Σας… έλειψε; Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παίρνει στα χέρια του τη “γερμανική” Ευρώπη

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Εκείνον τον μελαγχολικό Δεκέμβριο του 2019, η κόρη του πάστορα που μεγάλωσε στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, μάζεψε το περίσσευμα πολιτικού κουράγιου που της είχε απομείνει, και έδωσε μια μάχη ηθικής συνείδησης και ιδεολογικής συνέπειας, για να αποτρέψει το… μοιραίο.

Να μην περάσει η ηγεσία του CDU, του μεγαλύτερου κόμματος στη σύγχρονη Ευρώπη, στα χέρια της (πολύ) δεξιάς πτέρυγας του γερμανικού κατεστημένου. Που, με πολιτικό καθοδηγητή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχείρησε την… κατάληψη των ανακτόρων δια του Φρίντριχ Μερτς.

Η Άνγκελα  Μέρκελ τα κατάφερε. Έστω και οριακά, διατήρησε την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος του Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ακόμη και με την… ελάχιστη Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η συνέχεια ήταν αυθόρμητα προβλέψιμη. Η “μίνι-Μέρκελ”… ξενέρωσε όσους άκουσαν την… κανονική Μέρκελ και την εμπιστεύτηκαν, οδηγήθηκε σε παραίτηση, και στις 25 Απριλίου οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες θα εκλέξουν τον διάδοχό της.

Αυτή τη φορά οι σάλπιγγες του πεπρωμένου έχουν ήδη… μελαγχολήσει. Οι δημοσκοπήσεις αλλά και το κοινωνικό κλίμα που διαμορφώνεται στη Γερμανία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι,  η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα καταφέρει να επιβάλλει τον εκλεκτό της, στο πρόσωπο του μετριοπαθούς Άρμιν Λάσετ. Και η ηγεσία του CDU θα περάσει στα χέρια της ομάδας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Φρίντριχ Μερτς να παίρνει… εκδίκηση για την ήττα του 2019, αλλά και για την υπερδεκαετή πολιτική αποστρατεία, στην οποία τον είχε οδηγήσει η σύγκρουσή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στη Γερμανία, φέρνουν τον Φρίντριχ Μερτς στο… τιμόνι της κούρσας με 40%, έναντι 32% του Άρμιν Λάσετ, μεταξύ των υποστηρικτών του CDU. Στο σύνολο της γερμανικής κοινωνίας, η διαφορά διευρύνεται στο +11% (35%-24%).

Δεν κάνετε λάθος. Το χαμόγελο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυτό που αρχίζει να ξεπροβάλλει στον ορίζοντα. Η “γερμανική” Ευρώπη περνάει στα χέρια του. Και αυτή τη φορά, το διακύβευμα δεν είναι η οικονομία, αλλά το μεταναστευτικό. Δηλαδή… καληνύχτα “αλληλεγγύη”.

 

Best Of

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

Νατάσα Παζαϊτη: Η οικογένειά μας μεγαλώνει

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια (Πρώτη) Κυρία, ετών 58. Η Νατάσα...

Τα γενέθλια μιας (Πρώτης) Κυρίας…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Γεννημένη την 14η Απριλίου. Ψηλά, στην Επανομή...

Κώστας Μπακογιάννης: Η δικαιολογημένη απογοήτευση των νέων τους απομακρύνει από την πολιτική πραγματικότητα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο,...

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

(Πολεμική) ανάφλεξη, ακρίβεια, λιτότητα. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Η νέα πολεμική ανάφλεξη, στη... βάρδια του Τζο Μπάιντεν,...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, από τις 05.00 π.μ. της Τρίτης 16 Απριλίου...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το έπαθλο ρεκόρ ύψους 98 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση που...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο, όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, μετά την... ελεγχόμενη ανάφλεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Ο...