Τζανακόπουλος: Η ΝΔ αυτοπαγιδεύτηκε


 
Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τ/σ ALPHA και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλησπέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα, κύριε Σρόιτερ.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Καλό κουράγιο στις λίγες μέρες που απέμειναν. Είστε από αυτούς, βεβαίως, που τρέχετε ολόκληρη την προεκλογική προσπάθεια. Και ήθελα να ρωτήσω, αύριο είναι η τελευταία μέρα στην ουσία της προεκλογικής περιόδου. Εσείς κλείνετε αυτή τη μάχη με μια μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Αναρωτιέμαι αν έχουν περάσει ή όχι τελικά οι εποχές εκείνων των συγκεντρώσεων, που θυμόμαστε παιδιά οι περισσότεροι, οι μεγάλες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σρόιτερ, νομίζω ότι έχει αποδειχθεί από την προεκλογική αυτή περίοδο ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια νέα συνάντηση της πολιτικής μας παράταξης με λαϊκές δυνάμεις. Έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, σε σχέση φυσικά και με το παρελθόν της οκταετίας, στο οποίο γνωρίσαμε μια απόλυτη απαξίωση του πολιτικού συστήματος, μια ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος, μια απομάκρυνση των πολιτών από τις πολιτικές διεργασίες, η οποία όμως αντιστράφηκε κυρίως λόγω του φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, λοιπόν, είχαμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις της περιόδου του 2015 και πριν, αλλά και μετά τις εκλογές και φαίνεται ότι αυτή η εικόνα, την οποία προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποιοι, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αποτελούν μία πολιτική δύναμη σε κατάρρευση, μία πολιτική δύναμη η οποία κατεδαφίζεται, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε εμείς καθημερινά.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Βλέπω αυτή τη μάχη της πλατείας τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες ίσως, βλέπω και τις συγκρίσεις που γίνονται από διάφορους, ότι τόσους μάζεψε η ΝΔ εκεί, τόσους μάζεψε ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί και πάει λέγοντας. Πιστεύετε ότι στην εποχή μας ο άνθρωπος, ο ψηφοφόρος επηρεάζεται από το εάν εσείς θα γεμίσετε μια πλατεία ή δεν θα τη γεμίσετε, αν η ΝΔ θα γεμίσει μια πλατεία ή δεν θα τη γεμίσει, για το πώς θα ψηφίσει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το πιστεύω αυτό. Νομίζω, όμως, ότι αποτελεί ένα σημείο, ένα σημάδι για τη δυνατότητα που έχουν οι πολιτικές δυνάμεις και τα πολιτικά κόμματα να έρχονται σε επαφή και να επικοινωνούν απευθείας με τον κόσμο. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες. Ωστόσο, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος ψηφίζει ή δεν ψηφίζει μια πολιτική δύναμη, έχει να κάνει με το πρόγραμμά της. Και νομίζω ότι αυτή είναι και η ουσία της δημοκρατικής αντιπαράθεσης, της δημοκρατικής σύγκρουσης ακόμα και φυσικά της συζήτησης. Και νομίζω ότι σε αυτή τη συζήτηση πρέπει να επικεντρωθούμε, δηλαδή στα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων, στις διαφορετικές πολιτικές και στρατηγικές στοχεύσεις τους.