Το εργοστάσιο της Creta Farms, οι μνηστήρες και τα σενάρια “διάλυσης” της παραγωγής

Κρίσιμες είναι οι αποφάσεις των τραπεζών, που πλέον έχουν πάρει την «κατάσταση στα χέρια» για την Creta Farms τους, καθώς θα κρίνουν την πορεία μιας ιστορικής βιομηχανίας μεταποίησης στην Κρήτη, (από τις λίγες που έχει το νησί ), που συμβάλλει αποφασιστικά στο παραγωγικό μίγμα της.

Σημειώνεται ότι η Creta Farms, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε το 1970 από την Κρήτη, μέχρι και πριν ξεσπάσει η εσωτερική κρίση ήταν μια κορυφαία εταιρία στην αγορά αλλαντικών και ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα. Αποτελεί, δε, μια ελληνική καθετοποιημένη εξαγωγική εταιρεία με δύο μεγάλες παραγωγικές μονάδες και με εκτροφεία ζώων υψηλής ποιότητας και φροντίδας.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας αποτελεί η καινοτομία που έχει εισαγάγει στον κλάδο τροφίμων, αντικαθιστώντας το ζωικό λίπος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Από το 2001, στην Ελλάδα έχει αποσπάσει 17 πατέντες, παράγοντας καινοτόμα, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα με την επωνυμία «Εν Ελλάδι» και στο εξωτερικό με την επωνυμία «Oliving». Αυτά μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αποτιμώνται με σεβαστά ποσά και δίνουν ένα «όπλο» στην προσπάθεια επανεκκίνησής της. Ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας ξεπερνούσε μάλιστα τα 100 εκατ. ευρώ έχοντας 700 εργαζόμενους.

Τούτων δοθέντων είναι εύκολα κατανοητό ότι η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας της εταιρίας είναι κομβικό θέμα για την Κρήτη και κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις διαδικασίες που είναι ante portas με τους υποψήφιους επενδυτές. Πέρα από τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη σε επίπεδο δευτερογενούς τομέα της οικονομίας δραστηριότητας, την έρευνα και την ανάπτυξη η συνέχιση της παρουσίας της Creta Farms μπορεί να στηρίξει και την τοπική τουριστική βιομηχανία, καθώς θα έχει δίπλα της έναν αξιόπιστο προμηθευτή.

Αναπόφευκτα, έτσι, τίθεται το θέμα του ποιος εκ των υποψηφίων επενδυτών που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές έχουν τη βούληση και τη δυνατότητα να κρατήσουν την παραγωγή στο Ρέθυμνο και να κάνουν και πάλι την Κρήτη εξαγωγικό κόμβο στα αλλαντικά και στα προϊόντα κρέατος. Κι αυτό την ώρα που η συγκυρία του προβλήματος της Ceta Farm της άφησε περιθώρια σε ανταγωνιστές να κερδίσουν μερίδια αγοράς και ουσιαστικά να βγουν ωφελημένοι.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ενδιαφέρον για την εταιρία έχουν ο όμιλος Θεοδορώπουλου (Chipita – ΝΙΚΑΣ), η Impala Invest του Δημήτρη Bιτζηλαίου, η HIG, η Lime Capital Partners, ιδιοκτήτρια της Δωδώνης και ο όμιλος Θ. Δουζόγλου. Tις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι φήμες περί αποχώρησης του Ομίλου Θεοδωρόπουλου, κάτι που εξ αρχής ήταν αναμενόμενο από παράγοντες της αγοράς.

