Τα μυστικά της συνταξιοδότησης για βαρέα και ανθυγιεινά

 

 

Πηγή: newsbreak.gr

 

Τα «μυστικά» της συνταξιοδότησης των εργαζομένων με Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) παρουσιάζει το newsbreak.gr αναλύοντας πώς μπορούν να πάρουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη έως τα 62 και ποιους χρόνους μπορούν να συνυπολογίσουν.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις του Κώδικα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων είναι δυνατός ο συνυπολογισμός περιόδων ασφάλισης που έχουν διανυθεί τόσο με τις διατάξεις του ΚΒΑΕ, όσο και με άλλες ειδικές διατάξεις. Προϋπόθεση αποτελεί η συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας και χρόνος ασφάλισης) και η καταβολή της πρόσθετης εισφοράς (3,6%).

Επίσης, είναι επιτρεπτός ο συνδυασμός διατάξεων του ΚΒΑΕ με ειδικές διατάξεις που προβλέπουν μικρότερα όρια ηλικίας (ΠΔ 212/84) προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης στα όρια ηλικίας που προβλέπονται από τον ΚΒΑΕ. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με ειδικές διατάξεις που προβλέπουν συνταξιοδότηση σε μικρότερο όριο ηλικίας από αυτό του ΚΒΑΕ.

Σημειώνεται ότι με το νόμο 4336/2015 θεσπίστηκαν σταδιακές αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, αρχής γενομένης από τις 19 Αυγούστου 2015.

Συγκεκριμένες εξαιρέσεις

Από τις σταδιακές αυξήσεις των ορίων ηλικίας εξαιρέθηκαν ρητά συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, μεταξύ των οποίων, όσοι υπάγονται στην ασφάλιση του νέου Πίνακα ΒΑΕ, οι απασχολούμενοι σε βαριές οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες, σε υπόγειες στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων και άλλες ειδικές κατηγορίες βαρέων επαγγελμάτων.

Αντίθετα, από τις 19 Αυγούστου 2015, δεν εξαιρέθηκαν από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας κατηγορίες για τις οποίες απαιτείται η πραγματοποίηση ημερών ασφάλισης με συγκεκριμένη ειδικότητα (μουσικοί πνευστών οργάνων, ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου, χορευτές, ηθοποιοί θεάτρου πρόζας, μουσικοί εγχόρδων και κρουστών).

Το υπουργείο Εργασίας δέχεται ότι ο συνυπολογισμός των περιόδων ασφάλισης πραγματοποιείται προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις διατάξεις του ΚΒΑΕ. Ωστόσο, απαραίτητη είναι η εξής προϋπόθεση: από τις απαιτούμενες 3.600 ημέρες ασφάλισης, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου να έχει διανυθεί στην ασφάλιση του ΚΒΑΕ.

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...