Τσίπρας: Δεν θα σας αφήσουμε να κατεδαφίσετε την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ομιλία  του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,

Αλέξη Τσίπρα,

στη Βουλή για το νέο πτωχευτικό κώδικα

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση που σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην είναι εδώ, να απέχει από τη σημερινή συζήτηση και από την ψήφιση ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους φτωχούς, νεόπτωχους της διακυβέρνησής του. Δεν μου κάνει εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης εδώ και δεκαέξι μήνες κυβερνά τη χώρα από το controlroom ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας και φροντίζει πάντοτε να αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την αντιπαράθεση στα κρίσιμα και κυρίως σε όσα δεν υπάρχουν από την πλευρά σας ουσιαστικά επιχειρήματα. Φροντίζει πάντοτε ο αόρατος αρχισυντάκτης της ενημέρωσης να αλλάζει θέμα στα γρήγορα εκεί που δεν τον παίρνει και αναπαράγει διαρκώς την εικονική πραγματικότητα μιας Κυβέρνησης που θέλει να πιστώνεται οτιδήποτε θετικό υπάρχει σ’ αυτήν τη χώρα από τη μια μεριά και από την άλλη μιας άχρηστης κοινωνίας αχάριστων πολιτών που με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους γκρεμίζουν ό,τι καλό καταφέρνει αυτή η Κυβέρνηση. Έχει καταντήσει αστείο και θα ήταν για γέλια -αν δεν ήταν εξόχως προκλητικό- το ότι από το πρωί ως το βράδυ ακούμε παντού την ίδια γραμμή ενοχοποίησης των πολιτών.

Μας είπατε την άνοιξη ότι μας σώσατε από την πανδημία, ότι σας χρωστάμε χάρη που υπάρχουμε και το καλοκαίρι μάλιστα οργανώσατε φιέστες στη Σαντορίνη για την επιστροφή στην κανονικότητα και σήμερα έχουμε πάνω από οκτακόσια κρούσματα ημερησίως και δυστυχώς πάνω από πεντακόσιους θανάτους. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι ξανά σε πολύ υψηλή πίεση, γιατί εν τω μεταξύ δεν κάνατε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί τον Οκτώβρη του 2020, παρά την πανδημία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δουλεύει με λιγότερο προσωπικό απ’ ό,τι δούλευε πέρσι τέτοιον καιρό.

Και ποιος ευθύνεται για όλα αυτά; Μα, οι ανεύθυνοι πολίτες, οι ανεύθυνοι νέοι που πηγαίνουν το βράδυ στις πλατείες και είναι πάνω από εννιά, αλλά την ίδια στιγμή οι μαθητές πρέπει να πηγαίνουν το πρωί στις τάξεις τους και να είναι πάνω από είκοσι πέντε.

Τώρα μάλιστα μάθαμε χθες διά στόματος του Υπουργού –τρόπος του λέγειν- Ανάπτυξης ότι φταίνε και οι ανεύθυνοι αντιφασίστες που διαδήλωναν έξω από το Εφετείο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Βέβαια ο συγκεκριμένος δεν μπορεί να κρυφτεί, δεν μπορεί να κρύψει την ενόχλησή του από τη μεγάλη αυτή συγκέντρωση, καθότι το αίμα νερό δεν γίνεται.

            Αλλά πείτε μου: Την ίδια στιγμή που σας φταίει η συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, δεν σας φταίει ότι έξι μήνες μετά το lockdownκάθε πρωί αφήνετε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα δημόσια λεωφορεία και στο μετρό επί έξι μήνες, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στις μεγάλες πόλεις; Δεν βρήκατε λύση για να αυξήσετε τα δρομολόγια, για να αποσυμφορήσετε τους συρμούς στο μετρό και στα δημόσια λεωφορεία.

