Ρένα Δούρου: Να προσφέρουμε στήριξη σε όλους

Από την Περιφερειακή Παράταξη “Δύναμη Ζωής” της Ρένας Δούρου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Θέμα: Αίτημα συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην 5η Συνεδρίαση (συνέχεια εξ αναβολής) της 16ης Απριλίου 2020 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, σχετικά με έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης 4 εκατ. ευρώ, για την άμεση στελέχωση της Περιφέρειας Αττικής με 500 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, μέσω μοριοδότησης ΑΣΕΠ, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών της, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού (COVID-19), βάσει της ΠΝΠ  της 14ης Μαρτίου 2020.

 

Όπως είναι γνωστό η Παράταξή της «Δύναμη Ζωής» κατά την άσκηση των καθηκόντων της ως διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση απέφευγε και αποφεύγει να εισάγει θέματα Εκτός Ημερήσιας Διάταξης στις Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου από θέση αρχής.

Θεωρούμε ότι για την ουσιαστική λειτουργία αυτού του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου απαιτείται μεταξύ των άλλων μελέτη και καλή προετοιμασία των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης ώστε η συζήτηση και η λήψη της οποιασδήποτε απόφασης να σταθμίζει όλες τις παραμέτρους.

Όμως στις σημερινές έκτακτες και ειδικές συνθήκες στις οποίες έχει υποβληθεί η κοινωνία μας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και η σχεδόν μη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου με κύρια ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, μας αναγκάζει να θέσουμε ως θέμα Εκτός Ημερήσιας Διάταξης το πρόβλημα των σοβαρότατων ελλείψεων του προσωπικού ιδιαίτερα στις Διευθύνσεις αιχμής της Περιφέρειας, ούτως ώστε να συζητηθεί οπωσδήποτε στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 16ης.04.2020.

Το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής είναι γνωστό. Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι οι κενές οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτός ισχύει μετά την τελευταία τροποποίησή τους επί της διοίκησης της Παράταξής μας (ΦΕΚ Β΄ 1661/11.5.2018), αγγίζουν σχεδόν τις 1500! Ποσοστό περίπου ανάμεσα στο 35-40% των οργανικών θέσεων της Περιφέρειας Αττικής!

Στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας οι δημόσιοι φορείς καλούνται να ασκήσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις αρμοδιότητές τους μιας και οι απαιτήσεις από αυτές αλλά και οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται.

Οι αυξημένες απαιτήσεις αναφέρονται στις αρμοδιότητες όπως αυτές έχουν κωδικοποιηθεί με τον Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής και σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, για παράδειγμα με την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής.

Ενδεικτικά:

Για την «ενημέρωση για την αντιμετώπιση των ασθενειών και οδηγίες για νοσήματα, για την κατανάλωση νερού και τροφίμων, για τις επιδημίες λοιμωδών νοσημάτων σε διάφορες χώρες, καθώς και για τη λήψη μέτρων για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, την επιδημιολογικής τους επιτήρησης για την ανάπτυξη εκείνων των διαδικασιών μέσω των οποίων τα άτομα γίνονται ικανά να αναπτύξουν τον έλεγχο πάνω στην υγεία τους και να τη βελτιώσουν».

Για «την συνεργασία με το αρμόδιο καθ’ ύλην Υπουργείο και με φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας».

Για «τη διενέργεια κοινωνικών ερευνών για την εφαρμογή των προγραμμάτων πρόνοιας».

Για «τη συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, για θέματα άσκησης κοινωνικής εργασίας».

Για «τον σχεδιασμό και τη υλοποίηση περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας».

Για «τον υγειονομικό έλεγχο των πλοίων, τη χορήγηση αδειών διέλευσης και ελευθεροκοινωνιών πλοίων, την έκδοση πιστοποιητικών μυοκτονίας ή απαλλαγής από μυοκτονία σε πλόες εσωτερικού – εξωτερικού και τη έκδοση πιστοποιητικών μεταφοράς σορών – οστών εντός της Χώρας ή στο Εξωτερικό».

Για την λειτουργία «Γραφείου Απολυμαντηρίου».

Για «την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας με τον υγειονομικό έλεγχο, την εφαρμογή της υγειονομικής νομοθεσίας, την έκδοση τοπικών υγειονομικών διατάξεων, τη λήψη μέτρων σε θέματα δημόσιας υγιεινής, την επιβολή κυρώσεων, την έκδοση γνωματεύσεων για τη χορήγηση αδειών όλων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και την εξασφάλιση της υγιεινής του περιβάλλοντος με την έκδοση γνωματεύσεων».

Για «εποπτεία και την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών».

Για «την διευκόλυνση των παραγωγών και συνεταιρισμών παραγωγών να διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στην κατανάλωση μέσα από τις λαϊκές αγορές».

Για «την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από την λειτουργία των λαϊκών αγορών».

Για «την παρακολούθηση, εφαρμογή και την εκτέλεση των διοικητικών κυρώσεων των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας».

