Σπυράκη: Η ΝΔ θα βγάλει την Ελλάδα από το σημερινό αδιέξοδο


 
 

 
 

Σημεία συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ.,
Ευρωβουλευτή κ. Μαρίας Σπυράκη, στο ραδιόφωνο News 24/7
και το δημοσιογράφο Β. Σκουρή
Για τη συμφωνία των Πρεσπών και την Κυβέρνηση Ανοχής
ΜΣ: Αυτό  που με βεβαιότητα μπορούμε να δούμε κ. Σκουρή, είναι ότι η αποχώρηση, του Πάνου Καμμένου δημιουργεί νέα δεδομένα. Οπότε για μας είναι απαραίτητο να προσέλθει στη βουλή ο κ. Τσίπρας και να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία. Διαφορετικά δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση.
ΜΣ: Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ελλάδα, μεταπολιτευτικά. Δεν υπάρχουν πλειοψηφίες αλλά κάρτ κ. Σκουρή. Αλλά επαναλαμβάνουμε η αποχώρηση του κ. Καμμένου και των υπουργών του, από την κυβέρνηση, είναι απαραίτητο να οδηγήσει τον κ. Τσίπρα στη βουλή, ώστε να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία. Αλλιώς για εμάς δεν έχει καμία νομιμοποίηση.
Δημοσιογράφος: Αν ο πρωθυπουργός λοιπόν δεν καταθέσει, δεν αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία, εσείς, θα καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας; Πολλοί λένε ότι δεν θα το κάνετε γιατί δεν έχετε, την πλειοψηφία των 151 εδρών, που απαιτείται γιατί ο κ. Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι ανεξαρτήτως της αποχώρησής του από την κυβέρνηση, και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θα υποστηρίξει πρόταση  δυσπιστίας, από την Ν.Δ.
ΜΣ: Όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι στο τραπέζι. Το πότε όμως θα τα χρησιμοποιήσουμε είναι μια επιλογή που θα την κάνει, ο κ. Μητσοτάκης.
Δημοσιογράφος: Τώρα συμφωνείται με την ξεχωριστή κύρωση της συμφωνίας, από την ελληνική βουλή, και ξεχωριστά της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης, της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ;
ΜΣ: Η κυβέρνηση έχει δώσει τόσα αντικρουόμενα μηνύματα, κι αυτό είναι ένα μέρος αυτών των αντικρουόμενων μηνυμάτων. Η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη βουλή στην οποία θα έχει την πλειοψηφία. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι άλλο γύρω από αυτό. Το έχουμε πει σε όλους τους συνομιλητές μας, εντός κι εκτός Ελλάδος, το έχουμε πει ακριβώς με το ίδιο λεξιλόγιο, το έχουμε πει σε όλες τις γλώσσες η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία, ούτε στην παρούσα ούτε στην επόμενη βουλή, που θα έχουμε την πλειοψηφία.
ΜΣ: Δεν υπάρχει συμφωνία, από την ώρα που δεν κυρώνεται η συμφωνία, από την ελληνική πλευρά. Για να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το ταγκό χρειάζονται δύο. Ανεξαρτήτως του τι κάνει η άλλη πλευρά, εμείς έχουμε πει ως Έλληνες, ως εκπρόσωποι στο ελληνικό κοινοβούλιο, το έχει πει ο κ. Μητσοτάκης σαφώς, ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία, ούτε σε αυτή ούτε  στην επόμενη βουλή, στην οποία θα είμαστε πλειοψηφία.
