες στο Ελληνικό, το θυμάστε; Πέρασαν επτάμιση μήνες και όσο είδατε εσείς μπουλντόζες στο Ελληνικό, άλλο τόσο είδαμε και εμείς. Ο κίνδυνος όμως είναι, οι μπουλντόζες στο Ελληνικό δεν θα μπουν, αλλά που θα μπουν οι μπουλντόζες, στην πρώτη κατοικία.

Ο κίνδυνος είναι, ότι ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης δεν θα βάλει μπουλντόζες στο Ελληνικό, αλλά όπως μας εξήγησε και μας απείλησε, διότι μας είπε, καθαρά, να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας, από 1ης Μαΐου τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Κινδυνεύει να μπει η μπουλντόζα στην πρώτη κατοικία των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Βεβαίως, δεν βλέπουμε να υλοποιείται μία ακόμα υπόσχεση, αυτή που αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στο διπλάσιο της ανάπτυξης μας είχαν πει. Διότι εμείς αυξήσαμε πέρυσι τον Φλεβάρη 11%, τον κατώτατο μισθό και τον πήγαμε στα 650, καταργήσαμε τον ρατσιστικό για τους νέους, υποκατώτατο, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά και το κάναμε αυτό με νόμο, όπως  με νόμο αυτοί πριν από 6 χρόνια περίπου, είχαν αποφασίσει να μειώσουν τον υποκατώτατο μισθό κατά 22%. Τότε λοιπόν προεκλογικά, σας θυμίζω, ακριβώς για να απαντήσουν σε αυτή την επιθετική στάση υπεράσπισης όμως, των χαμηλών εισοδημάτων, την πολιτική μας δηλαδή, είχαν υποσχεθεί ότι την επόμενη χρονιά, τώρα δηλαδή, το 2020, θα αυξήσουν τον κατώτατο μισθό σε διπλάσιο ποσοστό από την ανάπτυξη. Λέγανε 4% ότι θα είναι η ανάπτυξη, άρα 8%. Τώρα την ανάπτυξη την μείωσαν στο 2,8%, περιμένουμε να δούμε την αύξηση των 5,6%. Δεν φαίνεται όμως να έρχεται καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αντι αυτού στην πρόταση νόμου που καταθέσαμε εμείς προχθές, πρόταση νόμου που έρχεται να υλοποιήσει όσα προεκλογικά λέγαμε, για αύξηση 7,5% σύν 7,5% ,  ’20-’21, έρχονται και μας λένε ότι πρόκειται περί λαϊκισμού. Έρχονται και μας λένε ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούμε να παρέμβουμε είναι αντιεπιστημονικός. Έτσι μας λέει ο κ. Βρούτσης. Η αύξηση που προτείνουμε εμείς είναι αντιεπιστημονική, ενώ αντιθέτως είναι επιστημονική η μείωση κατά 22%, που κάνανε αυτοί μέσα σε μία νύκτα, πριν από 6 χρόνια. Αλλά προτού εφεύρουν το επιχείρημα της αντιεπιστημονικότητας, είπαν κάποια στιγμή, αν δεν κάνω λάθος ο κ. Σταικούρας, ο υπουργός των Οικονομικών, σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη, την αλήθεια της σκέψης τους. Είπε λοιπόν ότι, δεν μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό και για αυτό δεν φταίνε αυτοί, αλλά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τον αύξησε τόσο πολύ πέρυσι, ώστε έκανε όση αύξηση έπρεπε να γίνει για τα επόμενα 3 χρόνια.

Εγώ λοιπόν θέλω σήμερα εδώ στα Γιάννενα, ενόψει και της επίκαιρης ερώτησης που έχω καταθέσει στον πρωθυπουργό και δεν απάντησε, αλλά την μετέτρεψε σε προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, που είναι μεθαύριο Παρασκευή, θα τον προκαλέσω. Θα ασχοληθεί έστω και μια στιγμή με τα συμφέροντα των πολλών ή μόνη του έγνοια θα είναι πως θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών με χαριστικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Και τον καλώ να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, διότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αυτού που μπορεί να τονώσει την πραγματική οικονομία και να δώσει μια προοπτική που δεν θα αφορά μονάχα τους λίγους και τους ισχυρούς, αλλά θα αφορά τους πολλούς.