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σας, αλλά έτρεξε αυτή η προεκλογική περίοδος και νομίζω ελάχιστα συζητήσαμε και για τα μεγάλα θέματα όλης αυτής της διαδικασίας και για την Ευρώπη, βεβαίως. Από τη ΝΔ λένε, βεβαίως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει την κουβέντα στη μάχη της πλατείας, γιατί δεν τον συμφέρει καθόλου η συζήτηση για τη μάχη της δημοσκόπησης. Εκεί εξακολουθείτε να είστε πίσω, το ακούτε αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι εάν η μάχη της πλατείας έχει μικρή σημασία, η μάχη της δημοσκόπησης δεν έχει καμία απολύτως σημασία.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Γιατί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και βεβαίως στο εξωτερικό ότι οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα έτσι όπως αυτή κάθε φορά διαμορφώνεται. Το ζήσαμε το 2012, το ζήσαμε το 2015, το ζήσαμε στο δημοψήφισμα, το ζήσαμε στις δεύτερες εκλογές του 2015 τον Σεπτέμβριο, νομίζω ότι θα το ζήσουμε και σήμερα. Αυτή τη στιγμή η εκτίμηση που κάνω είναι η εξής: Η ΝΔ αυτοπαγιδεύτηκε στην εικονική πραγματικότητα, την οποία προσπάθησε να διαμορφώσει επί μία τριετία, με δημοσκοπήσεις οι οποίες παρουσίαζαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να- αν θέλετε- προηγείται με 10, 12, 15 μονάδες. Αυτή τη στιγμή όλοι τρέχουν να τα μαζέψουν, τρέχουν να μικρύνουν τις διαφορές, για να μην έχουν τεράστια προβλήματα. Ούτως ή άλλως θα έχουν προβλήματα μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής. Και παρ’ όλα αυτά, όμως, νομίζω ότι το βέβαιον είναι…
ΣΡΟΪΤΕΡ: Προβλήματα εννοείτε -για να το ξεκαθαρίσουμε, να μην αφήνουμε σκιές- ως προς την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Ως προς την αξιοπιστία, φυσικά, των δημοσκοπήσεων, αυτό είναι το νόημα. Δεν τρέφω βέβαια αυταπάτες ότι θα διορθωθούν οι μεθοδολογίες ή θα λυθούν όλα τα προβλήματα, επειδή για άλλη μια φορά θα διαψευστούν την Κυριακή οι δημοσκοπήσεις. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει ένα βήμα προς τα μπροστά, σε σχέση με την επαναξιολόγηση αυτών των συστημάτων. Εγώ αυτό το οποίο καταλαβαίνω, είναι ότι την Κυριακή θα κατεδαφιστεί η απάτη την οποία προσπάθησε να στήσει η ΝΔ, σε συνεργασία με επικοινωνιακά επιτελεία, με δημοσκοπικά επιτελεία και με δημοσκοπικές εταιρείες εδώ και τρία χρόνια.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Το λέτε αυτό, το ακούω, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός και θέλω να ρωτήσω αν πραγματικά πιστεύετε ότι υπάρχει ένα «σατανικό σχέδιο» πίσω από τις δημοσκοπήσεις. Εάν υπήρχε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν υπάρχει κανένα σατανικό σχέδιο, υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Το λέω αυτό γιατί βλέπω και φιλικά Μέσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όλο αυτό το διάστημα, να βγάζουν δημοσκοπήσεις. Δεν είδα καμία δημοσκόπηση να δίνει 5 μονάδες μπροστά, για παράδειγμα, στο κυβερνητικό κόμμα σήμερα. Άρα, δεν μπορεί να συμμετέχουν όλοι σε αυτό το σατανικό σχέδιο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκαιο. Αυτό το οποίο δημιουργείται είναι ένα κλίμα, μια εικονική πραγματικότητα. Και από εκεί και πέρα, αυτός ο οποίος έχει την υπεροπλία, τη μιντιακή υπεροπλία, την υπεροπλία στο επίπεδο των ΜΜΕ, των sites που προωθούν τις διάφορες ειδήσεις, κλπ, επί της ουσίας καταφέρνει να εγκαθιδρύσει μια συγκεκριμένη κατάσταση, να εγκαθιδρύσει ένα συγκεκριμένο κλίμα, το οποίο οι υπόλοιποι ακολουθούν. Σε κάθε περίπτωση, εγώ αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι «κοντός ψαλμός», «Κυριακή κοντή γιορτή».
