Ρένα Δούρου: Το… παράλληλο σύμπαν του κ. Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχοποιεί τη δημοκρατία, κατασκευάζει εχθρούς στο πρόσωπο των πολιτικών της αντιπάλων, μετατρέπει την πολιτική σε παραπολιτική, δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο, κατασπαταλά δημόσιο χρήματα κτίζοντας γαλάζιο κράτος, ενεργεί ως μαθητευόμενος μάγος στην εξωτερική πολιτική με υψηλό κόστος για τον τόπο. “Και το χειρότερο: μετατρέπει την πολιτική ζωή σε δικαστική αίθουσα, προσβάλλοντας και τη δικαιοσύνη και την πολιτική”. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της, στην κυριακάτικη Kontranews και τον δημοσιογράφο, Χρήστο Κυμπιτζή, η Ρένα Δούρου.

Η ίδια παρατηρεί ότι στόχος “εκείνων που θεωρούν τη διακυβέρνηση τσιφλίκι τους” είναι “να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Αριστερά στην εξουσία”. “Εκείνων που, αφού απέτυχαν να μας κάνουν αριστερή παρένθεση στην εξουσία, προσπαθούν τώρα με κάθε μέσο, να στριμώξουν στη γωνία τους δημοκράτες και προοδευτικούς. Να γυρίσουν το χρόνο στη δεκαετία του ‘50”.

Η πλήρης συνέντευξη ΕΔΩ

 

Βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρ. Δούρου στην κυριακάτικη Kontranews:

 

  • Το πραγματικό πρόβλημα του τόπου είναι ότι σήμερα, με ανοικτά τα μέτωπα της πανδημίας, της ύφεσης, της κατάρρευσης του τουρισμού, η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει. Αντί να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, οικοδομεί ένα παράλληλο σύμπαν, αυτό του σύγχρονου Μωϋσή – Μητσοτάκη.
  • Η στοχοποίηση Παππά δεν έχει να κάνει με δικαιοσύνη αλλά με πούρο πολιτικό ρεβανσισμό, εκείνων που θεωρούν τους εαυτούς τους νόμιμους και μόνιμους διαχειριστές της εξουσίας.
  • Η εξωτερική πολιτική του τόπου οφείλει να έχει συνέχεια. Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση, είχαν καταφέρει τον Ιούνιο του 2019 να αποσπάσουν κυρώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας από την ΕΕ. Η σημερινή κυβέρνηση επί 8 μήνες ολιγώρησε. Δεν διεκδίκησε την επέκτασή τους.
  • Η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ συνειδητά έχει επιλέξει να στέκεται κόντρα όχι σε ένα κόμμα αλλά στην ίδια του την ιστορία.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Ρ. Δούρου στον Χρ. Κυμπιτζή:

Η κυβέρνηση αντί να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα μετατρέπει την πολιτική ζωή σε δικαστική αίθουσα

 

Πώς θα έπρεπε να χειριστεί η κυβέρνηση το θέμα της Αγιάς Σοφιάς; Τι παραπάνω θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να εμποδίσει τον Ερντογάν; Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

Η απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά είναι προκλητική, αναθεωρητική, ανιστόρητη. Προσβάλλει την παγκόσμια κοινότητα. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Κρινόμαστε όλοι με πρώτη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από μικροκομματικές λογικές. Η εξωτερική πολιτική του τόπου οφείλει να έχει συνέχεια. Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση, είχαν καταφέρει τον Ιούνιο του 2019 να αποσπάσουν κυρώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας από την ΕΕ. Η σημερινή κυβέρνηση επί 8 μήνες ολιγώρησε. Δεν διεκδίκησε την επέκτασή τους. “Βλέποντας και κάνοντας” και στο θέμα αυτό από έναν πρωθυπουργό που δεν καταδικάζει ακραίες φωνές υπουργών του, δεν ενημερώνει για το τι συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση με Τουρκία και Γερμανία. Τι φοβάται; Όπως και να ‘ναι, το τίμημα των μαθητευόμενων μάγων στην εξωτερική πολιτική είναι υψηλό και δεν το πληρώνει ένα κόμμα αλλά η πατρίδα. Για αυτό και χρειάζεται άμεσα να επιστρέψουμε στην ενεργητική εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής. Στον διάλογο με παράλληλη μετατροπή των ελληνικών “κόκκινων γραμμών” σε ευρωτουρκικές.

Τι λέτε σε όσους υποστηρίζουν πως ο Νίκος Παππάς θα έπρεπε να αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθούν οι εις βάρος του καταγγελίες;

Να θυμίσω ότι ο Νίκος Παππάς ανέλαβε με παρρησία την πολιτική ευθύνη για “λάθη ύφους και ουσίας” όπως είπε. Να θυμίσω ότι συζητήσαμε εξαντλητικά το θέμα σε όλα τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Να θυμίσω ότι δεν έγινε το ίδιο σχετικά με πρόσφατες αποκαλύψεις σε βάρος στελεχών της ΝΔ. Από εκεί και πέρα η στοχοποίηση του Παππά δεν έχει να κάνει με δικαιοσύνη αλλά με πούρο πολιτικό ρεβανσισμό, εκείνων που θεωρούν εαυτούς τους νόμιμους και μόνιμους διαχειριστές της εξουσίας. Εκείνων που θεωρούν τη διακυβέρνηση τσιφλίκι τους. Εκείνων που χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψουν νέο “ατύχημα”. Να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Αριστερά στην εξουσία. Εκείνων που, αφού απέτυχαν να μας κάνουν αριστερή παρένθεση στην εξουσία, προσπαθούν τώρα με κάθε μέσο, να στριμώξουν στη γωνία τους δημοκράτες και προοδευτικούς. Να γυρίσουν το χρόνο στη δεκαετία του ‘50.