            Κοιτάξτε εδώ. Δεν υπήρξε δυστυχώς –ο αόρατος αρχισυντάκτης τα κόβει αυτά- ούτε ένα παρόμοιο ρεπορτάζ, αλλά εγώ θέλω σήμερα να καταθέσω στη Βουλή κάποιες εικόνες της καθημερινότητάς μας, εικόνες που σήμερα ένας συνεργάτης μου απλά με το κινητό του τράβηξε σε μια από τις γραμμές του μετρό της Αθήνας. Τις καταθέτω στα Πρακτικά. Ορίστε, λοιπόν, ποια είναι η εικόνα. Ορίστε ποια είναι η εικόνα του συνωστισμού. Ορίστε ποια είναι η εικόνα των ανθρώπων που στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες μέσα στους συρμούς του μετρό.

                        Σας φωνάζουμε εδώ και μήνες να αυξήσετε τα δρομολόγια. Και πάλι ο ανεκδιήγητος κ. Γεωργιάδης βγήκε προχθές σε μια εκπομπή και είπε: «Τι να τα κάνουμε τα επιπλέον λεωφορεία; Χαμένα λεφτά!».         

Και σήμερα στην ίδια γραμμή ήταν και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με γελοία επιχειρήματα, όπως ότι στα λεωφορεία και στους συρμούς του μετρό δεν υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας. Ο ιός κολλάει μόνο εκεί όπου την ευθύνη έχουν οι πολίτες. Εκεί όπου την ευθύνη την έχει η πολιτεία δεν κολλάει ο ιός!

Έτσι και χθες που πήγα στην Κοζάνη, στην πρώτη Περιφερειακή Ενότητα που μπήκε στο επίπεδο 4, δηλαδή στο ανώτατο επίπεδο, στο «κόκκινο», όπως λέμε, και βρίσκεται σε δεύτερο lockdown, ο άλλος ανεκδιήγητος τώρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκε εκεί πριν από λίγες μέρες και τι έκανε; Έδειξε με το δάχτυλο τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης, τέσσερις επιχειρηματίες ως υπεύθυνους για το lockdownστον Νομό, χωρίς στοιχεία βέβαια, χωρίς αίσθηση ευθύνης και με απόλυτο κυνισμό. Ομολογώ ότι έχετε ξεπεράσει πια τα όρια κυνισμού και ανευθυνότητας. Και αυτή την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού την έχετε απογειώσει, έχει πάει σε άλλα επίπεδα, σε οργουελικά επίπεδα!

Αυτός ο ίδιος άνθρωπος λοιπόν, που από ό,τι μάθαμε πίεζε με τη φυσική του παρουσία την επιτροπή των επιστημόνων σε συνεργασία με τον κ. Αυγενάκη, την ώρα που η πανδημία φουντώνει, να δώσει το πράσινο φως για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, είχε το θράσος να δείχνει με το δάχτυλο ως υπεύθυνους για τοlockdown στην Κοζάνη κάποιους ιδιοκτήτες καφετεριών και σουβλατζίδικων.

Αυτή είναι,όμως, η στρατηγική. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Είναι μια στρατηγική. Όμως, να ξέρετε αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να σας πάει μακριά, γιατί και με τον κοινωνικό αυτοματισμό, αλλάκαι με αυτό το απόλυτο που έχετε πετύχει -και συγχαρητήρια γι’ αυτό- με τα Μέσα Ενημέρωσης, με τις λίστες «Πέτσα» και με όλη αυτήν την προσπάθεια που έχετε κάνει, έχετε δημιουργήσει συνθήκες ΥΕΝΕΔ, αλλά όχι με ένα κανάλι, όπως τότε, αλλά με πολλά. Μιλάμε για την «ΥΕΝΕΔοποίηση» της ενημέρωσης!

