Σπίρτζης: Οδηγούμαστε ακόμη πιο κοντά στο δεξιό, κομματικό κράτος

Η επιθυμία συμβολής στην αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση να μην αρκεστεί στην κριτική επί του σχετικού σχεδίου νόμου αλλά να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια μέσα από την κατάθεση 44 τροπολογιών.

 

Αυτό τόνισε, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια και κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου: «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

 

«Θα ήθελα να τονίσω ότι για εμάς η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Και η ανεξάρτητη, αποτελεσματική, διαφανής και λειτουργική δημόσια διοίκηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το βάθεμα της Δημοκρατίας μας, για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας, για την ευνομία, για την ισονομία και για την ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης που εξήγησε πως: «αυτές οι αρχές μας οδήγησαν όχι σε μια αντιπολιτευτική τακτική κριτικής στο αρχικό σχέδιο νόμου παρότι είχαμε και έχουμε κάθετες διαφωνίες στην γενική του κατεύθυνση αλλά σε μια ουσιαστική δουλειά για να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες των δήμων και των τοπικών κοινωνιών και των περιφερειών».

 

«Εχουμε αποδείξει ότι εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας ενδιαφέρει το χρώμα των τοπικών αρχόντων, το έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση και το αποδεικνύουμε και σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση. Για αυτό και καταθέσαμε – δεν συνηθίζεται – 44 τροπολογίες σε 18 άρθρα του σ/ν θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλλουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης» συνέχισε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

 

«Θεωρώ πολύ θετικό ότι οι τροπολογίες που καταθέσαμε κυρίως για τις ειδικές υπηρεσίες, τις διαδημοτικές, τις εταιρείες των τεχνικών έργων, για την ένταξη των Αναπτυξιακών Οργανισμών στο Διαύγεια, στην τήρηση προβλέψεων που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τις καλές διαδικασίες, για το ΚΗΜΔΗΣ και το ΕΣΗΔΗΣ, για την επιτήρηση του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις ορισμένου χρόνου έγιναν δεκτές» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης που ζήτησε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο να εξετάσει ξανά και να δεχθεί και τις υπόλοιπες τροποποιήσεις που έχουν κατατεθεί.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:

– Στο άρθρο 3 στην παράγραφο 5β, διαφωνούμε με τη δυνατότητα άσκησης αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Θα δημιουργήσει πολύ σοβαρές νομικές συνέπειες, εγείροντας ακόμη και ζητήματα αντισυνταγματικότητας, δεν μπορεί να είναι σε θέση ευθύνης άνθρωποι που είναι ορισμένου χρόνου. Αν κάποιος από αυτούς κάνει κάτι, έξω από το νόμο, τι ευθύνη θα έχει; Και υπάρχει και ένα ακόμη θέμα: Αυτοί οι άνθρωποι του ορισμένου χρόνου δεν έχουν ασυμβίβαστα σαν τους δημόσιους υπαλλήλους. Μπορεί ένας από αυτούς να βοηθάει μια τεχνική υπηρεσία ή να κάνει ένα διαγωνισμό και να υπογράφει το αποτέλεσμά του και το βράδυ να δουλεύει στο μελετητικό γραφείο ή την τεχνική εταιρεία που έχει αναλάβει ένα έργο;

 

– Το δεύτερο, στο άρθρο 4, όπου προβλέπεται στο σχέδιο νόμου η διαπίστωση της επάρκειας μιας τεχνικής υπηρεσίας από τον προϊστάμενο της. Και εδώ θα έχουμε θέματα και εδώ θα πάμε να εφαρμόσουμε κάτι και να τιναχθούν όλα στον αέρα. Δεν προβλέπεται καν οι τεχνικές υπηρεσίες να έχουν ενιαίους κανόνες για την τεχνική επάρκεια. Να έχουν έστω τις προδιαγραφές που έχουν οι ιδιωτικές εταιρείες που επιβλέπουν. Όποια προσφυγή και να γίνει, θα πέσει. Θα εγκλωβίσουμε πάλι όλους τους δήμους στο να μη μπορεί να γίνει τίποτα.

 

– Στο άρθρο 5 προβλέπεται η υποκατάσταση του προϊσταμένου της τεχνικής εταιρείας – και κυρίως – της υπηρεσίας δόμησης από τον δήμαρχο. Μας πάει πίσω, πολύ πίσω. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η άδεια δόμησης ως μια απλή διοικητική πράξη. Είναι αποτέλεσμα έγκρισης μελετών, κρίσιμων μελετών για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Δεν μπορεί να υπογράφει ο δήμαρχος, η υπηρεσία πρέπει να υπογράφει.