ΣΡΟΪΤΕΡ: Σωστό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την Κυριακή θα δούμε αν τελικά η εικονική πραγματικότητα της ΝΔ υπερίσχυσε ή αν υπερισχύει η πραγματική πραγματικότητα, δηλαδή η πραγματικότητα των Ελλήνων πολιτών. Γιατί, ξέρετε, στις εκλογές ότι και να πουν οι δημοσκοπήσεις, ότι και να πουν τα εκδοτικά επιτελεία, ότι και να πουν οι επικοινωνιολόγοι, τελικά αποφασίζει ο ελληνικός λαός.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Είναι ότι «γράψει» την Κυριακή. Έχετε δίκαιο. Για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, θέλω να μου ξεκαθαρίσετε και κάτι, απ’ ό,τι είστε σε θέση να γνωρίζετε βεβαίως. Κρυφές δημοσκοπήσεις υπάρχουν τελικά; Γιατί έχουμε και αυτή τη συζήτηση. Ακούω, για παράδειγμα, ή διαβάζω τα όσα γράφει ο κύριος Αντώναρος κατά καιρούς, «ότι ξέρω αυτή την κρυφή δημοσκόπηση από εκεί, που βγάζει τόσο». Τώρα έγραψε «ότι ξέρω άλλες δύο δημοσκοπήσεις κρυφές, αλλά δεν σας τις λέω». Και απορώ, αν υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις, γιατί δεν είναι φανερές; Τι κρυφό υπάρχει σε αυτές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι πάρα πολλές δημοσκοπικές εταιρείες τρέχουν δημοσκοπήσεις κυλιόμενες, οι οποίες δεν δημοσιεύονται όλες. Και από εκεί και πέρα, κυκλοφορούν τα αποτελέσματά τους σε δημοσιογραφικά γραφεία, σε πολιτικά γραφεία, κλπ. Παρ’ όλα αυτά, δεν νομίζω ότι εκεί –ξαναλέω- κρίνεται η μάχη της Κυριακής. Μια δύσκολη μάχη, ένα πραγματικό πολιτικό ντέρμπι και μια μάχη η οποία έχει ουσιαστικά πολιτικά διακυβεύματα. Κρίνεται στο προγραμματικό επίπεδο. Δηλαδή, στο αν οι Έλληνες πολίτες θα υποστηρίξουν ένα στρατηγικό σχέδιο στήριξης των πολλών, αν θα υπερασπιστούν όσα κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με την έξοδο από το μνημόνιο, με τα θετικά μέτρα και τον επεκτατικό προϋπολογισμό, τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα να στηρίζουμε και να αποκαθιστούμε αδικίες που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη οκταετία ή αν θα επιλέξουν μία πολιτική δύναμη, όπως η ΝΔ, η οποία δεν κρύβει ένα πολιτικό σχέδιο, το οποίο εγώ ονομάζω «σχέδιο κοινωνικής ισοπέδωσης». Διότι η ΝΔ δεν το κάνει αυτό επειδή είναι κακή. Το κάνει αυτό επειδή έχει μία συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση. Θεωρεί ότι πρέπει να συντριβεί η εργασία, να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες, να κατεδαφιστεί το κοινωνικό κράτος, διότι, κατά τη γνώμη τους, αυτός είναι ένας τρόπος για να μπορέσει η χώρα να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Αυτή είναι μια παλιά, νεοφιλελεύθερη ιδέα. Την έχει υποστηρίξει η Θάτσερ, την έχει υποστηρίξει ο Ρίγκαν, την έχουν υποστηρίξει οι Αμερικάνοι Ρεπουμπλικάνοι και θέλουν να την επαναφέρουν, επί της ουσίας, γυρίζοντας τη χώρα πίσω στα χρόνια όπου καθόριζε τις πολιτικές προτεραιότητες το ΔΝΤ.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Από την άλλη, βεβαίως, η ΝΔ λέει ότι η δική σας πολιτική και η δική σας ατζέντα είναι η ασφυκτική υπερφορολόγηση του κόσμου, ώστε να δημιουργηθούν κάποια πλεονάσματα, για να μοιράζετε εσείς επιδόματα, όποτε σας εξυπηρετεί στον κόσμο. Για παράδειγμα, λίγο πριν τις εκλογές, όπως έγινε με τη 13η σύνταξη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Είναι λίγο παράλογο η ΝΔ να μιλάει για υπερφολόγηση όταν στα χρόνια 2010-2014 η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή –κι αυτά είναι στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν είναι δικά μου- ήταν περίπου 65 δις και η φορολογική προσαρμογή την περίοδο 2015-2019 δεν ξεπέρασε τα 2,5 δις ευρώ. Επομένως, αν κάποιος έχει υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, αν κάποιος έχει υπερφορολογήσει τους Έλληνες πολίτες, αυτή ήταν η ΝΔ σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, που, επί της ουσίας, συγκρότησαν τις κυβερνήσεις των δύο πρώτων μνημονίων. Και αυτό είναι δεδομένο και παραδοχή πλέον και του ίδιου του ΔΝΤ. Ο μόνος πλέον που υπερασπίζεται το 2ο μνημόνιο είναι ο κύριος Μητσοτάκης και η ΝΔ, σε συνεργασία με τον κύριο Βενιζέλο, ενώ και το ίδιο το ΔΝΤ μας είπε ότι και το 1ο και το 2ο μνημόνιο ήταν στην πραγματικότητα προγράμματα, για να διασωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες. Αυτό είναι το ένα σχόλιο. Το δεύτερο αφορά τα επιδόματα. Πρέπει να σας πω τα εξής: Για να βάλουμε τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση πρέπει να δούμε ποια ακριβώς είναι αυτά τα επιδόματα, τα οποία επικαλείται η ΝΔ και τα οποία υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σωρηδόν. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πέντε μεγάλα επιδόματα στη χώρα, τα οποία είναι: Το επίδομα ανεργίας, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα τέκνων το λεγόμενο, είναι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, είναι το επίδομα ανεργίας και το στεγαστικό επίδομα. Αυτά είναι τα επιδόματα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Και ένα έκτακτο επίδομα που πέρυσι το δώσατε Δεκέμβριο, τώρα το δώσατε Απρίλιο-Μάιο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω σ’ αυτό στη συνέχεια. Η ΝΔ πρέπει να μας πει, όταν αντιπαρατίθεται με την πολιτική αυτή του κοινωνικού κράτους, που επί της ουσίας είναι η επιδοματική πολιτική, έτσι όπως ισχύει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με ποιο απ’ όλα αυτά τα επιδόματα διαφωνεί; Τρίτο σημείο, για να πάω και στα έκτακτα επιδόματα και να σας απαντήσω στην ερώτησή σας. Πράγματι, το 2016, το 2017 και το 2018 δώσαμε έκτακτα επιδόματα, λίγο πριν τη λήξη του έτους, για ποιο λόγο; Διότι θέλαμε να περιορίσουμε το υπερπλεόνασμα, για το οποίο νομίζω ότι ευθύνη έχουν, κατά κύριο λόγο, και οι εκτιμήσεις τις οποίες έκαναν οι θεσμοί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή ούσα πλέον η χώρα εκτός μνημονίου, έχει τη δυνατότητα να καθορίζει η ίδια τους προϋπολογισμούς της και άρα να παίρνει μόνιμα μέτρα, διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με έκτακτα επιδόματα, είτε μιλάμε για τη 13η σύνταξη, είτε για τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από τον Σεπτέμβρη και μετά, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μια σειρά από άλλα μέτρα. Και όλα αυτά είναι μόνιμα, δεν έχουν χαρακτήρα εφάπαξ, δεν είναι μια κι έξω. Άρα, λοιπόν, η ΝΔ κάνει απολύτως λάθος όταν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυτή τη στιγμή το μόνο που κάνει είναι να ξεδιπλώνει ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο αποκατάστασης αδικιών, ενίσχυσης των πολλών και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, για δήθεν προεκλογική ή επιδοματική πολιτική.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Είμαστε τρεις μέρες πριν τις εκλογές στην ουσία, οι περισσότεροι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, υπάρχουν βεβαίως και αναποφάσιστοι της τελευταίας στιγμής. Εδώ, στη θέση που κάθεστε, ο Πρωθυπουργός προέβλεψε ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι. Λίγο αργότερα είπε ότι θα κερδίσει. Θέλω τη δική σας εκτίμηση. Είστε από τους ανθρώπους που παρακολουθούν αυτή την πορεία από εξαιρετικά κοντά, είμαστε τρεις μέρες πριν τις εκλογές, θα ξαναείμαστε μαζί μετά τις εκλογές, οπότε θα σας θυμίσω και την εκτίμησή σας, οπότε με εγκράτεια θέλω την εκτίμησή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, είναι μια δύσκολη μάχη. Και κυρίως είναι μια μάχη στην οποία κρίνονται πολλά. Κυρίως αυτό το οποίο κρίνεται είναι αν θα υπάρξει μια ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, δηλαδή στη 13η σύνταξη, στη μείωση …