Μιας και αναφέρθηκα στην προστασία της πρώτης κατοικίας, επιτρέψτε μου δυο λόγια, γιατί θεωρώ ότι είναι ίσως ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Διότι ήρθε στη Βουλή το περιβόητο σχέδιο «Ηρακλής», δεν ξέρω αν το ακούσατε; Είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την απομείωση των κόκκινων δανείων που κατέχουν οι συστημικές τράπεζες. Ίσως είναι η πρώτη φορά που ο Ηρακλής είναι με το μέρος της Λερναίας Ύδρας και όχι απέναντι στη Λερναία Ύδρα. Το σχέδιο αυτό λοιπόν, προβλέπει την απόλυτη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η του Μάη. Λένε πολλοί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία χωρίς πλειστηριασμού και χωρίς να είναι απελευθερωμένα, να τα ρυθμίζει όλα η αγορά δηλαδή και με τέτοιους νόμους που προστατεύουν τους πολίτες. Εμείς θα τους πούμε για ποια οικονομία και για ποια χώρα μιλάμε. Διότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, από το 2010 εως και το 2015, ήταν πρωτοφανές για την παγκόσμια βιβλιογραφία σε ότι αφορά τα οικονομικά πράγματα. Δεν είναι εύκολο να δει κανείς σε καιρό ειρήνης να μειώνονται οι μισθοί, οι συντάξεις 40-50%. Να πηγαίνει η ανεργία από το 6 στο 28%. Και βεβαίως σε μια χώρα που πριν είχε δημιουργήσει μια φούσκα με επίκεντρο τις τράπεζες και τους τραπεζίτες, που είναι οι ίδιοι στις θέσεις τους. είχε δημιουργήσει μια φούσκα, θυμάστε. Κυνηγούσαν τον κόσμο τότε οι τράπεζες για να του δώσουν δάνειο, διακοποδάνεια δίνανε, ότι θέλεις δίνανε. Και ξαφνικά η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού βρέθηκε καταχρεωμένη, χωρίς δυνατότητα να μπορεί να αποπληρώσει. Όταν σε μια χώρα που η ιδιοκατοίκηση είναι σε τόσο υψηλό ποσοστό, συμβαίνει αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο, δεν μπορεί να σταθεί κανένα επιχείρημα που λέει ότι χωρίς πλειστηριασμούς δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία. Δεν αντιλέγει κανείς ότι ανάμεσα σε αυτούς που προστατεύτηκαν από τον μόνο Κατσέλη υπήρχαν και οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Κάποιοι δηλαδή που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και βγάλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και είναι στις τράπεζες της Ελβετίας και εκμεταλλεύτηκαν αυτό τον νόμο. Δικό μας μέλημα ήταν να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Και για αυτό δεν δεχθήκαμε τις αυστηρές πιέσεις της τρόικα και των θεσμών να δώσουμε απόλυτη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά προχωρήσαμε σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να δημιουργήσουμε την ομπρέλα της προστασίας για αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτοί οι οποίοι έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και ένα και δυο, τρία σπίτια, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν. Όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι και άδικο και κυνικό και έξω από κάθε λογική για την πορεία της οικονομίας.

Θέλουν να δώσουν λέει, χωρίς κανέναν όρο διαφάνειας 12 δις από τα 37 δις που εμείς με πολύ μεγάλο κόπο καταφέραμε να συσσωρεύσουμε, από το υστέρημα του ελληνικού λαού, ναι, αλλά ήταν αυτά τα 37 δις το διαβατήριο μας για να βγούμε από την κρίση. Ανακοινώσαμε σχέδιο ώστε με ένα μέρος από αυτά τα χρήματα να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2020, ενώ αυτοί παρακαλάνε να τους τα μειώσουνε γιατί το πήραν πίσω το σχέδιο μας. Γιατί το πήραν πίσω; Θυμάστε ότι είχε βγει ένας πρώην δημοσιογράφος και νυν δημοσιογράφος ο άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα πρώην και νυν παπαγαλάκι όπως λένε. Αυτούς που λένε μελλούμενα. Τους ξεφεύγουν ή που λειτουργούν ως λαγοί. Ο συμπαθής κ. Μπάμπης του ΣΚΑΙ που τώρα είναι βουλευτής, ο κ. Παπαδημητρίου. Είχε πει ότι δεν θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα για τη μείωση των πλεονασμάτων, αλλά θα αξιοποιηθούν για να σωθούν εκ νέου οι τράπεζες και να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Το είχε πει προεκλογικά. Είχαμε ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη και να πει αν λέει αλήθεια, αν αυτό είναι το πρόγραμμα του και είχε διαψεύσει ο Μητσοτάκης τότε. Είχε πει ότι δεν έχουμε τέτοιο πρόγραμμα και τώρα φέρνουν το σχέδιο «Ηρακλής» και το σχέδιο Λερναία Ύδρα, θα πω εγώ, και θέλουν να πάρουν 12 δις από αυτά τα χρήματα χωρίς εγγυήσεις για να απομειώσουν τα κόκκινα δάνεια και την ίδια στιγμή να αφήσουν ανεξέλεγκτους τους πλειστηριασμούς. Εγώ θα πω ότι αυτή είναι η μνημονιακότερη επιλογή όλων των μνημονιακών νόμων που έχουν περάσει από το  2010 στην Ελλάδα. Έχουμε σήμερα μνημονιακές επιλογές χωρίς μνημόνια. Αυτή είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται ο υπουργός των οικονομικών και κάνει μια δήλωση χθες και λέει ότι το μάρμαρο της κρίσης το πλήρωσαν οι καημένες οι τράπεζες. Εγώ θα πω ότι αυτή η δήλωση φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Θα πω ότι αυτή η δήλωση είναι μια ύβρης απέναντι σε όλους όσοι είδαν να μειώνονται οι μισθοί τους, να μειώνονται οι συντάξεις τους. Όλους όσους είδαν να φτωχοποιούνται, όλους όσους έμεινα στην ανεργία, τους νέους ανθρώπους που ξενιτεύτηκαν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό. Ε όχι λοιπόν κ. Σταϊκούρα και κ. Μητσοτάκη, το μάρμαρο της κρίσης το πλήρωσε ο ελληνικός λαός και όχι οι τραπεζίτες. Οι τραπεζίτες επωφελήθηκαν μόνο, οι τράπεζες επωφελήθηκαν μόνο και χάρης στον ελληνικό και τις θυσίες του είμαστε σήμερα έξω από τα μνημόνια και έξω από την κρίση και έχετε εσείς την δυνατότητα να τρώτε από τα έτοιμα. Αλλά τα έτοιμα να πάνε σε αυτούς που έχουν ανάγκη όχι ξανά στους ισχυρούς, αυτή είναι η δική μας η θέση, αυτή είναι η δική μας η πράξη και η δράση.

Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια ακόμα για αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνική πολιτική, πριν αναφερθώ στα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας που είναι το προσφυγικό και η εξωτερική πολιτική.