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς είναι μακρύς ο κατάλογος με τις αρμοδιότητες των Περιφερειών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού και με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει έως τώρα προβεί σε ενέργειες για την στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών. Προφανώς και η στήριξη και άλλων υπηρεσιών όπως των Οικονομικών Διευθύνσεων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων που στην παρούσα συγκυρία πρέπει να δρομολογήσουν σημαντικό αριθμό δημοσίων συμβάσεων είναι επίσης αυτονόητη.

Ωστόσο, έχουμε ενημερωθεί για την εκκίνηση των διαδικασιών πρόσληψης μόνο 4 απολυμαντών και 2 οδηγών, την ίδια στιγμή που άλλοι ΟΤΑ όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Αθηναίων έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού και συγκεκριμένα με 68 και 400 άτομα αντιστοίχως. Οι ειδικότητες που προσλαμβάνουν είναι διάφορες: Πληροφορικής, Νοσηλευτών, Διοικητικού, Ψυχολόγων, Κοινωνιολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Εποπτών Υγείας, Καθαριότητας κ.λπ.).

Θεωρούμε απαράδεκτο η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να μην έχει προβεί σε διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού σύμφωνα με τη δυνατότητα που της δίνει το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Μαρτίου 2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 64) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» σε συνδυασμό με τις διατάξεις των ν. 3812/2019 (άρθρο 1 παρ.2 περ. ιε) και ν. 3584/2007 (άρθρο 206 παρ. 1).

Πρόσφατα προτείναμε στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής την σύσταση «Περιφερειακού Κέντρου Δειγματοληψιών» στην Περιφέρεια Αττικής σε προγραμματική συνεργασία με Πανεπιστημιακούς φορείς για την ενίσχυση του συστήματος Δημόσιας Υγείας. Για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης προτείναμε την άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού όπως ιατρούς και νοσηλευτές.

Με τον τρόπο αυτό, εκτός από την κάλυψη μιας κρίσιμης για την αντιμετώπιση της πανδημίας λειτουργίας, προσφέρουμε στήριξη σε άνεργους επιστήμονες. Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προτιμά να υλοποιήσει ένα μέρος του προγράμματος με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, όμως το προσωπικό που απαιτείται δεν είναι μόνον (ούτε καν κυρίως από αριθμητική άποψη) ιατροί αλλά νοσηλευτές.

Πέραν του «Περιφερειακού Κέντρου Δειγματοληψιών», το εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο προτείνουμε να προσληφθεί, μπορεί να καλύψει άμεσα τις ακόλουθες ανάγκες:

  • Ψυχολογική Στήριξη μέσω τηλεϊατρικής.
  • Ελεγκτές ποιότητας για το Πρόγραμμα Σίτισης, που ήδη προωθεί η Περιφέρεια Αττικής.
  • Προσωπικό για τη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών
  • Προσωπικό για τις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας
  • Γυμναστές για την δημιουργία ενός νέου Προγράμματος “Άσκηση και ευεξία στο πάρκο, στο βουνό, στη θάλασσα”, σε συνεργασία με Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, στη φάση χαλάρωσης των μέτρων.

 

Προτείνουμε λοιπόν να εγγραφεί στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού που υπάρχει ως θέμα ημερήσιας διάταξης, το ενδεικτικό ποσό των 4 εκατ. ευρώ στην παρούσα φάση για την άμεση πρόσληψη 500 ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για 4 μήνες, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με την δυνατότητα που δίνει η προαναφερόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι ειδικότητες του εν λόγω προσωπικού (ενδεικτικά αναφέρονται παραπάνω) προτείνουμε να εξειδικευτούν άμεσα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, τις αρμοδιότητες των οποίων αναφέραμε παραπάνω.

Καθίσταται δε σαφές ότι η πρότασή μας αφορά σε έκτακτο αλλά εξειδικευμένο προσωπικό όπως έπραξαν και άλλοι μεγάλοι ΟΤΑ της χώρας και ουδεμία σχέση έχει με “προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα” που αφορούν μακροχρόνια άνεργους και γονείς μονογονεϊκών οικογενειών.

Η ανωτέρω πρότασή μας δεν αναιρεί την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις προβλέψεις του πολυετούς στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων που είχε εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο με την αριθ. 105/2019 απόφασή του (ΑΔΑ:69ΒΓ7Λ7-3ΨΓ) ούτε την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση του κύκλου κινητικότητας που είχαμε δρομολογήσει ως Διοίκηση για την υποδοχή 150-200 υπαλλήλων  στην Περιφέρεια Αττικής.

 

                                                        Για την Παράταξη «Δύναμη Ζωής»

                                                                                                          

                                                                                                  Ρένα Δούρου

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, μετά τα... παρατράγουδα του Συνεδρίου-παρωδία, με περαστικούς χειροκροτητές αντί για κανονικούς συνέδρους, και με...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...