Και ο κοινωνικός αυτοματισμός, αλλά και η «ΥΕΝΕΔοποίηση», ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός, της ενημέρωσης δεν θα σας βγουν σε καλό, μπούμερανγκ θα σας γυρίσουν, γιατί δεν καταλαβαίνετε ένα πράγμα: Όσο και να κρύψετε, όσο και να διαστρέψετε την πραγματικότητα, όσο αυτή όχι μόνο δεν θα βελτιώνεται, αλλά θα επιδεινώνεται, η ίδια η πραγματικότητα θα είναι αυτή που θα σας κυνηγάει.

Πάρτε για παράδειγμα την οικονομία. Διάβαζα προχθές: 80% κάτω τα έσοδα του τουρισμού τον Αύγουστο, εξακόσιες χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις το πρώτο εννεάμηνο του ‘20 από το περσινό, εκατόν τριάντα τρεις χιλιάδες νέοι άνεργοι από την αρχή του έτους. Πώς να κρυφτούνόλα αυτά κάτω από το χαλί, κύριε Σταϊκούρα; Πώς να κρυφτούν;

Πώς να κρυφτούν κάτω από το χαλί τα απανωτά χαστούκια στην εξωτερική πολιτική που κάνετε ότι δεν τα βλέπετε, εσείς οι περήφανοι, εσείς οι περήφανοι Μακεδονομάχοι, που δεν σηκώνατε μύγα στο σπαθί σας, αλλά τώρα μας λέτε ότι η μόνη μας ενόχληση θα είναι αν τα τουρκικά πλοία επιχειρήσουν έρευνα κάτω από τα έξι μίλια στα ελληνικά νησιά; Και σήμερα έρχεται και νέα NAVTEX και νέες προκλητικές δηλώσεις, ότι επίκειται έρευνα και στη νότια Κρήτη. Πώς να κρυφτούν όλα αυτά; Κάνοντας πως δεν υπάρχουν, επειδή οι τίτλοι στις περισσότερες εφημερίδες και στα sitesείναιότι δώσαμε δήθεν τελεσίγραφο στην Τουρκία; Της δώσαμε τελεσίγραφο μέχρι τον Δεκέμβρη, να κάνει ό,τι θέλει μέχρι τον Δεκέμβρη, αλλά μέχρι τον Δεκέμβρη! Γιατί τον Δεκέμβρη θα τους δώσουμε άλλο τελεσίγραφο μέχρι τον Γενάρη και μετά μέχρι τον Μάρτη και ούτω καθεξής! Πώς να κρυφτούν όλα αυτά;

Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να βουλιάζει η χώρα στα κρούσματα, δεν μπορεί να βουλιάζει η οικονομία στην ύφεση, δεν μπορεί να σουλατσάρει το «ORUCREIS» ανενόχλητο 6,5 μίλια από το Καστελόριζο και την ίδια ώρα εσείς όχι μόνο να κάνετε πως δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά να φέρνετε στα μουλωχτά νομοσχέδιο στη Βουλή για το πώς θα φτωχοποιήσετε τους Έλληνες; Τη στιγμή που βουλιάζουμε από την πανδημία, από την οικονομία, από την κρίση στην εξωτερική πολιτική, την κρίση ασφαλείας, το μόνο που σας ενδιαφέρει εσάς είναι πώς θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πώς θα ρευστοποιείται η πρώτη κατοικία και η περιουσία των πολιτών.

Την ώρα που η χώρα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, λέμε εμείς, την ώρα που χρειάζονται πολιτικές κοινωνικής προστασίας, για να σταθούμε όρθιοι, για να σταθούμε στα δύσκολα και να προχωρήσουμε, εσείς έρχεστε στα μουλωχτά όχι για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που χρειάζεται η κοινωνία και η χώρα και ο λαός, αλλά για να εκτελέσετε ένα άλλο συμβόλαιο, να εκτελέσετε το συμβόλαιό σας με τους τραπεζίτες και με τα funds. Διότι αυτό κάνετε!