Θέλω να πω για την κοινωνική πολιτική γιατί κατά τη γνώμη μου εκεί είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην προοδευτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία από τη μια και στη συντηρητική παράταξη, τη νεοφιλελεύθερη και κυνική ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Θυμάστε ότι μας κατηγορούσαν τα προηγούμενα χρόνια ότι κάνουμε λέει επιδοματική πολιτική. Μα πως αλλιώς μπορείς να στηρίξεις τους αδύναμους σε μια οικονομία και σε μια κοινωνία η οποία έχει διαλυθεί από τα μνημόνια; Και μας κατηγορούσαν ακόμα για τα σχολικά γεύματα που δίναμε. Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων αγκαλιάστηκε από τις τοπικές κοινωνίες και σχεδιάσαμε βήμα το βήμα, ώστε φέτος το 2020 να υπάρχει δυνατότητα για 185 χιλιάδες σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της χώρας. Όμως βλέπετε τα παιδιά που έχουν ανάγκη αυτό το σχολικό γεύμα δεν είναι ούτε ολιγάρχες ούτε πολιτικοί φίλοι του κ. Μητσοτάκη για να μπορούν να γίνονται γρήγορα οι δουλειές και έτσι η σημερινή κυβέρνηση έχει κωλυσιεργήσει, δεν έχει προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία που είχαμε ετοιμάσει με αποτέλεσμα το 30% αυτών των γευμάτων να μην δίνεται. Πάνω από 50 χιλιάδες γεύματα από αυτά που είχαμε προγραμματίσει δεν δίνονται. Βγήκα προχθές και έκανα μια δήλωση και είπα, με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό, που είχαμε να δούμε, στα ψιλά βέβαια της ειδησεογραφίας, γιατί αυτά τώρα δεν αναδεικνύονται, από την εποχή της βαθιάς κρίσης. Γιατί από τα πρώτα πράγματα που είχαμε μέλημα και προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε ήταν  η ανθρωπιστική κρίση, γιατί είχε η Ελλάδα ανθρωπιστική κρίση το 2014. Και αναφέρομαι στη λιποθυμία μιας νεαρής μαθήτριας στον Πύργο της Ηλείας, διότι είχε πολλές μέρες να φάει φαγητό. Είπα ότι δεν μπορεί να είμαστε χαρούμενοι σε αυτή τη χώρα όταν έχουμε τέτοια περιστατικά. Είπα ότι δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και μάλιστα για όλους όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Και έσπευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να με κατηγορήσει για λαϊκισμό, λέγοντας ότι ξαναξεκινάει πάλι η φάμπρικα των λιποθυμιών, και ότι κάνουμε την πολιτική του μαγκαλιού. Το μαγκάλι ήταν οι θάνατοι που είχαμε το 2010, το 2011, το 2012, ανθρώπων που δεν μπορούσαν να ζεσταθούν διότι τους κόβανε το ρεύμα και έπρεπε να ρθούμε εμείς και να φτιάξουμε το κοινωνικό τιμολόγιο και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, να μπορούν να πληρώσουν. Οι θάνατοι αθώων ανθρώπων επειδή πήγαιναν να ζεσταθούν με το μαγκάλι. Αυτό είναι ύβρις απέναντι στους νεκρούς, όχι λαϊκισμός αυτό που κάνω εγώ. Αυτό που κάνουν αυτοί είναι ύβρις  απέναντι στους νεκρούς. Αναρωτιέμαι, είναι δυνατό να μιλάμε για ανάπτυξη και για έξοδο από την κρίση όταν έχουμε ξανά τέτοια περιστατικά; Την ίδια στιγμή όμως που δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που μπορεί να μην καλύπτει στην ολότητα του το πρόβλημα, αλλά είναι μια ανάσα για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, την ίδια στιγμή βλέπουμε διαδικασίες εξπρές και με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής να περνάνε όλα όσα ζητάνε οι ισχυροί.

Ιδιαίτερα οι ισχυροί στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου με μια τροπολογία η κ. Κεραμέως αποφάσισε να εξισώσει τα πτυχία των ΑΕΙ με τα πτυχία των Κολλεγίων, ώστε οι απόφοιτοι των κολλεγίων να μπορούν να έχουν ίδια δικαιώματα πρόσβασης μέσω ΑΣΕΠ, ακόμα και για θέσεις στο δημόσιο. Την ίδια στιγμή που η κ. Κεραμέως, η πολιτική του κ. Μητσοτάκη για την εκπαίδευση, αναστέλλει τη λειτουργία 38 πανεπιστημιακών τμημάτων. Μεταξύ αυτών και αρκετών, εδώ στην Ήπειρο. Την ίδια στιγμή που θέλει να επαναφέρει τη βάση του 10, ώστε χιλιάδες μαθητές με το κριτήριο αυτό να κόβονται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Με  δύο λόγια, κάποιος ο οποίος θα γράφει κάτω από 10 , λέει, δεν θα μπορεί να μπει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά δεν γράφει καθόλου και έχει λεφτά όμως θα μπορεί να μπει σε ένα κολλέγιο και θα παίρνει το ίδιο πτυχίο. Εμείς αυτό θεωρούμε ότι πέρα από παράλογο, από άδικο είναι και ανήθικο, γιατί εμείς παλεύουμε όλα τα παιδιά να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση. Παλεύουμε για να ξαναστήσουμε στα πόδια της τη δημόσια παιδεία, τα πανεπιστήμια μας, τα σχολεία, να έχουν ποιοτική γνώση και να ξαναστήσουμε στα πόδια τους και τα δημόσια νοσοκομεία.

