Τσίπρας: Να παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε προβληματισμένος για τις κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου να συγκρατήσει μοιραίες επιπτώσεις στην οικονομία, από την εθνική καραντίνα λόγω του κορονοϊού.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εστίασε στο θέμα της πρώτης κατοικίας, ζητώντας από τη σημερινή κυβέρνηση να εγγυηθεί την προστασία της.

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού έχει ως εξής:

“Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και διαρκώς επιβεβαιώνεται η αρχική μου εκτίμηση ότι η στρατηγική της είναι «βλέποντας και κάνοντας».

Η ταχύτητα μετάδοσης των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία είναι τεράστια, καθώς η παύση των εργασιών υπήρξε απότομη και συμμετρική. Γι’ αυτό και οι περισσότερες κυβερνήσεις διεθνώς αναπτύσσουν τεράστια προγράμματα Δημόσιας παρέμβασης στην κλίμακα του 10%, 15%, 20% του ΑΕΠ.

Η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, προχωρούν σε πρωτοφανή προγράμματα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων.

Δεν είναι επειδή έγιναν όλοι σοσιαλιστές, αλλά επειδή κατανοούν το αυτονόητο: Αν δεν διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, αν δεν επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και κλείνουν η μία μετά την άλλη, αν δεν σωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών και χρεοκοπήσουν, τότε η επαναφορά δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη. Και θα χρειαστεί τότε να πραγματοποιηθούν πολλαπλάσιες κρατικές δαπάνες για την ανάκαμψη τη οικονομίας.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και παρότι δεν έχει πια δημοσιονομικούς περιορισμούς, δείχνει να μην τα καταλαβαίνει όλα αυτά. Και όχι μόνο δεν έχει παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά φαίνεται να κινείται απολύτως αποσπασματικά, επιδοτώντας μάλιστα την αναστολή της εργασίας και όχι τη διατήρησή της.
Αν αυτό δεν αναστραφεί, θα αποβεί καταστροφικό, όχι μόνο για την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, αλλά και για κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά.

Ήδη, ακόμα και πριν την κρίση του κορονοϊού, πολλοί συμπολίτες μας κινδύνευαν να χάσουν το σπίτι τους από το τέλος Απρίλη και μετά, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει κάθε προστασία πρώτης κατοικίας από 1ης Μαΐου.

Συνειδητοποιώντας το μέγεθος της κοινωνικής αναταραχής, είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση έγκαιρα, πριν καν ξεσπάσει η πανδημία, να μην υλοποιήσει τα σχέδιά της και να αποφασίσει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Αν ήταν μία φορά αναγκαίο τότε, είναι 100 φορές αναγκαίο τώρα.

Είναι αδιανόητο μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συμπολίτες μας να χάσουν το σπίτι τους.

Τα νοικοκυριά βρίσκονται σε δυσκολία, δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Είναι συμπολίτες μας που χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας.

Καλώ λοιπόν τον Πρωθυπουργό για τη πρώτη κατοικία να αλλάξει ρότα.

Όπως έκανα και χθες για το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, που τον κάλεσα να υποχωρήσει από τον σχεδιασμό του να τους αφήσει εκτός, ακόμα και από αυτό το ανεπαρκές επίδομα των 800 ευρώ για 45 ημέρες, το ίδιο τον καλώ να πράξει και στο κρίσιμο ζήτημα της πρώτης κατοικίας.

Να παρατείνει ΤΩΡΑ την προστασία της.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...