Το “αδιανόητο”… επιστρέφει

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

 

Μια χώρα ακραία συναρπαστική στο πόσο περίπλοκη είναι αναφορικά με το πολιτικό αποτύπωμά της. Και το πώς μπορεί να εκδηλωθεί αυτό ως εκλογική συμπεριφορά, ειδικά όταν αφορά το… διασημότερο γραφείο του κόσμου.

Αυτή είναι η Αμερική. Η χώρα της ευκαιρίας, όπως συνηθίζουν να υποστηρίζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάθε φορά που αναζητούν ψυχολογική εκτόνωση από τα αδιέξοδα της εκάστοτε συγκυρίας.

Η χώρα όπου, ακόμη και το μωσαϊκό της κοινής λογικής… δοκιμάζεται. Πάρτε για παράδειγμα το φαινόμενο Τραμπ. Το 2016, ο εκκεντρικός μεγιστάνας του real estate, αυθόρμητα… μισογύνης και χρηματοδότης του πολιτικού συστήματος επί δεκαετίες, κατάφερε να επικρατήσει της “τοξικής” Χίλαρι Κλίντον και να κερδίσει τα κλειδιά του Οβάλ Γραφείου.

Συνθέτοντας και περνώντας στη κοινωνία ένα πολιτικό μήνυμα που τον εμφάνιζε ως… αντισυστημικό και εκφραστή της “ξεχασμένης κοινωνίας”. Χωρίς να ξεχνάμε ότι, στην τελική καταμέτρηση των ψήφων, τον προτίμησε περισσότερο από το 40% των γυναικών που έφτασαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με την κοινή λογική, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, του κόμματος του Αβραάμ Λίνκολν, που άντεξε στη φθορά της συγκυρίας λόγω των συντηρητικών και σύνθετων δομών του. Δεν θα μπορούσε να έχει εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, κερδίζοντας στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων Πολιτείες-κλειδιά, με κοινωνικό ακροατήριο με φυσική απέχθεια προς τον ηθικό, γενετικό κώδικά του, όπως το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια.

Και όμως. Όχι μόνο συνέβησαν αυτά, αλλά με φόντο τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο “χαμένος από χέρι” Τραμπ… επιστρέφει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ροκανίζει τη διαφορά από τον Τζο Μπάιντεν. Πρωτίστως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο μετριοπαθής πρώην Αντιπρόεδρος της εποχής Ομπάμα, έχει “πιάσει ταβάνι” τον τελευταίο μήνα. Και δεν μπορεί να διευρύνει την απήχησή του, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για την ιστορική επιλογή της Κάμαλα Χάρις ως υποψηφίας Αντιπροέδρου.

Ο Μάικλ Μουρ, που το 2016 είχε προβλέψει, κόντρα σε όλους, την εκλογή Τραμπ, μιλάει πλέον για τον… τρόμο της επανεκλογής του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ. Και ορισμένες ποιοτικές παράμετροι των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν ότι οδηγούμαστε σε αναμέτρηση-θρίλερ, με προφανή την αβέβαιη έκβαση, αντί για τον αρχικά διαμορφωμένο περίπατο Μπάιντεν.

Πιο συγκεκριμένα: Η αποδοχή Τραμπ στις τάξεις των Αφρο-Αμερικανών, έχει φτάσει στα επίπεδα του 24%. Στις εκλογές του 2016, τον Τραμπ ψήφισε μόλις το 8% των Αφρο-Αμερικανών. Μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, η αποδοχή του δεν υπερέβαινε το 10%-12%. Οι Αφρο-Αμερικανοί συνθέτουν το 10% του εκλεκτορικού σώματος των ΗΠΑ, με μεγαλύτερη παρουσία σε Πολιτείες-κλειδιά, όπως τη Βιρτζίνια, το Μίσιγκαν και τη Φλόριντα.

Μια μικρή μεταβολή της τάσης υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ δηλαδή, πολλαπλασιάζει το… δέος του τρόμου, μπροστά στην επανάληψη του “αδιανόητου”.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...