Εδώ στα Γιάννενα γίνανε πολλά. Και για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και οι 6 τοπικές μονάδες υγείας και μάλιστα σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και δυσκολιών. Θέλω να σας καλέσω να συγκρίνεται τη λειτουργία των νοσοκομείων, επι των δικών μας ημερών, παρά τις δυσκολίες με τη σημερινή τους λειτουργία. Και πέρασαν μόλις 7 μήνες. Δεν λέω, ο κ. Κικκίλιας κάνει ότι μπορεί, με τις σέλφι που βγάζει, το  instagram, είναι καλός στο facebook, αλλά δεν είναι επικοινωνιακή πολιτική η υγεία. Εμείς το 2015 παραλάβαμε μια υγεία σε εξαθλίωση, η χώρα ήταν σε ανθρωπιστική κρίση. Παραλάβαμε νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, γιατρούς οι οποίοι τρέχανε δεξιά και αριστερά για να μπορέσουν να κρατήσουν όρθιο το σύστημα, κάναμε προσλήψεις, ενισχύσαμε σε υλικοτεχνική υποδομή. Καταφέραμε με πολύ κόπο και με λίγα μέσα να μην μείνει κανένας πολίτης χωρίς ουσιαστική περίθαλψη, διότι εμείς, και αυτό είναι από τα μεγάλα κατορθώματα μας, με την πίεση των δανειστών, δώσαμε τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους. Τότε ήταν πάνω από 2 εκατομμύρια. Πως άλλαξαν όλα αυτά μέσα σε λίγους μήνες; Άλλαξαν ραγδαία, γιατί η υγεία δεν είναι ένα πολυτελές ζήτημα, αλλά πρώτα απ΄ όλα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και από αυτήν ακριβώς την βούληση διέπεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ακριβώς τη βούληση με τους υπουργούς πάνω από το πρόβλημα και όχι πάνω από την επικοινωνία. Να κλείνουν τρύπες και να αντιμετωπίζουν προβλήματα παντού. Τώρα έχουμε μια εικόνα… χειρουργεία ακυρώνονται, ασθενείς ετοιμάζονται για επέμβαση και ξαφνικά στέλνονται σπίτια τους. Καρκινοπαθείς εκπέμπουν sosχωρίς να εισακούονται. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έβγαλε προχθές μια ανακοίνωση και μιλάει για πρωτοφανή έλλειψη φαρμάκων. Νοσοκομειακές μονάδες κλείνουν ή υπολειτουργούν. Αν συνέβαιναν αυτά επι των ημερών μας, θα ήταν σίγουρα η κάμερα του ΣΚΑΙ και η ΠΟΕΔΗΝ να διαμαρτύρεται. Σήμερα δεν τα βλέπουμε. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι ο μόνος χώρος των νοσοκομείων που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη, είναι τα γραφεία των διοικητών, για να τοποθετήσει εκεί αποτυχημένους κομματάρχες και πολιτευτές της ΝΔ ή υπερήλικες πολιτευτές οι οποίοι αντάλλαξαν την ψήφο τους με τη θέση διοικητή νοσοκομείου. Δεν έχω κάτι με τους υπερήλικες μην με παρεξηγήσετε, αλλά όλο αυτό που γίνεται, ενώ μας είχαν ζαλίσει τόσα χρόνια με την αριστεία και την αξιοκρατία, πάει πολύ. Όταν χιλιάδες άξιοι νέοι βρίσκονται στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Υγείας όμως, τις προηγούμενες μέρες έθεσε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο για την υγεία το οποίο ξεπερνά τους χειρότερους φόβους μας. Πίσω από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αναγγέλλουν, στην ουσία επιδιώκουν την κατάργηση του ΕΣΥ. Μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις στη χώρα μας. Πότε από την ίδρυση του ΕΣΥ στη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα, δεν έχει οργανωθεί τέτοια στοχευμένη επιχείρηση κατάλυσης της δημόσιας υγείας όπως αυτή που επιχειρείται σήμερα. Θέλω να είμαι δίκαιος απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, σε αντίθεση με πολλά άλλα που υποσχέθηκε, συνειδητά λέγοντας ψέματα και εξαπατώντας τον ελληνικό λαό, σε ότι αφορά στον χώρο της υγείας δεν είπε ψέματα είπε την αλήθεια. Το πρόγραμμα του το είχε αναγγείλει στον ελληνικό λαό προεκλογικά. Αυτά είχε πει προεκλογικά. Είχε πει δηλαδή ότι θα  προχωρήσει ουσιαστικά σε μια προσπάθεια κατάργησης του ΕΣΥ μια προσπάθεια επιθετικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περίθαλψης, εκχώρησης των φιλέτων σε ιδιώτες. Μια προσπάθεια που κατά την εκτίμηση μας θα οδηγήσει στο να χωριστούν ξανά ύστερα από 40 χρόνια οι έλληνες πολίτες, σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν για την περίθαλψη τους και σε εκείνους που όπως έλεγαν οι παλιοί στο χωριό μου, θα πηγαίνουν σαν το σκυλί στο αμπέλι.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να συζητάμε σήμερα. Το θέμα της στέγης και της δημόσιας υγείας είναι ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα για τα οποία σκοπεύουμε το επόμενο διάστημα να κάνουμε μια μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών, της κοινωνίας. Δεν είναι ζήτημα κομματικής διαχείρισης και για αυτό καλούμε και άλλες πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες να αναδείξουν τα προβλήματα αυτά, αλλά να αναδείξουν και λύσεις μέσα από τις δράσεις τους.

Σε ό,τι αφορά την υγεία το επόμενο διάστημα θα οργανώσουμε σε όλη την Ελλάδα περιοδείες των βουλευτών μας στα δημόσια νοσοκομεία και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα, κυρίως διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα. Διότι, επαναλαμβάνω, η λύση δεν είναι η ιδιωτικοποίηση, αλλά η ενίσχυση με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και ενίσχυση από τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία.