Θεωρείτε πως υπάρχει σχέδιο στοχοποίησης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν πρόκειται για στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της ίδιας της Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πυροβολεί τα πόδια του. Εξηγούμαι. Το πραγματικό πρόβλημα του τόπου είναι ότι σήμερα, με ανοικτά τα μέτωπα της πανδημίας, της ύφεσης, της κατάρρευσης του τουρισμού, η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει. Αντί να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, οικοδομεί ένα παράλληλο σύμπαν, αυτό του σύγχρονου Μωϋσή – Μητσοτάκη. Κατασκευάζει εχθρούς στο πρόσωπο των πολιτικών της αντιπάλων, ενώ εγκαταλείπει στην τύχη τους πολίτες που χάνουν τη δουλειά τους, βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Δημιουργεί ψεύτικα διλήμματα του τύπου ανάπτυξη ή περιβάλλον. Κατασπαταλά δημόσιο χρήμα για μετακλητούς και συμβούλους, κτίζοντας το γαλάζιο κράτος. Χρηματοδοτεί από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών τα φιλικά της ΜΜΕ. Και το χειρότερο: μετατρέπει την πολιτική ζωή σε δικαστική αίθουσα, προσβάλλοντας και τη δικαιοσύνη και την πολιτική. Απαξιώνοντας το πολιτικό σύστημα καθώς δημιουργείται ένας τοξικός φαύλος κύκλος “αποκαλύψεων” που τροφοδοτείται από εξωθεσμικούς παράγοντες. Το αποτέλεσμα είναι να μετατρέπεται η πολιτική σε… παραπολιτική! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της Πολιτικής και της Δημοκρατίας. Και την ευθύνη τη φέρει ακέραια ο κ. Μητσοτάκης.

Την ώρα που ζητάτε διάλογο με το ΚΙΝΑΛ, η ηγεσία του φαίνεται πως στοχεύει περισσότερο εσάς παρά την κυβέρνηση… Θεωρείτε πως είναι εφικτή η σύγκλιση;

Ως γνωστόν το τανγκό χρειάζεται δύο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει σόλο καριέρα ως δεκανίκι της ΝΔ. Έχει απαρνηθεί την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Μια ιστορία που είναι ζυμωμένη με τους αγώνες του λαού μας για ευημερία, εθνική ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια. Δείχνοντας δυστυχώς ότι η αλλαγή του ονόματος δεν ήταν τυπική ενέργεια για φορολογικούς λόγους. Αλλά συνειδητή επιλογή για να ξορκιστεί ένα παρελθόν που έκανε περήφανους του Έλληνες, ακόμη κι εκείνους που είχαν στηρίξει τη συντηρητική παράταξη. Η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ συνειδητά έχει επιλέξει να στέκεται κόντρα όχι σε ένα κόμμα αλλά στην ίδια του την ιστορία. Και γνωρίζετε τι συμβαίνει σε όσους γυρίζουν την πλάτη τους στην ιστορία και την παράδοσή τους.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Αττική θα γίνει πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων… Πώς αξιολογείτε αυτή την τοποθέτηση;

Εμείς ως Διοίκηση της Περιφέρειας την περίοδο 2014 – ’19 από την πρώτη στιγμή βάλαμε πάνω από όλα το σεβασμό της ζωής των πολιτών της Αττικής, το μέλλον των παιδιών μας. Ο στόχος μας δεν ήταν οι μεγαλεπίβολες εξαγγελίες που όλοι και όλες ξέρουμε ότι αφορούν λίγους και ισχυρούς. Αλλά να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους από την οικονομική κρίση. Από τις συνέπειες του σκανδάλου της χωματερής της Φυλής, που η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας, όχι μόνο δεν κλείνει, όπως είχαμε ξεκινήσει εμείς να κάνουμε. Αλλά τη μεγαλώνει, διευρύνει τη λειτουργία της, την κρατάει στο κέντρο της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής. Παρά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της νυν Διοίκησης περί στήριξης της ανακύκλωσης, και πάλι, όλα τα σκουπίδια θα καταλήγουν στη Φυλή, δηλητηριάζοντας τις ζωές των συμπολιτών μας. Η δική μας η προσπάθεια, με διάλογο, ήταν ακριβώς στον αντίποδα. Ο στόχος μας δεν ήταν ούτε να συντηρήσουμε τη Φυλή ούτε να κάνουμε “μικρές Φυλές” στην Αττική. Αλλά να αλλάξουμε ριζικά το σύστημα διαχείρισης, δημιουργώντας αξιοπρεπείς θέσεις δουλειάς, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Αποκαταστήσαμε έτσι Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στα Μέγαρα, στην Κερατέα, στις Σπέτσες, στα Καλύβια, στην Παλαιά Φώκαια, στον Κάλαμο, στον Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στον Αυλώνα, στα Μέθανα, στο Αγκίστρι, για τους οποίους οι σκληρά φορολογούμενοι πολίτες πλήρωναν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ. Κατασκευάσαμε πρότυπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, προωθήσαμε την κομποστοποίηση και τους καφέ κάδους στο πλαίσιο νέου, δίκαιου και βιώσιμου, προγράμματος διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής. Τότε, αυτοί που σήμερα ετοιμάζουν νέα τερατουργήματα, μας κατηγορούσαν για τα πάντα όλα. Σήμερα καταλαβαίνουμε το γιατί…

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...