Την ώρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βυθίζονται στην ανασφάλεια, στην οικονομική κρίση και βλέπουν ότι η κρίση αυτή απειλεί να τους πάρει τη δουλειά και το εισόδημα, την ώρα που βλέπουν ότι η πανδημία απειλεί να τους πάρει την ίδια τη ζωή, ο κ. Μητσοτάκης τι κάνει; Απεργάζεται για το πώς θα τους πάρει το σπίτι, την πρώτη κατοικία και την περιουσία και για το πώς θα οδηγήσει όσο περισσότερους γίνεται στην πτώχευση. Διότι περί αυτού πρόκειται.

Κοιτάξτε, τα λόγια περιττεύουν. Εγώ ένα πράγμα θα σας πω: Οκτώ ολόκληρα χρόνια σκληρά, χρόνια μνημονίων, σκληρής λιτότητας, σκληρότερης απ’ οπουδήποτε αλλού σε όλη την Ευρώπη και η πρώτη κατοικία προστατεύθηκε. Και σήμερα που η οικονομία και η κοινωνία ξαναμπαίνουν, δυστυχώς, σε κρίση, έρχεται ο κ. Μητσοτάκης διά του κ. Σταϊκούραπου είναι παρών -διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν καταδέχεται να είναι παρών- να πτωχεύσει διά νόμου όσους άντεξαν στην κρίση,όσους τα κατάφεραν, αλλά και όσους αναμένεται να λυγίσουν το επόμενο διάστημα.

Καταθέτετε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στις επιθυμίες των τραπεζών. Νομοθετείτε σήμερα ως υπηρέτες συμφερόντων ενός συστήματος που σας στήριξε –είναι η αλήθεια- και σας στηρίζει –επίσης αυτή είναι η αλήθεια- και ελπίζετε ότι θα σας στηρίξει και στα πολύ δύσκολα που έρχονται.

Και η αντίληψη που διαπερνά και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και κάθε πτυχή της πολιτικής σας, είναι ότι φταίνε οι πολίτες. Ποιοι φταίνε; Οι πολίτες φταίνεγια όλα, και για την πανδημία, αλλά και γι’ αυτά εδώ, και για την οικονομική κρίση, και για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Φταίει αυτός που πήρε στεγαστικό δάνειο τα χρόνια της επίπλαστης ανάπτυξης και δεν προέβλεψε ότι σε πέντε χρόνια θα καταρρεύσει η οικονομία. Φταίει ο επιχειρηματίας που πήρε επιχειρηματικό δάνειο για να επεκτείνει την επιχείρησή του, αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί μέσα σε λίγα χρόνια βρέθηκε με χαράτσια, βρέθηκε με ΕΝΦΙΑ ο οποίος δεν υπήρχε τότε που πήρε το δάνειο, βρέθηκε με πολλαπλάσια φορολογία, βρέθηκε με μισή πελατεία. Όμως, φταίει γιατί δεν το προέβλεψε. Φταίει ο πατέρας εκείνος που πήρε ένα δάνειο και έβαλε υποθήκη το σπίτι του για να σπουδάσει το παιδί του. Φταίει ο καταστηματάρχης που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ορθοποδήσει, αλλά δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από τις τράπεζες, γιατί δεν του δίνουν δεκάρα τσακιστή και καταλήγει να τον πνίγουν τα χρέη. Αυτοί φταίνε! Ατομική είναι η ευθύνη και εδώ! Ας τους τελειώσουμε, λοιπόν!

Και καταλαβαίνω, κύριε Σταϊκούρα, ότι θέλετε να το περάσετε όλο αυτό στα μουλωχτά, αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω -οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν εδώ όλα αυτά τα χρόνια, τα κρίσιμα αυτά χρόνια, εγώ είμαι Βουλευτής από το 2009 – ότι σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή. Και είναι ιστορική στιγμή, διότι στα οκτώ χρόνια μνημονίων υπήρξαν ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με τους δανειστές όλων των κυβερνήσεων, ατελείωτες ώρες απειλών, συγκρούσεων ακριβώς γι’ αυτό το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, κι όμως η προστασία διατηρήθηκε. Ούτε ο Σαμαράς δεν την ήρε, ούτε ο Παπαδήμος! Καμία κυβέρνηση, όχι μόνο η δικιά μας, καμία κυβέρνηση σε συνθήκες ακραίων εξωτερικών πιέσεων δεν έκανε αυτό που επιχειρεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα εν τη απουσία του, στα κρυφά, σαν τον κλέφτη!