Και σε ό,τι αφορά το θέμα της πρώτης κατοικίας, το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούμε σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως στους κοινωνικούς φορείς. Διότι απέναντι σ’  αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία-έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας από 1ης Μαΐου θα πρέπει να υπάρχει η απάντηση,  η οποία απάντηση όπως και για τον κατώτατο μισθό, που ήταν συγκεκριμένη, με πρόταση νόμου, πρέπει να είναι κι αυτή συγκεκριμένη και στοχευμένη με πρόταση νόμου. Θα διεκδικήσουμε λοιπόν να υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία και απάντηση στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και να μην είναι μόνο πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να είναι πρωτοβουλία της κοινωνίας, να είναι πρωτοβουλία της κοινωνικής αντιπολίτευσης. Διότι, επαναλαμβάνω, για μας αυτό που προέχει είναι όχι να πάρουμε εμείς τα credits, να πιστωθούμε, αλλά αυτό που προέχει είναι η κοινωνία να προστατευτεί. Γι αυτό και θα καλέσουμε όλα τα κόμματα να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια και να καταθέσουμε από κοινού πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Επιτρέψτε μου λοιπόν τώρα δυο σχόλια πριν δώσω το λόγο σε εσάς γι αυτά που χαρακτήρισα από την αρχή ως πολύ μεγάλα, εθνικής σημασίας θέματα. Και αναφέρομαι στο προσφυγικό, στην προσφυγική κρίση και στην εξωτερική πολιτική.

 

Στο προσφυγικό, φίλες και φίλοι, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη έχει κάνει θαύματα στο προσφυγικό. Ανακοινώνουν προχθές επίταξη σπιτιών και χώρων για να φτιάξουν κλειστά κέντρα, λένε, φυλακές στην πραγματικότητα θα είναι, για τους πρόσφυγες στα νησιά. Αναστατώνοντας και πάλι τις τοπικές κοινωνίες, αναστατώνοντας βεβαίως και τους πρόσφυγες και δεν ξέρω αν έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Αναρωτιέμαι. Διότι μέχρι στιγμής όλα όσα έχουν κάνει είναι μια τρύπα στο νερό.

Αν το σκεφτεί κανείς καλά με το ένα χέρι ο κ. Χρυσοχοίδης εκκενώνει καταλήψεις και βγάζει πρόσφυγες από ιδιωτικούς χώρους και με το άλλο χέρι παίρνει τις ιδιοκτησίες των πολιτών για να τις μετατρέψει σε φυλακές των προσφύγων.

Ξεκίνησαν καταργώντας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε μια χώρα, όπου..  αν μια χώρα της Ευρώπης έπρεπε να έχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έπρεπε να είναι η Ελλάδα με τόσο μεγάλες ροές.

Άλλαξαν έξι υπουργούς στη διαχείριση του προβλήματος. Κατήργησαν τον ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, γιατί κι αυτό ήταν έργο του ΣΥΡΙΖΑ κι ήθελαν να δείξουν πόσο σκληροί είναι στο ακροδεξιό τους ακροατήριο, να μην μπορούν δηλαδή οι πρόσφυγες να πηγαίνουν σε νοσοκομείο. Κι όταν έγινε διεθνής κατακραυγή και βρεθήκαμε μπροστά σε κίνδυνο επιδείνωσης της δημόσιας υγείας, σε βόμβα για τη δημόσια υγεία,  επανέφεραν τον ΑΜΚΑ με άλλη μορφή τώρα, τον λένε προσωρινό αριθμό ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης.

Το ίδιο και με το υπουργείο. Όταν είδαν ότι αλλάζοντας έξι διαφορετικούς υπουργούς τα έχουν κάνει μπάχαλο, ξανάστησαν το υπουργείο το οποίο αυτοί διέλυσαν.

Κι έρχονται τώρα να μας πουν, ενώ έχουν αφήσει σε πλήρη εγκατάλειψη τα νησιά και τους νησιώτες, έρχονται τώρα να μας πουν ότι με τα κλειστά κέντρα και με τις επιτάξεις θα λύσουν το πρόβλημα. Όπως θα λύσουν το πρόβλημα και με την άλλη φοβερή ιδέα που είχαν, να φτιάξουν ένα πλωτό φράγμα 2,5 χιλιομέτρων, απ’ αυτά που έχουν για να μαζεύουν τις τσούχτρες και τις διαρροές καυσίμων στη θάλασσα.

Προσέξτε όμως, είναι να γελάει κανείς, αλλά δεν το κάνουν για πλάκα. Το κάνουν γιατί οι άνθρωποι είναι εθισμένοι με την επικοινωνία. Σου λέει ότι αφού δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα γιατί είμαστε ανίκανοι και δεν έχουμε σχέδιο, τουλάχιστον ας πουλήσουμε παπά, που λένε, ας πουλήσουμε φούμαρα. Πού; Στο ακροατήριο που θέλουμε εμείς να μας ακούει. Σ΄ αυτούς που προεκλογικά τους έλεγαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι προδοτική κι όταν έρθουν θα την ακυρώσουν. Τώρα όχι μόνο την τηρούν, αλλά την τιμούν κιόλας. Σ΄’  αυτούς που έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερασπίζεται  τα σύνορα και τα εθνικά συμφέροντα. Σ΄αυτούς αναφέρονται. Σ’  αυτούς αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας, ούτε κουνούπι να μην βγαίνει έξω, όλοι κλεισμένοι να είναι. Λες και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα.