Για την υπόθεση της Novartis
Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι δώσατε απαντήσεις. Τώρα υπάρχει το θέμα με τον προστατευόμενο μάρτυρα της ΝOVARTIS ο οποίος, στο σκάνδαλο NOVARTIS ο οποίος, έπαψε να είναι πλέον προστατευόμενος, και ασκήθηκε εναντίων του, δίωξη για παθητική δωροδοκία. Ήθελα το σχόλιό σας συνολικά  για το θέμα. Πιστεύετε ότι δικαιώνεστε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο μεταξύ πολιτικών;
ΜΣ: Έχουμε πάρα πολλές απορίες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίον έγιναν οι χειρισμοί σε αυτή την υπόθεση. Και δεν μιλάω μόνο για το πολιτικό σκέλος, το οποίο είναι προφανές. Εάν είναι προστατευόμενος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, τότε πως είναι δυνατόν να του ασκήθηκε δίωξη; Πληροφορηθήκαμε ότι ήταν προστατευόμενος μάρτυρας από τον ίδιο του τον δικηγόρο. Άρα λοιπόν μάθαμε από επίσημα χείλη ότι, είναι προστατευόμενος μάρτυρας, δεν το εικάζουμε. Πρόκειται λοιπόν για έναν προστατευόμενο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, σε βάρος του οποίου ασκείται δίωξη; Πως δεν είχε ελεγχθεί ότι δεν ήταν εμπλεκόμενος;
Και για να πάμε τώρα στον πολιτικό θόρυβο που δημιουργήθηκε: έτσι πήγε να στηθεί αυτή η υπόθεση; Γιατί είχαμε διαβάσει, είχαμε ακούσει, και είχαμε δει και τον αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Πολάκη να λέει ότι, θα λαλήσουν μάρτυρες. Ας μείνουμε στα δεδομένα: πως είναι δυνατόν ένας προστατευόμενος μάρτυρας, να εμφανίζεται σε δεύτερο χρόνο ότι είναι εμπλεκόμενος και τελικά να  ασκείται σε βάρος του δίωξη;
ΜΣ: O κ. Πολάκης είναι το είδωλο του κ. Τσίπρα στον καθρέφτη. Πιστεύω ότι ο κ. Πολάκη απηχεί στις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου και του ιδίου του πρωθυπουργού. Ξέρετε, ο πρωθυπουργός ορίζει του υπουργούς. Ο πρωθυπουργός δίνει, στους αναπληρωτές υπουργούς μάλιστα και τις αρμοδιότητες. Ο πρωθυπουργός τις ελέγχει. Ο κ. Πολάκης απηχεί τις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Τσίπρα. Ταυτίζεται ο κ. Πολάκης, και οι απόψεις του με τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται, και θέλει να ενεργήσει ο κ. Τσίπρας.
Για την υπόθεση της ΔΕΠΑ-Κιτσάκου-Πετσίτη
ΜΣ: Δεν έχετε απορίες για τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος, ο οποίος αμείβονταν με 5.000 ετησίως, πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, βρέθηκε να αμείβεται με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τα επόμενα χρόνια παρέχοντας συμβουλές, αμφίβολης, αξιοπιστίας και αμφιλεγόμενου περιεχομένου; Να διασυνδέεται με τον κ. Λαυρεντιάδη και τις εταιρείες του και να ενεργεί, όπως ο κ. Κιτσάκος είπε, ως εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου στη ΔΕΠΑ; Γιατί όλα αυτά αποσιωπώνται και δεν δίνονται απαντήσεις. Εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στη λειτουργία της Δημοκρατίας, και στη λειτουργία των θεσμών. Γι’ αυτό και με ακούτε σε τόσο χαμηλούς τόνους. Πιστεύουμε απόλυτα ότι η Δικαιοσύνη, μόλις πέσει πάνω σε όνομα υπουργού, θα στείλει τον φάκελο στη βουλή. Το πιστεύουμε αυτό κι η βουλή θα κληθεί να απαντήσει: Είναι όλα καλά; Είναι όλα εντάξει; Ή μήπως υπάρχει θέμα; Η βουλή θα εξετάσει το φάκελο όταν έρθει.
Ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος έχει επανειλημμένα πει σε συνεντεύξεις του και σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι έχει ενημερώσει σε πολύ τακτικά χρονικά διαστήματα, τους αρμόδιους υπουργούς, τον κ. Σκουρλέτη και τον κ. Σταθάκη ο οποίος και τον απομάκρυνε. Αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς όπως ήταν τότε ο κ. Πιτσιόρλας και η κ. Τζάκρη. Όπως ενημερώθηκε ο κ. Φλαμπουράρης.