Φέρνει και ψηφίζει χωρίς να έχουμε μνημόνια, όσα ούτε και τα μνημόνια δεν είχαν καταφέρει να επιβάλλουν. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι αυτό το κάνετε εν μέσω πανδημίας και εν μέσω μιας νέας οικονομικής κρίσης που ήδη δημιουργεί ένα απειλούμενο τεράστιο αριθμό λουκέτων στην αγορά σε επιχειρήσεις, που ήδη δημιουργεί νέες στρατιές ανέργων και νέας γενιές κόκκινων δανείων. Αυτές οι γενιές δεν θα είναι από τους μέχρι χθες ευάλωτους. Είναι από τους μέχρι χθες μεσαίους επιχειρηματίες και τα μεσαία νοικοκυριά. Είναι ακριβώς αυτή η μεσαία τάξη που πίστεψε την απάτη σας και το προεκλογικό σας ψέμα.Που πίστεψε ότι θα την στηρίξετε. Και έρχεστε τώρα όχι μόνο να την αφήσετε απροστάτευτη στην κρίση αλλά να της πάρετε και την περιουσία, να την χρεοκοπήσετε.

Το επιχείρημα σας περί στρατηγικών κακοπληρωτών είναι τουλάχιστον προκλητικό, ιδιαίτερα σήμερα. Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Σταϊκούρα, ποιοι θα είναι κατά τη γνώμη σας οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές; Θα είναι οι εργαζόμενοι που τώρα, ελέω κορωνοϊού, είτε απολύονται, είτε βλέπουν να αλλάζει η σχέση της εργασίας τους και να μειώνεται ραγδαία το εισόδημά τους;Αυτοί θα είναι; Ή όχι; Ή μήπως οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα είναι οι επιχειρηματίες που βλέπουν τον τζίρο τους να εκμηδενίζεται αλλά τις υποχρεώσεις τους να μεγαλώνουν; Προσέξτε όμως.Την ίδια στιγμή που για σας αυτοί θα είναι οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, των πραγματικά στρατηγικών κακοπληρωτών σε αυτόν τον τόπο όχι μόνο δεν ιδρώνει το αυτί τους αλλά για άλλη μια φορά πίνουν εις υγείαν των κορόιδων. Γιατί οι αληθινοί στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι συνήθως μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες καζίνο που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε μέσα στη χλιδή, μια προκλητική ζωή.

Βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται τώρα. Να κουρεύονται με τον ίδιο προκλητικό τρόπο από τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Γιατί οι πραγματικά στρατηγικοί κακοπληρωτές σε αυτόν τον τόπο είναι γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που εσείς τώρα θα οδηγείτε μαζικά στην πτώχευση. Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς προέβη σε κούρεμα σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου από τα δάνεια γνωστών Ελλήνων εφοπλιστών. Και έρχεστε τώρα εσείς και λέτε ότι θα πτωχεύετε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, μεροκαματιάρηδες για δάνεια 50 χιλιάδων και 100 χιλιάδων ευρώ. Αυτούς που έμπλεξαν στην κρίση και στη νέα κρίση και δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Και τους λέτε στρατηγικούς κακοπληρωτές από πάνω; Οι μπαταχτσήδες μεγαλοσχήμονες εφοπλιστές είναι συνήθως ευεργέτες, δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας μην κρυβόμαστε. Δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό από σας. Γιατί ίσως ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα είναι το ίδιο σας το κόμμα. Είναι η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά.