Σ’  αυτούς αναφέρθηκαν λοιπόν και με αυτή την ανοησία που είπε ο στρατηγός, ο υφυπουργός Άμυνας ο κ. Στεφανής για να κάνουν έναν πλωτό φράχτη 2,5 χιλιομέτρων, ενώ η ακτογραμμή μας είναι  δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

‘Όμως, επαναλαμβάνω, με την επικοινωνιακή πολιτική δεν λύνεις τα προβλήματα. Κι έτσι έχουν καταφέρει να φέρουν το προσφυγικό σε τέλμα και ταυτόχρονα να δυσαρεστήσουν τους πάντες.

Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την πολιτική της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη στα κρίσιμα αυτά θέματα. Δεν πρόκειται δηλαδή να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Θα λέμε όμως τις αλήθειας. Και θα λέμε ότι χωρίς σχέδιο δεν αντιμετωπίζεται η προσφυγική κρίση. Και θα λέμε ότι χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες δεν μπορεί με «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και με επιτάξεις και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με αντιδημοκρατικές πρακτικές να λύσεις τα προβλήματα. Και ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί εκεί όπου είχες όλους τους δημάρχους της παράταξής σου να λένε ότι ούτε έναν δεν θα πάρουμε, τώρα να θέλεις να λύσεις το πρόβλημα. Θυμηθείτε, έλεγε ότι οι μετεγκαταστάσεις δεν είναι λύση. Τώρα πρέπει να κάνει μετεγκαταστάσεις, αλλιώς θα βουλιάξουν τα νησιά. Αλλά πώς να κάνει μετεγκαταστάσεις όταν ο ίδιος έσπειρε αυτή τη λογική του μίσους, αυτή τη λογική της μισαλλοδοξίας. Και βεβαίως όποιος, λέει η παροιμία, σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Αλλά επειδή εμείς δεν θέλουμε η χώρα μας να έχει θύελλες,  τους ζητάμε ένα πράγμα, να σοβαρευτούν. Να σοβαρευτούν. Να αφήσουν την επικοινωνία και τις φανφάρες. Να ασχοληθούν με το πρόβλημα. Να διεκδικήσουν στην Ευρώπη, όπως κάναμε εμείς διαρκώς. Και να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που είχαμε εμείς και είχαμε καταφέρει τουλάχιστον να έχουμε τα πράγματα ελεγχόμενα, όχι αυτό το μπάχαλο, όχι αυτό το χάλι.

 

Αλλά φοβάμαι ότι με την ίδια επικοινωνιακή ελαφρότητα και ανευθυνότητα χειρίζονται και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και κλείνω μ’ αυτό.

Εμείς σε τεσσεράμισι χρόνια πετύχαμε να φέρουμε την Ελλάδα από την εξώπορτα της Ευρώπης σε επίκεντρο των αποφάσεων. Μέσα από μια δυναμική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αναβαθμίσαμε τη γεωπολιτική δυναμική, τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Και με τη συμφωνία των Πρεσπών .. που στα Βαλκάνια δίνει λύσεις και προοπτική και με τις πολυμερείς συνεργασίες στη Ν.Α. Μεσόγειο.

Αυτό που παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στον απόλυτο αντίποδα των δικών μας προσπαθειών και ξεπερνάει κάθε λογική. Μια εξωτερική πολιτική ανερμάτιστη, πρόχειρη, κακοσχεδιασμένη και κυρίως χωρίς στόχο, χωρίς πυγμή, χωρίς φωνή.

Η αίσθηση που έχω είναι ότι από την ώρα που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης έχουμε ως χώρα δύο επιλογές εκπροσώπησης σε ανώτερο επίπεδο, στο επίπεδο του πρωθυπουργού. Ή έναν πρωθυπουργό απόντα από διεθνή φόρα, και μάλιστα κρίσιμα φόρα που αφορούν την Ελλάδα, όπως αυτό για τη Λιβύη,  διότι όταν εγώ πήγα εκεί πέρυσι όταν έγινε η σύσκεψη στο Παλέρμο της Ιταλίας ήταν κρίσιμο διεθνές θέμα, αλλά δεν αφορούσε τόσο πολύ την Ελλάδα, δεν είχε γίνει αυτή η αδιανόητη, παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία, να θέλουν να πάρουν κομμάτι της δικής μας      ΑΟΖ, αλλά ήμουν εκεί. Ο Κ, Μητσοτάκης ήταν απών στο Βερολίνο τώρα.

Άρα λοιπόν έχουμε ή έναν πρωθυπουργό απόντα από τα διεθνή φόρα ή έναν πρωθυπουργό παρόντα μεν, αλλά σιωπηλό, αμίλητο. Ο πρωθυπουργός των 72 δευτερολέπτων. Τόσα μίλησε όλα κι όλα απέναντι στον Πρόεδρο Τραμπ στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Και πριν από μερικές μέρες είχαμε μια κλιμάκωση, για άλλους αναμενόμενη, αλλά δεν θέλω να μείνω στην κλιμάκωση, θέλω να μείνω στο πώς τη διαχειριστήκαμε. Είχαμε στα ελληνικά χωρικά ύδατα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις. Και τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση από το πρωί; ‘Έβγαλε μια επίσημη διαρροή το υπουργείο Άμυνας και μας έλεγε ότι παρασύρθηκε το σκάφος στα ελληνικά χωρικά ύδατα λες και είναι καμιά ψαρόβαρκα, κανένα καρυδότσουφλο από τους ανέμους που φυσούσαν στην περιοχή, που ήταν 4-5 μποφόρ. Και το πιο παράδοξο απ ‘ όλα είναι ότι φυσούσαν βορειοδυτικοί άνεμοι που αν σε παρασέρνουν σε πάνε ανατολικά, δεν σε πάνε δυτικά, Έγινε όμως κι αυτό το θαύμα, θα το δεχτούμε. Έγινε αυτό το θαύμα. Μόλις τελείωσε το θαύμα, μόλις τελείωσε και η κρίση διότι εν πάση περιπτώσει έφυγε το ερευνητικό σκάφος, βγήκε την επόμενη ημέρα ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας και άρχισε να λέει τους διαλόγους που είχε με τον πρωθυπουργό. Κι ενώ την προηγούμενη μέρα μας έλεγε ότι παρασύρθηκε το σκάφος μας φανέρωσε ότι το ήξεραν από την προηγούμενη, το περίμεναν, ότι οι Τούρκοι μας δοκίμαζαν, λέει,  κι ότι αυτός μαζί με τον πρωθυπουργό αντάλλασσαν.. έκαναν ασκήσεις ψυχραιμίας και ενθάρρυνε ο ένας τον άλλο να είναι ψύχραιμοι.