Ακτινογραφώντας τους μνηστήρες οι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν με νόημα ότι η εταιρία ΝΙΚΑΣ έχει ήδη μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Αθήνα, που ναι μεν έχει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό , αλλά είναι σε θέση μεταφέροντας εξοπλισμό, να ενισχυθεί παίρνοντας παράλληλα νέα brands, όπως το «Εν Ελλάδι» που αποτελεί ισχυρό και αναγνωρίσιμο σήμα με εξαγωγικό προσανατολισμό. Κάτι τέτοιο όμως πιθανόν να σημάνει και την αδρανοποίηση της μονάδας στο Πάνορμο, καθώς η ΝΙΚΑΣ δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της μονάδας στην Αθήνα. Παράλληλα είναι προφανές ότι η διατήρηση δυο εργοστασίων σε μια αγορά με τζίρο περίπου 300 εκ. ευρώ είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, την ώρα μάλιστα που το εργοστάσιό της στην Κηφισιά δεν έχει καλύψει ούτε κατ΄ ελάχιστον τις παραγωγικές του δυνατότητες. Σημειώνεται ότι η αλλαντοβιομηχανία Νίκας μετά από την πρόσφατη κατάρρευση της και εν συνεχεία εξαγορά της, έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πατήσει ξανά στα πόδια της και να επανενεργοποιήσει τη λειτουργία του εργοστασίου της.  Μάλιστα η παραίτηση από την θέση του Προέδρου της Νίκας κ. Γιώργου Νίκα με τις εκκρεμότητες που έχει με την Αμερικανική δικαιοσύνη που αφορούν τις εκεί επιχειρηματικές τους δράσεις και η αντικατάσταση του από τον Αλέξανδρο Βουσβούνη  που ταυτόχρονα είναι και Διευθυντής στο τμήμα καθυστερήσεων της τραπέζης Eurobank, δηλαδή μίας εκ των πιστωτριών τραπεζών που έχουν σημαντικό λόγο στην πώληση της  Creta Farm δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.  Με όλα τα παραπάνω εντείνεται ο προβληματισμός όλων όσων ελπίζουν σε μία βιώσιμη για την εταιρεία λύση οι οποίοι αισθάνονται ότι αυτό που φαινομενικά πάει να παρουσιαστεί ως λύση τελικά μπορεί να είναι το τελειωτικό χτύπημα.

Από την άλλη η Impala, με μεγάλη διεθνή εμπειρία στα αλλαντικά, φέρεται να ενδιαφέρεται ζωηρά να «αναστήσει» το εργοστάσιο στο Ρέθυμνο αποκτώντας παραγωγική βάση στο νησί και στη Νότια Ελλάδα με αιχμή τουριστικές ζώνες αιχμής. Σημειώνεται ότι η Impala Invest, η οποία έχει ήδη εξαγοράσει την αλλαντοβιομηχανία «Λακωνική Τροφίμων», είχε εκφράσει πριν από ενάμιση χρόνο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΒΙΚΗ (σ.σ. είχε αποστείλει σχετικές επιστολές στις τράπεζες) με όρο διαγραφή των δανείων της ηπειρωτικής βιομηχανίας κατά 25%. Σύμφωνα με τον κ. Βιντζηλαίο, οι συζητήσεις δεν προχώρησαν καθώς οι τράπεζες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τον κ. Θεοδωρόπουλο.

Οι δε άλλοι ενδιαφερόμενοι όπως η Lime Capital Partners αν και δε διαθέτουν εμπειρία στον κλάδο φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο ενώ τέλος ο επενδυτής Θ. Δούζογλου με μεγάλη έκθεση σε ακίνητα φέρεται να στηρίζει την πλευρά Κ. Δομαζάκη.

Ακανθώδες ζήτημα είναι και ο ρόλος τραπεζικών στελεχών που εμπλέκονται στο όλο ζήτημα είτε διοικητικά είτε παρασκηνιακά, υποτιμώντας ίσως την κρισιμότητα της επιλογής που θα γίνει για την παραγωγική βάση της Κρήτης και των εργαζομένων στην πολύπαθη κρητική εταιρεία.

Οι επόμενες πάντως μέρες είναι κρίσιμες καθώς θα καταγραφεί ποιοι θα δώσουν δεσμευτικές προσφορές με εγγυήσεις συνέχισης της παραγωγής που είναι για την Κρήτη το πλέον σημαντικό.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...