ΜΣ: Υπάρχουν αναφορές για συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου και μέχρι τώρα δεν έχει έρθει ο φάκελος στη Βουλή. Η Δικαιοσύνη δεν τον έχει στείλει στη Βουλή. Πιθανώς το ερευνά. Εμείς περιμένουμε να ενεργήσει η Δικαιοσύνη και η Βουλή να αποφανθεί.
Για την Οικονομία
Δημοσιογράφος: Πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα προσφύγει για δανεισμό από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;
ΜΣ: Αυτή είναι μια πρόβλεψη του κ. Σημίτη. Εμείς επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι κάθε μέρα που παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία βλάπτει τον τόπο. Και αυτό είναι προφανές και από τους πολύ ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης που η Ελλάδα εμφανίζει σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα τους. Συγκρίνετε τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία με την Ελλάδα.
Με τη διαχείριση που κάνει αυτή η κυβέρνηση στην εικόνα της χώρας, δεν την καθιστά ελκυστική ούτε για ξένες επενδύσεις, ούτε επιτρέπει την ανάπτυξη τομέων στους οποίους η Ελλάδα έχει υψηλή προστιθέμενη αξία και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η απάντηση σε όλη αυτή τη συζήτηση είναι πως θα βγάλουμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο, πως θα δημιουργήσουμε δουλειές, πως θα ανεβάσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, πως θα αποφύγουμε τη μίζερη συζήτηση για τα δανεικά και πως θα καταλήξουμε σε μια χώρα κανονικότητας Μία χώρα κανονικότητας χρειάζεται δουλειές και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
ΜΣ: Έχουμε παρουσιάσει μία πολύ τολμηρή πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Η κυβέρνηση καταλαβαίνω ότι επείγεται και θέλει να κλείσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες. Εμείς θέλουμε μια γενναία Συνταγματική αναθεώρηση, που θα περιλαμβάνει μια σειρά αλλαγές, τις έχουμε παρουσιάσει. Και δεν θέλουμε να χάσουμε την ευκαιρία -επειδή μιλάμε για το άρθρο 16-  να μην υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα όπως υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.
Για τη διάλυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου
ΜΣ: Θέλουμε να καταδικάσουμε την επιχείρηση διάλυσης του διεθνούς πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Ένα πανεπιστήμιο που προσελκύει φοιτητές απ’ όλη την περιοχή γιατί μαθήματά του γίνονται στα αγγλικά, ένα πανεπιστήμιο που εφαρμόζει τη νέα μεθοδολογία προσέλκυσης εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών -μιας και έρχονται και άνθρωποι της αγοράς και κάνουν μαθήματα εκεί- συγχωνεύεται με μικρότερα τα οποία προηγουμένως ήταν ΤΕΙ. Η διαδικασία της μείωσης προς τα κάτω των ιδρυμάτων της χώρας μας βρίσκει απολύτως αντίθετους και ειδικά η υπόθεση του διεθνούς Πανεπιστημίου μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και θα αντιδράσουμε έντονα.
Για τις εκλογές
Δημοσιογράφος: Και κάτι τελευταίο. Πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε στο σταθμό μας ότι το κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάσει καμία ψηφοφορία εντός του 2019. Εννοώντας τις εθνικές, τις ευρωεκλογές τις αναμετρήσεις τη νέα χρονιά που υπάρχουν. Ήθελα το σχόλιό σας.
ΜΣ: Προφανώς ο κ. Τζανακόπουλος είναι από εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Θα ήθελα πραγματικά να του συμπαρασταθώ ηθικά και ανθρώπινα. Πολιτικά θα του πω ότι καλά θα κάνει να ρίξει μια ματιά όχι στις δημοσκοπήσεις, αλλά σε αυτά που γίνονται εκεί έξω. Στις περιοχές που ο ίδιος έχει ζήσει, στους ανθρώπους με τους οποίους ο ίδιος συνομιλεί για να του μεταφέρουν το κλίμα. Εγώ που ήρθα από τις διακοπές στη Θεσσαλονίκη μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η εκτίμηση του κ. Τζανακόπουλου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Best Of

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε Μια μέρα μαζί με τους fans της και...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της Νέας...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού Άρωμα Eurovision έφερε στο στούντιο του ΟΠΑΠ Game Time η...