Δεν είναι για γέλια, γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά.  Διότι απέναντι μας παρακολουθούν. Μη νομίζετε ότι δεν μας παρακολουθούν. Βλέπουν αυτά τα χάλια.

Βγαίνει λοιπόν την επομένη ο ίδιος ο Ερντογάν και ευχαριστεί την ελληνική κυβέρνηση διότι, όπως της είχε ζητήσει, λέει,  δεν πήγε να καταθέσει στεφάνι στα Ίμια. Και μάλιστα φανερώνει ότι πριν λίγες ώρες είχε πάρει ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τον Έλληνα υπουργό Άμυνας να τον ευχαριστήσει για την στάση του και να πει μάλιστα ότι όπως έτσι έγινε με τα Ίμια, να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα υπόλοιπα νησιά. Δηλαδή με δυο λόγια η ελληνική πλευρά πρέπει να απουσιάζει από ελληνικά εδάφη ώστε να απουσιάζει και η τουρκική πλευρά από τα ίδια εδάφη.

Προσέξτε.. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Αστείο, αστείο.. αλλά εδώ γκριζάρουμε μόνοι μας ελληνικό έδαφος. Ή εν πάση περιπτώσει, για να μην αδικώ, δίνουμε πάσα στους Τούρκους να το γκριζάρουν. Περί αυτού πρόκειται.

Κοιτάξτε, επειδή εγώ δεν είμαι, όπως ο Κ. Μητσοτάκης στα εθνικά θέματα κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, δεν βγήκαμε δημόσια να πούμε ότι πιστεύουμε τον Ερντογάν κι όχι την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά ρωτήσαμε την ελληνική κυβέρνηση αν ισχύουν αυτά που λέει ο Ερντογάν. Με δυο λόγια δεν κάναμε αυτό που μας έκαναν αυτοί τότε, έλεγαν , εμπιστευόμαστε τον Ερντογάν κι όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό, τέτοια μας έλεγαν πριν από τρία χρόνια.

Εμείς λοιπόν δεν βγήκαμε να πούμε αυτό, αλλά περιμέναμε από την ελληνική κυβέρνηση να διαψεύσει ότι όλο αυτό το πράγμα συνέβη. Και το μόνο που είχαμε τελικά ήταν τη διάψευση του εαυτού τους. Διέψευσε ο υπουργός Άμυνας και μετά από μια μέρα διέψευσε ξανά τον εαυτό του. Και ο υπουργός Εξωτερικών τον άδειασε κιόλας.

Κοιτάξτε. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τελικά η ανταλλαγή ψυχραιμίας δεν είναι για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας, αλλά είναι για τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει ψυχραιμία μην μας βρει τίποτε χειρότερο με αυτούς που μπλέξαμε. Αλλά το πρόβλημα, επαναλαμβάνω, δεν έχει να κάνει τόσο με την ανικανότητά τους να διαχειριστούν ζητήματα, όσο με τις στρατηγικές τους επιλογές. Διότι το πρόβλημα για μένα το μεγάλο είναι ότι έχουν αλλάξει το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής από ένα δόγμα ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής στο δόγμα του προβλέψιμου εταίρου. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Όταν λοιπόν βγαίνεις στον Λευκό Οίκο στον Τραμπ και λες ότι είσαι προβλέψιμος σύμμαχος, τότε νομίζω ότι δεν μπορεί να περιμένεις και πολλά θετικά πράγματα. Διότι όταν είσαι προβλέψιμος, δεν σε υπολογίζει κανείς. Με κατηγορούσαν εμένα ως απρόβλεπτο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως απρόβλεπτη. Αυτή η απρόβλεπτη κυβέρνηση όμως αναβάθμισε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας. Αυτή η απρόβλεπτη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δεχθεί ούτε μία στιγμή αυτή τη συμπεριφορά από τους γείτονές μας χωρίς να απαντήσει.

Κι όταν λες ότι είσαι προβλέψιμος, βεβαίως επικροτείς και τη δολοφονία, την εκτέλεση του Ιρανού αξιωματούχου Σουλεϊμανί, φτιάχνοντας κι άλλους εχθρούς. Όταν λες ότι είσαι προβλέψιμος, στέλνεις συστοιχίες ελληνικών Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία. Τι δουλειά έχουν τα ελληνικά όπλα, οι πύραυλοι που αγοράστηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να φυλάνε τα ελληνικά νησιά και οι Έλληνες φαντάροι και αξιωματικοί στη Σαουδική Αραβία; Να πολεμάνε για ποιον; Να στοχεύουν ποιον;

Και βεβαίως όταν είσαι προβλέψιμος δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα καλό για το μέλλον στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, γιατί ακριβώς κανείς δε σε υπολογίζει. Ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ευρωπαίοι. Και φυσικά ούτε οι γείτονες.