 

– Στην παράγραφο 1 του άρθρου 12 αναστέλλεται στη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου η δυνατότητα διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων. Γιατί; Γιατί για αυτήν την τρέχουσα περίοδο; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα; Αυτό είναι βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας μας. Σκεφθείτε να μην είχατε κερδίσει τόσους ή τόσες Περιφέρειες τι θα κάνατε..

 

– Με την παράγραφο 7 του άρθρου 12 απαιτείται σύμφωνη γνώμη του οικείου δημάρχου για την εκτέλεση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να μην πέσει; Δηλαδή θα μπορεί να αναιρείται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου; Ακυρώστε, τότε, και τα δημοτικά συμβούλια, συνολικά.

 

– Η διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 12 είναι επίσης προβληματική και αφορά την υπαγωγή στις διατάξεις των ολοκληρωμένων κέντρων ανακύκλωσης και των πολυκέντρων ανακύκλωσης που δεν είναι σαφώς νομοθετικά προσδιορισμένοι όροι, δημιουργούν ασάφειες, δυσλειτουργίες κατά την εφαρμογή τους και υπάρχουν και υπόνοιες επιλεκτικής εύνοιας.

 

ΧΑΘΗΚΕ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

«Προσπαθήσαμε πραγματικά να συμβάλλουμε, κύριε υπουργέ, προσπαθήσατε και εσείς και το αναγνωρίζω. Αλλά με αυτά που είναι στο σχέδιο νόμου δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε θετικά επί της αρχής όταν συνεχίζουν και υπάρχουν οι απαράδεκτες διατάξεις για την ιθαγένεια που δίνουν ένα ακροδεξιό πολιτικό στίγμα ακόμη και για τις περιπτώσεις με ειδική αναπηρία, ανιθαγενών Ρομά και ειδικών ομάδων.Δυστυχώς με ευθύνη της κυβέρνησης και με ευθύνη της κακής νομοθέτησης χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία συναίνεσης για σοβαρά θέματα που αφορούν τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης».

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

 

«Συζητάμε στην Ολομέλεια ένα ακόμη σ/ν που περιλαμβάνει άρθρα για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τη δημόσια διοίκηση, για την ιθαγένεια, για το υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ, για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τα ταχυδρομεία, για τους δορυφορικούς σταθμούς εδάφους, για τον περιφερειακό Τύπο και την έκδοση εφημερίδων και τέλος την οικονομική ενίσχυση αθλητών. Δεν χρειάζεται να σχολιάσω το εύρος των όσων περιλαμβάνει, θα ήθελα να θυμίσω τις εξαγγελίες για τους κανόνες καλής νομοθέτησης, τον άρτιο συντονισμό της κυβέρνησης και το επιτελικό κράτος».

 

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΙ Η ΝΔ

 

«Στις διατάξεις του υπουργείου Πολιτισμού καταργούνται από τη σύνθεση του ΚΑΣ οι γενικές διευθύντριες του υπουργείου, είναι δύο έμπειρες, αξιέπαινες για το έργο τους και επιστημονικά άρτιες γενικές διευθύντριες. Είχαν την ατυχία όμωςνα έχουν διαφορετική, τεκμηριωμένη υπηρεσιακή και επιστημονική άποψη από την πολιτική άποψη της κυβέρνησης. Είχαν διαφορετική άποψη για τα αρχαία του μετρό της Θεσσαλονίκης. Η υπηρέτηση τόσο του υπηρεσιακού όσο και του επιστημονικού καθήκοντός τους αντί για έπαινο αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με θεσμική κατάργηση της συμμετοχής των δύο γενικών διευθυντριών του υπουργείου Πολιτισμού από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και ρωτάμε: Οποτε διαφωνεί ένα υπηρεσιακό στέλεχος με την πολιτική ηγεσία θα υπάρχει τροποποίηση για κατάργηση της ex officio συμμετοχής του στις αρμόδιες επιτροπές; Είναι τρομερό αυτό. Τα αναφέρω στην αρχή γιατί είναι ένα ακραίο παράδειγμα του τι εννοεί η κυβέρνηση με τους όρους αξιοκρατία, επιτελικό κράτος, ευνομία, ανεξάρτητη δημόσια διοίκηση».