ΣΡΟΪΤΕΡ: Μη μου πείτε τι κρίνεται. Να μου πείτε το αποτέλεσμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω και για το αποτέλεσμα. Κρίνεται, λοιπόν, αν θα υπάρξει εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε αυτή την πορεία και σε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και σε ένα συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση αδικιών και την υποστήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δηλαδή, αυτό που εμείς ονομάζουμε την υποστήριξη των πολλών. Από την άλλη μεριά, υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να υπερισχύσει η άλλη πολιτική δύναμη. Σε αυτή την περίπτωση να γνωρίζουν όλοι ότι καιροφυλακτούν πολιτικές δυνάμεις και στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Ο κύριος Βέμπερ είναι, για παράδειγμα, ένας από αυτούς, που εφόσον δεν υπάρξει εμπιστοσύνη σε αυτή την πορεία, εφόσον δεν υπάρξει εμπιστοσύνη στις πρωτοβουλίες αυτής της κυβέρνησης, θα έρθει και πρώτος θα αμφισβητήσει αυτές τις πολιτικές επιλογές. Με αυτή την έννοια, πρόκειται για μια μάχη πάρα πολύ κρίσιμη.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Εκτίμηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο σχόλιο είναι ότι πρόκειται για μια μάχη πάρα πολύ δύσκολη, για μια μάχη η οποία, πράγματι, θα είναι ντέρμπι. Η ΝΔ έχει συγκεντρώσει γύρω της μια απίστευτη επικοινωνιακή μηχανή, η οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει τις προτεραιότητες της δημόσιας συζήτησης, έχει τη δυνατότητα να παράγει fake news, έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και με αυτή την έννοια πιστεύω ότι πράγματι είναι μια μάχη δύσκολη. Εκτιμώ, όμως, ότι ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη, έχει και κρίση, μπορεί να σταθμίσει τις πολιτικές προτεραιότητες και θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Τις τελευταίες μέρες –το κρατάω αυτό που λέτε- υπάρχει μία συζήτηση, αν θέλετε, για το αν έχει αρχίσει ο Πρωθυπουργός ή κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να γυρίζουν λίγο την υπόθεση «εκλογές τον Οκτώβριο». Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, εάν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη στην ατζέντα. Όχι αν θα πάει στο Ζάππειο να ανακοινώσει εκλογές, όπως ακούω και διαβάζω ότι είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά αν υπάρχει κάποια σκέψη να αλλάξει η ατζέντα. Σε μια περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, αν θα είναι η κατάλληλη στιγμή, για να πείτε «εκλογές τον Ιούνιο». Σε μια περίπτωση μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα είναι υποχρεωτικά τα πράγματα να ανακοινώσετε ότι πάμε σε εκλογές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, κύριε Σρόιτερ, ότι φυσικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους δημοσιογράφους, για όσους παροικούν την Ιερουσαλήμ, να κάνουν τέτοιες συζητήσεις, να σεναριολογούν …
