Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

 

 

Πηγή: newsbreak.gr

 

Νέα δεδομένα καθιερώθηκαν με την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά) για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Το newsbreak.gr αναλύει τι ισχύει για όσους «απόμαχους της εργασίας» εξακολουθούν να απασχολούνται.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, σε περίπτωση που προκύπτει απασχόληση συνταξιούχου από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 60% για όσες ημέρες αντιστοιχούν στην απασχόλησή του. Σε περίπτωση άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος (υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχόλησης (πρώην ΕΤΑΑ) η σύνταξη περικόπτεται κατά 60% για το σύνολο του μήνα που ασκείται επαγγελματική δραστηριότητα.

Επίσης, περικοπή της σύνταξης υφίστανται οι συνταξιούχοι που διορίζονται σε θέσεις αιρετών οργάνων ΟΤΕ, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και τα μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ.

Όσον αφορά στην εισφορά ασθένειας επισημαίνεται ότι «ο απασχολούμενος συνταξιούχος υποχρεούται στην καταβολή εισφοράς για ασθένεια επί του μισθού ή των ημερομισθίων ή του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση της απασχόλησης, αλλά γίνεται και παρακράτηση εισφοράς ασθένειας επί της σύνταξης».

Ποιοι εξαιρούνται

  • Δεν περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων από 1/1/2017 του πρώην ΟΓΑ που συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (το νέο πλαίσιο θα ισχύσει για αυτή την κατηγορία από το 2025 και μετά).
  • Δεν περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων μέχρι 12/5/2016 που αποκτούν εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
  • Δεν περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων μετά την 13η Μαΐου 2016, που αποκτούν ετήσιο εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας ύψους έως τις 4.923,12 ευρώ.
  • Δεν περικόπτονται οι συντάξεις των συνταξιούχων που λαμβάνουν αμοιβές από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή άλλα συγγενικά δικαιώματα.
  • Εξαιρούνται από περικοπή ή πλήρη αναστολή σύνταξης, οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδας ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο ανάληψης εργασίας μετά την συνταξιοδότηση (καταλαμβάνονται από τις προϊσχύουσες του ν. 4387/2016 ρυθμίσεις).

Τι ίσχυε

Με βάση το προϊσχύον καθεστώς, για όσους συνταξιούχους αναλάμβαναν εργασία πριν το 55ο έτος της ηλικίας, αναστελλόταν η καταβολή της σύνταξης. Για τους μεγαλύτερους ηλικιακά, το ποσό της σύνταξης που ήταν πάνω από τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (785,4 ευρώ το μήνα) αποδιδόταν μειωμένο κατά 70%.

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.newsbreak.gr/oikonomia/ergazomenoi-syntaxioychoi-poioi-exairoyntai-apo-ti-meiosi-toy-60/#ixzz5uxQAa3Ie

Best Of

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

Νατάσα Παζαϊτη: Η οικογένειά μας μεγαλώνει

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια (Πρώτη) Κυρία, ετών 58. Η Νατάσα...

Τα γενέθλια μιας (Πρώτης) Κυρίας…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Γεννημένη την 14η Απριλίου. Ψηλά, στην Επανομή...

Κώστας Μπακογιάννης: Η δικαιολογημένη απογοήτευση των νέων τους απομακρύνει από την πολιτική πραγματικότητα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο,...

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

(Πολεμική) ανάφλεξη, ακρίβεια, λιτότητα. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Η νέα πολεμική ανάφλεξη, στη... βάρδια του Τζο Μπάιντεν,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, από τις 05.00 π.μ. της Τρίτης 16 Απριλίου...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το έπαθλο ρεκόρ ύψους 98 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση που...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο, όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, μετά την... ελεγχόμενη ανάφλεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Ο...