 

ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΤΟΜΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ακυρώνει μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που είχαμε κάνει εμείς, με ευρεία διαβούλευση και σε δύσκολες συνθήκες μέσα στα μνημόνια και αφορά τον στόχο για μια ανεξάρτητη, αποκομματικοποιημένη, αποτελεσματική και λειτουργική δημόσια διοίκηση τόσο με τη διοικητική μεταρρύθμιση όσο και με την επικαιροποίησή της τα έτα 2017 και 2019. Και συγκεκριμένα, τη δημιουργία μητρώου επιτελικών στελεχών, την αναμόρφωση των συστημάτων αξιολόγησης, στοχοθεσίας και επιλογής προϊσταμένων, το ψηφιακό οργανόγραμμα των δημόσιων υπηρεσιών, το ενιαίο σύστημα κινητικότητας και τόσα άλλα. Και προφανώς ξεπεράσαμε την πολιτική του τότε υπουργού και σημερινού πρωθυπουργού, του κύριου Μητσοτάκη που βασιζόταν στις απολύσεις και την αξιολόγηση αλλά η δική σας νομοθέτηση στη συνέχεια με το δήθεν επιτελικό κράτος σήμερα έχει φέρει σε αδιέξοδο όλες τις υπηρεσίες και χρειάζεται δεκάδες τροποποιήσεις, κάθε εβδομάδα ψηφίζουμε μερικές, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς η δημόσια διοίκηση».

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΙΛΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΕΞΙΟ, ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

«Κατά την προσφιλή σας τακτική ξηλώνετε κύρια σημεία και μας οδηγείτε ξανά σε ένα κομματικό κράτος, σε ένα πελατειακό κράτος. Μοριοδοτείτε σκανδαλωδώς την προϋπηρεσία σε βάρος αξιοκρατικών τυπικών προσόντων όπως τα μεταπτυχιακά και πραγματικά θα ήθελα να επιμείνω στο να δεχθείτε τις τροποποιήσεις που σας έχουμε καταθέσει. Στο όνομα ποιας αριστείας το κάνετε αυτό; Αφού γνωρίζετε ότι οι περισσότερες τοποθετήσεις είχαν γίνει με ανάθεση, όχι με αξιολόγηση. Τουλάχιστον, αν θέλετε πριμοδοτείστε την προϋπηρεσία όπου οι άνθρωποι που υπηρετούν εκεί έχουν αξιολογηθεί. Έστω με τους στρεβλούς τρόπους που υπήρχαν στο παρελθόν. Μειώνετε τους συντελεστές αξιολόγησης και αυξάνετε τη βαρύτητα συνέντευξης, για ποιο λόγο; Και βλέπουμε ότι συνδέετε το ψηφιακό οργανόγραμμα με το ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, προσλήψεις που ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να γίνονται με τον κανόνα 1 προς 1, όταν μας κατηγορούσατε για αυτό και προεκλογικά λέγατε για μικρό κράτος, για κανόνα 1 προς 5 και όλα τα υπόλοιπα. Πρέπει κάποια στιγμή να μας πείτε ποιος είναι ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων και ποιος ο μακροχρόνιος, να ξέρουμε όλοι που είμαστε. Και θα ήθελα να πω και κάτι που με πονάει γιατί είμαι διπλωματούχος μηχανικός και ήταν ένα δίκαιο αίτημα του τεχνικού κόσμου πάντα. Γιατί δεν μοριοδοτείτε τις πενταετείς σπουδές, όχι μόνο για τους διπλωματούχους μηχανικούς και για τους υπόλοιπους επιστήμονες που έχουν πενταετείς σπουδές και αναγνωρίζεται το δίπλωμα τους ως master; Γιατί δίνετε άλλο ένα χαστούκι στην ελληνική, δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τα κολέγια;»

 

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

 

«Είμαστε εδώ όλοι και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα για να συμβάλλουμε και να έχουμε εθνική γραμμή και να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών μας. Και για αυτό θα μελετήσουμε πολύ προσεκτικά την τροπολογία που θα έρθει και θα τοποθετηθούμε στη συνέχεια. Όμως, πιστεύω ότι μαζί με την τροπολογία οφείλατε ως κυβέρνηση, γιατί εσείς δεν μετείχατε χθες στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, να μας κάνετε μία ενημέρωση για το τι συζητήθηκε στο συμβούλιο. Και οφείλετε να κάνετε αυτήν την ενημέρωση γιατί μέχρι τώρα ακούμε μόνο λόγια, κανένα έργο και το μόνο που παρατηρούμε όλους αυτούς τους οκτώ μήνες είναι να ακυρώνετε τις εξαγγελίες ακροδεξιών επιρροών που είχατε και προεκλογικά και μετεκλογικά, τίποτα άλλο. Είτε αυτό αφορά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, είτε αφορά την αποσυμφόρηση, ελπίζουμε όλες αυτές τις ακροδεξιές αντιλήψεις που έχουν φιλοξενηθεί στους κόλπους της ΝΔ να αρχίσετε σιγά, σιγά να τις ξηλώνετε και να κάνετε και κάτι ουσιαστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο βόλτες στον Έβρο».

 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και είναι μόνο για τους αποφασισμένους. Που κι αν ακόμη κάνουν τη λάθος δήλωση, είναι έτοιμοι...