ΣΡΟΪΤΕΡ: Τα διαβάζετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … σ’ αυτά αρέσκονται γενικώς οι δημοσιογράφοι, όσοι είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μάχης. Εγώ θεωρώ ότι το κυριότερο, αυτή τη στιγμή, είναι να συζητηθούν οι ουσιαστικές πολιτικές διαφορές, τα ουσιαστικά πολιτικά προγράμματα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν μου το αποκλείετε και ανησυχώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω ότι η μοναδική μας σκέψη αυτή τη στιγμή είναι στην κάλπη της Κυριακής 26ης Μαΐου και κανένα σενάριο αλλαγής των πολιτικών σχεδίων και των πολιτικών δηλώσεων που έχουμε κάνει στο παρελθόν δεν υπάρχει. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Γι’ αυτό, ούτως ή άλλως, έχει μιλήσει πολλάκις ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο, πρέπει να σας πω και το εξής: Νομίζω ότι είναι και μια συζήτηση περί όνου σκιάς αυτή. Για ποιον λόγο; Ο Σεπτέμβρης είναι δίπλα, 26 Μαΐου, η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Σεπτέμβριο, επομένως …
ΣΡΟΪΤΕΡ: Τι Σεπτέμβρη, τι Ιούνη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέω αυτό. Λέω, όμως, ότι είναι μια συζήτηση η οποία, ούτως ή άλλου, είναι περί όνου σκιάς. Πολύ μικρή σημασία έχει. Παρ’ όλα αυτά, επιμένω ότι η πολιτική στόχευση και η πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την 4ετία.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Θέλω να κλείσουμε με το θέμα το οποίο συζητείται όλες αυτές τις μέρες, πέραν του θέματος των εκλογών. Και είναι η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας με την ανομία και τις διαμαρτυρίες ή αν θέλετε τους βανδαλισμούς που συμβαίνουν καθημερινά για το θέμα της άδειας του Κουφοντίνα. Θέλω να ρωτήσω, εάν αισθάνεστε ότι η κυβέρνηση χάνει από αυτή την εικόνα των διαρκών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, της επίθεσης στη Βουλή και πάει λέγοντας, και της εικόνας που επικρατεί ως εκβιασμός προς την κυβέρνηση από ένα σημείο και μετά ή προς τη Δικαιοσύνης για ληφθεί η απόφαση που θέλουν αυτοί οι άνθρωποι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι αυτού του τύπου οι ενέργειες -τις οποίες τις έχουμε καταδικάσει πάρα πολλές φορές- στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο, παρά να αναζωπυρώνουν μια ατζέντα περί τάξης και ασφάλειας. Μια ατζέντα, δηλαδή, η οποία στην πραγματικότητα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη ΝΔ, αλλά και τις ακραίες δεξιές δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν αυτή τη στιγμή να ανέλθουν, εν πάση περιπτώσει, να αυξήσουν τις δυνάμεις τους ενόψει και των ευρωεκλογών. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, επίσης να σας πω ότι τέτοιου τύπου περιστατικά δεν είναι καινούργια στην Αθήνα, δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα. Δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά αυτού του τύπου τα περιστατικά, μετά το 2015 όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν και στο παρελθόν και πολλές φορές ήταν και πολύ χειρότερα από αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλω να τα δικαιολογήσω καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι, από τη δική μας μεριά, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς, όμως, να προχωράμε σε αυτή την ακροδεξιά υστερία, που νομίζω ότι χαρακτηρίζει τον λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τελευταίο σχόλιο, σε σχέση με το ζήτημα της άδειας Κουφοντίνα, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πλέον το διαχειρίζεται η Δικαιοσύνη με τον τρόπο με τον οποίο νομίζει για να εφαρμοστούν οι νόμοι, όπως θα έπρεπε σε ένα κράτος στο οποίο ισχύουν συγκεκριμένοι νόμοι, ισχύει η δικαιοκρατία και ως προς αυτό νομίζω ότι όλοι πρέπει να δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε θα μιλάμε για τα εκλογικά συμπεράσματα και αποτελέσματα, κύριε Υπουργέ. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Καλή συνέχεια στη μάχη σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Σρόιτερ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...