Θα κλείσω όμως εδώ λέγοντας ότι η στάση που κρατάει η σημερινή κυβέρνηση απέναντι στον Ερντογάν και την Τουρκία σε σχέση με την στάση που κρατήσανε σε μια έντιμη, δίκαιη και πατριωτική συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας, τη Βόρεια Μακεδονία, είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίον βλέπουν την εξωτερική πολιτική. Κι αυτός ο τρόπος είναι επιζήμιος για τη χώρα.

Απέναντι στον Ζάεφ ήξεραν να κάνουν τα λιοντάρια, γιατί ήξεραν ότι ο άνθρωπος αυτός ήθελε την ειρήνη και δεν μπορούσε να απειλήσει άλλωστε την πατρίδα μας.  Απέναντι στον Ερντογάν όμως τα λιοντάρια γίνονται όρνιθες. Ας ελπίσουμε λοιπόν αυτές οι όρνιθες να μην δημιουργήσου προβλήματα σημαντικά εις ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Θα μου πείτε όμως ότι αυτοί δεν μπορούν να τα κάνουν ζάφτι  και να διαχειριστούν τους ολιγάρχες στο ποδόσφαιρο, θα διαχειριστούν τον Ερντογάν; Εντάξει, λογικό είναι.

Διότι μέχρι σήμερα –και κλείνω με αυτό- ξέραμε ότι υπάρχει η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής. Με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μάθαμε και την κομματικοποίηση του ποδοσφαίρου.

Και δεν είναι μόνο το γήπεδο –να θυμηθώ τον αείμνηστο Τζίμη Πανούση που έλεγε ότι όλο το έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες, τώρα όλη η κυβερνητική πλειοψηφία προσκυνά σώβρακα και φανέλες.

Αλλά ξέρετε, όταν έχεις μετατρέψει τον πολιτικό στίβο σε σκυταλοδρομία συμφερόντων, όταν έχεις υποσχεθεί όλα σε όλους, τους ολιγάρχες εννοώ, όταν έχεις κερδίσει τις εκλογές χάρη σ’  αυτούς, ε, θέλουν να ξεπληρώσουν τα γραμμάτιά τους αυτοί. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή δεν θα μπορέσεις να κουβαλάς όλα τα καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.

Στην Ελλάδα του 2020 δυστυχώς αυτοί κάνουν κουμάντο. Δυστυχώς. Κι αυτό είναι το πικρό συμπέρασμα. Χρειάστηκε να τσακωθούν για το ποδόσφαιρο, για να ξεφύγει σε κάποιο από τα ΜΜΕ η αλήθεια σε ένα δελτίο ειδήσεων, ότι οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν, αλλά θα μειωθούν το 2020. Χρειάστηκε να τσακωθούν για το ποδόσφαιρο για να ξεφύγει αυτή η αλήθεια. Και ήρθε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και είπε ότι τα ΜΜΕ πηγαίνουν όπως τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Μεγάλη ανακάλυψη! Πότε συνέβαινε αυτό στη χώρα Δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια ότι συνέβαινε αυτό.

Έγραψαν όμως προχθές έναν άρθρο οι F.T. Για δεύτερη φορά μέσω μιας ξένης καθόλου φιλικής προς τις δικές μας απόψεις οικονομικής εφημερίδας, αλλά έγκυρης, γίνονται τα αποκαλυπτήρια της ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα με αφορμή το ποδόσφαιρο οι F.T. στηλιτεύουν την πολιτική του Κ. Μητσοτάκη υπέρ των ολιγαρχών. Την πρώτη φορά, λίγους μήνες πριν, αποκάλυπταν την αποδέσμευση των λογαριασμών εκείνων που διώκονται για οικονομικά εγκλήματα με νόμο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Κι εγώ αναρωτιέμαι, οι ξένοι επενδυτές που πρέπει να έρθουν στη χώρα μας, έχοντας αυτή την εικόνα από τους F.T., γιατί δεν ενημερώνονται από τον ΣΚΑΪ, δυστυχώς για την ελληνική οικονομία, αλλά από τους F.T., τι ακριβώς εντύπωση διαμορφώνουν για την πατρίδα μας, για την ελληνική οικονομία; Την εντύπωση ότι για να μπορεί κανείς να κάνει δουλειές στην Ελλάδα, πρέπει να είναι είτε εγκληματίας του λευκού κολάρου, είτε ολιγάρχης, είτε φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ε, λοιπόν αυτό ήταν που τελειώσαμε για τεσσεράμισι χρόνια, αυτό ήταν που προσπαθήσαμε να σταματήσουμε, τη διαπλοκή επιχειρήσαμε να χτυπήσουμε, μας πολέμησαν όσο κανέναν άλλον, κατάφεραν να μας ρίξουν –αυτή είναι η πραγματικότητα- αλλά ο ελληνικός λαός τώρα βγάζει τα συμπεράσματά του.

Και σας καλώ όλους να βοηθήσουμε ώστε αυτά τα συμπεράσματα να βγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όχι γιατί εμείς θέλουμε να επιστρέψουμε, αλλά γιατί ο ελληνικός λαός, ο τόπος δεν έχει τίποτα να ελπίζει με αυτή την κυβέρνηση. Μόνο προβλήματα θα δημιουργούν από δω και πέρα. Μόνο δεινά έχουν να φέρουν στον ελληνικό λαό.

Γι αυτό λοιπόν θέλω να σας καλέσω, όχι απλά να μας υποστηρίζετε, αλλά να ενταχθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία. Θα πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου το επόμενο διάστημα. Θέλουμε να τις πάρουμε μαζί αυτές τις αποφάσεις. Θέλουμε μαζί να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα για προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης ημέρας. Μια επόμενη ημέρα που πιστεύω ότι δεν θα αργήσει πολύ. Γι αυτό ας προετοιμαστούμε κατάλληλα.

 

Σας ευχαριστώ.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...