Σας ρωτάω, κύριε Σταϊκούρα. Πώς αισθάνεστε σήμερα όταν το κόμμα σας χρωστάει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ δανεικά και αγύριστα στις τράπεζες, να ετοιμάζεστε να πτωχεύσετε φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά για 100 χιλιάδες και 50 χιλιάδες και να νομοθετείτε τη ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας τους για χρέη ολίγων χιλιάδων ευρώ; Εσείς είσαστε οι στρατηγικότεροι των στρατηγικών κακοπληρωτών στη χώρα. Όχι εσείς. Το κόμμα σας. Κάποιοι από εσάς μπορεί να είστε κιόλας, όπως ο αρχηγό σας. Βεβαίως είναι και οι ίδιες οι τράπεζες. Θα αναφερθώ όμως άλλη φορά σ’ αυτά.

Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα την αφήσουμε να περάσει έτσι. Σήμερα οι μάσκες πέφτουν. Εν μέσω πανδημίας φέρνετε τον σκληρότερο νόμο για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη ο οποίος δεν ήρθε στα σκληρότερα χρόνια των μνημονίων. Τον φέρνετε στα κρυφά εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, εκμεταλλευόμενοι τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ψηφίζουμε εξ αποστάσεως, δια επιστολικής ψήφου και συνήθως δια των γραμματέων των κοινοβουλευτικών ομάδων ή της πλειοψηφίας. Εκμεταλλεύεστε και τις ειδικές συνθήκες στην κοινωνία. Εμείς όμως δεν θα σας το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να βάλετε ταφόπλακα στη ζωή και στα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας με μια διαδικασία fasttrack και στα κρυφά. Γι’ αυτόν τον λόγο σας ζητώ, κύριε Υπουργέ, έστω και τώρα αυτή την ύστατη στιγμή να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δεν επισπεύσθηκαν αλλά, λόγω της πανδημίας, αναστάλθηκαν διαδικασίες ρευστοποίησης και πτώχευσης μέχρι τέλος του έτους όπου και θα πάρουν νέα παράταση. Εσείς εδώ όμως πάτε το αντίθετο. Όχι μόνο δεν αναστέλλετε αλλά επισπεύδετε αλλάζοντας και τον πτωχευτικό κώδικα, ώστε να χρεοκοπούν φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά.

Σας ζητώ, λοιπόν, να το αποσύρετε έστω και τώρα. Ή μάλλον να το πω διαφορετικά. Σας δίνω μια ευκαιρία να μην εγγράψετε το όνομά σας με μαύρα γράμματα στην οικονομική και κοινωνική ιστορία αυτού του τόπου. Να μην εγγράψετε το όνομά σας στους χιλιάδες πλειστηριασμούς ρευστοποίησης της λαϊκής πρώτης κατοικίας, στα χιλιάδες δράματα που θα έρθουν.

Στο βαθμό όμως που επιμένετε -και απ’ ό,τι βλέπω επιμένετε- είμαι, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα. Ανακοινώνω, λοιπόν, στο Σώμα ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Υπουργού που εισηγείται αυτόν τον νόμο έκτρωμα. Εναντίον του υπουργού που εισηγείται το νόμο της πτώχευσης και της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών, τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους, τον νόμο που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων έρχεται τώρα να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Δεν θα σας αφήσουμε να κατεδαφίσετε την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύσετε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.Κυρίως, όμως, δεν θα σας επιτρέψουμε να το κάνετε σαν τους κλέφτες.

 

Καλούμε, λοιπόν, τον Πρόεδρο της Βουλής σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση.Να αναγκαστεί να έρθει εντός της Αιθούσης ο κ. Μητσοτάκης που κρύβεται σήμερα. Να έρθει και να μας εξηγήσει, κύριε Υπουργέ. Να εξηγήσει γιατί σας υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλλουν εν μέσω της πανδημίας να νομοθετείτε την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας. Θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης και θα απολογηθείτε και στο Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...