Επικαλούμενος έναν συνδυασμό δυσμενών παραγόντων, όπως την πρόθεση της κυβέρνησης να αποχωρήσει το Δημόσιο από τα ΕΛΠΕ, την επιδείνωση των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, αλλά και την επικινδυνότητα της διαδικασίας εξόρυξης για το περιβάλλον, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης κατέδειξε την ανάγκη για έναν νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα αφορά και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9» και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Τάκη Χατζή.
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ: https://bit.ly/2pKCbTw
Ακολουθούν σημεία της:
Κοινή η προσέγγιση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επί των συμβάσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων
«Υπάρχει μία κοινή οπτική και προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα. Και για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα, είναι γεγονός ότι δύο ζητήματα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας όταν μιλάμε, σήμερα, για το θέμα των εξορύξεων. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει η ουσιαστική παράμετρος της πλήρους αποχώρησης του δημοσίου από τα ΕΛΠΕ, όπως προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση». […] «Μακάρι να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι έχουμε μια επιχείρηση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταγάγει ρεκόρ κερδών. Μετά το 2015. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συνέπεσε με την αλλαγή της διοίκησης από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό λέει πάρα πολλά, έχουν γραφτεί πάρα πολλά και όσοι ξέρουν πράγματα από το εσωτερικό της λειτουργίας της επιχείρησης μπορούν να κατανοήσουν γιατί συνέβη αυτό. Εκεί, λοιπόν, που έχουμε το κράτος κατά 35% μέτοχο και κερδίζει από αυτή την υπόθεση, ερχόμαστε και λέμε ότι δεν τα θέλουμε αυτά και πάει να αποσυρθεί το Δημόσιο. Σε μια χώρα που έχει συγκεκριμένα προβλήματα όπως η δική μας και σε μια επιχείρηση που ελέγχει και τα στρατηγικά αποθέματα. Έχει μεγάλη σημασία ποια επιχείρηση ασκεί δικαιώματα».
Σε οριακή κατάσταση το κλίμα, απαιτείται νέος ενεργειακός σχεδιασμός
«Ο δεύτερος λόγος που κάνει πολλούς από εμάς και συνολικά τον χώρο μας να βλέπει με επιφύλαξη το θέμα, είναι ότι το τελευταίο διάστημα -δεν είναι καινούργιο αλλά νομίζω ότι γίνεται πια κατανοητό από έναν ευρύτερο κόσμο- βλέπουμε σε πόσο οριακή κατάσταση έχει φτάσει η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής». […] «Οκτώ στους δέκα ευρωπαίους πολίτες θα βρεθούν μέσα στα επόμενα χρόνια αντιμέτωποι με ακραία κλιματικά φαινόμενα, διακινδυνεύοντας και τη ζωή τους. Ίσως είμαστε στο “και 5”. Η συμβολή της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στο θέμα κλιματική κρίση και κλιματική αλλαγή. Άρα, εδώ τίθεται ένα ζήτημα: ως χώρα πρέπει να ξανασκεφτούμε τον εθνικό μας σχεδιασμό με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην συμβάλουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, στην επιβάρυνση της κατάστασης»; […] «Ένα μεγάλο μέρος των συμβάσεων ήταν από το ’13 και το ’14. Από τη στιγμή που είναι δρομολογημένη μια κατάσταση δεν μπορεί να υπάρχει ασυνέχεια στην αντιμετώπισή της διότι αυτό σημαίνει και κυρώσεις. Πληρώνεις. Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να πάμε σε έναν νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα σε μία εντελώς νέα βάση». […] «Ο κ. Σταθάκης ήταν ο πρώτος υπουργός ο οποίος έκανε πράξη έναν νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, όταν αυτό ήταν μια άγνωστη έννοια τις προηγούμενες δεκαετίες (…) αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα νέα δεδομένα που σας ανέφερα».
Αναγκαία για τον ΣΥΡΙΖΑ η προγραμματική ενσωμάτωση της οικολογικής ανάλυσης
«Έχοντας βγει από τα μνημόνια μας δίνεται η δυνατότητα να επανεξετάσουμε κάποια πράγματα. Στην τρομακτική κατάσταση που βρισκόμασταν τότε δεν είχαμε περιθώρια. Άλλωστε το περιβάλλον είναι κι αυτό ένας τομέας που πλήρωσε την κρίση». […] «Υπάρχει ανάγκη να ενσωματώσουμε στην προγραμματική μας πρόταση την “πράσινη” ανάλυση, την οικολογική ανάλυση. Τα θέματα του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα δεμένα με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ως το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλουμε να υιοθετήσει. Αυτό μπολιάζει ολοένα και περισσότερο την ανάλυσή μας και τις προτάσεις μας».
Επιβάρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, κίνδυνοι από την έρευνα και εκμετάλλευση
«Οι εξορύξεις δεν σχετίζονται μόνο με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την χρήση του ορυκτού προς εκμετάλλευση. Είναι και η ζημιά και οι κίνδυνοι που αναλαμβάνεις όταν κάνεις την έρευνα. Με αβέβαιο αποτέλεσμα. Η περίπτωση, για παράδειγμα, ενός ατυχήματος στις δικές μας θάλασσες καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει και πόσο μπορεί να αντιστρατεύεται τον τουρισμό. Παρόλο ότι υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι προηγμένο και φιλικό προς το περιβάλλον. Η Ελλάδα, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, το έκανε και αυτό το βήμα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, παρόλα αυτά δεν παύει να υπάρχει μία τέτοια πιθανότητα, άρα και αυτή είναι μία παράμετρος. Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα αυτά να τα αγνοούμε και να προχωρούμε όπως πριν από 20 και 30 χρόνια»;